ce implica meseria de...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/My_Lady0091/My_Lady0091.jpg)
Buna-ziua si bine v-am regasit in noul an!
acum vreo luna se dicuta pe forum de ce se mai adreseaza unii cumparatori, vanzatoarelor cu celebra fraza:"nu va suparati..."
gandindu-ma asiduu la subiectul ce a fost dezbatut, in mintea mea s-a nascut alta intrebare:dar de ce nu sunt capabile vanzatoarele sa iti ofere nici cele mai minime relatii cu privire la produs?
nu ar trebui cel ce expune marfa spre vanzare sa cunoasca si detalii despre aceasta?
eu nu sunt "mall-ista"..ca nu imi permite bugetul una si, deobicei, caut un lucru peste tot inainte de al cumpara..deoarece vreau sa fie si bun si acceptabil ca pret...asta implica deci si mersul in piatza/obor(sau cum vreti voi sa ii spuneti) ca sa imi iau o geaca, un blug...o pereche de ghete...si in magazinele de pe centru, si in mall..si oriunde..dar rareori gasesti o/un vanzatoare/or care sa stie sa prezinte marfa, care sa te indrume.."v-ar sta bine cu"..."v-ar avantaja asta", "cutare model e mai rezistent/mai la moda/ se uzeaza mai greu..."etc... unele detalii.
deobicei vanzatoarele stau "ca sperietorile de ciori"..si se zgaiesc la tine cand te uiti printre rafturi, randuri, umerase..si iti mai adreseaza cate un "doriti ceva" din cand in cand..
deci..ce implica meseria de comerciant/vanzator in Romania..doar predarea bunului si incasarea pretului?
Blackmoon Lady&lipishtocul
![](copilas.gif)
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Nu stiu la tine cum e, dar eu am dat peste multi vanzatori care sa spuna ca mi-ar sta bine cu lucrul cutare, sa incerc i lucrul cutare samd.
Se intampla insa ca aceste sfaturi sa nu ma ... incante, adica atunci cand incerc o rochie nu prea am nevoie ca vanzatoarea sa imi spuna "vai, cat de bine va sta, parca a fost facuta pt. dvs"
Ii inteleg intentia, dar dupa aia ma simt eu aiurea stand sa dezbat cu ea motivele pt. care mie nu imi place.
Un simplua "va sta bine" si atat, cu continuarea actvitatii de pana atunci, sau "ce bine va prinde culoarea" etc.
la Farmec spre exemplu mi-au spus doamnele despre toate produsele de care am intrebat si m-au si sfatuit ce sa iau in functie de proprietatile produsului.
Ma enervat insa o fata care lucreaza la Auchan, nu e vanzatoare, se ocupa de aranjarea produselor (nu stiu denumirea stiintifica), si i-a spus prietenului meu ca nu se mai face Lapte Muller cu fistic si cocos. A fost oribil
De atunci de cate ori trecem pe la raionul acela si evident, imi iau o sticla, prietenul meu spune "eu nu inteleg de ce mi-a zis aia ca nu se mai face". daca stau bine sa ma gandesc, cred ca era la sampling la Muller...nu mai stiu exact. oricum, bad, bad girl, cum sa sperie asa un grup de oameni?!?!?!?
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
Inainte de revolutie ca sa practici meseria de vanzator era necesar sa termini liceul economic sau macar scoala profesionala cu profil economic.La liceul economic am facut 4 ani de zile materia merceologie unde am invatat in amanunt despre toate marfurile posibile ,in primul an despre alimente,in al doilea textile/incaltaminte,in al treilea metalo-chimice si in ultimul electrice/electronice.In plus se facea practica din greu in magazinele respective.Parca ma vad si acum intr-a noua in fata unei tonete scoasa in strada pe care tronau baxuri cu hartie igienica si eu in halat si cu cordeluta aferenta ma ascundeam in spatele ei si ma rugam sa n-apara vreo cunostinta sa ma vada Minte de 14-15 ani.Ma rog, soarta a facut ca ai mei sa se ocupe de comert cu totii -parinti,frate,sot ,mai putin eu, cu toate ca eram singura calificata in domeniu
Io m-am ales cu contabilitatea,asta desi imi placea taaare mult cand eram la practica sa fiu vanzatoare
.
Eu cred ca in afara de cunostintele care se pot invata in scoala iti trebuie si un pic de talent si pentru meseria de vanzator.E esential sa fi amabil,serviabil,comunicativ,sa stii sa citesti omul - unii clienti vor sa fie lasati in pace sa aleaga ce vor (asta-s eu ),altii sa li se tot explice una alta ... Din pacate in ultimii ani la noi parca singurul criteriu pentru alegerea vanzatoarelor e ... silueta,tineretea,aspectul fizic in general.Noroc ca in magazinele mai mici,de cartier/de familie, nu se prea aplica asa criterii,ba dimpotriva vanzatoarele sunt tot mai amabile si serviabile pe zi ce trece parca.Da' compenseaza alea de prin mall-uri
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI
![](images/user_woman.png)
olim spune:
si mama a fost vanzatoare, dar a facut pe langa liceu un curs de 6 luni parca de vanzatoar-merceolog.
din pacate in ziua de azi toata lumea e vanzator, chelner, barman, croitor, zidar instalator, s.a.m.d asta este Romania si nu numai, cred eu
din pacate si in invatamant suplinitorii nu au de multe ori nici macar un modul pedagogic
azi toata lumea face de toate, nu mai conteaza daca ai sau nu pregatire profesionala in acel domeniu,cum zice monicamai mult aspectul fizic si varsta decat calitatile profesionale.
cait spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olim si mama a fost vanzatoare, dar a facut pe langa liceu un curs de 6 luni parca de vanzatoar-merceolog. din pacate in ziua de azi toata lumea e vanzator, chelner, barman, croitor, zidar instalator, s.a.m.d asta este Romania si nu numai, cred eu ![]() din pacate si in invatamant suplinitorii nu au de multe ori nici macar un modul pedagogic ![]() ![]() azi toata lumea face de toate, nu mai conteaza daca ai sau nu pregatire profesionala in acel domeniu,cum zice monica ![]() |
Iti confirm nu numai in Romania toata lumea e vanzator.Si pe aici se cam practica fara sa ai nici o pregatire.Daca mai ai si target ceva pai atunci spui la toata lumea ca, le sta bine cu produsul X
![](icon_smile_big.gif)
Cait
www.biomonde.ecosapiens.ro
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Burtocika/Burtocika.jpg)
Burtocika spune:
In conditiile in care serviciile in Romania sunt de o calitate execrabila, de ce serviciul de "vanzare" ar face exceptie ?
Pe mine personal ma enerveaza vanzatoarele care isi dau cu parerea despre cum imi sta cutare sau cutare lucru, de obicei mint cu nerusinare, ca sa-si vanda marfa (ce, eu n-am ochi sa vad cum imi sta?)
De multe ori mi s-a intamplat sa primesc informatii false despre niste produse, ori eram eu mai informata decat vanzatorul (daca imi cautam un produs scump, electronic de exemplu), ori citeam chiar pe eticheta produsului informatii exact opuse cu ce-mi spunea vanzatorul.
Dar am intalnit si vanzatori amabili, care mai stiau cate ceva despre marfa pe care o vindeau. Mai rar, dar mai exista (sau te pomenesti ca aia or fi fost patronii buticului?)
Ce scoala au facut nu mi se pare asa de important, mi s-ar parea mai important sa caste ochii la marfa pe care o vand, pentru ca in perioadele in care nu au clienti si aseaza marfa pe rafturi se pot informa si ei despre ce vand. Probabil ca nu sunt stimulati suficient, nu au procent din vanzari, si atunci nu conteaza daca si cat vand, trebuie doar sa stea in magazin si sa bata niste bonuri fiscale ...
ralualexandrei spune:
In opinia mea un vanzator este obigat sa aiba habar ce vinde. Asta este regula pe care am aplicat-o in magazinul meu,de aceea am castigat din ce in ce mai multi clienti,si asa am reusit sa-i si fidelizam.
Andra ,mamica de 3+1 album no1 albumul no2
Vreau sa nu mai fiu diferit!!!!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Eu sunt de partea cealalta a baricadei, adica nu-mi place sa simt ochii vanzatoarei urmarindu-ma peste tot si stand parca "la panda" sa ma intrebe daca ma poate ajuta cu ceva sau daca doresc ceva.
Vreau ca ele sa fie acolo, ca sa pot apela la ele daca am nevoie de ajutor, dar eu sa fiu cea care se indreapta spre ele si nu ele cele care se indreapta spre mine. Ma simt aiurea, parca nu ma lasa sa ma plimb in voie.
Ajutorul tre' sa fie oferit la momentul oportun.
Cat despre habar despre ce vand, da, e de preferinta sa stie ce vand, insa eu oricum citesc continutul etichetelor, in mai multe limbi, daca e nevoie.
De exemplu, n-am inteles de ce pasta de dinti Chicco, cu aroma de banane - am vazut-o in Sensi Blu - contine methylparaben. Farmacista mi-a spus ca e un colorant, dar salut, nu am luat asa ceva, am preferat sa dau 33 de lei pe un Nenedent mititel.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Al doilea blog al meu - felicitari realizate manual!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Burtocika/Burtocika.jpg)
Burtocika spune:
Aici ai atins un punct la care eu sunt foarte sensibila !
Daca la ceilalti vanzatori mai tolerez sa nu stie nimic despre ce vand, la farmacisti mi se pare INADMISIBIL !!! Cum Dumnezeu sa spui ca metylparaben-ul este un colorant ?
Si eu cautam pasta de dinti fara fluor pt copii si-mi ofereau domnisoarele de la Sensiblu un Colgate care avea 250ppm de fluorura de nu stiu ce ... Noroc ca e cu autoservire, ca pana la urma mi-am gasit-o eu pe raft.
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele
Mediajust spune:
Andra, ce produse vinzi?
Mie mi se pare obligatoriu sa stii ce vinzi, sa poti raspunde la eventuale intrebari, dar ma scoate din minti conversatia vanzatoarelor in incercarea de a fi dragute. Eu cred ca vor sa vanda, sa te reintorci acolo - dar nu-mi doresc aceasta "intimitate", si nici "vi-l recomand, am folosit eu".
Cred ca exista si probleme de etichetare (informatii incomplete, neclare sau cu font minuscul) - altfel ar trebui sa fie limpede ce cumperi.
Exista insa categorii de produse unde chiar este nevoie de un vanzator priceput - aparatura de tot soiul, iar de farmacie nici nu mai vorbesc (acolo nici macar nu-s vanzatori - le trebuie macar studii medii de specialitate).
Insa cel mai tare ma enerveaza ca s-a pierdut exercitiul darurilor impachetate (nu in pungi, oricat ar fi de colorate sau personalizate) - ci clasic, cu hartie frumoasa si funda. In magazinele mari exista standuri speciale - alta coada, alti bani, iti piere bucuria...
Gabi_K spune:
un pic off: a face cumparaturi in mall nu inseamna a fi bogata. Daca in magazinele de firma prind reduceri, prefer sa-mi iau blugi de calitate la 30-40 de lei, decat blugi din piata la 60-70. Cel putin la noi in Oradea pietele sunt foarte scumpe (ma refer la haine). Da, iti trebuie mult timp si rabdare sa vanezi reducerile, dar merita.
Si ce spuneau alte fete, nici afara nu e mai roz. In Italia, la un hipermarket am incercat sa cer niste informatii despre o rama digitala, vanzatorul foarte amabil, mi-a citit informatiile despre cutie. (daca stiam limba, poate ii demonstram ca nu sufar nici eu de dislexie
![](chatterbox.gif)
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Povestea nasterii: Lili si Robert Locul nostru www.jccoradea.ro" target="_blank"> preferat