NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -2

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli
inteleg ce vrei sa zici, dar nu-mi vine in minte nici un exemplu. mi se pare ca, logic vorbind, nu ai cum sa-l inlocuiesti pe insa cu si.
edit - ahaaa, era vorba de exemplul cu inecatul.
mie mi se pare ca "si" e folosit pur si simplu incorect acolo, ar trebui alt cuvant in locul lui. dar, insa

Ba eu vad acest "si" ca fiind si adversativ uneori, fara sa fie incorect. Spre exemplu daca spun I-am spus ca-l iubesc, si el nici nu m-a bagat in seama. Il poti inlocui cu conjunctii adversative "clasice", dar nu as zice e incorect, folosit impropriu sau ca suna prost.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

ba mie mi se pare exact ca e folosit f mult in felul asta si ca a devenit obisnuinta.

astept si eu cu interes parerile Mihaelkai , eu am zis ce mi-am amintit din scoala generala si sunt foarte curioasa daca mi-am amintit corect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Ba eu vad acest "si" ca fiind si adversativ uneori, fara sa fie incorect. Spre exemplu daca spun I-am spus ca-l iubesc, si el nici nu m-a bagat in seama. Il poti inlocui cu conjunctii adversative "clasice", dar nu as zice e incorect, folosit impropriu sau ca suna prost.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mai corect ar fi: i-am spus ca-l iubesc si, el nici nu m-a bagat in seama

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

I-am spus ca-l iubesc, dar/insa el nu m-a bagat in seama.
"si" este nelalocul lui in constructia asta.

Cat despte virgule, eu sunt de parere (si nu numai eu, observ) nu se pun dupa bunul plac, sau pentru a sugera intonatia, ci ele au un rol bine definit.

Mergi la inceput

Deni

Mi-e teama ca discutia asta a noastra sa nu ii aminteasca Mihaelkai de celebrul dialog:

"- Vezi ce bine-i sade lui - zice mam'mare - cu costumul de marinel?
- Mamito, nu ti-am spus ca nu se zice marinel?
- Da cum?
- Marinal...
- Ei! ziceti voi cum stiti; eu zic cum am apucat. Asa se zicea pe vremea mea, cand a iesit intai moda asta la copii - marinel.
- Vezi ca sunteti proaste amandoua? intrerupe tanarul Goe. Nu se zice marinal, nici marinel...
- Da cum, procopsitule? intreaba tanti Mita cu un zambet simpatic.
- Mariner..
- Apoi de! n-a invatat toata lumea carte ca d-ta! zice mam'mare, si iar saruta pe nepotel si iar ii potriveste palaria de mariner."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Haoleu, stati asa ca dadui si io de mancare la prunc!

Eu nu cred sa existe vreo posibilitate de a pune virgula dupa 'si', in afara de situatia in care exista material lexical intervenind intre 'si' si restul propozitiei.
Cum era? 'Noua ne place sa vorbim despre chestiile astea si, daca vom fi lasate, o vom face in continuare'.

denizel, daca vrei sa faci un carnat mai usor de citit si procesat, cred ca cel mai bine ar fi sa schimbi raportul din coordonare in subordonare.

'Pentru ca nushce... o vom face in continuare'; 'Din moment ce asa si pe dincolo...'

In rest, se aplica regulile explicate de ddana. Imi cer scuze daca uit pe cineva care a explicat.

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mergi la inceput

Mihaelka, te rog, pronunta-te si asupra lui "si" adversativ..daca exista asa ceva si cum se foloseste.Ca ne-am incurcat si la el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui ariadna33

Cat despte virgule, eu sunt de parere (si nu numai eu, observ) nu se pun dupa bunul plac, sau pentru a sugera intonatia, ci ele au un rol bine definit.

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor fi realitate*****************

Nu sunt de acord cu tine!
Exista mai multe tipuri de comunicare scrisa si, de aici, mai multe tipuri de a comunica ceva.

Nu se compara un email trimis colegilor, cu un email trimis sus, la centru , cu un email trimis celui mai bun prieten, cu un mesaj scris pe un forum etc.

In comunicarea de pe forum, avand in vedere ca lumea nu sta cu orele lipita de forum si nu are timp sa citeasca atent fiecare mesaj, trebuie sa scriem intr-un mod cat mai usor de digerat/de citit si sa ne comunicam ideile cat se poate de expresiv.

Uite de aia e de dorit sa o luam de la capat de rand dupa fiecare fraza, sa mai ciuntim frazele cu cate-o virgulita si altele dintr-astea :).

OK (pana vine Mihaelka si da verdictul :), am inteles ca sunt ca naiba virgulele alea ale mele, dar s-ar putea sa le mai folosesc uneori, in constructii asemanatoare, cu acelasi rol.
Voi avea grija sa nu fac asemenea greseala in vreun email scortos, dar pe forum nu mi se pare ca ar trebui sa fiu chiar atat de "bine definita" :) cu virgulele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

corect are termen de comparatie? eu stiu ca nu. corect sau incorect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Mai corect ar fi: i-am spus ca-l iubesc si, el nici nu m-a bagat in seama

'Io i-am spus ca-l iubesc si, cand colo, el nici nu m-a bagat in seama'

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mergi la inceput