ce implica meseria de...
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
ralualexandrei spune:
Eu vand materiale de instalatii si cum eram paralela cu ele,le-am invatat.Raducu care sta sa vanda zi de zi a fost mai chinuit decat mine,eu macar le-am invatat din mers,azi un pic maine un pic,dar pe Radu l-a luat sotu' l-a tinut pe santier un an de zile sa lucreze efectiv instalatii dupa care l-a bagat in magazin si zi de zi ii amesteca marfa si il punea sa o aseze si sa spuna ce este si la ce foloseste piesa respectiva.
In domeniul acesta sunt multi clienti care au nevoie de un produs anume si nu stiu ce sa ceara ,asa ca din descrierile problemei,mai printr-un desen reusim sa-i multumim pe toti.
Nici eu nu agreez vanzatorii/vanzatoarele capusa si nici nu ma simt flatata de "vai ce bine va sta" ,in general ma hotarasc repede caci am un plan de acasa si pentru ca urasc cumparaturile de orice fel.
Andra ,mamica de 3+1 album no1 albumul no2
Vreau sa nu mai fiu diferit!!!!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Mediajust spune:
Felicitari pentru profesionalizare, fie ea si fortata!
Da, asta-i o zona unde daca si vanzatorul este atehnic (ca si mine, cumparatorul) iese jale.
(Am vrut sa fac o surpriza sotului meu si sa schimb usa. Ma duc, aleg, platesc, aduc monstrul, chem mesterul - ei bine, usa era pe "invers". Sigur, vanzatorul a fost vinovat ca nu m-a intrebat "madam, te vad iscusita foc, unde-i clanta"?)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
ina.click spune:
Cand aveam vreo 19 ani m-am angajat ca vanzatoare in Bucur Obor. Era perfect, lucram in ture, puteam sa merg si la facultate. Citeam filosofie si alte alea pe sub tejghea pt examen si vindeam...lampi, trafaleti si chiloti de dama.
Hai ca la lenjerie le mai nimeream eu, ca doar purtam cu totii asa ceva.
Dar la raionul de electrice si chimicale, dumnezeu cu mila
In continuare am pe constiinta cativa musterii care probabil m-au injurat de toate alea, pentru ca veneau la mine "Duduie, de care trafalet sa cumpar pentru dat cu nu stiu ce, pe exterior?"...iar eu invariabil il aratam pe cel mai flocos: "pe asta!"
N-am avut parte de nici un "training". Patroana era la fel de pe dinafara ca si noi; tot ce stia era sa intrebe distribuitorii de marfa "care se vinde mai bine? din alea? bine, luam si noi 5 bucati"
Am rezistat acolo cam un an, dupa care facultatea a devenit prea solicitanta. Ajunsesem cu chiu cu vai pe parcurs sa invat niste tipuri de gleturi, dulii si alte alea dar...s-au sters din memorie de atunci, de parca n-ar fi fost.30 +
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
ina.click spune:
Aah si am uitat, apropo de "ce bine va sta"
Intre timp mi-a mai trecut din pudoare, dar la 19 ani eram sfioasa ca o caprioara nu alta. Ma faceam ca o rosie cand ma chemau clientele in cabina de proba (probau sutiene): "Vino sa imi zici cum imi sta!". Acum probabil as intra fara nici o ezitare, pe atunci imi venea s-o iau la fuga decat sa intru EU, vanzatoarea, peste o femeie semi dezbracata in cabina. Si sa ma mai si uit la sanii ei.
Sau, mai rau: "Pune mana, ti se pare ca e prea strans / larg?". Vai, ce rusine mi-era. Plus un sentiment foarte ... incomod.
Pe de alta parte nu pot sa uit primul bonus din viata mea (o pizza cu salam) primit pentru ca vandusem un sac intreg de chiloti imensi. Nu-i cumpara nimeni si intr-o zi a aparut un domn....mare cat sfinxul din Bucegi sarmanul. Cand a dat de chilotoiii aia cat niste panze de corabie a fost asa de bucuros ca a cumparat tot sacul.
Sincer, desi au trecut 10 ani de zile de atunci, cred ca inca mai are din ei.30 +
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monabella/monabella.jpg)
monabella spune:
Well, sa va spun cum e situatia aici. Pt. electronice etc se presupune ca vinzatorii trebuie sa stie marfa. In majoritatea cazurilor o stiu. Insa mai mi se intimpla sa dau peste vreun elev de liceu saracul care stie mai putin ca mine :)
In materie de haine. In walmart sau kmart (astea fiind magazine cu de toate, i nclusiv haine ieftine,nepretentioase) nu vine nimeni sa iti spuna cum iti sta sau chestii din astea. Tu ieis hainele de pe umeras, tu te duci sa le probezi, tu le lasi acolo in ideea ca va venic ineva sa le ridice.
Cu cit magazinul de haine este mai rasarit cu atit vinzatoarele se ocupa de tine mai mult. la macys mi s-a intimplat sa nu vina nimeni sa ma intrebe de sanatate chiar ca la walmart si kmart, in perioada aglomerate, i nsa de regula sint atente cu clientii.
Intr-un magazin scump, de exemplu Saks vinzatoarea iti ciocane la usa dupa 5 minute sa te intrebe daca ai nevoie de un alt numar. Iti spune daca iti sta bine, te intreaba pentru ce iti trebuie iti face recomandari. Uite asa m-am ales eu cu o rochie superba pe care o sa o port la intilnirea de la liceu anul acesta. probam o rochie rosie care imi statea ca naiba. Vinzatoarea atunci mi-a spus ca are o rochie care m-ar prinde bine si mi-a adus 2 numere sa vad care imi vine. Tot ea mi-a adus pantofi si cercei doar asa ca sa vad cum vin cu rochia.
Iar pt sutiene exista vinzatoare profesioniste care trebuie intii sa determine ce numar porti. Mi s-a i ntimplat sa cred ca port un numar ca sa constat ca port altul :)
In general in orice magazin intri esti intrebat cu ce poti fi servit sau se ocupa de tine.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/My_Lady0091/My_Lady0091.jpg)
My_Lady0091 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click Aah si am uitat, apropo de "ce bine va sta" |
![](icon_smile_big.gif)
![](icon_smile_big.gif)
*Blackmoon Lady
![](smiley_pregnant.gif)
![](zana.gif)
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
Porumbita spune:
citat din mesajul lui ina.click Pe de alta parte nu pot sa uit primul bonus din viata mea (o pizza cu salam) primit pentru ca vandusem un sac intreg de chiloti imensi. Nu-i cumpara nimeni si intr-o zi a aparut un domn....mare cat sfinxul din Bucegi sarmanul. Cand a dat de chilotoiii aia cat niste panze de corabie a fost asa de bucuros ca a cumparat tot sacul. Sincer, desi au trecut 10 ani de zile de atunci, cred ca inca mai are din ei. ![]() ![]() |
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
msl1 spune:
Tot criticati educatia si trainingul vinzatoarelor din Ro dar sa va spun cum sta treaba aici; deci in magazin considerat mai de lux, ce training mi s-a facut mie: in fata unui computer derulat un soft citit cum se foloseste casa si...dumnezeu cu mine! nu m-au intrebat daca am inteles, daca am nelamuriri, daca stiu sa numar banii americani...de fapt nu era nimeni cu mine acolo eram singura in incapere...si cind am inceput sa lucrez vinzatoare m-am trezit ca nu stiu aproape nimic, si nici banii americani ca eu folosesc cardul peste tot asa ca n-am avut ocazia sa-i folosesc(monedele marunte) de m-am dus si am luat o carte sa invat despre ele! deci va puteti inchipui....
si am inteles ca angajeaza si fara liceu 10 clase si echivalentul unui examen e suficient ...
In Ro am inteles ca cel putin liceu cu bac si la magazine mai rasarite le prefera studii superioare
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/MElise/MElise.jpg)
MElise spune:
pe mine ma dispera unii chelneri care nu stiu sa se poarte si, din pacate, la noi e plin de astfel de oameni. Zilele trecute am baut o cafea la o terasa foarte populata de altfel. Eram 2 persoane. Cafelele au costat 7 lei. Am pus o hartie de 10 lei in suportul acela in care ti se aduce nota. A venit chelnerul, l-a luat. Noi nu ne-am ridicat pentru ca era fain afara si oricum erau destule locuri la mese... A venit dupa vreo 5 minute si ne spune - "Sa stiti ca nu am rest, va rog sa imi dati bani potriviti!" Zic - "Imi pare rau, dar nu am." la care el, oarecum indignat - "Pai si eu ce sa fac?" M-a scos din sarite... Probabil ca daca as fi zis sa pastreze restul era totul in regula. Dar m-a enervat gestul in sine. pe ditamai terasa, cu cel putin 10 chelneri si cu vreo 2 chioscuri in jur nu se gaseau 3 lei sa dea rest????? Oricum aveam de gand sa ii las pe masa ca bacsis cand plecam, dar ma dispera modul asta de a baga pur si simplu mana in buzunarul clientului, cu faze de genul...."Nu avem rest". Mi se pare de bun simt ca la un local sa nu se puna problema asta. iar daca chiar nu au rest n-au decat sa se duca sa schimbe sau sa spune d ela inceput..."Stiti, va servim, dar numai daca aveti bani ficsi." In cele din urma s-a fcut ca se duce sa caute rest. Am plecat dupa vreo 10 minute si fara rest (nici nu mai speram ca va gasi...) si cu un gust amar fata de modul in care unii oameni inteleg sa isi faca meseria...
MElise