NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -2

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Stati asa...virgulele astea le-ati pus dupa "si"??? Faceti misto de noi? Ce est que ca veut dire?

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

haha, Ioana . Pana acum a fost vorba doar despre doo virgule puse dupa "si" :)).

Adrianka, am inteles.
Deci, tu zici ca nu sunt obligatorii (deci, nu incorect puse totusi :)), dar ca deranjeaza ochiul? :)

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Nu putem pune intreaga gramatica intr-o galeata din care sa ne adapam sau nu.

Unele lacune chiar denota lipsa de educatie, altele nu.

Una e sa nu stii sa mananci raci cu tacamurile corespunzatoare si alta e sa-ti sufli mucii pe strada.

Tocmai de aceea unele reguli se invata in 1-4, altele in 5-8.
Iar alte "fineturi" ne sacaie abia pe la liceu.

Nu cere nimeni nimanui sa fie un Cucuzel al ortografiei si ortoepicii, dar minimul de exprimare corecta ar trebuie sa fie prezent la orice vorbitor nativ de limba.

32 +

Mai avem 8 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Denizel, sigur-sigur nu sunt corect plasate cele doua virgule ! Nu ma intreba de reguli, pentru ca nu le mai stiu, au trecut zeci de ani de la orele de gramatica...Si nu mi se pare normal sa fie sustinuta ideea de a folosi virgula in text doar pentru fragmentare fonica. Daca dpdv gramatical nu e corect, "apai" nici fonetic nu cred ca e corect ! . Fragmentarea fonica o poate face fiecare dintre noi, dupa cum "simtim" textul respectiv, nu credeti ?

Mai degraba pui punct in locul lui "si" si vei avea doua fraze corecte, in loc de una incorecta (dpdv al folosirii semnului de punctuatie ","). Doar exprimarea va avea de suferit, va parea un pic "sacadata" sau intrerupta.

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Citat:
citat din mesajul lui ina.click
Una e sa nu stii sa mananci raci cu tacamurile corespunzatoare si alta e sa-ti sufli mucii pe strada.

Excelenta comparatie.

Ziceam si eu ca deja intram prea mult in fineturi.

Denizel, nu-s, dom'le, puse corect.

(Ca sa nu raman proasta: tacamurile pentru raci nu sunt furculita mica cu doua ..tepe (cum se numesc?!) si cutitul? Adica...nimic deosebit gen clesti sau alte complicatenii.)

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

Excelenta comparatie.

Ziceam si eu ca deja intram prea mult in fineturi.

Denizel, nu-s, dom'le, puse corect.

(Ca sa nu raman proasta: tacamurile pentru raci nu sunt furculita mica cu doua ..tepe (cum se numesc?!) si cutitul? Adica...nimic deosebit gen clesti sau alte complicatenii.)

Habar nu am cum se mananca racii si ma sperie grozav, fie vii, fie morti

Edit: Cica sunt foarte gustosi insa, deci daca ai ocazia si nu esti asa sperioasa ca mine cand vine vorba de chestii cu mustati, clesti si multe picioare...go for it!
Eu ocolesc pana si raftul de la Carrefour in care sunt expusi. Unii inca mai misca!

32 +

Mai avem 8 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:
citat din mesajul lui Ilinca_M.

Ooo, nu pot sa cred ca n-ati auzit de "o ruda de salam/ parizer"!!
Eu pana la postarea lui inaioana (sau sa zic "inaioanei"? "ineiioanei"?:)) nu mi-am pus niciodata problema ca e regionalism, eu credeam ca peste tot se zice asa:)))
(ca taica-meu in vizita la neamurile maica-mii prin Braila, intreband la piatza:"cu cat is porodicii?":)))

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mortal!

Eu vorbesc ardeleneste, oho, si inca bine, va fac praf de invidie . Insa, vorbesc doar cand aud graiul asta, nu pot asa pur si simplu.

Din capitolul ´´faze haioase cu ardelenii´´, vine un amic din Cluj la Bucuresti si merge sa cumpere paine de la alimentara din colt. Intra si-i zice doamnei(atentie, omul nostru chiar a gandit-o inainte de a o zice): O PAINE, va rog.
Vanzatoarea ii da painea...acum voi stiti ca in Ardeal painea e rotunda si mare da? Eh, la Bucuresti nu era asa ,atunci, in acea alimentara. Era un pic altfel..

Omul se uita si zice ´´Doamna, v-am cerut paine nu franzela!´´

no, stai ca aici ma simtesc cu musca pe caciula asa cer si io, mai ales cand in raft sunt prezente mai multe variante (la magazine 2 pe 2 care au doar franzele, mai zic si "paine").

de curiozitate, bucurestenii n-au franzela? toate ca toate, da' zau ca nu ma gandisem ca asta-i regionalism.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

www.pro-shop.ro/casa-si-gradina/2128-Set-6-furculite-consumare-raci.html" target="_blank">pt raci

Da mai, painea e cea mare si rotunda, franzela e gen baghetra mai grasa bagheta e bagheta luuunga si taman buna de sandwichuri pt copii

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

*** Concursul KloraneBaby *** www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic bebe - klorane baby&page=6" target="_blank">mam.jpg ***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel
Pe altii nu-i deranjeaza insa cand se vorbeste incorect in preajma lor si, s-ar putea sa discutam si despre asta :)).

invarti virgulele cu pasiune mai mare decat mine, asa ca zi-mi, chiar e corecta virgula ta acolo unde e?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui ariadna33

Citat:

De ce? :)

pentru ca sunt in plus.

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor fi realitate*****************

Sunt in plus dpdv gramatical sau sunt in plus fiindca deranjeaza cititorul?

Explic de ce le-am pus:

1. pentru a nu avea un carnat fara virgule si greu de citit/citibil poate a doua oara (intotdeauna ma gandesc ca ceea ce scriu pe DC sau intr-un email, trebuie sa fie usor de citit).

2. pentru a pune in evidenta textul de dupa virgule.

sunt in plus pentru ca sunt in plus.
carnatul il intrerupe conjuctia"si"
conjunctia e dublata de virgule in anumite conditii, care aici nu sunt indeplinite.

Mergi la inceput