Frica de zborul cu avionul
Raspunsuri - Pagina 3
ali spune:
Sa inteleg ca de fapt eu am stari de panica atunci cand zbor cu avionul?
Eu credeam ca am rau de la zbor.Problema mea e ca dupa ce mi se face rau fac spasmofilie si nu imi mai trece decat cu calciu intravenos. Am patit-o o data cand am zburat de la Tg Mures la Budapesta si am zis ca nu se intampa nimic daca nu iau ceva ca doar e un zbor de 30-45 minute.Trebuia sa ajungem la Dublin si ne-am intrerupt zborul cu 3 zile pentru ca am ajuns la urgenta pe aeroportul din Budapesta.Bine, ca dupa aceea au fost niste zile f frumoase cu plimbari super prin oras asta e partea a doua.
in rest functionez cat de cat cu distonocalm la bord si cu emetiral(de greata) dar la un zbor de numai 2 ore. Si numai daca stau si ma uit in fata sa nu-mi misc privirea ca altfel ametesc.
ali
Mama fericita de Andrei
saskia spune:
Multumesc de raspunsuri.
Xanax nu as incerca momentan :), mi-ar fi frica sa nu adorm bustean sau sa fiu ca o floricica cu capul in nori. O sa incerc ceva mai usor data viitoare :).
Interesanta ideea cu atacurile de panica, dar am citit despre ele si nu prea seamana cu ceea ce experimentez eu. Oare atacurile astea se pot manifesta si in felul in care tu ai sange rece si totusi in interior esti ca un vulcan? Ca data trecuta cand am aterizat in Olanda, din cauza vantului puternic (ceea ce e normal aici) vecinul meu incepuse sa se panicheze ingrozitor de tare, radea fara control pe urma isi musca pumnul si culmea "eu" am incercat sa-l linistesc :).
viviana spune:
Alina,
Un atac de panica se caracterizeaza prin episoade neasteptate si repetate de teama intensa, acompaniata de simptome fizice care includ dureri in piept, palpitatii, dificultati de respiratie, ameteli, dureri abdominale.
De asemnea spasmofilia genereaza atacuri de panica.
Nu stiu si daca atacurile de panica genereaza spasmofilie.
Insa pot sa-ti spun sigur ca eu dupa atacurile de panica "beneficiam" si de caderi de calciu, masive, si trebuia sa beau 2 fiole de gluconat de calciu.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ali spune:
Pai la mine cam asa se manifesta.Eu simteam ca o greutate in stomac care in timp imi facea greata si apoi faceam lipsa de calciu care la mine sa manifesta prin inclestarea mainilor si a gurii.
Deci functioneaza Xanax ca si calmant si relaxant?
ali
Mama fericita de Andrei
kariguld spune:
ultima oara cand am zburat, era langa radul alaturat de scaune, un tip la vre-o 28 - 30 ani. avea cu el o plasa din acea speciala, cu doua sticle de bautura. una era Jack Daniels, probabil de 500 ml. a desfacut-o si s-a cinstit omul. cred ca-i era foarte teama, ii tremura barbia uneori si-i trsareau obrajii. dupa trei ore, a dat gata scticla. nu stiu ce nationalitate era, nu vb nici macar engleza, prin semne s-a inteles cu personalul de bord.
eu nu am mereu teama. doar cateodata. bine, de fapt mereu am teama, dar cateodata se manifesta cu transpiratii si dureri de cap, in piept....
de ceva timp, inainte de plecare le spun la ai mei sa nu uite ca-i iubesc, sau ii sun daca trebuie sa zbor spre casa. si ce-o fi in timpul zborului....cand ajung inapoi pe pamant, imi jur ca nu mai pun piciorul in avion.
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
Marox spune:
Ma primiti si pe mine in club?
- Prefer sa merg cu trenul decit cu avionul. Sa numaram, deci: Denizel, Marilen, Kim Ir Sen (mey, da' parca era mort?!!) si cu mine.
- Pina la 25 ani nu mi-a fost frica sa zbor cu avionul. Cind eram copil mergeam singura de la Bucuresti la Tg Mures, am facut-o de 5-6 ori si nu mi-a fost frica deloc. Nu simteam turbulentele si banuiesc ca erau, acuma nici n-as mai pune piciorul intr-un avion atit de mic, in care cu greu stateai in picioare. Consolarea o reprezentau bonboanele cubaneze, numai in avion am mincat asa ceva pe vremea odiosului.
- Extraveralul n-are efect. Calmante mai puternice n-am incercat, ca zbor cu copiii si daca adorm nu se descurca sotul cu trei .
Am citit o carte despre frica de zbor. Exista 4 categorii.
1. Datorata unor evenimente neplacute din zborurile trecute. Cum ar fi, in cazul Vivianei, un zbor cu multe turbulente.
2. In a doua categorie, ar intra Saskia, i se pare anormala mentinerea in aer a unui aparat atit de greoi ca un avion.
3. In a treia categorie intra cei care se simt rau pt ca nu au puterea de decizie, isi spun ca daca se intimpla ceva rau nu pot face nimic ca sa schimbe cursul evenimentelor, se simt neputinciosi. Nu mai stiu cine povestea ca-si imagineaza decolarea, gesturile pilotului, e o terapie buna.
4. A patra categorie este a imaginativilor, cei care-si "fac filme" cu ce se poate intimpla. Eu sint una. Cind vad luminita rosie care se aprinde in zbor, simt turbulentele si stewardesele nu spun nimic, incep sa intru in panica, imi imaginez catastrofa.
Pentru primele 3 categorii, un stagiu intr-un simulator de zbor poate fi foarte folositor. M-am gindit sa-l fac, dar costa cam 500 euro la Air France si ma gindesc ca zbor o data la 2 ani...asa ca string din dinti. Pt a patra categorie de fricosi, poate ajuta...psihologul.
Tot in cartea asta ("Comment ne plus avoir peur en avion" - Cum sa nu-ti mai fie frica in avion - de Marie-Claude Dentan) spuneau ca stresul poate fi elementul care declanseaza frica la un anumit moment, desi au mai existat zboruri inainte fara probleme. Adica ar fi suficient sa fii stresat la un zbor, ca dupa aceea in toate zborurile ulterioare sa-ti fie frica. Nu stiu ce sa spun. Ultimul zbor fara frica a fost in decembrie 1998 (chiar a fost cu escala, ca Air France vinduse prea multe locuri pt zbiorul initial si in loc de un Bucuresti-Paris, am facut Bucuresti-Zurich-Paris). Iar in aprilie 1999 ma agatam de bratul sotului, mi-e mai frica la decolare decit la aterizare. E drept ca astea 3 luni, schimbind tara, au fost foarte stresante, desi nu le-am perceput asa.
rrox3 spune:
Denizel eu n-as amesteca xanax cu alcool.
Si nici nu mi-ar trece prin cap sa iau primul meu xanax fix inainte sa plec intr-o calatorie... ca nu reactionam toti la fel la medicamente, iar lista cu reactii adverse e destul de lunga in cazul xanax-ului...
Adica, doritoarele ar fi bine sa faca o proba cat sunt bine merci cu picioarele pe pamant, sa vada cum reactioneaza.
Acu' m-ati bagat la idei Ca eu sunt spaimoasa de felul meu, am si un istoric panicat , da' imi place la nebunie sa zbor cu avionul, in special la decolare, cand ia curba ... sper sa nu raman fara placerea asta in viitor, cum ziceti voi...
Ali e doar panica. In timpul atacurilor de panica se consuma calciu, "spasmofilia" de care spui e doar un efect al anxietatii.
denizel spune:
Vai de mine si de mine, Rox, nu pot uri ceva mai mult ca decolarea, eventual insotita de curba aia, care daca e stransa ma paralizeaza pur si simplu .
Aterizarea e preferata mea in schimb, poate sa tranteasca pilotul avionul pe pista de sa-mi musc limba, eu is intr-o fericire imensa .
Marox, multumesc pentru mentionarea categoriilor, io ma regasesc in toate 4 .
Am avut un singur zbor placut si fara teama (primul) si voi mai avea unul fara teama si Xanaxuri cand oi zbura cu El Al. Baietii astia nu detera gres niciodata :) Ma rog, o data parca, da' nici nu se pune :D.
A, voi ati observat ca in ultima vreme se aplauda mereu la aterizare?
Pai, la inceputurile mele zboristice se aplauda decat daca a fost un zbor cu zgaltaieli.
Asa, hodoronc tronc aplauze, mi se pare ca si mai tare trebuie sa-mi fie frica tura viitoare .
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
denizel spune:
a, uitam sa va vand un pont care functioneaza la mine .
Imi aleg un pasager din apropiere, unul care iti da impresia ca nu e genul care sa moara stupid, intr-un accident aviatic.
Stiu, e o tampenie ce spun, dar eu imi aleg totusi o figura dintr-asta :).
Cand simt ca nu mai pot, ma uit la persoana respectiva si parca e mai bine .
Nasol e cand nu gasesti in raza vizuala o astfel de figura .
a, da, cel mai fain a fost cand in spatele meu a fost o batranica din Ardeal care mergea probabil la copii in vizita.
Era mi-nu-na-ta!!
Povestea vecinei de scaun cum se roaga ea inainte de a zbura, cum are incredere ca nu i se intampla nimic, cum a avut fel de fel de zboruri cu peripetii si ce gandea ea in timpul ala, ma rog, o incantare pentru alde mine...
De fapt, mie nu mi-e frica ca mor, da' mi-e frica ca o sa mor in chinuri si ma gandesc ca pot avea ghinionul sa nu fac infarct inainte de a lua avionul foc sau de a se busi de pamant .
Oare se gasesc de vanzare capsule mici cu cianura?
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
buli spune:
hahahaha, eu zbor cu una bucata copil caruia i se infunda urechile, asa ca mereu, la decolare si aterizare facem exercitii de respiratie:
"iiiiimmmmmm - ce fruuuuu-mooooos miiiii-rooooaaaa-seeee flooooaaa-reaaa"
"maaa-meee-miiii-moooo-muuuu"
se apropie trenul - "uuuuuu" din ce in ce mai tare
se indeparteaza trenul - "uuuuuu" din ce in ce mai incet
facem terapie cu juma de avion :))))) - rad aia din jur de lesina, unul n-am vazut stresat