NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 51
ariadna33 spune:
Daca te uiti "in normare" (in fine, ce-o fi aia) eu zic sa te uiti si in Regulamentul forumului pe care-l moderezi.
La punctul 09 mai exact.
Cat despre corectia pe care ai simtit nevoia sa o faci asupra exprimarii mele gramaticale, data viitoare s-o faci atunci cand nu exista niciun dubiu ca m-am exprimat incorect. Asta daca tot incalci regulamentul.
adablackcat spune:
Salutare!
Eu am o problema inca din liceu (acum s-a acutizat)cu "rochita", "bluzita", "fustita", "pantofiori" folosite de femei, si nu referitor la copii. "Cu ce rochita vii la party?" Eu nu pot decat sa-mi imaginez o chestie foarte mica care abia o acopera prin partile esentiale...![]()
Si ma dispera si pe mine "party", "turn over", "sales", si toate astea de nu le mai putem zice in romana ca parca nici nu mai stim cum. Si faza cu aplicatul pentru job...nu mai zic (sau "spun"?)!
Ada, mami de Iulia (10 iulie 2003) si Vlad (6 mai 2006)
Aradencele alaturi de maria_rubi
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Licurici plecat in ceruri
Bazar umanitar DC
adablackcat spune:
Ariadna33, pentru asta e topicul asta...corectii gramaticale si dezbateri. Daca nici aici nu ne putem corecta fara sa ne suparam...
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Licurici plecat in ceruri
Bazar umanitar DC
ariadna33 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui Jasmin012
Badea o foloseste la "misto", tocmai pentru a evidentia greseala Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007) www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza http://blogulluilucas.blogspot.com/ http://elblogdeluquitas.blogspot.es Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii... |

My_Lady0091 spune:
acest topic se putea numi si asasinarea limbii romane
.nici eu nu stiu la perfectie regulile gramaticii romane, insa invat mai tot timpul.
vin si eu cu cateva exemple negative:
-mijloace mass-media;
-marea multime;
-si bineinteles "e-ul"(a fi) pe care unii il folosesc si la plural si la singular la greu..."toate e.."![]()
Blackmoon Lady&lipishtocul

| Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
Tisina spune:
| Citat: | ||||
citat din mesajul lui corap
hm... asa ziceam si eu (si in mod exasperant profesoara mea de romana, pentru ca era cea mai facila explicatie a pleonasmului), dar am avut la un moment dat o revelatie. poti sa vezi si cu altceva decat ochii si poti sa vezi si prin ochii altei persoane. de exemplu, daca vrei sa vezi structura de celule a unei frunze, o pui sub microscop. si vezi celulele pana la urma, dar in opinia mea nu le vezi "cu ochii tai", ci prin intermediul aparatului. (asta in privinta ochilor) si un alt exemplu, daca eu arat cuiva fotografia unei flori si il intreb pe acel cineva "ce vezi", nu va raspunde in veci ca "vad reprezentarea pe hartie fotografica a imaginii unei flori", ci va spune "vad o floare". si "vede o floare", dar nu cu ochii lui. pana la urma, si daca mergi cu mersul piticului prin casa ca sa vezi ce obstacole / primejdii ar putea sta in calea copiilor, incerci sa vezi lumea "prin ochii lor" (folosind ochii tai ca surogat). tot asa si cu auzul - una e sa auzi "cu urechile tale" (adica o experienta directa) si cu totul altceva sa auzi o inregistrare a ceva sau o transmisie (codata si decodata) a acelor sunete. Noah, poate ma insel in continuare, dar nu renunt la expresie (am si eu incapatanarile mele) |
corap, este pertinenta explicatia ta, dar ce zici de asta, auzita aseara la TV (AXN): "priviti cu ochii vostri!" Era o reclama la nu stiu ce emisiune. Nu stiu daca nu cumva o fi corect folosita (expresia), dar pe mine ma zgarie rau la auz. De parca am putea privi si cu ochii altora...
Selene_Bunny spune:
"Termenii contractului".
F. des se foloseste, desi, in limba romana, "termeni" se refera la cuvinte sau expresii.
Este transformat din "terms", din engleza, respectiv clauze.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
adablackcat spune:
My_Lady, te rog, te rog, spune-mi de ce ai votat subiectul cu o steluta!!!
Bazar umanitar DC
ariadna33 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Mediajust Ah, da, Ilinca, asta cu "scriu in graba/copil in brate" e cea mai tare explicatie! Dupa capu' meu, prima cauza a proastei ortografii este lipsa lecturii (aia, Lectura, nu cititu' pe forum). De aici, de fapt, cred ca ni se trag apoi si restul relelor "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
pleonasm: "de aici ni se trag apoi"
de aici ni se trag=de aici decurg
apoi=ulterior
decurg ulterior

cred ca apoi este in plus
sau corect ar fi fost "de aici ni se trag mai apoi"
"mai" ne trimite undeva intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat cand se vor vedea efectele lipsei de lectura