NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -3

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

pai ce, ai articulat deja si magarul? eu am crezut ca numai pe capcaun

vezi ca incep sa dau si eu mai multe interpretari, ca se poarta.
Azi sunt " zen" si-astept raspuns.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Nu e vocativ e imperativ.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui calipso_zeus

Nu e vocativ e imperativ.

fain am ajuns sa conjugam substantive si sa declinam verbe?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

mianna, cred ca diferentierea intre diftong si hiat face parte, pana la urma, din "simtul limbii" - (bine, mai era o teorie cu vocale si semivocale, pe care n-am aprofundat-o dar nu cred ca aducea mai multe lamuriri problemei, ci tot in definitia circulara se incadrau).
uite, eu sunt convinsa ca in mianna "ia" sunt vocale in hiat, ca si in "pian" ; dar, desigur, n-am auzit pronuntandu-se, in viata mea, "mianna" (la asta ma refeream cand cu "simtul limbii" - scz de folosirea nick-ului tau, da' mi-a fost la indemana)

Mergi la inceput

pe "mianna" il rostesc mult mai des decat pe "pian" - nu de alta, da' asa o cheama pe pisica mea (nu c-ar veni cand o strig, da' de-aia tot ii rostesc numele de cateva ori pe zi). si da, are hiat.

ok, mersi tuturor fetelor care mi-au explicat. m-am ales cu convingerea ca nu exista vreo regula, si cu nelamurirea ca, desi cuvantul e preluat din frantuzescul/italienescul/germanul "pia-no", la noi cica si-a pierdut diftongul. de ce, cum, cand si pe ce baza, n-am reusit sa aflu. ma consolez insa cu ideea ca nu provoc leziuni in sistemul auditiv al nimanui daca-l voi pronunta in continuare cu diftong, mai ales avand in vedere ca-l rostesc extrem de rar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

OFF TOPIC pisica mea are 13 ani n-a venit niciodata cand am strigat-o pe nume :)) la faza cu pis-pis mai reactiona in tinerete (acu' nici aia nu mai merge). da' daca e nume de pisica, conform "simtului limbii" eu zic ca-i diftong, asa un "mia" de la miau

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui corap
da' daca e nume de pisica, conform "simtului limbii" eu zic ca-i diftong, asa un "mia" de la miau

doar in "miiii-aaa-nna mia-u-neeel"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

"imperativele" -E si -ULE:

pana pe 1600 toamna (+/- catva, nu mai stiu exact datarea) singurul vocativ din limba romana era in -e, mostenit din latina. Se zicea: ome, lupe etc. Dupa aceasta data apare -ule, cum bine ati zis, un vocativ articulat, format in limba romana, intr-un soi de simetrie cu femininele: Marie / Maria (cred). Asadar initial era o deosebire intre cele doua: omule - catre un om anume, ome - catre orice om. Cu timpul, insa, nu s-a mai respectat regula, pentru unele din motive fonetice (ome era cam scurt). Desinenta -ule a inceput sa se generalizeze.

Acum sunt doar cateva substantive care accepta vocativul cu amandoua desinentele: doctore / doctorule; in cazul astora se zice ca ar exista o deosebire semantico-pragmatica in sensul ca forma in -ule e adeseori folosita ironic sau peiorativ, pe cand cea in -e ar fi neutra. Dar, repet, o asemenea deosebire o poti face doar pentru cele care accepta ambele desinente.

CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
SILUAN are dreptul la viata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

Sa va mai zic un "pont" pt depistarea diftongilor (noi il foloseam pt a vedea care e vocala si care e semivocala, dar asta va raspunde si la intrebare, daca e diftong sau hiat): incercati sa lungiti fiecare vocala, pe rand, sa vedeti ce iese:

ieeeeepure sau iiiiiepure - no, parca pe i nu il poti lungi, deci e semivocala, deci e diftong.

miiiiiiana sau miaaaaana sau se poate si miiiiiiaaaaaaana? Sa ne zica titulara (io aici vad un hiat).

Oricum, granita dintre difton si hiat e si ea destul de fluida, de-a lungul istoriei limbii is cazuri de sinereza (unire a unui hiat in diftong) si de diereza (invers, despartirea unui diftong in hiat), astea din urma fiind mai rare.

Si fiindca ati adus vorba de problema asta: cum pronuntati, de pilda, numele Ministrului Educatiei, Funeriu, cu diftong sau cu hiat?

CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
SILUAN are dreptul la viata!

Mergi la inceput
Mergi la inceput