Pian de la 4 ani?
Raspunsuri - Pagina 4
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Eu cred ca simtul frumosului se si educa, nu exista doar nativ. Talente deosebite sint rare, dar o minima educatie artistica eu zic ca este de preferat. Cind m-am cunoscut cu sotul meu, el nu fusese niciodata la teatru, opera sau balet...am inceput sa-l car dupa mine (spre risetele isterice ale familiei lui) si culmea...a facut pasiune pentru opera. Nu se da in vind dupa balet dar opera a "click-uit" cu el. |
Corect - l-ai dus la opera, nu i-ai pus profesor de canto si de 3 ori pe saptamana l-ai pus sa exerseze vocalize, ca sa aleaga el daca ii place sau nu opera ...
Dupa cum ai spus, educatia artistica nu inseamna practicarea acelui domeniu artistic, inseamna consumarea lui ...
ocebine spune:
Nici eu nu sint de acord cu parintii care obliga copiii sa mearga la lectii de muzica sau chineza...dar totusi parca un minim de cultura muzicala este de dorit.
Daca n-ar fi avut nici un dram de ureche muzicala, zau ca nu i-as fi dat la muzica.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
Marina spune:
eu sunt o mare amatoare de pian. Imi place linistea sufleteasca din jurul cantatului la pian, imi da oportunitatea sa fiu eu cu mine si e un moment de relaxare fantastic chiar daca nivelul meu este de amator. Fetita mea a cantat de la 5 la 8 ani , nu e o mare pasiune asa ca a decis sa nu continue si ii respect dorinta. Dar nu cu foarte multa parere de rau, cred ca la un moment dat in viata o sa revin in alt context asupra pianului in ceea ce o priveste. Fi'miu nu are structura de pianist, il enerveaza si sa ne asculte cantand, prefera sa zaca in camera si sa faca lectii decat sa-l duc la concerte de pian si a decis singur ca vrea chitara. Are 7 ani, mosteneste o alta pasiune a mea muzica rock, deh a crescut cu AC/DC in urechi si e foarte bun la chitara. Acum inceraca sa ma convinga ca e asa bun incat merita o chitara electrica
Cred ca in viata unui copil muzica nu trebuie sa lipseasca. Ii da echilibru sufletesc.
A_Iulia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Oricum nu poti sa-i oferi copilului TOATE oportunitatile pamantului ...si atunci de ce oportunitatea "pian" ? de ce nu "contrabasul" sau "tobe" ? De cate lectii particulare de contrabas sau tobe ati auzit ? Inclinatiile native se manifesta in viata cotidiana - spunea cineva ca copilul ei canta la un pian imaginar in masina, copilul meu este foarte atletic, ii place sa fuga - la sah a intrebat cand se fuge la jocul asta ... de aceea a ajuns la fotbal si hockey ca sunt sporturi de fuga. Eu banuiesc ca 3/4 din copiii care canta la pian nu au nici o inclinatie cu asta Inteleg ca tu nu regreti ca ai facut pian, dar concret, la ce te-a ajutat asta in viata ? Eu de ex am facut ani de zile germana, cu profesor, aveam teme, trebuia sa citesc in germana - asa era moda pe vremea mea, nu se facea pian se faceau limbi straine ...ce sa spun, nu mi-a placut niciodata, nu regret dar sincer, nu mi-a folosit la nimic in viata - ca urmare, pentru ca nu am practicat-o, am uitat-o definitiv. |
ba e foarte ok sa fie si contrabas, sau violoncel, oh, orice instrument incearca si sunt dispusi sa continue este un "asset" in dezvoltarea lor artistica.
Nu prea inteleg bine ce fel de raspuns astepti la intrebarea la ce mi-a folosit sa invat pian. Evident, nu castig bani din asta, nu am facut cariera in pian. Dar acum cant cu placere de multe ori, ma simt bine cand cant, imi place sa cant, am pian acasa...si cum ziceam, nu-mi pare rau nici o clipa.
Ceea ce-mi pare rau este ca am dat cu arcusul in cap profesorului la prima lectie de vioara. Mi-ar fi placut acum sa stiu sa cant si la vioara, dar nu s-a riscat nimeni sa ma invete de atunci.
Cu germana nici eu nu m-am inteles, dar am renuntat relativ rapid, nu pot spune ca am pierdut prea mult timp cu asta.
Referitor la faptul ca ajungi oricum sa faci ceea ce-ti place, de exemplu mie mi-ar fi placut sa fac dansuri, sau balet, sau ceva de genul asta. Cum nu s-a intamplat atunci, evident ca nu se mai intampla nici acum, nu pot incepe baletul cand sunt o baba.
Ingrid S spune:
Buflea, tu iei apararea parintilor care-si incalta fetitele cu tocuri si le boiesc pe fata inca de la 2 ani pentru stupizenii ca miss si "dojenesti" pe altii pentru motivul de a incerca o culturalizare a lor prin vioara, pian?
Pana la urma nu suntem pe aici obsedate sa ne chinuim odorii, o lectie-doua pe saptamana nu ii sleieste de puteri sa fie necesara Protectia Copilului...
Daca un copil are inclinatie, ureche muzicala, bine. Ii va fi usor sa cante la un instrument. Daca nu, iti dai repede seama. Nu uita ca orice se face cu efort, fie ca e vorba de hochei, balet, pian etc.
Ai scris:
Plus ca sunt convinsa ca daca eu ratez vreo oportunitate, inclinatia asta va iesi mai tarziu la iveala - exemplul cel mai bun esti tu - vad ca ai tai nu te-au dat in copilarie la lectii de sofat (karting) si iata ca pasiunea tot a iesit la iveala |
Nu-i chiar asa. Conteaza mult si varsta, daca incepi de mic altfel de oportunitati vei avea mai tarziu, poate iti decizi o cariera pe baza inclinatiilor artistice, una e sa fii violonist si alta e sa incepi sa canti tardiv si sporadic la vioara pe la 40 de ani si sa ai meserie de contabil.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
buflea spune:
citat din mesajul lui A_Iulia Nu prea inteleg bine ce fel de raspuns astepti la intrebarea la ce mi-a folosit sa invat pian. Evident, nu castig bani din asta, nu am facut cariera in pian. Dar cant cu placere de multe ori, ma simt bine cand cant, imi place acum sa cant...cum ziceam, nu-mi pare rau nici o clipa. |
Ma asteptam sa imi spui ca ai facut ca mine cu germana - adica nici mie nu imi pare rau ca am facut-o, de ce mi-ar parea rau, ca doar nu m-a abuzat - doar ca eu n-am mai exersat-o din momentul in care mama mi-a intrerupt lectiile - si o stiam destul de bine, fluent, ca am niste casete pe care m-au inregistrat ai mei spunand o poveste ...
N-am simtit niciodata nevoia sa ma relaxez prin "germana", nici cantand la un instrument - in schimb ascultand si vizionand DA ...
Se pare ca eu sunt mai degraba un consumator de domeniu artistic decat un practicant ... ca sa revin la subiect - cantatul asta la pian imi suna mie ca un fel de alegere elitista a parintilor pentru copii lor - da mai bine la "pedigree" cand spui - copilul meu face balet, innot, engleza si pian
buflea spune:
citat din mesajul lui Ingrid S Buflea, tu iei apararea parintilor care-si incalta fetitele cu tocuri si le boiesc pe fata inca de la 2 ani pentru stupizenii ca miss si "dojenesti" pe altii pentru motivul de a incerca o culturalizare a lor prin vioara, pian? Pana la urma nu suntem pe aici obsedate sa ne chinuim odorii, o lectie-doua pe saptamana nu ii sleieste de puteri sa fie necesara Protectia Copilului... |
Cred ca ma confunzi, ca eu nu am spus nimic de Protectia Copilului si nu am dojenit pe nimeni ... am intrebat doar care este explicatia alegerii pianului ca activitate pentru un copil de 4 ani ?
Citat: | ||
citat din mesajul lui Ingrid S Ai scris:
Nu-i chiar asa. Conteaza mult si varsta, daca incepi de mic altfel de oportunitati vei avea mai tarziu, poate iti decizi o cariera pe baza inclinatiilor artistice, una e sa fii violonist si alta e sa incepi sa canti tardiv si sporadic la vioara pe la 40 de ani si sa ai meserie de contabil. |
Da, categoric, daca targetul este o profesie muzicala, atunci am primit raspunsul la intrebarea mea ...
ocebine spune:
citat din mesajul lui buflea ca sa revin la subiect - cantatul asta la pian imi suna mie ca un fel de alegere elitista a parintilor pentru copii lor - da mai bine la "pedigree" cand spui - copilul meu face balet, innot, engleza si pian |
Nu sint de acord cu incarcarea programului unui copil la refuz cu 1000 de activitati sa nu am timp (nici eu nici copilul) de nimic altceva. Stiu unde bati...catre parintii care structureaza fiecare minutel in speranta ca din gradinita potrivita intra direct la Yale!
Totusi, undeva exista un echilibru si educatia are mai multe fatete. Artele si limbilie straine sint optiuni care imbogatesc viata unui copil. Tu zici ca n-ai exersat germana...dar engleza cum ti-a venit ulterior?
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
Ingrid S spune:
Eu am adus Protectia Copilului in discutie ca o ironie, asa am simtit din intrebarile tale ca bietii copii ar fi tare chinuiti daca merg sa cante la un instrument.
Un copil ce face pian de la 4 ani il face intradevar mai mult in joaca, altii stiu notele la fel cum stiu literele alfabetului, mi-e greu sa cred ca sta cineva la spatele lor cu o furca si-i inteapa ori de cate ori gresesc. Ideal e sa incepi la 5 ani. Sunt maleabili si n-au timp de ipoduri si iphoneuri.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
Ingrid S spune:
citat din mesajul lui buflea [N-am simtit niciodata nevoia sa ma relaxez prin "germana", nici cantand la un instrument - in schimb ascultand si vizionand DA ... Se pare ca eu sunt mai degraba un consumator de domeniu artistic decat un practicant ... ca sa revin la subiect - cantatul asta la pian imi suna mie ca un fel de alegere elitista a parintilor pentru copii lor - da mai bine la "pedigree" cand spui - copilul meu face balet, innot, engleza si pian |
Ok, esti un consumator, dar consumi ceea ce altii produc, ca sa cante unul perfect si sa-ti vrajeasca tie auzul, te asigur ca munceste de mic.
Sa stii ca da bine si cand spui ca face hochei, chitara, sah...ideea e sa nu-l supraincarci si sa-ti cunosti bine copilul ce poate. Ca atunci, toate se rezolva: si elitismul si manelismul.
Ingrid S si Diana
Vauvenargues