NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!

Raspunsuri - Pagina 52

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Citat:
citat din mesajul lui adablackcat

Ariadna33, pentru asta e topicul asta...corectii gramaticale si dezbateri. Daca nici aici nu ne putem corecta fara sa ne suparam...

Ada, mami de Iulia (10 iulie 2003) si Vlad (6 mai 2006)

Aradencele alaturi de maria_rubi

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Licurici plecat in ceruri

Bazar umanitar DC

ce-i corect, e corect!

sa nu te superi atunci daca iti spun ca repeti obsesiv "asta". Daca iti vei reciti mesajele vei vedea ca aproape in toate ai facut "asta", chiar si atunci cand nu era cazul.

fa un exercitiu: scoate asta si introdu altceva in loc. Nu-i asa ca acum, ca ai facut asta, te simti mai bine?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui corap

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Citat:
citat din mesajul lui corap

ha, p-asta cu "ovizii" am vazut-o cu ochii mei (erau de ipsos alb)

...la pravaliile de pe strada care cobora spre Piata Ovidiu!

Uite, si "am vazut cu ochii mei" este un pleonasm, ba chiar unu' dublu!

hm... asa ziceam si eu (si in mod exasperant profesoara mea de romana, pentru ca era cea mai facila explicatie a pleonasmului), dar am avut la un moment dat o revelatie.
poti sa vezi si cu altceva decat ochii si poti sa vezi si prin ochii altei persoane.

de exemplu, daca vrei sa vezi structura de celule a unei frunze, o pui sub microscop. si vezi celulele pana la urma, dar in opinia mea nu le vezi "cu ochii tai", ci prin intermediul aparatului. (asta in privinta ochilor)

si un alt exemplu, daca eu arat cuiva fotografia unei flori si il intreb pe acel cineva "ce vezi", nu va raspunde in veci ca "vad reprezentarea pe hartie fotografica a imaginii unei flori", ci va spune "vad o floare". si "vede o floare", dar nu cu ochii lui.

pana la urma, si daca mergi cu mersul piticului prin casa ca sa vezi ce obstacole / primejdii ar putea sta in calea copiilor, incerci sa vezi lumea "prin ochii lor" (folosind ochii tai ca surogat).

tot asa si cu auzul - una e sa auzi "cu urechile tale" (adica o experienta directa) si cu totul altceva sa auzi o inregistrare a ceva sau o transmisie (codata si decodata) a acelor sunete.

Noah, poate ma insel in continuare, dar nu renunt la expresie (am si eu incapatanarile mele)

He-he...Asta cu vazutu' prin ochii copilului este psihologie, nu gramatica!
Privesti/vezi prin microscop tot cu ochii tai (ala doar mareste, se interpune).
Vezi fotografia/o floare, nu ce a vazut ala care a pozat. Deci, tot cu ochii tai.

La expresie sigur nu se va renunta, pentru ca da greutate comunicarii (EU am vazut, nu mi s-a povestit).
Si despre profesoare - a mea avea alte obstinatii: "costum de haine" si "iesi afara". Oricum, sunt cel mai putin deranjante (si cred ca atat de folosite, incat nici nu mai "fac" teorie).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui ariadna33

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Ah, da, Ilinca, asta cu "scriu in graba/copil in brate" e cea mai tare explicatie!
Dupa capu' meu, prima cauza a proastei ortografii este lipsa lecturii (aia, Lectura, nu cititu' pe forum). De aici, de fapt, cred ca ni se trag apoi si restul relelor.

pleonasm: "de aici ni se trag apoi"
de aici ni se trag=de aici decurg
apoi=ulterior
decurg ulterior

cred ca apoi este in plus

sau corect ar fi fost "de aici ni se trag mai apoi"
"mai" ne trimite undeva intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat cand se vor vedea efectele lipsei de lectura

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor fi realitate*****************

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adablackcat spune:

Citat:
citat din mesajul lui ariadna33

Citat:

Ariadna33, pentru asta e topicul asta...corectii gramaticale si dezbateri. Daca nici aici nu ne putem corecta fara sa ne suparam...

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Licurici plecat in ceruri

Bazar umanitar DC

ce-i corect, e corect!

sa nu te superi atunci daca iti spun ca repeti obsesiv "asta". Daca iti vei reciti mesajele vei vedea ca aproape in toate ai facut "asta", chiar si atunci cand nu era cazul.

fa un exercitiu: scoate asta si introdu altceva in loc. Nu-i asa ca acum, ca ai facut asta, te simti mai bine?

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor fi realitate*****************

Zau ca nu ma supar! O sa incerc sa-mi bat capul si cu asta!

Bazar umanitar DC

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Mie imi zgarie auzul anumite prescurtari, in special "gradi" si "profa". Si mai este "anal", prescurtare (folosita in scris) la "analiza/analize".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Schimb imediat titlul, "doctora" si "am decat un mar" sunt din aceeasi categorie nesuferita si exasperanta :D.

pana termin io de citit urmatoarele 40 de pagini (40!!!!) vreau sa vad raspunsul: cu bomboana ce-ati avut? suntem la cura si nu stiu io?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Am impresia ca pireu e regionalism din Ardeal :).

Eu nu cred ca este, ca barbatu meu nu il are desi am luat totul la curatat si scuturat de la "a gata/a se gata", buna "diminiata" (la "cafia", desigur), "ora doi", "de numa" pana la indispensabilul: "mno".
Arhaismele i le-am lasat ca sunt dragute, regionalismele si accentul, nu.

reao! (sau era rea-o??? )

sa-i iei tu bunatate de "s-o gatat"...

cat despre "mno", e doar varianta literara, ca sa zic asa. intr-un adevarat "no bine" nu-i nici urma de "m"|

edit, c-am gatat de citit cele 40 de pagini si-am vazut cum imi arata diacritica

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui corinadana

Citat:
citat din mesajul lui RA

Citat:
citat din mesajul lui corinadana

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Sper ca acest subiect sa nu se epuizeze pana la secaturie asa cum am anticipat anterior.

Insa, putem colabora impreuna pentru a preintampina dinainte acest lucru.

Ma gandesc ca este necesara o completa mobilizare generala a intregii noastre atentii pentru a indeparta greselile eronate ce fac parte din viata noastra cotidiana de zi cu zi.

Multumiri protagonostilor principali care au facut posibila gasirea celor mai optime solutii pentru o exprimare corecta.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

De parca poti se preintampini DINAPOI!!!

Ah! si "viata noastra cotidiana" -deja am priceput care viata-" de zi cu zi". Trebuia sa mai scrii si "in fiecare zi" si eram absolut sigura despre care viata vorbesti :)

Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA

http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family

Daca tot esti asa de sigura ca Viviana n-a scris intentionat gresit acest mesaj,ce zici sa mai gasesti tu vreo 2-3 greseli in continut si sa le scoti in evidenta?
Nu de alta,dar ar fi pacat sa treaca neobservate!

Ingrid

"Romania-tinuta umila a splendorii."

Citeste mesaje scrise intentionat cu greseli si vezi cum s au evidentiat greselile in mesajele respective. Ea nu a avut idee ca a gresit; nu a folosit ghilimele sau litere bold uite.

Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA

http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family

a mizat si ea pe simtul umorului... uitand ca uneori e sublim, dar lipseste cu desavarsire

hint: a colabora impreuna (nu poti colabora separat), a preintampina dinainte, nu dinapoi, greseli eronate, nu corecte, protagonisti principali, nu secundari, cele mai optime solutii..hmm, aici cred ca-i mai greu sa intelegi (si da, le-am vazut si pe celelalte, da' mi-e lene sa scriu mai mult decat Viviana).

cand importam si noi de pe alte forumuri emoticonu' ala care mangaie jingas pe cap? ca-i maaaare (nu mareeee) nevoie de el uneori

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Eu am invatat vre-o si vre-un.

io cred c-am lipsit la lectia asta.

chiar s-a scris vreodata (sau vre-odata ) cu cratima?

(acum imi dau seama ca nici eu nu pun ghilimele. astept reactia )

Mergi la inceput

Citat:

Buna dimineata!
Eu stiu alta varianta:

Daca si cu parca
Se plimbau pe-o barca
Daca parca nu era
Parca daca se-neca.

ok, tre' sa vin si io cu varianta mea

daca si cu parca