NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 8
DarkBendis spune:
Robotica, asa stiam si eu dar am zis hai sa verific, stiu ca Wikipedia nu e cea mai buna sursa in graba, marturisesc ca asta a fost prima peste care am dat ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Verb )
Ce sa-i faci, nu mi-am luat cartile de lb romana cu mine (si oricum Gramatica Academiei "aia veche" pe care o am in Romania e sigur depasita).
Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Cu niciun, nicio e destul de alambicat. Pentru ca in unele situatii se scrie si nici o si nici un. nicio fata nu e in autobuz. nici o fata si nici o masa nu sunt in camera. Aici Mihaelka poate explica mai bine de ce e asa. Cred ca e ceva legat de adjectiv pronominal si de ceva legat de articolul "o" sau "un". Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Eu stiu asa:
Niciun: - Nu ai niciun..cos pe fata (adica zero)
Nici un:
-nu vreau nici o masina nici un tractor.Vreau o basculanta!:))
Astept insa explicatii mai clare. Mihaela? Mianna?
viviana spune:
Mianna,
bleu-ul asta l-am cautat si in DOOM si asa e.
E vorba numai de neologismele provenite din alte limbi si care au patruns in limba romana in forma lor originala.
Bleu - e un neologism
Zmeu - e din slovena (zmij) si a fost adaptat limbii romane.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
r_ocsy spune:
Se vede ca nu ma uit la tembelizor ... acum aud pentru prima data de noua moda "decat" ...asadar ma pot considera norocoasa .
R_ocsy , mami de Ana Sofia ( 19.05.2010 )
"Copilul trebuie primit cu respect, crescut cu iubire si apoi lasat in libertate deplina."
Lo_li_Ta spune:
"Creeaza" a fost dintotdeauna cu 2 e. Simplu de tinut minte ca in conjugarea verbului "a crea" se dubleaza e-ul atunci cand apare z-ul. (eu creez, el creeaza etc si voi creati).
Cat despre abuzul de"pe"...cu pe net/forum ma mai impac. Mie imi zgarie raaaau timpanul: ma duc PE strand/ma plimb PE centru/sunt PE tren.
Perfectul simplu...sa-l foloseasca cine cand o vrea, atata timp cat il conjuga cum trebuie. N-ati auzit niciodata "Te dusei acasa?"
E intr-adevar enervanta tactica de "legaliza" greselile gramaticale frecvente. Daca bine imi aduc aminte , asa s-a intamplat cu verbul "a continua". Formele corecte erau "eu continuu, tu continui". Acum cred ca se accepta si "eu continui."
De a fi "antisociabil" ati auzit?
Si sunt eu exagerata daca mi se par aiurea formularile de genul "mi-a facut copilul febra?" "Mi-a venit racita?" Imi imaginez copilul ca pe un fel de extensie a parintelui
Androix spune:
Cum e aici noi centram noi dam cu capul?
Imi explic si eu semnatura cu ocazia asta desi sunt convinsa ca stiati deja:
"Toti COPIII" se scrie corect cu 3 de I! Si :
"Niste COPII" cu 2 de I!
Articulat cu 3, nearticulat cu 2, simplu!
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
Mediajust spune:
Din pacate, gramatica o ia inaintea foneticii (probabil pentru ca este mai utila pana la un punct).
"A crea" este verb din conjugarea I - "cre-a", nu "cr-ea", prin urmare terminatia este in "a", nu in "ea". De aici si analogia cu "a lucra" pentru o conjugare corecta.
Terminatia nu este in diftong, ci in hiat - si aici ar trebui dezvoltata teoria vocalelor/semivocalelor.
In aceeasi situatie se afla, de exemplu, "a agrea" - care e tot conjugarea I.
Mediajust spune:
"Niste copii" nu-i nearticulat, ci articulat cu articol nehotarat.
(Sper ca nu-i cu suparare, macar la subiectul asta!)
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Mianna, bleu-ul asta l-am cautat si in DOOM si asa e. E vorba numai de neologismele provenite din alte limbi si care au patruns in limba romana in forma lor originala. Bleu - e un neologism Zmeu - e din slovena (zmij) si a fost adaptat limbii romane. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
partea asta am inteles-o. n-am inteles insa de ce nu se pune cratima si la weekend-ul. spuneai ca se aplica doar celor care se termina in semne grafice neobisnuite pentru limba romana - ori eu consider zmeul 100% romanesc, indiferent de unde a provenit el la origine (cand era "smeu"), prin urmatie terminatia "-eu" n-o pot cataloga drept neobisnuita.
uite, de exemplu, acum nu reusesc sa gasesc un cuvant romanesc care se termina in "-end", asa ca mai degraba i-as tranti cratima uichendului.
@lady, de la mine sa n-astepti iesplicatii la cele mai multe stiu doar cum e corect si cum nu, dar daca ma pui sa explic, am cam uitat toata teoria - ma rog, inca nu declin verbe, nici nu conjug substantive, dar s-ar putea s-ajung si la asta. insa presimt ca si atunci voi "declina" un verb in mod corect
mianna spune:
daca tot am ajuns la verbe, am o rugaminte la cele cu studii in domeniu: chiar exista sase persoane? (la verb ma refer). adica "verbul la persoana a sasea" e "ei creeaza", de exemplu? am intalnit asta pe un alt forum si m-am blocat, pana atunci nu trecusem de persoana a treia, singular si plural.
si iata cum imi descarc eu aici toate nelamuririle legate de limba: de ce un asa-zis profesor la o asa-zisa universitate a sustinut ca "dela" pe care-l folosea (si cred ca inca-l mai foloseste - n-a fost doar o greseala, asa il scrie peste tot) la el pe blog e forma corecta? nu de alta, dar argumente n-a reusit sa-mi aduca (eu una nu consider argument un "normal ca stiu io mai bine" ). mersi