NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Miki eu stiu asa:

a crea
eu creez
tu creezi
el creeaza
noi cream (cu a de la fara)
voi creati
ei creeaza

se creeaza

eu am creat
el a creat

creand

el va crea

va fi creata

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Dar mai e si alta moda in Bucuresti ( si nu numai), ia vedeti exemplu: "Rochia care am purtat-o".....

Crinuta si minunea ei

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=XsrUd97Xddw&NR=1" target="_blank"> Archbishop Fulton Sheen

www.staycatholic.com/Free%20Book.pdf" target="_blank">Staycatholic

www.alabamacatholicresources.com/Bible.html" target="_blank">Catholic answers

Mergi la inceput

Esti sigura ca e "rochia" si nu "rochea"?

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miki68 spune:

Eu stiu sigur ca am invatat el/ei creaza. Aceeasi forma o gasesc si in cartile editate inainte de '89. Ma gandesc ca o fi din aceeasi serie cu nicio/niciun si, in cazul asta, nu-i nimic de inteles

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Miki, din ce mai tin eu minte (am terminat filologia acum aproape 20 de ani, sunt plecata din tara de mai bine de 7 iar limba romana nu am predat-o niciodata) mi s-a recomandat sa fac analogie cu verbul "a lucra". Terminatiile sunt aceleasi. Adica "eu lucr-ez/cre-ez" "tu lucr-ezi/cre-ezi" "el lucr-eaza/cre-eaza" "noi lucr-am/cre-am", "voi lucr-ati/cre-ati" "ei lucr-eaza/cre-eaza" "am lucr-at/cre-at" "voi lucr-a/cre-a" si asa mai departe.

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rall spune:

Citat:
citat din mesajul lui Oana-Laura

Chiar pe Badea l-am auzit vorbind la emisiunea lui cu aceasta expresie- nu ca ar fi el un personaj de care ma mir ca face greseli - m-a surpins insa de faptul ca nu realizeaza ca face o greseala urata...

Oana-Laura, putina atentie la tonul lui si ai fi sesizat ca este o ironie Vorba lui, mi-as paria viata in secunda asta ca stie diferenta intre doar si decat, de altfel de multe ori a si explicat-o in emisiune, fiind deranjat, la fel ca si Denziel, de greseala.

Pe mine ma sacaie si folosirea incorecta a lui din cauza / datorita. Dar asta e ceva mai subtila, totusi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miki68 spune:

Dark Bendis, multumesc pentru explicatie ! Indoiala mea, insa, e inca acolo. Imi doresc uneori sa mai fi trait Alexandru Graur pana in zilele noastre (stiu ca ar fi avut o suta si ceva de ani, dar eu tot imi doresc)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anaraluca spune:

Eu lucrez in Call Center cu proaspat absolventi sau chiar studenti la tot felul de facultati (chiar si filologie) si sunt ingrozita! Nu stiu cum au trecut prin atatea examene cu asemenea greseli de ortografie si de ortoepica. Facem eforturi sa corectam ce nu au invatat in scoli sau au invatat gresit. Le dam lunar teste de gramatica si 95% din ei le pica dar tot degeaba

Il corectez si pe fiul meu care vine de la gradinita cu "decat" fara negatie sau "care" fara "pe" si imi raspunde ca asa vorbeste colegul cutare si doamna cutare de ce nu le spun lor ca e gresit?!

Ana Radut

exclusive for RACE lovers
www.lucianradut.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Tot "de pe vremea mea"... deci nu garantez ca nu s-a schimbat (sau nu mai tin eu bine minte, orice e posibil). Gerunziul la "a lucra" este format cu "ind" cu "i" de la "inainte"`. Deci: "lucr-ind/cre-ind". Dar am intalnit si carti "serioase" in care gerunziul era "lucr-and/cre-and". Uite acum sunt un pic confuza

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Cu niciun, nicio e destul de alambicat.
Pentru ca in unele situatii se scrie si nici o si nici un.

nicio fata nu e in autobuz.
nici o fata si nici o masa nu sunt in camera.

Aici Mihaelka poate explica mai bine de ce e asa. Cred ca e ceva legat de adjectiv pronominal si de ceva legat de articolul "o" sau "un".

vivi

Mergi la inceput