Chirie sau rata la banca?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Alex-andra nu am dat cu lopata, nu fac parte din categoria celor mentionati de tine ...acum ai jignit tu...felicitari! Se pare ca reprezinti perfect institutia bancii romanesti care s-a saturat de clientii care vor sa stie tot ce e ascuns in contract si nu semneaza cu ochii inchisi si le ingreuneaza munca de a racola repede fraierii.
Te-as ruga sa te abtii de la un raspuns. Daca vrei sa o faci totusi, in virtutea faptului ca ai drept la replica ai 'ignore" din partea mea.

Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)

Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bpaula spune:

Noi am ales rata..o fi bine, o fi rau...cine stie.
Sanatosi sa fim si sa avem de munca sa o platim. Da am platit in 4 ani si ceva vreo 50.000 de lei la banca din care doar vreo 6000 sunt efectiv din credit dar asta e. Am avut norocul sa il iau inainte sa fi fost cele mai mari preturi de fapt acum costa cam cat costa atunci.

La prima chirie m-am trezit dupa doar 6 luni aproape de luna decembrie ca trebuie sa ma mut. Si n-a fost placut. A doua oara am nimerit un apartament tare friguros dar proprietarul a fost ok si am stat acolo aproape 3 ani.

Intre timp prietena mea a strans bani si si-a luat apartamentul cu banii jos. E drept ca daca ar fi sa ma intorc in timp as lua aceeasi decizie. Nu mi-ar place sa ajung sa fac economii la sange doar ca sa imi iau un apartament.

Cred ca depinde strict de fiecare familie in parte cum e mai bine cu conditia sa nu se arunce in imprumuturi pe care nu le poate sustine. Noi incercam sa avem mereu puse deoparte 2-3 rate. Uneori ne iese, uneori cum e acum cand ne renovam bucataria nu ne iese.

Mult succes!

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=1" target="_blank">Votati fotomodelul Marius - bp.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Citat:
citat din mesajul lui alex_andra

Alt exemplu: rata la un credit prima casa, pentru o grasoniera, care a costat aproximativ 35000 de euro: 200 de euro.
Eu nu cred ca gasiti, in Bucuresti, Pantelimon, garsoniera de inchiriat sub 200 de euro.

Va urez un we minunat

Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)

BAZAR UMANITAR

Ia uite www.anuntul.ro/anunturi.php?menu=anunturi&RubricaID=13&SubrubricaID=18&page=1&OrderBy=PretReferinta&Order=ASC" target="_blank">aici

Si nu e vorba doar de PRIMA CASA.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Marina, asa e cum spui. Eu am lucrat 7 ani in sistemul bancar (nu pe partea de credite) si am putut sa vad cam cum au mers lucrurile. Si aici au fost probleme cu bancile, au fost unele "building societies" care iti ofereau in 2006-2007 ipoteci de 100% si chiar de 120% (adica daca casa costa 100000 de lire, iti dadeau 120000 sa ai si pentru renovari/mobila/mutat etc), iar in 2008 cand "s-a spart balonul de sapun" si valoarea casei a scazut de la 100000 la 85000 sau mai putin... clar ca sunt probleme daca vrei sa re-ipotechezi sau sa vinzi si iesi in pierdere. Dar in nici un caz o banca ce "se respecta" nu iti va imprumuta mai mult decat iti permiti sa cheltui, ei vor sa te "tina de client", nu sa te aduca la sapa de lemn, dar depinde ce informatii le dai tu. Adica daca tu omiti sa le spui ca de fapt ai cheltuieli mai mari decat pretinzi, de ex. ca platesti gradinita particulara la copil si asta iti ia cam jumatate din salariu sau ca modul tau de viata include cateva vacante exotice pe an, mese zilnice la restaurant, schimbat anual masina etc ... nu mai e vina bancii. Tot banca te va incuraja sa te gandesti la posibilele situatii in care nu vei putea lucra (boala, somaj, aparitia unui copil mic etc) si-ti va prezenta ce solutii pot ei sa-ti ofere (din nou, tot ce poate banca sa faca e sa ti le prezinte, nu te pot sili sa le accepti).

Cu ratele situatia sta cam asa aici: ai rata fixa pe 2-3-5 ani (depinde ce ti-ai ales la incheierea contractului), dupa care rata devine flexibila. Flexibilitatea depinde de rata stabilita de Bank of England (acum este f mica, dar daca BoE o ridica, vor creste si ratele peste tot), de cat a mai ramas de platit din suma initiala dupa plata depozitului, de bilantul de credit personal si asa mai departe. Rata la banca se poate schimba, dar nu exista comisioane ascunse, in momentul cand iei ipoteca stii cat te costa toate chitibusurile, cat de costa daca vrei sa schimbi ceva la ipoteca, daca vrei sa "te muti" la alta banca, penalitati pentru neplata etc... iar aici toate tranzactiile imobiliare se fac prin avocat. Al nostru ne-a costat vreo 300 de lire si s-a ocupat el de toata partea de hartogaraie, tot ce am avut de facut a fost sa vorbim cu agentia imobiliara care intermedia vanzarea casei alese de noi, sa le spunem ce banca ne-a facut cea mai buna oferta de credit de casa (culmea ca nu a fost banca la care lucram ) caci ei se ocupau de partea asta si sa le dam datele avocatului nostru... iar cand a fost totul aranjat avocatul ne-a chemat sa semnam actele iar a doua zi am trecut pe la agentie si am luat cheile. Nu zic ca nu am avut emotii, firma imobiliara nu mi-a fotocopiat toate hartiile pe care le cerea banca asa ca a trebuit sa mai facem 2 drumuri pe acolo, avocatul a trebuit sa verifice contractul f bine (in contract se mentionase ca vom cumpara casa cu tot cu cuptor, dar omul voia sa fie sigur ca asta include si plita de deasupra a aragazului , sau ca familia care vindea casa si care facuse cateva modificari interioare avusese aprobare de la consiliu sa le faca... ma rog, amanunte pe care numai un avocat le-ar fi stiut si omul si-a facut bine datoria).

Nu pot sa vorbesc de Romania, caci nu locuiesc in Romania. Dar noi platim rata la casa in jur de 350 de lire/luna, iar chiria unei locuinte similare la noi in cartier e cam 450-500 lire/luna. Ai mei socrii platesc o rata de aproximativ 1000 de lire/luna (deh, Londra) pentru o locuinta care inchiriata ar costa cam 1300-1400de lire/luna...si tot asa.

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcoca spune:

Citat:
citat din mesajul lui DarkBendis

Nu pot sa vorbesc de Romania, caci nu locuiesc in Romania. Dar noi platim rata la casa in jur de 350 de lire/luna, iar chiria unei locuinte similare la noi in cartier e cam 450-500 lire/luna. Ai mei socrii platesc o rata de aproximativ 1000 de lire/luna (deh, Londra) pentru o locuinta care inchiriata ar costa cam 1300-1400de lire/luna...si tot asa.

Nu cumva ai uitat sa vorbesti despre aport? In Franta, cu aport 0, adica daca banca iti finantzeaza casa la 100%, rata este dublul chiriei pentru acelasi apart.

Vicky si Printzesone

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ginye55 spune:

Dupa 7 ani de stat cu chirie (si cam tot atatea apartamente schimbate ) am decis sa ne luam apartament...plateam chirie 250 euro...rata la banca e 210 euro...momentan. Peste 5 ani nu se stie ce o sa fie, dar aveam nevoie de stabilitate mai ales de cand a aparut micutul.

Flori, mami de Eduard Stefan (12.10.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Mcoca, aici aportul se numeste "deposit" adica avans Bineinteles ca rata va fi mai mica daca avansul este mai mare. Si din pacate multa lume a avut probleme cumparand case fara sa fi platit deloc avans (asta s-a intamplat peste tot in lume, nu doar in Romania sau UK), locuinta devalorizandu-se si uite asa ajungand sa datoreze bancii mai multi bani decat valoarea casei. Dar aici nu doar banca a fost de vina ca "a oferit". De vina a fost si cel care s-a indatorat sperand ca preturile la case si veniturile vor creste in continuare...din pacate era atat de usor sa iti imagineze ca preturile vor urca si afacerea facuta va fi buna. Si in State, si in Europa... peste tot. Toata lumea stia ca la un moment dat preturile se vor prabusi... dar toata lumea a sperat ca se vor prabusi... "mai incolo".

Uite, cu titlu informativ, cam care este valoarea ratelor aici:
http://www.knowyourmoney.co.uk/mortgages/

Cele mai bune ipoteci sunt cele la care cel care imprumuta are cel putin 25% din valoarea casei pentru avans, desi vad ca HSBC are 4.4% pentru 10% avans, ceea ce e relativ rezonabil.

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

cel mai bine ar fi fost daca mai existau ANL-uri unde chiria era insignifianta.
insa la ora actuala as opta pt. rata la banca.
la noi chiriile sunt scumpe si chiar daca acum ti-ai permite, ce te faci la pensie? nu cred ca la pensie iti poti permite sa stai cu chirie, d-apoi sa te mai si muti cand are chef proprietarul.

insa cel mai bine e sa-ti gasesti un barbat cu casa.

Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Citat:
citat din mesajul lui Androix

Citat:
citat din mesajul lui alex_andra

Alt exemplu: rata la un credit prima casa, pentru o grasoniera, care a costat aproximativ 35000 de euro: 200 de euro.
Eu nu cred ca gasiti, in Bucuresti, Pantelimon, garsoniera de inchiriat sub 200 de euro.

Va urez un we minunat

Ia uite www.anuntul.ro/anunturi.php?menu=anunturi&RubricaID=13&SubrubricaID=18&page=1&OrderBy=PretReferinta&Order=ASC" target="_blank">aici

Si nu e vorba doar de PRIMA CASA.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Androix, ai dreptate, nu e vorba doar de prima casa.
Eu am adus-o in discutie, pentru ca am luat in calcul premiza ca cine sta cu chirie, nu a mai avut alt imobil in proprietate, pana in prezent, deci, clar, se baga la prima casa.
Si chiar daca anunturile pe care mi le=ai dat sunt reale, (sincer, ma indoiesc, dar nu am acum timp sa intru in detalii - nu zic ca mi le-ai dat tu eronat, ci doar ca sunt bagate asa, pentru a forta pretul in jos, dar daca suni, nu mai sunt valabile), chiar si asa, eu personal, indiferent unde lucrez, eu, ca persoana, nu ca lucrator in banca, prefer sa platesc pentru mine, nu pentru altul.
Daca am chef sa sparg un zid, pai o fac, ca-s in casa mea.
Daca vrea fetita mea sa coloreze peretii cu carioca rosie, pai s-o coloreze, daca asta o face fericita
Care-i problema? Nu ma cearta nimeni, decat sotul care-mi zice ca o las sa faca ce vrea

Eu prefer sa am proprietatea mea, sa stiu pentru ce muncesc, sa stiu ca nu ma da nimeni afara, in prag de sarbatori, ca nu mai are chef proprietarul sa inchirieze.

Eu exclud, oricum, varianta de a nu mai avea un salariu.Indiferent ca stau cu chirie sau platesc rata la banca.
Pentru mine, asa ceva nu exista
Am doua maini, doua picioare, sunt sanatoasa si am de crescut un copil.
Deci fac orice este nevoie pentru a avea un venit, nu am timp sa ma plang ca nu am bani,asta pentru mine, e pierdere de timp, mai bine folosesc acest timp pentru a-mi cauta un job.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

eu cred ca problema se pune la gradul de indatorare al celui ce doreste propria casa. sa se faca in mod realist, nu peste puterea financiara momentana. tocmai, pentruca nu se stie ce va fi peste cativa ani.

Bazar general pe DC

VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David

_M-am nascut pentru succes!

Mergi la inceput