NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 7
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Aici este vorba de lipsa "pe-ului", dar ce parere aveti de folosirea lui excesiva? "oare sa merg pe-o rochie lunga de Revelion?' "trecea pe-a opta" "a fi pe o anumita clasa" "pe internet, pe forum, pe chat, pe site, a da pe sticla, a da pe post" |
ultimele exemple nu mi se pare c-ar intra in categoria exagerarilor. nu pot spune altfel decat ca stau PE net, nu la el, sau langa el, sau ca pierd vremea PE forum (e drept, aici as putea spune c-o pierd cu forumul, dar parca-parca s-ar intelege c-o pierde si forumu' impreuna cu mine )
insa din categoria PE-urilor, cel mau rau ma zgarie expresia "PE telefon", auzita cel mai frecvent la televizor (nu "pe televizor") si, din fericire, foarte rar in lumea reala: "il avem pe telefon pe..."
nu ma pot abtine sa-mi imaginez respectiva persoana calare pe telefonul din redactie
si acum realizez ca am o dilema pe care nu mi-am elucidat-o vreodata: asigurati-ma ca e corect sa spun ca ma spal "PE cap" - nu de alta, dar mai ales in copilarie auzeam multa lume in jur care se spala "la cap".
din demonasii mei personali fac parte perechea "vre-o" si "vre-un" (uh, ma doare mana si cand le scriu asa, ca exemple).
viviana spune:
M-ati facut sa ma uit in DOOM - gerunziul de la a crea este creand. Cu a de la roman.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
DarkBendis spune:
Miki, e vorba de conjugarea verbului din grupa 1 (verbele din grupa 1 se termina la infinitiv in "a". Stiu ca "a crea" se termina in "ea" dar ultima silaba e "a" - "cre-a" deci e de grupa 1, nu 3). Si atunci prezentul se formeaza din radacina verbului: desen/lucr/cre + terminatiile potrivite: ez/ezi/eaza/am/ati/eaza.
Sper ca lucrurile sunt un pic mai clare acum, e vorba de regulile de conjugare ale verbelor (care sunt muuulte si au si o multime de exceptii, uufff! cine zice ca limba romana e una usoara minte ).
Edit: Viviana, multumesc frumos pentru lamurire, daca asa zice DOOM, asa e
Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
mianna spune:
citat din mesajul lui DarkBendis Tot "de pe vremea mea"... deci nu garantez ca nu s-a schimbat (sau nu mai tin eu bine minte, orice e posibil). Gerunziul la "a lucra" este format cu "ind" cu "i" de la "inainte"`. Deci: "lucr-ind/cre-ind". Dar am intalnit si carti "serioase" in care gerunziul era "lucr-and/cre-and". Uite acum sunt un pic confuza |
s-a schimbat, si nu doar la gerunziu, ci in toate cuvintele care contin litera î, care a devenit â atunci cand e in interiorul cuvintelor, si a ramas î daca e la inceput, la sfarsit sau in mijlocul unui cuvant compus, ca in "bineînteles".
acum vor veni fetele care vor explica cu patos cat de gresita e aceasta norma n-am contestat vreodata asta, dar e totusi norma, iar cartile de care ziceai nu-s "serioase", ci serioase, pentru ca respecta norma in vigoare. mai sunt edituri - sau macar unele publicatii, nu stiu daca exista o editura intreaga care s-o ignore - care au ramas la scrierea cu î din i. nu le numesc nici pe acestea "serioase", dar in niciun caz cei care au ales s-o respecte nu merita ghilimelele (sau, on topic, "ghilimetele" - sa nu-mi spuneti ca perla asta n-ati intalnit-o vreodata )
ca tot vorbeam de scrierea cu î din i sau din a, o alta chestie care ma deranjeaza rau e struto-camila "sânt". fireste, aceste persoane "sânt" convinse ca scriu corect, conform normei
miki68 spune:
Dark Bendis, am citit www.viridium.ro/2008/conjugarea-verbului-a-crea/" target="_blank">aici primul comentariu si ma gandesc ca or mai fi invatat si altii la fel ca mine.
viviana spune:
Mianna,
Ai dreptate poate nu sunt exagerari. E greu sa-ti dai seama cum e corect.
Eu folosesc in general "sunt in net" sau mai romaneste "sunt in retea" si la asta ultima rade lumea de mine.
Daca citesc ceva in ziar pot fi sigura ca pot citi ceva si intr-un forum.
Da' asa s-a impamantenit cu "peul" asta. Logic nu ar fi chiar corect.
PS: Am ajutat-o pe fi-mea la romana si am aflat ceva ce nu prea stiam:
1. cuvintele articulate provenite din limba engleza/franceza si care au finale grafice neobisnuite se scriu cu cratima:
sorry - sorry-ul
show - show-ul
bleu - bleu-ul
2. cele care se termina cu o litera proprie limbii romane se scriu fara cratima:
land - landul
weekend - weekendul
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
mianna spune:
citat din mesajul lui viviana PS: Am ajutat-o pe fi-mea la romana si am aflat ceva ce nu prea stiam: 1. cuvintele articulate provenite din limba engleza/franceza si care au finale grafice neobisnuite se scriu cu cratima: sorry - sorry-ul show - show-ul bleu - bleu-ul 2. cele care se termina cu o litera proprie limbii romane se scriu fara cratima: land - landul weekend - weekendul |
aud pentru prima data asta, daaar...
zmeu - zmeul. unde-i neobisnuinta?
DarkBendis spune:
Aoleu, Mianna, imi cer scuze (pe bune), in nici un caz nu am vrut sa sugerez ca cartile numite de mine "serioase" de fapt nu ar fi. Mea culpa
Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
robotzica cucului spune:
citat din mesajul lui DarkBendis Miki, e vorba de conjugarea verbului din grupa 1 (verbele din grupa 1 se termina la infinitiv in "a". Stiu ca "a crea" se termina in "ea" dar ultima silaba e "a" - "cre-a" deci e de grupa 1, nu 3). Si atunci prezentul se formeaza din radacina verbului: desen/lucr/cre + terminatiile potrivite: ez/ezi/eaza/am/ati/eaza. |
Parca verbele de grupa a doua se termina in "-ea" si alea de grupa a treia in "-e"? Amintiri din copilarie, n-am facut nici liceu, nici facultate de filologie. Eu sunt din aia cu privire inteligenta si dificultati de exprimare...
Si eu tot dupa modelul lui "a lucra" il conjug pe "a crea".
Romana nu e usoara! Dar tocmai de-aia te echipeaza destul de bine sa inveti alte limbi. Nu te sperii prea usor ( am stat si am cugetat bine de data asta, cati de i sa pun, sper ca am nimerit, verb de grupa intai, da? hehe)