NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -3
Raspunsuri - Pagina 18
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Monnvas Sa va mai zic un "pont" pt depistarea diftongilor (noi il foloseam pt a vedea care e vocala si care e semivocala, dar asta va raspunde si la intrebare, daca e diftong sau hiat): incercati sa lungiti fiecare vocala, pe rand, sa vedeti ce iese: ieeeeepure sau iiiiiepure - no, parca pe i nu il poti lungi, deci e semivocala, deci e diftong. miiiiiiana sau miaaaaana sau se poate si miiiiiiaaaaaaana? Sa ne zica titulara (io aici vad un hiat). |
il vezi bine. de putut se poate oricum, dupa cum am zis mai sus, tot degeaba cand am cautat-o juma' de ora si ea statea netulburata cocotata pe cutia de pe pervaz (fara plasa!)devenise un fel de MIIIIIAAAANAAAAAA pe care-l auzea probabil tot blocul
no, nici io nu reusesc sa lungesc i-ul in piiiian, ci mai degraba piaaaaan. piiianu' imi suna cam cum iti suna tie iiiiiepurasu'
danielag spune:
Eu am inteles ca trebuie sa lungesti toate vocalele, dar pe rand. Si, cum in cazul asta pot fi lungite amandoua (mie imi iese ), e hiat.
Am vrut sa verific cum e cu pianul in DOOM, dar nu il am la indemana. L-am gasit scanat www.esnips.com/web/nastyan14-doom" target="_blank">aici, insa netul meu merge fff rau, si pe la litera M s-a blocat.
Monnvas spune:
In DOOM nu specifica daca e diftong sau hiat, zice numai ca e accentul pe a.
Io aud in pian cam asa: pi-jan, unde j ar nota un "apendice palatal", e ceva mai mic, mai scurt decat o semivocala. Adica tranzitia de la i la a nu e brusca, e un fel de element de legatura.
Ca sa ma intelegeti, incercati sa pronuntati oala, oameni. Nu vi se pare ca auziti un u scurt inainte de o (ala ar fi "apendice labial", adica pe timbrul vocalic u)? Io am facut experimentul asta cu niste straini care mi-au scris uala, uameni.
EDIT: in concluzie, aud un hiat acolo, dar gasesc un motiv pentru care unii "aud" diftong.
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
SILUAN are dreptul la viata!
mianna spune:
citat din mesajul lui danielag Eu am inteles ca trebuie sa lungesti toate vocalele, dar pe rand. Si, cum in cazul asta pot fi lungite amandoua (mie imi iese ), e hiat. |
eu n-am inteles decat ca trebuie sa iau iepurasul ca model, si asta am si facut
apreciez insa ca nu mai oripilez postatoarele si nurorile ( ) ca-l pot diftongi (cu accent pe ultimul "i" )
beshter spune:
Si eu aud doua silabe in 'pian'. Dar eu aud doua * silabe si in 'caisa', desi partea olteneasca a familiei aude una singura:) **
In legatura cu vocativele scurte, ele se mai pastreaza in limba doar pentru numele proprii si pentru numele de profesii (sau titulaturi).
De-aia merge sa zici 'capcaune' - il interpretezi ca nume propriu :D - si nu merge sa zici 'magare' (ar merge dac-ar fi unul pe care-l cheama Ion Magarul).
*pardon, trei
** adica doua
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
capcaunul spune:
citat din mesajul lui Mihaelka De-aia merge sa zici 'capcaune' - il interpretezi ca nume propriu :D - si nu merge sa zici 'magare' (ar merge dac-ar fi unul pe care-l cheama Ion Magarul). |
www.neogen.ro/laurentiujok" target="_blank">Sa nu zici nicodata nu!
beshter spune:
Ei bine, va puteti adresa domnului respectiv cu 'ce mai faci, mai, Magare?'
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
liliana83 spune:
aha. deci la baiat cum ar fi , ca mie aici tot cu forma scurta mi se pare ca suna mai bine:
baiat- baiete- baiatule
Mai baiete (baiatule???), iar te tii de prostii!
capcaunul spune:
citat din mesajul lui liliana83 aha. deci la baiat cum ar fi , ca mie aici tot cu forma scurta mi se pare ca suna mai bine: baiat- baiete- baiatule Mai baiete (baiatule???), iar te tii de prostii! |
Mai baiete e mai cu ocara, cu degetul aratator fluturand amenintator inspre baiat.
Mai baiatule e mai cu tristete, cu o mangaiere pe cap.
Dar astea-s doar gusturile mele.