Copilasi de Iulie-August 2004 * 65
Raspunsuri - Pagina 6
Andries spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kim222 Liliana merci! Lucrez de 2 luni la pediatrie si-ti pot spune cate ceva..in primul rand medicii sunt fricosi si decat sa fie acuzati ca s-a intamplat ceva cu copii mai bine ii interneaza,internati fiind doar la copii mici se pune branula sau daca este caz mai grav. Moldaminul nu se mai foloseste nici aici decat de catre medicii care nu citesc si au ramas cantonati la ce au invatat in facultate. Ampicilina si amoxicilina chiar si augumentinul in Ro se pare ca nu merg la fel de bine ca in USA..efectiv nu are aceleasi efecte..datorita mutatii lor aparute la populatia romana. |
Si pot sa adauga ca la adulti exista o rezistenta la aceste antibiotice tocmai datorita faptului ca au fost indopati de copii cu penicilina, eritromicina, moldamin si mai nou augumentin si cefalosporine.
Ajungi sa nu mai poti trata decat de la zynat in sus si unele cazuri nu se rezolva decat cu tienam.
Si da, romanul se indoapa cu medicamente, am auzit de anamneze in care pacientul insira cate 10 medicamente pe care le lua in mod curent!!
Andries
Andries spune:
La MUlti Ani Liviu! La multi ani Adema!!
Sa fiti fericiti si sanatosi!!
Gabi iti sta bine, bravo pentru culoare!! Mie imi placea mult si blonda.
Apropos' de medicamente, revin: eu in primul an si jumatate din viata lui Victor eram innebunita ca husband nu ma lasa sa ii dau antibiotice (ospexin ca altceva nu puteam din cauza alergiei). Pur si simplu innebuneam cand il vedeam cate 3 zile cu 39-40 febra. Dar... intrucat eu sunt "doamna injiner" n-aveam nici un cuvant de spus in tratamentul copilului puteam sa ma dau eu si cu capul de usa. Dar am observat ca dupa 3 zile febra... ii treceau virozele fratioare, nu stiu cum, dar ii treceau!! Nu cred ca Victor a luat antibiotic mai mult de doua ori in viata lui si atunci pentru 2 otite (cica la otita trebuie sa dai). In rest nada. La Mircea la fel. Si la fel face si ala mic, febra 3 zile si ii trece. Pai l-a lasat cu amigdalita pana i s-au rupt membranele si au cazut singure, fara nici un antibiotic, doar vit C, ceai mult, norofen si faringosept sau hexoral.
Dar l-am intrebat daca ar fi copilul altuia tot asa ai face? Raspuns: "Nu, ca nu rezista ma-sa 3 zile fara sa faca o criza de nervi, dar copii mei nu iau antibiotic decat daca e ABSOLUT necesar". Pe acelasi principiu nu m-a lasat sa ii fac lui Mircea colonoscopie cand se kaka pe el de 5 ori pe zi, timp de 1 an si jumatate... a zis ca nu e absolut necesar sa il anestezieze general, ca daca face o reactie pe masa de anestezie, la 10 kile ale lui medicii nu mai au timp sa ii faca nimic.
Andries
kim222 spune:
macar nu-s singura nebuna, Andries:))...Nici macar prietenele mele si rudele nu prea vor sa ne creada ..cum sa stea 3 zile copilul cu febra???? Doamne fer'!Nimeni nu pricepe ca febra este ceva care ajuta la omorarea microbilor! Si ca daca este pana in 38.5 si nu este afectata starea generala a copilului..nici macar nu-i scazi febra(exceptie cei care au avut in antecedente o convulsie febrila).In Ro are copilul 37.5 ..tragedie nationala si da-i medicatie din primele 5 minute!..sa nu credeti ca nu scrie asta in cartile de medicina din Ro...dar de ce sa-si bata capul medicul incercand sa convinga parintii..Doar pediatra la care-s repartizata a gasit o cale de mijloc ,le explica si le da si reteta "just in case" si le spune ca vor fi luate medicamentele doar daca dupa 3 zile starea copilului este la fel..Vorba ei acum daca fac ce-a spus ea, sau nu ..este numai problema lor!
Si va mai pot spune o mare difernta fara a comenta cum este bine si cum este rau (eu sunt pt calea de mijloc)..in USA se vine la medic ca la Dumnezu, se crede tot nu se cerceteaza nimic..in Ro se cercetaza mult (uneori bine alteori nu)internetul si se face si cum considera parintii.
In alta ordine de idei in SUA nu se interneza copii si din alte 2 motive economice:
1.salveaza enorm de multi bani daca copilul nu sta 7 zile in spital (vorbim de mii de dolari)
2. doar in California copii au 100% gratuit pana la 18 ani in rest doar daca parintii au asigurari de sanatate ,altefel platesc spitalizarea....Ce ca-n Ro und einternam rinofaringite si amigdalite (tigani sau tarani ..scuze dar asta este realitatea) si veniti si cu salvarea !..aici sunt banii dumneavoastra (din sanatate).Am 800 de externari /luna la o sectie cu 40 de paturi...ca sa intelegeti rulajul lunar...in nici o alta sectie nu este intalnita aceasta situatie..
szivarvany spune:
Io`s d`aia panicata, vi-am zis, cand mergem la pediatra una din asistente ma intreaba daca a stranutat copilul. Sincer la inceput ma deranjea, acum mi se rupe. Eu nu sunt medic, nu stiu ce are si nici nu vreau sa dau medicatie din auzite. De asta prefer sa merg la doc. Noah aici parca`s mai mult de peste oceane am incredere in medici, asta e adevarul.
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
g_ioana spune:
Buna dragele mele....eu dau dreptate tutulol....exact ce spun Andries si Vivia imi explica si pediatrul meuasa ca ne incadram la cel mult odata pe an luat antibiotic...desi pana la gradi au trecut si doi ani fara....dar cand a fost vorba de varicela facuram o forma de speriat,cu febra cinci zile cat a durat si eruptia si multe altele....asa ca eu zic ca mai bine tratam bolnavii decat de boala,fiecare reactioneaza altfel la aceiasi boala...si io nu am incredere totala in medici,cateodata cer parerea mai multor medici,de multe ori ma bazez pe instinctul meu si pe chestiile care stiu eu ca merg la mandra ...si citesc de o mie de ori prospectul si calculez io doza la care se incadreaza mandra sa vaz daca-i corect
Meii hai sa schimbam subiectul legat de doftori....io m-am apucat de studiat retete vegane si alimentatia raw.....azi a fost soare da' geeeerrr rau asa ca am fost la shoping si la un loc de joaca pentru cupii....da'i cam pustiu peste tot desi erau afisate reduceri pe toate geamurile
hai sa avem o duminica frumoasa
Andries spune:
Eu de azi dimineata tocesc pentru un examen (mai exact de ieri dimineata) si am asa o lehamite pentru limba asta de lemn dar nu am ce sa fac, unde-i ordin cu placere. Miercuri sustin examenul, scris si oral, sa-mi tineti pumnii.
As fi mers si eu la shopping, dar nu am timp si nici chef. Abia mai arunc si eu un ochi pe net. Copiii sunt plecati la munte cu tati... eu singura cuc, am facut o pauza de dat zapada/gheata si atat.
Despre doctori eu pot sa spun ca sunt unii de doamne ajuta si unii de doamne fereste, doar ca nu le scrie pe frunte chestia asta. Si eu mai calculez doze, asa ... de control .
si am o veste importanta, o sa fim nasi de cununie anul asta sau cel tarziu la anul, aici trebuie pregatiri serioase nu gluma. O sa incep cu niste gimnastica sa-mi tonific musculatura, daca va fi la vara sa pot purta si eu o rochie mai deocheata
Andries
mitzura spune:
Bre, io nu pot schimba inca subiectu ca am un nou pitic pe creier...
Da inainte sa va zic de el,vroiam sa va spun ca pe mine ma speria scarlatina pentru ca eu am inteles ca internarea e obligatorie, si ca nu te intreaba nimeni daca poti/vrei sa-l ingrijesti acasa, trebuie sa-l lasi in spital. Poti sa-l iei acasa doar daca semnezi ca o faci pe raspunderea ta, si te avertizeaza ca daca i se inrautateste situatia sa nu mai vii cu el acolo la spital. Exact asa a patit o colega de a mea cu copilul la spitalul nostru de infectioase. Copilul nici macar nu avea scarlatina confirmata, dar ea a avut inspiratia proasta sa mearga cu el la infectioase. Si acolo i-au spus treaba asta, asa ca speriata, l-a lasat in spital. Dupa doua zile de stat in spital analizele au aratat ca nu avea scarlatina si au chemat-o sa il ia acasa. copilul saracul speriat si vai de capul lui.
Asa ca daca as sti ca se poate trata si acasa, fara atata tam-tam, nu m-as mai speria atat.
In alta ordine de idei, am alta problema. Mara se plange de durere de cot la o mana si de durere la un genunchi. In plus, are un ochi rosu. M-a pus dracu sa ma uit prin carti si am descoperit ca astea pot fi simptome de poliartrita reumatoida juvenila. Nu are incheieturile umflate sau inrosite. Alte simptome in carte erau oboseala si iritabilitatea si amandoua sunt prezente si la ea.
Azi am si fost cu ei la un loc de joaca unde s-a jucat toata ziua, fara sa se planga de ceva, a inceput sa zica ca o doare piciorul doar dupa ce am plecat de acolo. E posibil sa se fi lovit la picior, desi ea nu isi aminteste. De cot imi zice ca o doare de azi dimineata de cand s-a trezit.
Eu nu m-as fi dus spre diagnosticul asta, daca nu citeam de simptomul cu ochiul rosu (sensibil la luminca, dureros). Asta mi-a dat de gandit....
Si ca sa fie dilema si mai si, tre sa va spun ca si Tudor la vreo saptamana de varicela, cand era pe trecute, s-a trezit tot asa intr-o dimineata cu un ochi rosu. Nu se lovise la el, asa ca eu am crezut ca o fi vreo conjuctivita. I-am pus de trei ori Tobradex si i-a trecut, asa ca n-am mai mers cu el la medic. dar acum cand i-a aparut si Marei tot asa un ochi rosu dupa varicela, nu mai stiam ce sa cred.
M-am tot uitat prin carti si nu am gasit vreo legatura intre varicela si inflamatie a ochiului.
Si azi cautand prin carte dupa dureri de articulatii dau de treaba asta cu poliartrita r. juvenila.
Maine incerc sa merg cu ea la un oftalmolog, sper sa reusesc.
Olivia, ce zici? Stiu ca ma panichez si eu repede, cateodata ma gandesc ca poate pur si simplu s-a lovit la genunchi si la mana si nu mai stie ea. Da mi-a si intrat ideea in cap, asa ca e greu sa-mi mai plece...
Ma duc sa-i culc.
kim222 spune:
Adela daca dai semnatura cum adica nu mai poti reveni??? Asta nu este adevarat..este dreptul tau ..te poti intoarece si-n aceeasi zi!
Redoarea ar trebui sa fie de vreo 6 saptamani sa te poti gandi la asta//dar sunt si alte afectiuni care pot duce la dureri articulare. Daca nu a a fost nici febra, nici tumefactie..deci sa fie umflate, mai calde si/sau rosii nu cred ca ai de ce sa te ingrijorezi dar...ma stiu pe mine..si as face un set de analize: hemoleucograma cu formula leucocitara, VSH, FR , ANA, PCR ..
Pot fi dureri de crestere sau in urma unui traumatism..
Tu decizi ce vei face..
mitzura spune:
Multumesc mult pentru raspuns!
Mai, colegei asa i-au spus, a fost un soi de mic santaj, poti semna si-l iei acasa, dar aici nu te mai intorci cu el, daca e mai rau. Ma gandesc ca n-o fi legala treaba asta, dar uite ca se practica.
Chiar cautam si eu cat timp trebuie sa persiste simptomele astea ca sa se pune diagnosticul asta, dar uite ca mi-ai zis tu.
Inca o intrebare, analizele pe care le-ai mentionat se pot face si numai din deget? Stiu ca hemoleucograma s-ar putea face din deget, dar celelalte? Presupun ca nu... (As fi vrut sa evit analizele, mi-e teama ca iar n-o sa-i gaseasca vena din prima, ca are manute grasute cu vene foarte putin vizibile).
Deocamdata merg maine la oftalmolog, sa vad ce zice de ochi si o urmaresc, sa vad cum evolueaza treaba cu durerile. I-am dat si un nurofen in seara asta si s-a simtit mai bine dupa el.
Multumesc inca o data pentru raspuns . Dorm ceva mai linistita.
Andries spune:
Durerile de articulatii in perioada de crestere sunt frecvente la copii, Victor are aproape non stop si tot asa cateodata trebuie sa ii dau nurofen. Cel mai des il dor genunchii din cauza antrenamentelor si mai ales dupa antrenamente. Cred ca te ingrijoreze prea din prea.
Andries