Chirie sau rata la banca?
Raspunsuri - Pagina 11
DarkBendis spune:
De acord cu ce spune Bird. Aici platesti penalizari doar daca renunti la ipoteca (fie vanzand casa si astfel achitand creditul fie mutand creditul la alta banca si achitand creditul la prima banca in acest mod) in perioada cand rata e fixa. Altfel, atata timp cat banca isi primeste banii inapoi, nu-i intereseaza ce faci. Bineinteles ca daca, atunci cand ai cumparat casa anul trecut si ai dat 100k pe ea punand 5% avans, datorezi astfel bancii cam 95k ipoteca, iar casa valoreaza cum mai putin, vei pierde, caci nu conteaza cu cat vinzi casa, bancii trebuie sa-i platesti 95k (minus suma deja achitata). Pe ei nu-i intereseaza ca tu poti vinde acum casa doar cu 75k (si trebuie sa scoti restul din buzunar)... la fel cum nu-i intereseaza daca vinzi casa cu 130k (astfel tu castigand o suma frumoasa). Ei vor cei 95k. Cumpararea de locuinte este o investitie, poti castiga sau pierde.
Si aici multa lume se muta destul de des. Noi, de exemplu speram sa cumparam ceva mai mare peste cativa ani, si daca toate merg bine banii cu care vom ramane dupa ce vom vinde casa asta si vom achita creditul la banca ne vor permite sa platim cel putin un 15-20% pentru o casa mai mare. Si, bineinteles, vom avea grija sa fim asigurati in caz ca ne imbolnavim, sau mai rau, vreunul dintre noi pateste ceva, si atunci casa va fi platita integral prin asigurare.
Cu chirie aici e OK, dar e pe termen relativ scurt. Chirii "pe viata" nu exista decat la stat, asa-zisele "council flats/accomodation", care sunt OK in sine,... dar nu oricine le primeste (si zau ca preferabil e sa nu fii in situatia sa ceri locuinta sociala), nu poti sa-ti alegi zona, nu stii cine iti este vecin (pot fi oameni de treaba, o mamica singura care isi creste copilasii, poate fi o familie de azilanti, sau o familie tanara cu venituri foarte mici, dar poti sa ai si surprize neplacute cu persoane care nu lucreaza deloc ci o tin intr-o petrecere toata noaptea, consumatori de droguri, scandalagii etc). Daca te muti in chirie prin agentie sau semnand direct cu un "particular" ai un contract, stii ce drepturi ai si iti sunt aparate, dar daca omul vrea sa vanda locuinta, sau vrea sa ii schimbe destinatia tot va trebui sa te muti (ti se da un preaviz de 2-6 luni).Proprietarul nu e obligat sa continue contractul pe termen nelimitat - bineinteles ca nu te da nimeni afara de azi pe maine, preavizele sunt lungi (minimum cateva luni) Ai multe avantaje, reparatiile in general le plateste proprietarul, dar esti limitat la ce modificari poti face in casa, s-ar putea sa nu ai voie sa tii animale (catel, pisica etc) etc... si da, te poti trezi ca dupa 20 de ani de locuit cu chirie la acelasi proprietar de treaba omul moare iar mostenitorii vor sa vanda casa, iti dau preaviz de 6 luni si vrei-nu vrei, trebuie sa-ti cauti altceva.
Dar fiecare face cum i se potriveste mai bine la situatia personala, cum se descurca cu banii, ce planuri are pe termen scurt sau lung...si asa mai departe. Toate pe lumea asta au si avantaje si dezavantaje.
Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
ankalaura spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Daca exista un contract legal,nimeni nu te scoate in strada dupa propriul chef!Cine o face plateste! Asta cu pensia si chiria,e asa un bau-bau pentru cei care vor sa ia niste decizii...nu intotdeauna bine cumpanite!Si in Romania exista pensia privata,nu? Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
In RO, in cel mai fericit caz, contractele se fac pe un an, fara obligativitate de prelungire, sau mai precis, proprietarul poate sa te refuze, chiar daca tu vrei sa prelungesti. In cele mai multe cazuri, si contractul pe 1 an este facut pe o suma mai mica decat cea reala. Chiar si daca s-ar prevedea penalitati pentru anulare, proprietarului ii convine. Si tot te scoate in strada daca vrea. Nu e ca nu vrei tu sa pleci.
In Ro, n-ai nici un drept, acel contract are o minima importanta dpdv fiscal. Insa nu exista nici un fel de organism care sa protejeze drepturile chiriasilor, cum este in alte tari.
Si nu in ultimul rand, in medie, o chirie este cam de doua ori mai mare ca o pensie. Sigur ca o chirie poate sa fie egala cu o pensie, sau la fel de bine, o chirie sa fie cat 10 pensii. Consider ca nu gresesc spunand ca "in medie", raportul e cam de la simplu la dublu.
Bee spune:
Insemna ca noi am avut noroc de un proprietar ok cat am stat in chirie. Am semnat contract, inregistrat, legal, ii viram banii de chirie intr-un cont la banca. In aproape doi ani cat am stat acolo nu l-am vazut niciodata, nu avea cheia de la apartamentul lui, nu ne-a sunat decat cand a trecut un an sa vada daca mai prelungim contractul. A fost ok. Si eu inca mai cred ca asa ar trebui sa fie. E adevarat, ca am vazut cateva apartamente si proprietari. Si cum nu-mi placea persoana sau apartamentul, renuntam. Doua persoane cu o pensie medie, pot trai in chirie in doua camere. Dar asa, cam la limita. Ideal ar fi ca la pensie sa existe locuri de ingrijire a batranilor decente, unde sa-ti permiti sa stai cu o pensie medie, daca nu ai sau nu vrei sa-ti poarte altcineva de grija sau daca nu mai poti sa faci singur asta.
andacos spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui ankalaura
In RO, in cel mai fericit caz, contractele se fac pe un an, fara obligativitate de prelungire, sau mai precis, proprietarul poate sa te refuze, chiar daca tu vrei sa prelungesti. In cele mai multe cazuri, si contractul pe 1 an este facut pe o suma mai mica decat cea reala. Chiar si daca s-ar prevedea penalitati pentru anulare, proprietarului ii convine. Si tot te scoate in strada daca vrea. Nu e ca nu vrei tu sa pleci. In Ro, n-ai nici un drept, acel contract are o minima importanta dpdv fiscal. Insa nu exista nici un fel de organism care sa protejeze drepturile chiriasilor, cum este in alte tari. Si nu in ultimul rand, in medie, o chirie este cam de doua ori mai mare ca o pensie. Sigur ca o chirie poate sa fie egala cu o pensie, sau la fel de bine, o chirie sa fie cat 10 pensii. Consider ca nu gresesc spunand ca "in medie", raportul e cam de la simplu la dublu. |
Ankalaura.da' totzi pensionarii trebuie sa stea in capitala,daca e s-o luam si e partea asta?La noi sunt inradacinate niste idei cam fixe si preconcepute!
In legatura cu contractele de inchiriere...va veni vremea cind un contract ...va fi contract,cu taxe si impozite aferente,cind proprietarul nu-si va mai bate joc dupa pofta inimii de chirias!Si invers!Va veni vremea cind chiriasul nu va mai incerca sa "traga-n tzeapa "cit mai mult proprietarul ,lasindu-l cu datorii si apartament in mizerie!EU va impune incet ,incet si asta,mai ales ca chirile sunt d emulte ori din categoria venituri ilicite!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Simonna spune:
Eu's numai la pag. 5 cu cititul, asa ca daca s-a mai spus, sorry :)
Rata. Clar. Am avut si in Ro, avem si aici. In Ro aveam ca sa ii lasam ceva copilului. Aici, in primul rind, avem rata acum ca sa avem ce vinde la batrinete, sa ne completam veniturile, daca va fi nevoie. Daca nu va fi nevoie, tot vind casa, dau jumatate la copii si de restul calatoresc
Noapte buna,
Simonna
craciunitza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos In legatura cu contractele de inchiriere...va veni vremea cind un contract ...va fi contract,cu taxe si impozite aferente,cind proprietarul nu-si va mai bate joc dupa pofta inimii de chirias!Si invers!Va veni vremea cind chiriasul nu va mai incerca sa "traga-n tzeapa "cit mai mult proprietarul ,lasindu-l cu datorii si apartament in mizerie!EU va impune incet ,incet si asta,mai ales ca chirile sunt d emulte ori din categoria venituri ilicite! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Pentru romani Banca e un fel de Dumnezeu. Nemuritor si rece.
In urma cu 30 de ani si parintii nostri credeau in pensii, azi abia au din ce trai. In acelasi fel si Bancile pot da faliment.
Ma amuza cat de bine stim ce va fi peste 30 de ani.
craciunitza spune:
Imi sopteste o colega: intreaba-le daca si-au cumparat apartament in blocurile vechi, in alea care peste 20 de ani vor fi demolate.
ioanadara spune:
Craciunita, daca banca da faliment nu are nici o problema cel care a luat bani de la banca respectiva.Ba chiar uneori e mai bine pentru el .
Problema majora o are cel ce si-a dat banii la ei.Deci, cel ce are bani in depozitul bancii respective falimentare.El risca doar.
ioanadara spune:
De unde stie colega ta care blocuri vor fi demolate peste 20 de ani? Toate blocurie "ceausiste" ? Pai atunci vor sta cel putin jumatate dintre bucuresteni in cort
Edit : deci, daca ai apartament intr-un bloc vechi (din 1950 de exemplu este cel in care are sora-mea_) il asiguri. In acest caz :
-daca pica blocul tu nu iesi in paguba.Problema se pune la gasirea asiguratorului pentru ca multe societati nu se baga la blocuri foarte vechi(interbelice sau construite pana in 60) dar va spun sigur: exista si societati de asigurare ce fac actele.
- daca este "demolat" oficial de catre stat sau de catre o firma de constructii iar nu pierzi pentru ca tie ca proprietar ori ti se va da un apartament in noua constructie daca esti de acord, ori vei fi despagubit.
Deci, colega , daca isi permite sa dea inapoi ratele, e bine sa scape de frica asta si sa -si ia totusi un apartament chiar si in blocurile" ce vor fi demolate peste 20 de ani" acum cand preturile sunt jos.
alex_andra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui craciunitza Imi sopteste o colega: intreaba-le daca si-au cumparat apartament in blocurile vechi, in alea care peste 20 de ani vor fi demolate. Nu certati copiii cand viseaza! Poze |
de unde stii ca vor fi daramate in 20 de ani blocurile vechi?:)
si ce inseamna "vechi" dupa colega ta?
Din 1977 sau din 1930?
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)