NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -2

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns codruta_grg spune:

In acest capitol nu s-a discutat, poate in celalalt capitol, asa ca scuze daca repet problema:
Mingi (pluralul de la minge). Inteleg ca la Bucuresti se pronunta cu 2 de i (nu toti ), dar sa si "scri" cu 2 de i, e corect? Nu de alta, dar asa scrie in Decathlon, in Cluj

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

O minge doua mingi e genul feminin.Cel putin asa am invatat eu la scoala.Mingii mi se pare o forma eronata si agramata folosita de cei care scriu si "ochii negrii".
Mingii cu doi de "i" cred ca se foloseste la genitiv?Bulinele mingii sunt rosii.Poate nu e genitiv am terminat clasa a opta in `91.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui osolita

Cu riscul sa supar mai mult de jumatate din membrele forumului, forma "mama de Costel si Crinela" nu este corecta si nu suna romaneste. Nu inteleg de ce se evita folosirea formei corecte: mama lui Costel si a Crinelei.


Asta chiar "e grele"; nu vad cum si-o fi imaginat careva ca cele care ne-am scris asa la semnatura sau...status (sau ce-o fi ala de se pune sub nick-name) chiar NU STIM ca nu e o forma corecta, ca nu poti spune "mami de costel" precum ai spune "proprietar de purcel"...Credeam ca e "obvious" :P:P ca ne-am pus asa denumiri intr-o forma glumeatza, ca suna mai copilareste si mai dragalas. N-o sa ne punem acuma batzu-n partea dorsala sa ne semnam:"mama Mihaelei" daca ni se pare mai amuzant altfel...s-au epuizat greselile de gramatica de ati trecut la de-astea?

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Citat:
citat din mesajul lui ddana

Virgulele lui Denizel sunt in plus din punct de vedere gramatical. Intr-o fraza, propozitiile unite prin conjunctia copulativa "si" nu sunt despartite prin virgula.


nu mai retin, dar nu asta e regula.
mie mi se pare corect cum ai scris Denizel. cu vrgulele puse acolo.

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"


*** Concursul KloraneBaby *** www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic bebe - klorane baby&page=6" target="_blank">mam.jpg ***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ADRIANKA spune:

Si eu sufar de "polivirgulie", mereu aveam nota cu - la tezele de la limba romana din cauza acestei "boli" (eram la filologie-istorie).

Denizel, inteleg ca ai pus virgulele pentru o fragmentare sonora a textului si pentru a puncta mai bine ideile de dupa, dar cred ca textul e inteligibil si fara ele.

Inainte si dupa conjunctia "si" nu se pune virgula, decat atunci cand sunt intercalari de fraze sau in enumerari retorice, dar nu este cazul in textul dat.

Inainte, cand studiam si adoram gramatica, eram destul de intransigenta cu cei care nu scriau corect. O iubire din adolescenta s-a terminat brusc cand respectivul mi-a trimis o scrisoare, pe care eu am corectat-o constiincios cu rosu, inapoindu-i-o

Acum insa, ma surprind facand greseli prostesti sau intrebandu-ma cum ar fi corect aici sau dincolo. Dar inflexibila am ramas Pe altii imi vine sa-i corectez.

Oricum ar fi bun un indreptar ortografic pe DC, poate chiar la inceputul capitolului acestuia.

Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Asta cu scrisoarea e tare de tot[radtare]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Imi pare foarte rau, nu as vrea sa va supar , dar nu-s convinsa ca aveti dreptate cu ne-virgula dupa "si" (fix in cazul dat).
Tre' sa vie lingvistu' nost' si sa-mi explice mai mult.



~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Da, nu se pune virgula inainte de "si" decat in cazurile in care e adversativ adica poate fi inlocuit cu "dar", "insa" "ci" si altele asemenea, precum in:

Era aproape sa ma inec, si el m-a salvat.

Va rog sa ma corectati daca aberez grav, sufar si eu de polivirgulie uneori.

Pe de alta parte, cred ca am ajuns la chestii de prea mare finete cu subiectul si vom pierde din vedere scopul initial, adica greselile serioase care incretesc dendritele.



Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ddana spune:

Denizel, nici eu nu vreau sa supar pe nimeni, dar mie frazele tale imi spun ca intre cei doi "si" exista doua propozitii principale, regente, care se afla in raport de coordonare copulativa. Din cate imi aduc aminte, aceasta situatie exclude virgula. Dar sigur, se poate sa ma insel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ADRIANKA spune:

Mie si altora nu ne place cand auzim vorbindu-se asa si, ne-am gandit sa discutam despre asta.
Pe altii nu-i deranjeaza insa cand se vorbeste incorect in preajma lor si, s-ar putea sa discutam si despre asta :)).


Stai ca am adus textul pentru analiza

In opinia mea, daca textul ar fi fost ca in exemplele de mai jos, atunci ar fi fost necesara virgula, pentru ca este vorba de o intercalare de fraze:

1)........si, gandindu-ne sa discutam despre asta, am hotarat sa......
2)........si, in ideea ca s-ar putea sa se discute si despre asta, ne-am gandit sa....

Dar in textul nostru nu avem intercalare de fraze, virgulele respective isi justifica prezenta doar ca fragmentare fonica, dar folosirea lor nu este obligatorie.

Mergi la inceput