NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -2
Raspunsuri - Pagina 12
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buli/buli.jpg)
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui inaioana Era aproape sa ma inec, si el m-a salvat. |
nici aici nu se pune virgula.
virgula apare inainte de "si" atunci cand "si" este parte a unei enumerari - si unii, si altii spun asta, sau cand inainte de "si" am introdus o propozitie - am doua carti rosii, ca cele despre care am vorbit, si doua carti verzi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/CorinaDani/CorinaDani.jpg)
CorinaDani spune:
Mianna, cum sa nu existe franzela in Bucuresti ? Numai ca nu cred ca mai sta cineva sa ceara "franzela" la chioscul de la scara blocului. Toti cei pe care ii cunosc cer "paine" la magazin, pentru ca la magazinele micute aprovizionarea se face de obicei doar cu paine tip "franzela".
La magazine mai rasarite, daca au la vanzare si bagheta, si paine rotunda, iar vanzatoarea intreaba de care paine doresti, solicitarile se fac asa: ori zici "D'aia de x lei" si nu te mai complici inutil, ori ceri "paine" pentru franzela, "paine rotunda" pentru cea rotunda (evident) si "d'aia lunga" pentru bagheta.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
citat din mesajul lui ADRIANKA Mie si altora nu ne place cand auzim vorbindu-se asa si, ne-am gandit sa discutam despre asta. Pe altii nu-i deranjeaza insa cand se vorbeste incorect in preajma lor si, s-ar putea sa discutam si despre asta :)). Dar in textul nostru nu avem intercalare de fraze, virgulele respective isi justifica prezenta doar ca fragmentare fonica, dar folosirea lor nu este obligatorie. |
ca fragmentare fonica mie imi suna de-a dreptul dureros. daca erau inainte de "si", da, era pauza fireasca, insa asa cum au fost scrise...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
citat din mesajul lui CorinaDani Mianna, cum sa nu existe franzela in Bucuresti ? Numai ca nu cred ca mai sta cineva sa ceara "franzela" la chioscul de la scara blocului. Toti cei pe care ii cunosc cer "paine" la magazin, pentru ca la magazinele micute aprovizionarea se face de obicei doar cu paine tip "franzela". La magazine mai rasarite, daca au la vanzare si bagheta, si paine rotunda, iar vanzatoarea intreaba de care paine doresti, solicitarile se fac asa: ori zici "D'aia de x lei" si nu te mai complici inutil, ori ceri "paine" pentru franzela, "paine rotunda" pentru cea rotunda (evident) si "d'aia lunga" pentru bagheta. |
in ritmul asta o sa se ajunga la "o d'aia lunga si groasa"
![](icon_smile_big.gif)
![](icon_smile.gif)
daca vad bagheta si paine rotunda, n-o sa cer franzela, ca mi-e evident ca n-are. oricum, recitind ce-ai scris, inteleg ca totusi bucurestenii au ramas fara franzela.
![](images/user_woman.png)
inaioana spune:
Ina, stiu ca sunt buni, am mancat raci, dar doar sub forma de pilaf cu carnea de rac curatata si deja pusa in el (deci am folosit furculita normala) si odata intr-o vizita la un domn pescar ce locuia langa un lac si a facut pe gratar raci pe care toata lumea i-a mancat cu mana si eu la fel.
Stiam teoretic de un cutit scurt si o furculita cu doua tepe cu care sa extragi carnea, dar Mamagiuliei m-a bagat in ceata. Deci la restaurant nu o sa comand decat daca sunt cu cineva care stie sa foloseasca instrumentele de tortura si pot sa trag cu ochiul.
Buli, eu stiam de exceptia lui "si" adversativ, acel "si" care poate fi inlocuit cu "ci", "insa" , "dar" cand apare ca sa desparta propozitii intr-o fraza, cand propozitia ce urmeaza exprima ceva diferit/advers decat precedenta. (Nu stiu cum sa explic mai coerent).
In orice caz, cred ca cel mai sigur este sa ne ferim de virgulele astea de pe langa "si". In acest fel vom avea dreptate in majoritatea cazurilor.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
inaioana spune:
N-au ramas fara franzela, franzela este aici painea cea mai raspandita, de aceea i se spune "paine" si atat. Daca vrei altceva decat franzela, atunci spui paine rotunda, bagheta sau toast (cea patrata pentru prajitor).
Ardeleanul din casa noastra considera ca ceea ce in aceasta zona noi numim paine, nu este paine ci "cornuri" (asta e modul lui subtil de a minimaliza si mai mult franzela munteana in fata painii imense ardelenesti).
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buli/buli.jpg)
buli spune:
citat din mesajul lui inaioana eu stiam de exceptia lui "si" adversativ, acel "si" care poate fi inlocuit cu "ci", "insa" , "dar" cand apare ca sa desparta propozitii intr-o fraza, cand propozitia ce urmeaza exprima ceva diferit/advers decat precedenta. (Nu stiu cum sa explic mai coerent). In orice caz, cred ca cel mai sigur este sa ne ferim de virgulele astea de pe langa "si". In acest fel vom avea dreptate in majoritatea cazurilor. ![]() Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011). |
inteleg ce vrei sa zici, dar nu-mi vine in minte nici un exemplu. mi se pare ca, logic vorbind, nu ai cum sa-l inlocuiesti pe insa cu si.
edit - ahaaa, era vorba de exemplul cu inecatul.
mie mi se pare ca "si" e folosit pur si simplu incorect acolo, ar trebui alt cuvant in locul lui. dar, insa
![](icon_smile_big.gif)
anya spune:
De obicei cumpar painea din supermarket si o iau din raft, dar cand mi se intampla totusi sa merg la un magazin mai mic cer "paine" =franzela. Cand ma intreaba "de care" e clar ca trebuie sa specific fabrica, nu forma. Asa ca trebuie cerut: paine de Titan = franzela facuta de fabrica Titan. Daca vreau piine rotunda - cer paine rotunda. Culmea e ca am copilarit in Ardeal, dar acolo mergeam sa iau pita .
denizel spune:
Bine, domle, nu-i corect, dar nu sterg fiindca trebuie sa ramaie exemplu de hipervirgulie pentru posteritate :).
Totusi , vreau sa aud si parerea Mihaelkaaaaai !!!!! :)))))
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~