NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -3

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Mersi, Monnvas!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui Monnvas

Sa va mai zic un "pont" pt depistarea diftongilor (noi il foloseam pt a vedea care e vocala si care e semivocala, dar asta va raspunde si la intrebare, daca e diftong sau hiat): incercati sa lungiti fiecare vocala, pe rand, sa vedeti ce iese:

ieeeeepure sau iiiiiepure - no, parca pe i nu il poti lungi, deci e semivocala, deci e diftong.

miiiiiiana sau miaaaaana sau se poate si miiiiiiaaaaaaana? Sa ne zica titulara (io aici vad un hiat).

il vezi bine. de putut se poate oricum, dupa cum am zis mai sus, tot degeaba cand am cautat-o juma' de ora si ea statea netulburata cocotata pe cutia de pe pervaz (fara plasa!)devenise un fel de MIIIIIAAAANAAAAAA pe care-l auzea probabil tot blocul

no, nici io nu reusesc sa lungesc i-ul in piiiian, ci mai degraba piaaaaan. piiianu' imi suna cam cum iti suna tie iiiiiepurasu'

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Eu am inteles ca trebuie sa lungesti toate vocalele, dar pe rand. Si, cum in cazul asta pot fi lungite amandoua (mie imi iese ), e hiat.

Am vrut sa verific cum e cu pianul in DOOM, dar nu il am la indemana. L-am gasit scanat www.esnips.com/web/nastyan14-doom" target="_blank">aici, insa netul meu merge fff rau, si pe la litera M s-a blocat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

In DOOM nu specifica daca e diftong sau hiat, zice numai ca e accentul pe a.

Io aud in pian cam asa: pi-jan, unde j ar nota un "apendice palatal", e ceva mai mic, mai scurt decat o semivocala. Adica tranzitia de la i la a nu e brusca, e un fel de element de legatura.

Ca sa ma intelegeti, incercati sa pronuntati oala, oameni. Nu vi se pare ca auziti un u scurt inainte de o (ala ar fi "apendice labial", adica pe timbrul vocalic u)? Io am facut experimentul asta cu niste straini care mi-au scris uala, uameni.

EDIT: in concluzie, aud un hiat acolo, dar gasesc un motiv pentru care unii "aud" diftong.

CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
SILUAN are dreptul la viata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui danielag

Eu am inteles ca trebuie sa lungesti toate vocalele, dar pe rand. Si, cum in cazul asta pot fi lungite amandoua (mie imi iese ), e hiat.

eu n-am inteles decat ca trebuie sa iau iepurasul ca model, si asta am si facut

apreciez insa ca nu mai oripilez postatoarele si nurorile ( ) ca-l pot diftongi (cu accent pe ultimul "i" )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Si eu aud doua silabe in 'pian'. Dar eu aud doua * silabe si in 'caisa', desi partea olteneasca a familiei aude una singura:) **

In legatura cu vocativele scurte, ele se mai pastreaza in limba doar pentru numele proprii si pentru numele de profesii (sau titulaturi).
De-aia merge sa zici 'capcaune' - il interpretezi ca nume propriu :D - si nu merge sa zici 'magare' (ar merge dac-ar fi unul pe care-l cheama Ion Magarul).
*pardon, trei
** adica doua

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka
De-aia merge sa zici 'capcaune' - il interpretezi ca nume propriu :D - si nu merge sa zici 'magare' (ar merge dac-ar fi unul pe care-l cheama Ion Magarul).

www.neogen.ro/laurentiujok" target="_blank">Sa nu zici nicodata nu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Ei bine, va puteti adresa domnului respectiv cu 'ce mai faci, mai, Magare?'

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

aha. deci la baiat cum ar fi , ca mie aici tot cu forma scurta mi se pare ca suna mai bine:
baiat- baiete- baiatule
Mai baiete (baiatule???), iar te tii de prostii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui liliana83

aha. deci la baiat cum ar fi , ca mie aici tot cu forma scurta mi se pare ca suna mai bine:
baiat- baiete- baiatule
Mai baiete (baiatule???), iar te tii de prostii!

Mai baiete e mai cu ocara, cu degetul aratator fluturand amenintator inspre baiat.
Mai baiatule e mai cu tristete, cu o mangaiere pe cap.
Dar astea-s doar gusturile mele.

Mergi la inceput