Frica de zborul cu avionul
De la inceput vreau sa va spun ca zbor des, uneori de cate 4 ori pe luna (dus-intors) dar sa zicem ca media ar fi de 2 ori.
Ei bine daca la inceput nu aveam nici cea mai mica problema, nici fizica (nu tu greata, nu tu ameteli, poate doar urechi infundate) acum frica aceasta ia 2 forme: una fizica (transpir, simt un ghem in stomac, uneori ca o migrena) si una psihologica (vizualizez ca sunt la 10.000 m inaltime, ideea de claustrofobie, mi se pare avionul prea mic pana la ideea de "nenormalitate" de genul ca o chestie asa mare de metal :) nu e normal sa zboare precum pasarile).
Mentionez ca am incercat sa ma detasez mental de toate lucrurile astea si nu prea imi reuseste.
Ceva idei?
Raspunsuri
bulinuta27 spune:
nu am idei...si sotul meu e la fel...e dezastru...aproape nu imi venea sa cred in ce hal este...nimic din ce ii spun nu il ajuta
bulinuta mamica de bulinel dragutel
Poze noi
www.onetruemedia.com/shared?p=1ad6bcc6cb70cbb27cf08c&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">minune mica
Poze
carolinah spune:
Eu am avut odata un manager care avea aceeasi problema: era nevoit prin natura jobului sa zboare mult, dar era terorizat de frica. El a urmat un fel de curs de pilotaj pt asemenea persoane: practic stia in fiecare moment ce face pilotul, ce optiuni are etc etc, astfel incat simtea ca "are controlul" asupra navei. La decolare statea cu ochii inchisi si vizualiza cum el e cel care ridica nava in aer, daca se zguduia nava isi imagina ce poate fi si cum poate corecta etc etc.
Cauta si tu un asemenea curs/consiliere, el l-a facut in Franta si l-a ajutat fantastic.
saskia spune:
Multumesc de raspunsuri.
Suna interesant un asemenea curs, o sa caut sa vad despre ce este vorba.
Ma gandeam insa ca poate undeva ceva a declansat frica mea de a zbura cu avionul, caci inainte nu aveam aceasta problema. Nu pot spune insa exact ce anume a declansat asta.
Evident ca am incercat sa fac tot ce este posibil si intra sub controlul meu sa fac. De exemplu am folosit video-conferinta de cate ori a fost posibil, am minimalizat treburile de rezolvat in carne si oase :) la cat mai mult internet. Totusi am refuzat din cauza acestei frici o lunga calatorie si imi creaza un impediment la job.
As vrea sa adaug ca frica aceasta nu este una de moarte :). Cu asta sunt cumva impacata, ci mai degraba o frica ciudata, un amestec de claustrofobie cu ideea ca nu e un mijloc de transport normal :) asta poate parea o ciudatenie.
Poate un psiholog ar putea deslusi mai mult.
Oricine s-a mai confruntat cu asa ceva as aprecia daca mi-ar da un feed-back.
J G spune:
Terapeuta mea crede ca frica de avion e o problema de control (sau lipsa lui...).
La fel ca tine, acum 7 ani de exemplu n-aveam absolut nici o problema, apoi in decursul a cativa ani am ajuns gradual pana la atacuri de panica la decolare. N-am gasit rezolvare inca.
J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui J G Terapeuta mea crede ca frica de avion e o problema de control (sau lipsa lui...). La fel ca tine, acum 7 ani de exemplu n-aveam absolut nici o problema, apoi in decursul a cativa ani am ajuns gradual pana la atacuri de panica la decolare. N-am gasit rezolvare inca. J si Carla (05.02.2006) in the rear garden |
Asta mi-a trecut si mie prin cap. M-am gandit ca s-a accentuat in timp si datorita faptului ca ne mai maturizam.
O idee mi-a venit gandidu-ma ca poate ar trebui sa imi gasesc ceva de facut ca hobby, ceva relaxant, care ma scoata din cercul vicios al celor dependenti de munca (implicit de a tine totul sub control)
Mai studiez :)
Credeti ca daca as lua un calmant usor ceva, ar fi mai bine, adica sa nici nu ma gandesc macar ca zbor? Eu nu iau medicamente decat rar, deci nu prea imi surade ideea, dar ce nu as face pentru a-mi lua gandul de la asta :)
J G spune:
Saskia vorbeste cu medicul de familie sau cu un psihiatru. Eu, care sunt la granita fobiei, am medicatie pentru asta. Iau medicamentele numai cand merg cu avionul.
Intre timp poti incerca din cele care se dau fara reteta, Calmoplant, Sedatif PC, Passiflora.
J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden
J.D. spune:
eu nu aveam nici o problema pana s-a nascut copilasul meu. de atunci sunt foarte speriata de calatoria cu avionul. ce m-a ajutat foarte mult a fost magneziul efervescent. inainte de zbor iau 2 pastile dizolvate intr-un pahar cu apa. ma linisteste foarte mult.
Finn Constantine 15.10.2009
saskia spune:
Va multumesc de raspunsuri :).
JG am gasit chiar aici in olanda passiflora, am cautat pe net, nu stiam de ea pana la tine.
JD m-am gandit si la posibilitatea asta, dar au trecut zece ani de atunci si nu vad sa se imbunatateasca senzatia :).
O sa citesc si despre magneziu.
alba_ca_zapada spune:
Eu nu ma deplasez des cu avionul.
Am observat insa, ca de la un zbor la altul sunt din ce in ce mai stresata.
Am incercat sa imi explic de ce in urma cu 15 ani adoram sa ma deplasez cu avionul, chiar cautam motive si nu ma interesa ce tip de avion este, cand e facut, ce istoric are.... iar acum sunt atenta la o multime de detalii.
Ar putea fi o consecinta a inaintarii in varsta?
J G spune:
Si la mine a fost un punct de cotitura nasterea copilului, cred ca e si normal ca simtul de conservare sa fie exacerbat (sunt curioasa daca atunci cand va fi mare o sa ma calmez?).
J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden