Pian de la 4 ani?
Raspunsuri - Pagina 3
freedelia spune:
Pai din punctul meu de vedere, copilul trebuie expus la o educstie cat mai well rounded. Adica arte, sport, muzica ar trebui sa faca parte din viata de zi cu zi in primii ani de viata. Pe aici orice scoala / gradinita internationala ofera aceste programe ca parte din curriculum. Mai incolo, se observa aptitudinile copilului si se merge pe ce ii place sa faca, la ce e talentat.
Fiul meu era obsedat de pian de mic. Pe la 2-3 ani se prefacea non stop ca (,) cantala pian -- in masina, pe pervaze, pe masa, totul era un pian si el canta. Asa ca la aproape 4 ani l-am dus de incercare laian si a socat-o pe profesoara cat de bine a ers. Apoi, la 5 ani, cand trebuia sa prctice in fiecare zi, nu a mai vrut. Am oprit, insa acum imi pare rau, pentru ca am inteles ca e un hop cand incep sapractice mai mult si daca il trec, merg iarasi bine mult timp. Asa ca ma gandesc in toamna sa il dau iarasi...
Pe aici iarasi sunt la moda grupurile de muzica pentru toddlers. Ate 45 de minute de cantece, dansuri, joaca cu nstumente muzicale... Mergem si noi si ne place foarte mult
Delia, mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)
POZE
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui freedelia Pai din punctul meu de vedere, copilul trebuie expus la o educstie cat mai well rounded. Adica arte, sport, muzica ar trebui sa faca parte din viata de zi cu zi in primii ani de viata. Pe aici orice scoala / gradinita internationala ofera aceste programe ca parte din curriculum. Mai incolo, se observa aptitudinile copilului si se merge pe ce ii place sa faca, la ce e talentat. |
De ce artele, muzica si sportul trebuie sa faca parte zi cu zi din viata unui copil de 4 ani ?
De fapt ce ma intriga este cuvantul "trebuie" ...dupa mine, copil trebuie expus la diverse activitati pentru ca urmari spre ce este atras nativ - in plus, sportul are foarte multe componente, ocupa timpul si da, este foarte sanatos - din punct de vedere fizic si psihic.
Muzica si artele - nu stiu - eu cred ca sunt pentru oamenii talentati si creativi si desigur trebuie incercate dar numai daca copilul manifesta ceva atractie pentru ele ... ceea ce se face la scoala (gradinita) cred ca este absolut suficient pentru a descopri acest lucru. Dar a incepe pian, cu profesor particular, de la 4 ani, cand copilul ala nici nu stie sa citeasca - mi se pare pierdere de bani ... (sa ma scuze profesorii de pian ca le minimizez importanta activitatii )
Daca copilul tau canta la 4 ani la un pian imaginar - e clar ca avea ceva inclinatie si da, in cazul asta, experienta trebuie incercata ...
Cat despre grupurile de muzica - astea se fac in toate gradinitile si da, sunt foarte dragute - dar e o diferenta enorma intre acele activitati si ore particulare de pian.
A_Iulia spune:
Nu inteleg de ce separati muzica de "arte".
Eu sunt de parere ca trebuie sa oferi copilului cat mai multe oportunitati, din care el isi va alege ce ii place. De unde afli daca-i palce sau nu ceva, daca nu incerci?
Fii-mea nu se omoara cu pianul, ok, nici nu am insistat (desi eu am facut multi ani de pian si nu-mi pare nici o clipa rau, desi la momentul respectiv nu-mi amintesc sa-mi fi placut la nebunie)
Ok, totusi daca fii-mii nu-i place in mod deosebit, nu mai insist, ii place baletul, de exemplu, o sa continue cu baletul.
Dar postarile de aici spuneau oarecum altceva, copiii pareau foarte incantati de pian, deci...de ce-ar renunta odata ce au descoperit ca le place?
pitzinuca spune:
am fost data la pian de la 6 ani. nu m-a atras niciodata, cu toate ca am o ureche mizicala super si imi place sa cant cu vocea, aceste lucruri fiin observate dar nefructificate.
dupa 6 ani de pian nu mai stiu nimic. am avut o profa doar tehnica #537;i parinti care considerau pianul - a must.
ah, ba da, mai stiu marsul magarilor.
mi-ar placea sa fac n iste cursuri de canto candva...
fiti atenti ce le place copiilor vostri cu adevarat. daca dupa cateva luni tot trageti de ei sa exerseze, sa cante, mai bine va opriti.
am o prietena care a fost ani buni profa de pian la o scoala de muzica in Oslo.
spunea ca nu exista sa faca cu copiii incepatori dupa metoda, incepea cu cantecele pe care doreau ei sa le invete, dupa ureche cumva, fara teorie, fara note. astea veneau cu timpul, pt cei care chiar vroiau sa avanseze. plus nu existau mustrari. a fost avertizata de la inceput, asemenea lucru atrage dupa sine concedierea...
mami de andi si ilinca
_
traduceri si asistenta
"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."
ocebine spune:
Eu (in materie de afona) pot sa-ti zic de mi-am dat baietii la muzica (in nici un caz la 2 ani sau 3 ani) mai dupa 5 ani in primul rind pentru ca dezvolta simtul frumosului. Sint constienta ca nu vor deveni pianisti dar o expunere catre arte nu poate decit sa imbogateasca un copil din punct de vedere intelectual dar si mai important sufleteste.
Am aplecat un pic urechea si catre cei care sustin ca ajuta la dezvoltarea creierului (gindire spatiala, limbaj, rezolvare de conflicte, etc) dar motivul meu principal a fost sa ii determin sa cunoasca "mai mult" decit Metallica (febletea mea) si 50Cent (yuck) cu care sintem bombaradati zilnic.
Trebuie pastrat un echilibru si nu trebuie obligati...ai mei au inceput pianul, acum unul zdragane la chitare iar celalalt omoara pisici la vioara!
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui A_Iulia Eu sunt de parere ca trebuie sa oferi copilului cat mai multe oportunitati, din care el isi va alege ce ii place. De unde afli daca-i palce sau nu ceva, daca nu incerci? |
Oricum nu poti sa-i oferi copilului TOATE oportunitatile pamantului ...si atunci de ce oportunitatea "pian" ? de ce nu "contrabasul" sau "tobe" ? De cate lectii particulare de contrabas sau tobe ati auzit ?
Inclinatiile native se manifesta in viata cotidiana - spunea cineva ca copilul ei canta la un pian imaginar in masina, copilul meu este foarte atletic, ii place sa fuga - la sah a intrebat cand se fuge la jocul asta ... de aceea a ajuns la fotbal si hockey ca sunt sporturi de fuga.
Eu banuiesc ca 3/4 din copiii care canta la pian nu au nici o inclinatie cu asta
Inteleg ca tu nu regreti ca ai facut pian, dar concret, la ce te-a ajutat asta in viata ?
Eu de ex am facut ani de zile germana, cu profesor, aveam teme, trebuia sa citesc in germana - asa era moda pe vremea mea, nu se facea pian se faceau limbi straine ...ce sa spun, nu mi-a placut niciodata, nu regret dar sincer, nu mi-a folosit la nimic in viata - ca urmare, pentru ca nu am practicat-o, am uitat-o definitiv.
ocebine spune:
Patrick, prietenul cel mai bun al lui Alex face contrabas...sincer, sint fericita ca eu nu trebuie sa car magaoaia respectiva la repetitii...e imens
Acuma sa nu te superi pe mine (prea rau)...dar daca tu nu ti-ai gasit hobby/inclinatie/afinitate, nu crezi ca poate merita incercat in copii?
Eu imi doresc lectii de sofat pentru camioane imense (in special pentru air-brake license)...mama m-a intrebat la ce imi trebuie asa ceva? Pentru mie este o testare a limitelor personale...ea nu vede rationamentul si practicalitatea.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Eu (in materie de afona) pot sa-ti zic de mi-am dat baietii la muzica (in nici un caz la 2 ani sau 3 ani) mai dupa 5 ani in primul rind pentru ca dezvolta simtul frumosului. Sint constienta ca nu vor deveni pianisti dar o expunere catre arte nu poate decit sa imbogateasca un copil din punct de vedere intelectual dar si mai important sufleteste. Am aplecat un pic urechea si catre cei care sustin ca ajuta la dezvoltarea creierului (gindire spatiala, limbaj, rezolvare de conflicte, etc) dar motivul meu principal a fost sa ii determin sa cunoasca "mai mult" decit Metallica (febletea mea) si 50Cent (yuck) cu care sintem bombaradati zilnic. |
Hmmm ... eu fac diferenta intre simtul frumosului si exersatul la pian. Simtul frumosului cred ca tine de structura fiecaruia - tie ti se pare frumoasa si plina de mesaj muzica lui AC/DC (si habar nu ai sa canti la o chitara electroica), altuia muzica lui Mozart, mie nici una nici alta, pe mine ma incanta de ex descriere de natura intr-o carte buna, pe altii o expozitie de pictura (si asta fara lectii particulare de desen).
Nu stiu exact daca a invata pianul de la 4 ani chiar dezvolta ceva mai mult decat la aceea care nu il practica (dezvoltarea creierului ?) ... dar da, sunt de acord cu alegerea adolescentului de a invata sa cante la un instrument (chitara, pian) pentru ca vrea sa se exprime, vrea sa lesine o duduie, vrea sa impresioneze, vrea sa aiba fun ... este alegerea lui, dorinta lui ...
ocebine spune:
Eu cred ca simtul frumosului se si educa, nu exista doar nativ. Talente deosebite sint rare, dar o minima educatie artistica eu zic ca este de preferat.
Cind m-am cunoscut cu sotul meu, el nu fusese niciodata la teatru, opera sau balet...am inceput sa-l car dupa mine (spre risetele isterice ale familiei lui) si culmea...a facut pasiune pentru opera. Nu se da in vind dupa balet dar opera a "click-uit" cu el.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Acuma sa nu te superi pe mine (prea rau)...dar daca tu nu ti-ai gasit hobby/inclinatie/afinitate, nu crezi ca poate merita incercat in copii? Eu imi doresc lectii de sofat pentru camioane imense (in special pentru air-brake license)...mama m-a intrebat la ce imi trebuie asa ceva? Pentru mie este o testare a limitelor personale...ea nu vede rationamentul si practicalitatea. |
Nu, nu m-ai inteles ... eu nu imi trimit copiii la activitati pentru care nu manifesta nici o inclinatie. Am vazut ca Alex alearga, l-am dat la sporturi de alergat, am vazut ca Flavia danseaza, am pus-o in clase de dans, daca as vedea ceva interes pentru desen, i-as da la clase de desen ...
Plus ca sunt convinsa ca daca eu ratez vreo oportunitate, inclinatia asta va iesi mai tarziu la iveala - exemplul cel mai bun esti tu - vad ca ai tai nu te-au dat in copilarie la lectii de sofat (karting) si iata ca pasiunea tot a iesit la iveala