Ati citit asta?

Raspunsuri - Pagina 29

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui accept92



Citat:
citat din mesajul lui Sabina

uneori depresia asta cu popcornu la TV vine si din incultura/vivziune ingusta.
De aia e importanta educatia.



Deacord. Insa educatie nu inseamna teme si nu inseamna note. Scoala este un mediu, sunt deacord ca e un mediu obligatoriu pentru un copil (pana la 18 ani) si trebuie jucat dupa regulile ei si trecut prin ea fara dureri de cap. Acolo intri in contact cu generatia ta, iti cunosti viitorii prieteni dintre care se vor cerne cei care raman pe viata, acolo iti dechizi mintea, acolo inveti sa iti urmaresti scopurile, sa fentezi sistemul atunci cand regulile lui se opun eului tau, inveti ca nu totul e corect pe lumea asta, si asa mai departe. Important e ca trecerea prin sistemul asta sa te apropie de scopul autocunoasterii si nu sa te indeparteze de tine si sa te trezesti ca 'impins de la spate' de echipa sistem-parinti ajungi sa traiesti ca un peste pe uscat.



Gandeste, gandeste, gandeste!!! - Winnie The Pooh




Mie mi se pare important sa inveti din scoala fix asta, ce zici tu - sa fentezi sistemul. Evident ca sunt foarte importanti si prietenii.
Uite, asta nu sunt sigura ca fac chineii, sa fenteze sistemul si cred ca e pacat, multe lucruri sunt inutile in sistem

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3
Memoria de scurta durata e chiar de scurta durata sa stii, serios vorbind. Adica de ordinul secundelor. Si e limitata la 7 +2/-2 itemi, in funtie de persoana. Asta ca sa definim termenii corect.

Revenind la ce spui tu, ceea ce nu ne intereseaza si nu folosim, nu putem retine pe termen lung si foarte lung. Degeaba indesam in capetele copiilor tot soiul de chestii, nu vor retine tot pe termen lung. Vor retine ce prezinta interes pentru ei, ceea ce pot integra logic in structurile "de inteles" din mintea

lor si ceea ce vor folosi in continuare. Desigur, vor retine si ce i-a marcat emotional in mod special.

Nu stiu de unde vine teama asta, ca daca nu toceste copilul - chiar daca stie! - nu va fi bine de el in viitor. Munca nu e un scop in sine, e un mijloc. Muncesti cand ai nevoie, cand esti direct interesat sa o faci.

Automotivarea spre efort sustinut nu exista in copilaria mica. Vine ceva mai tarziu. E firesc sa fie asa. Si nu sunt deloc ciudati copiii care muncesc mult in directia unui interes al lor. Nici nu o fac spre multumirea parintilor. Sunt doar copiii preocupati de ceva, carora nu le-a asociat nimeni ideea de studiu cu "trebuie" si cu pedeapsa.

Exista si varianta de care vorbesti tu, cu multumirea parintilor. Atunci insa copilul trage ca disperatul la toate materiile, e distrus la cel mai mic esec si intotdeauna o sa gasesti conditionarea parentala in peisaj.

Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)


Referitor la copiii care muncesc de buna-voie - Ok, poate ca asa o fi. Am zis ca MIE mi se par ciudati . Pentru ca fi-mea n-o face si nu-mi aduc aminte s-o fi facut eu vreodata.
Nu stiu exact cum e cu memoria de scurta durata, totusi imi aduc aminte de profu' de psihologie si educatie care de explica cum invata studentu' in sesiune pe baza de adrenalina si uita tot a doua zi si se referea la asta ca "memorie de scurta durata". Dar eu sunt inginer ... n-am aprofundat problema.

Stai - stai la asta cu "toceste chiar daca stie". Pai eu ma refeream daca NU STIE!. Daca stie evident ca nu mai e nevoie sa mai faca "munca in zadar". Daca nu stie si nu vrea sa incerce si nu vrea sa faca ... aici e baiul. Daca stie ... atunci e ok (desi nu prea vad de unde sa "stie" daca nici nu incearca sa faca ....).

Cat despre retinerea pe termen lung ... eu zic ca n-ai dreptate. Inca stiu tabla inmultirii desi nu mi-a placut niciodata sa o invat si nici n-o mai folosesc de vreo 15 ani de cand folosesc calculatorul.
Dar atata am folosit-o o perioada lunga incat ... nu pot s-o uit.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Mie mi se pare important sa inveti din scoala fix asta, ce zici tu - sa fentezi sistemul.




;))Mi-i si imaginez acum pe cei care gandesc...uite de-aia e totul de rahat in Romania.:))))




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:


De vreo 3 luni incoace aproximativ, pitica mea se opune cu vehementa sa mearga la gradinita. Cum aude de gradinita, replica ei invariabila este :
« Non, je ne veux pas aller à la garderie! Je veux aller à l’école! » (i.e. Nu, nu vreau sa merg la gradinita! Vreau sa merg la scoala!)
… Vede zilnic copilasi mai mari care merg la scoala cu ghiozdanul in spinare…

Probabil cresc un geniu si eu. Si nu-mi dau seama.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Na, ca mi-am propus sa merg contra curentului. Mi se pare hipermediatizata cartea pentru nimic. A scris-o ca sa faca banuti si orice scriitor, fie el si de "retete de inteleghenta" nu prezinta realitatea ci o perceptie a ei. E clar ca munca e cheia reusitei academice chiar si pentru copii extrem de dotati.
Ceea ce mi se pare trist e ca vedeti ca fortarea e rea (ceea e absolut evident) dar nu vedeti ca lasarea in dorul lelii e la fel de rea. Pornind cu un copil dotat peste medie esecul academic e adesea urmarea atitudinii: lasa copilul sa faca ce-i place si fenteaza cat poti sistemul.

Pofta vine mancand. In scoala e o etapa de pus caramizi, care trebuie sa se puna ordonat, cu grija. Si o etapa in care iti poti alege ce vrei sa faci. Nu poti alege de la bun inceput. Pana la nivelul liceului toti putem lua note bune si foarte bune.

In plus intr-o societate asezata un om care a invatat gaseste un loc in care sa-si valorifice cunostintele. Si-n US sa ai carte inseamna sa ai parte. Nu toata lumea merge la o scoala buna si nici nu merge tot omul la universitate. Si la cat costa prea putini isi permit sa arda gazul.

Sunt de acord cu chinezii ca notele mici in clasele primare nu sunt imposibile ci doar defecte de educatie care pot fi corectate. Suna probabil groaznic, dar daca copiii mei iau 18/20 la test e cel mai adesea din vina lor. Nu intotdeauna, dar cel mai des au nota asta nu pentru ca nu au stiut ci pentru ca nu au fost atenti. Ori asta se educa. A invata sa fie atenti inseamna ca mai tarziu va invata mai usor, mai repede mai cu placere. Asta nu inseamna ca le trantesc calificative pentru 18/20, dar nici nu-i mangai pe cap. Ne uitam sa vedem ce-i gresit, daca-i neatentie sau nestiinta. Si intr-un caz si intr-altul vor repeta genul de rationament pana il inteleg si fac usor. Daca nu as face asta neintelesul sau neatentia s-ar perpetua si in timp acumulandu-se ar creea un gol de cunostinte si procesul logic de invatare ar muri.


Asta nu inseamna ca nu ne jucam. Ne jucam. Dar treaba e treaba. Cu cat o fac mai repede cu atat e mai mult timp de joaca.

Si un instrument e indicat. Unul din copiii e talentat studiaza din Czerny si ii zboara degetelele. Celalt nu. Dar amandoi fac. Sunt la niveluri diferite si repeta la fiecare doua zile. Uneori mai maraie, dar e ceva natural. Dupa cum tot natural isi fac temele, strang dupa ei la masa, se spala pe dinti etc.

De ce? Pentru ca dincolo de stimularea concentrarii, memoriei si independentei degetelor necesara in n-spe mii de meserii e si factorul cultural. Eu daca ma plictisesc imi pun un cd de muzica si scot o carte sa citesc. E o obisnuita de a petrece timpul in mod placut.

E o reactie la nou. Scoala e la un anumit moment ceva nou. Si prima lingurita de morcovi am regasit-o adesea pe bluza noastra. Si prima oara cand le-am pus un rucsac in spate au protestat, acum abia asteapta. Exista si lucruri pe care le fac din prima natural, dar eu nu m-as rezuma doar la ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

mai, nu intoxica copilu cu czerny, mai ales daca-i talentat:), da-i colo un bachuletz;))



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

multam de idee:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Mie imi place sa urmaresc evolutia discutiilor de pe DC .
Pe la inceputuri, toata lumea era draguta si amabila, se intelegea om cu persoana, ce sa mai, fain de tot.
La un moment dat, se intra cu maxime precautii pe panta "ce bine-i de mine ca nu mai sunt in Romania".
Acceptabil, sa zicem, fara exagerari si discursuri de hipopotamel ajuns in mijlocul oceanului.
Se ajunge nici-nu-stiu-cand-si-cum la discutiile hard Bird emigrare versus ramanere. Nevoia asta de a-ti striga fericirea in fata unora pe care e clar ca-i consideri nefericiti si ratati, nu o voi intelege vreodata. Nu stiu, s-ar putea sa o inteleg daca o sa devina posibila intoarcerea in timp si o sa ma vaz iar pe la 4 ani :)).
Eheei, intre timp au crescut copiiiiii.....
Daca cineva credea ca bird-discutiile despre emigrare au fost tot ce puteau da oamenii din coltisorul lor usor intunecat, inseamna ca cineva-ul ala n-a luat in calcul ca oamenii astia au copii :D.
Copii care au ajuns la scoalaaaaaa.... . (aici completeaza fiecare cu ce a observat de-a lungul topicului :)).
Haha, sa vezi paruiala si ventilari ce-or sa fie cand or avea copiii userilor job, neveste/soti si copii :)))))) .

Te-ai trezit cu fata la perna?

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Sorana, nici fata mea nu facea la inceput temele singura, de fapt pana nu demult, ca sa fiu cinstita.
"Stai cu mine ca singura nu pot", "stai cu mine ca singura gresesc si nu vreau sa iau totul apoi de la capat', "stai cu mine ca mi-e urat", "hai sa facem temele" de parca erau ale mele, "hai acu' ca vreau sa termin repede"... Mai avea chiar un text smecheros cu " mami, noi doua ne cunoaste de multa vreme si ne intelegem asa de bine, de ce nu vii cand te rog"...
La inceput intram in joc, apoi incet incet am luat distanta. "Incepe tu ca vin acum" si amanam sa ma duc, ii aratam ceva si iesem din camera si-mi vedeam de ale mele, "hai ca poti , stii, ca ai facut si ieri, iti amintesc eu cum daca-ai uitat", spus pe un ton lejer, glumet, explicam si dispaream. Daca protesta, o linisteam, "vin imediat, in doua minutele, continua singura, daca gresesti reparam ca nu-i bai" si tot asa, a inceput sa ma cheme tot mai rar, sunt zile cand ma striga doar la final sa verific.
Daca stie ca are in program ceva tentant baga viteza fara indemnuri si zilele trecute a facut chiar un pas in plus: mi-a cerut aspiratorul sa-si curete singura camera. Era tare mandra de rezultat la final, pana atunci o tot puneam eu sa adune jucariile sa pot aspira eu. Acum de dragul aspiratorului face singura ordine inainte.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Sorana tu chiar crezi ca n-ai mai folosit tabla inmultirii de 15 ani? Eu pariez ca ai folosit-o.
S-a mai spus, un copil poate stii si fara sa faca un efort vizibil, pur si simplu intelegand notiunile. Pe unele achizitionandu-le in mod direct, deducandu-le empiric, si pe altele indirect, de la parinti, profesori, din carti, de la tv sau de pe net. Unii copii invata mai repede si mai usor, altii mai greu si cu mai mult efort. Da' sigur, toti copiii invata cu mai mult efort ceea ce nu-i intereseaza si nu-i atrage. Depinde de adulti cum prezinta notiunile, daca le fac atractive sau nu.

AB AC Si eu citesc si toata viata mea am considerat asta o placere si un privilegiu. Si fetele mele citesc si o fac tot de placere.
Si eu ascult muzica cu mare placere, simt nevoia sa ascult muzica si, totusi, nu am cantat vreodata la un instrument.

Sunt de acord cu tine, in privinta noului. Oamenii reactioneaza cu curiozitate la nou, totusi. Sunt interesati sa exploreze noul. Abia daca ii impinge careva din spate incep sa refuze.
Nu impinsul e solutia, in opinia mea. Ci impulsionarea interesului, alimentarea lui. In felul asta nu alungi placerea.

Mergi la inceput