Fiica vs. Mama
Raspunsuri - Pagina 19
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Banuiesc ca si psihoterapeutii sint toti abuzati, de pot intelege... Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Dap. Asta este criteriul de selectie cand vrei sa intri la o specializare in psihoterapie: daca ai fost abuzat si, mai ales, cat de des si cat de rau. Zici povestea,oral si in scris, iei diploma si a doua zi esti psihoterapeut.
calipso_zeus spune:
Da,dar totusi daca diagnosticul a fost pus aici asa de repede,de ce in lumea reala e nevoie de mai multe sedinte de psihoterapie,de intalniri nenumarate,de tot tacamul?Banuiesc ca nu din cauza aspectelor financiare,dar nici nu e asa de usor sa spui anumite chestii doar pentru faptul ca esti in curs de a absolvi o facultate.Doctorii buni dau diagnosticele greu,dupa analize multe,etc, doctorii mai putin buni fac numa prostii.
pisigri spune:
"Rox este studenta la psihologie, dar nu a spus aici, ci in alt topic. Si nu ai fost politicoasa cind ai adus vorba, pentru ca asta inseamna ca nu ataci ideile ei, ci pe ea ca persoana, statutul ei in viata reala, cel de studenta si asta mie nu mi se pare corect."
Fals, am "atacat" un user care a afirmat public pe acest forum ca are o legatura strinsa cu psihologia (studenta, nu fitecine), fapt care o recomanda (teoretic) sa dea niste sfaturi mai cu greutate decit ale altora. Si am spus ca tocmai pt ca este studenta unde este, ar trebui sa stie si cit de dureros este sa ti se spuna (de catre o persoana avizata) ca mama ta nu te-a iubit never, si cum este CORECT si DEONTOLOGIC sa procedeze un psiholog/psihoterapeut. Pur si simplu e o chestie pe care ar fi trebuit sa o stie ea mai bine decit mine. Dar si ea se foloseste de anonimatul forumului si da sfaturi (bune?rele?) si trage concluzii (adevarate? false?) si induce idei. Chestie care mi se pare mai grava facuta de ea, decit facuta de un neica-nimeni care n-are nici un fel de studii in domeniu.
"Si nu, din punctul meu de vedere, nu te-ai referit cu respect la Copilul captiv. De fapt, degeaba te-oi fi referit tu cu respect, daca trei rinduri mai jos spui ca trairile lui sint false, ca de fapt a venit pe forum ca sa se plinga si sa batjocoreasca parintii, care ce au facut asa de grav ca i-a spus sa se pieptene si ce i-am mai spus dupa, ce conteaza ca s-a simtit neiubita si neinteleasa etc."
La Copilul captiv m-am referit cu respect.
Stii cum vad eu lucrurile? Ala e un grup de suport si e normal ca atitudinea generala sa fie cea de compasiune, intelegere, impartasire a "ce a functionat la mine" si "cum am reusit sa ma ajut". Acesta este un topic separat.
N-o sa scriu veci la Copilul captiv ca sa ma bag in seama cu sfaturi, nu e locul meu acolo (sau na, nu simt ca ar fi locul meu acolo, spre disperarea celor care nu se mai plictisesc sa imi sugereze ca am "issues" grave). Dar aici inteleg ca a fost un "dati-va cu parerea, dati un sfat". Si asta am facut.
Deci nu, nu am intrat cu bocancii "pe terenul" Copiilor captivi. Dar daca Ana dorea DOAR grup de suport, trebuia sa scrie acolo.
"Si nici acum, in mesajul asta. Ai spus ca pe Copilul Captiv ai citit povesti cutremuratoare, cu abuzuri reale. Dar acolo au fost si fete care sint tot captive, desi nu au fost abuzuri reale, in sensul de palpabile in viata lor. Tie si se par abuzuri reale si grave numai cele care lasa urme fizice, negi suferinta celor care au scris acolo, dar care au suferit doar abuzuri emotionale, psihice."
Fals. Iar presupui chestii pe care nu le-am scris.
"Eu nu spun ca nu trebuie sa fie mare respectul pentru ei, spun doar ca nu trebuie bagate sub pres erorile."
Cu asta sint de acord. Dar mai adaug ca ar trebui ascultate ambele parti si judecata situatia cu obiectivitate. Stii, un copil va urla la mama sa "Nu ma iubesti!!!" pentru ca nu i-a cumparat bomboanele preferate in clipa in care le-a vrut...nepasindu-i ca isi strica dintii sau pofta de mincare sau ca (,) contin un butoi de E-uri. Asta o face musai rea pe mama? Nu. Dar ar putea parea asa, daca nu am sti despre ce bomboane e vorba...nu?
"Tot aduceti vorba despre alte subiecte, nu stiu daca ai observat ca, desi am vrut sa intru la cel pe care il mentionati, nu am mai intrat si am renuntat si sa-l mai citesc, exact din motivul evidentiat aici. Si desi tu acolo, pina unde am citit eu, esti blinda, aici nu ai fost. Poate pentru ca acolo autoarea subiectului este o mama, iar aici un copil al unei mame!?!"
Acolo am fost blinda pe la pagina 21, cind se scrisese un total de 22 de pagini...asa ca nu spune ca nu ai citit...
"Pe ea vrei s-o trezesti la realitate, nicidecum pe mama ei care, inteleg ca nu ti-a atras atentia prin faptul ca e cea care a "produs" suferinta."
No, pe maica-sa de unde sa o scot? e cumva pe forum?
In schimb Ana sufera si vrea sa nu mai sufere. Pe maica-sa nu poate sa o schimbe. Atunci sa o accepte asa cum este ea si sa faca ce trebuia sa faca de cind s-a maritat: sa isi vada de familia ei, de deciziile ei de adult, de parerile sotului... si sa se vada/vorbeasca cu maica-sa cind/daca are chef.
Dar si asta presupune sa faca o schimbare la propria persoana, nu-i asa?
Deci cam asa vad eu lucrurile: o ecuatie din care un factor este "neschimbabil"; ca sa se schimbe "totalul" trebuie sa se schimbe celalalt factor. Care nu se va schimba veci si pururi numai cu "Vaaaai ce rau imi pare da sa stii ca nu e vina ta, e doar vina mamei tale"...
"Tu, pisigri, de ce vii aici?"
Am mai raspuns la asta...
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
pisigri spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Dap. Asta este criteriul de selectie cand vrei sa intri la o specializare in psihoterapie: daca ai fost abuzat si, mai ales, cat de des si cat de rau. Zici povestea,oral si in scris, iei diploma si a doua zi esti psihoterapeut. -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Cum, nu e asa???
Tie am uitat sa iti multumesc pentru raspunsuri, desi nu mi-a picat bine tot ce ai scris, m-ai ajutat sa inteleg unele chestii
pisigri spune:
citat din mesajul lui calipso_zeus Da,dar totusi daca diagnosticul a fost pus aici asa de repede,de ce in lumea reala e nevoie de mai multe sedinte de psihoterapie,de intalniri nenumarate,de tot tacamul?Banuiesc ca nu din cauza aspectelor financiare,dar nici nu e asa de usor sa spui anumite chestii doar pentru faptul ca esti in curs de a absolvi o facultate.Doctorii buni dau diagnosticele greu,dupa analize multe,etc, doctorii mai putin buni fac numa prostii. O femeie fericita si o mama si mai si... |
No, poate asa se intelege mai clar ce am vrut eu sa spun legat de interventia lui Rrox la acest subiect...
daniela_b spune:
citat din mesajul lui pisigri "Tu, pisigri, de ce vii aici?" Am mai raspuns la asta... http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Superficial.
Pisigri, subiectul asta nu este (asa cum insisti sa ne demonstrezi) despre tine. Imi pare rau ca nu poti intelege cit rau face atitudinea ta.
Ana, daca mai citesti, te rog nu pune la inima.
Si, poti sa-mi scrii un mesaj privat, oricind! Iti ofer amindoi umeriipentru plins, daca e nevoie.
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
pisigri spune:
Daniela_b, subiectul nu e despre mine asa ca am renuntat sa mai dau exemple, sa arat ca se poate si altfel, ca in conditii relativ asemanatoare (parinte autoritar, ca atita stim deocamdata) adultul poate deveni altceva. Dar de ce incapatinarea asta de a ma pune la colt, de a-mi baga pumnul in gura doar pentru ca gindesc altfel?
P.S.: Ana cred ca si-a gasit deja umerii pe care sa plinga, ca n-a mai dat pe aici...
olympia spune:
Pisigri, Calipso, nici Rox nici altcineva n-a pus diagnostice aici. Pur si simplu unii useri au inteles povestea Anei,( poate pentru ca li s-a-ntamplat lor sau cuiva apropiat) si voi, nu. Atat! Asta nu inseamna ca cineva exagereaza, fabuleaza, si da, cel care a trait-o are dreptul de a spune exact atat cat ii e confortabil sa spuna.
rrox3 spune:
Mai pisigri stii de ce poti tu veni mandra tare sa imi imputi pozitia de pe care scriu? Fiindca eu ti-am pus la dispozitie tie informatia asta. Si multe altele despre mine, cum ar fi numele, etc. Adica eu imi asum cine sunt, deschis. Tu esti doar "pisigri"
O pisigri care imi pretinde mie anumite comportamente... sesizezi ridicolul?
Nu-ti place ce scriu, asta e, e dreptul tau. Poate ca nu scriu pentru tine.
Nelia multumesc , nu e nevoie sa ma aperi.
Calipso scopul terapeutilor nu e sa puna diagnostice alias etichete, ci sa faciliteze schimbarea.
Nu se face terapie pe forum. Rolul discutiilor de aici e altul.
Ontopic i-am spus deja Anei ce aveam de spus.
Offtopic: Aparitia lui Freud si a psihanalizei la topicul asta nu arata decat orizontul cam limitat si reductionist... in afara de mecanismele de aparare nu cred ca s-a pomenit ceva din psihanaliza pe aici. Iar Freud a fost contestat pe anumite teorii chiar de urmasii lui psihanalisti. Nu mai pomenesc de reprezentatii celorlalte scoli si teorii, mai vechi si mai noi ...