Chirie sau rata la banca?
Raspunsuri - Pagina 12
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika nu ma indoiesc ca in Occiden e mai usor cu chirie, cunosc o familie de olandezi care aveau casa proprietate personala, cu 3 dormitoare, marisoara, la periferia unui oras mare, insa nu au copii si s-au hotarat sa vanda casa, acum stau cu chirie si sunt ambii la pensie. pai in RO ce pensionar si-ar permite sa faca o chestie ca asta? Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz zebra roz |
Evident si in RO si in multe alte parti, daca vinzi o casa mare cu trei dormitoare si esti la pensie, din pensie si banii rezultati din vanzarea imobilului poti plati chirie pana mori. Cu conditia sa nu intri in cartea recordurilor pentru longevitate...
Din pacate in RO multi pensionari nu-si rezolva astfel batranetile si traiesc in mizerie in case mari din dorinta de a lasa mosteniri.
Lali spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui alex_andra
de unde stii ca vor fi daramate in 20 de ani blocurile vechi?:) si ce inseamna "vechi" dupa colega ta? Din 1977 sau din 1930? Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009) BAZAR UMANITAR |
Si eu sunt de parere ca blocurile comuniste mai vechi mai ales cele imense din Capitala vor fi daramate in 20 de ani sa spunem.
Chiar daca structura lor va rezista teoretic (dar si aici sunt semne de intrebare mai ales la cele facute inainte de '77) eu cred (sper) ca nivelul de trai va creste astfel incat apartamentele clasice cu doua camere sa nu mai reprezinte o optiune buna pentru zonele centrale.
Si atunci, pretul terenului, pozitia si eventualul castig rezultat dintr-o constructie noua in acelasi loc vor duce la demolarea acestora. Evident proprietarii actuali vor vinde investitorului proprietatea, altfel nu se poate.
Dar totusi, chiar si in cazul unui nou boom imobiliar eu nu cred ca apartamentele vechi de tip comunist care valorau odata peste 100 K vor mai ajunge acolo.
Asa ca ratele pe termen lung la apartamente de acest tip nu sunt dupa parerea mea o investitie buna si sigura (tot pe termen lung bineinteles).
Despre cele cumparate la preturile din 2007 sau 2008 nici nu mai vorbesc.
In aceste conditii eu zic ca pentru aceste apartamente e de preferat chiria, dar pentru un apartament nou sau casa rata la banca e mai buna. Doar in conditiile in care gradul de indatorare este suportabil spre mic.
Marina spune:
ma indoiesc ca e foarte bine pt cel care a luat credit.
As putea baga mana in foc ca aproape toate contractele de credit din romania au inserate celebra fraza ca in anumite conditii banca poate cere rambursarea anticipata si integrala a creditului . Cred ca banca turco romana a facut asta cand a dat faliment acum multi ani, dar nu mai stiu chiar 100% sigur, dar oricum nu m-as simti bine ca banca la care am credit sa dea faliment, asta nu inseamna ca datoria mea va fi pasuita sau se va stinge.
citat din mesajul lui ioanadara Craciunita, daca banca da faliment nu are nici o problema cel care a luat bani de la banca respectiva.Ba chiar uneori e mai bine pentru el . Problema majora o are cel ce si-a dat banii la ei.Deci, cel ce are bani in depozitul bancii respective falimentare.El risca doar. |
alex_andra spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Lali
Si eu sunt de parere ca blocurile comuniste mai vechi mai ales cele imense din Capitala vor fi daramate in 20 de ani sa spunem. |
pai, parerea ta este argumentata de ce anume?:)
stiti voi ceva oficial, de care eu nu am auzit?:)
ca asa, pareri personale, putem sa avem o gramada.
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)
ioanadara spune:
citat din mesajul lui Marina As putea baga mana in foc ca aproape toate contractele de credit din romania au inserate celebra fraza ca in anumite conditii banca poate cere rambursarea anticipata si integrala a creditului . |
Marina, nu am mai auzit de asa ceva pana acum.
Cum adica " rambursarea anticipata si imediata a creditului"? Cine ar semna asa ceva?
De obicei, bencile ce sunt in prag de faliment sunt inghitite de altele sau de anumite concerne ce renegociaza contractul cu tine (si asta uneori e " de bine" sau il lasa in termenii initiali .
ioanadara spune:
Dedci, uite ce am gasit acum repede (nu-l cunosc pe domnul respectiv din Dorohoi dar este destul de clar ) :
http://www.conso.ro/sfatul-expertului/1972/Ce-se-intampla-cu-creditul-contractat-daca-banca-da-faliment.html
Acum, daca semneaza cineva cine stie ce minune cand contracteaza imprumutul asa cum zici ca a impus banca turca, e alta situatie (particulara si rara in general din fericire) insa in general, nu pierzi.
Marina spune:
eu spun sa cititi contractele cu atentie, eu am vazut clauza si in contractele cu ipoteca si la leasing etc...
cazacel spune:
in zilele ns locul de munca nu mai este sigur, deci nu poti garanta plata ratei la banca de cateva sute de euro, mai bine stai in chirie si cu banii economisiti mergi int-o vacanta cu puiul tau, decat sa-i spui "mami,asta nu...cealalta...nu"
Lali spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui alex_andra
pai, parerea ta este argumentata de ce anume?:) stiti voi ceva oficial, de care eu nu am auzit?:) ca asa, pareri personale, putem sa avem o gramada. Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009) BAZAR UMANITAR |
Da, parerea mea era argumentata dar ai taiat din citat argumentele.
Si eu nu am spus ca e ceva oficial, ca vine Basescu (ca e la moda sa faca el toate relele) si comanda buldozerele. Am spus ca, in anumite zone minunatiile de blocuri comuniste cu sute de proprietari si fara locuri de parcare vor fi inlocuite in timp (pe termen lung) de niste spatii de locuit mai dezirabile.
Restul explicatiilor le gasesti mai sus.
Si da, e o parere personala din cele din care putem avea toti o gramada.
ioanadara spune:
citat din mesajul lui Lali Am spus ca, in anumite zone minunatiile de blocuri comuniste cu sute de proprietari si fara locuri de parcare vor fi inlocuite in timp (pe termen lung) de niste spatii de locuit mai dezirabile. |
Lali, daca doar unul dintre aceste sute de proprietari nu va fi de acord, nu va putea fi inlocuit nimic. Desi, romanilor inca le e greu sa digere acest lucru dupa ce au fost invatati ani la rand ca "statul este principalul proprietar si are dreptul la a-ti lua orice si alte prostii..." totusi la un moment dat toti vor intelege ca dreptul la proprietate este esential si nu poate fi luat nimanui decat in cadru legal.
Cunosc caz in care dupa ce statul roman a dat castig de cauza chiriasului in baza faimoasei legi 100 parca(nu mai stiu numarul-dar era cu casele nationalizate la care nu s-au prezentat proprietarii pana cand au avut ei chef sa astepte..) deci dupa ce statul roman a dat dreptul de proprietate chiriasului, procesul a fost castigat la Haga de catre proprietarii de drept.
Nu este acelasi lucru dar un lucru e clar: nimeni nu va da afara proprietarul pentru ca are cocioaba si el (chiar si statul ) a hotarat ca este bine ca acolo sa fie zgarie nor. A trecut vremea nationalizarilor (sper ) pana si in Romania .