despre logodna...concubinaj
Buna. Sunt cu prietenul meu de 4 ani. Am decis sa ne mutam impreuna anul acesta sa vedem cum ne intelegem urmand ca mai tarziu sa ne casatorim. Problema este ca parintii mei sunt mai demodati si tin la obiceiurile religioase si nu stiu daca ar fi de acord sa ma mut impreuna cu prietenul meu. Cum ii pot convinge sa ma lase? Imi puteti spune va rog daca este posibil ca preotul sa ne logodeasca...sau sa ne dea binecuvantarea de a sta impreuna? sau poate sa faca o slujba. Va rog mult sa ma ajutati
Raspunsuri
iris_2009 spune:
Buna,
In primul rand depinde de preot daca va face slujba de logodna, am auzit cazuri in care a fost de acord parintele sa faca asa ceva, trebuie sa mergi sa te interesezi, depinde si de zona.
Cat despre parinti, ce iti pot spune din proprie experienta este ca nu vor fi niciodata de acord, de convins nu ai cum. Daca alegi sa mergi pe drumul asta, mergi, si ei se vor adapta treptat, nu le poti cere dintr-odata sa fie de acord cu alegerea ta. Timpul le rezolva pe toate, cu rabdare, e greu, pt. ca ti-ai dori sa fie toata lumea impacata cu decizia ta, insa trebuie sa alegi un drum si in timp se vor aranja toate.
Mult succes!
CorinaDani spune:
buna,
ar trebui sa pui aceeasi intrebare la sub-forumul "Sufletul Credintei"; acolo s-a mai discutat acest aspect si am inteles ca preotii considera ca traiti in pacat.
iar parintilor tai ar trebui sa le spui ce ar prefera : sa va casatoriti cu acte si la biserica, si dupa o perioada de locuit impreuna sa constatati ca nu merge casnicia si sa divortati, ori sa incercati sa locuiti impreuna o perioada, sa vedeti cum va acomodati inainte de a face casatoria propriu-zisa.
din cele scrise de tine inteleg ca nu prea comunici cu parintii tai, nu i-ai pus la curent cu intentiile voastre si nici nu stii daca vor fi de acord sa te lase sa te muti cu prietenul tau. poate ca ar trebui sa incercati sa discutati toti 4, sa vedeti ce spun si parintii tai, poate ar fi bine sa vina si parintii lui, discutati civilizat si poate ajungeti la o solutie. sper ca parintii tai nu sunt atat de demodati incat sa-si imagineze ca esti inca virgina...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Tisina spune:
Dar despre tine ce ne poti spune? (ca sa stim ce sfaturi s-ar potrivi). Adica inca mai studiezi, ai un salariu, sau esti cat de cat independenta? Ca nu cred ca problema se pune corect "nu ma lasa parintii sa ma mut cu X". Daca esti pe picioarele tale, nu prea vad cum nu ar putea sa te lase. E decizia ta, buna sau rea, iar ei te pot sprijini sau nu.
Insa depinde si cat de bine comunici tu cu ei si cum poti sa te faci acceptata de ei ca persoana matura, capabila sa ia decizii in ceea ce o priveste.
Gabi_K spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Amberlight Buna. Sunt cu prietenul meu de 4 ani. Am decis sa ne mutam impreuna anul acesta sa vedem cum ne intelegem urmand ca mai tarziu sa ne casatorim. Problema este ca parintii mei sunt mai demodati si tin la obiceiurile religioase si nu stiu daca ar fi de acord sa ma mut impreuna cu prietenul meu. Cum ii pot convinge sa ma lase? Imi puteti spune va rog daca este posibil ca preotul sa ne logodeasca...sau sa ne dea binecuvantarea de a sta impreuna? sau poate sa faca o slujba. Va rog mult sa ma ajutati |
Bine ai venit pe forum!
Indiferent cine va logodeste (preotul, sau va puneti voi verighetele intr-un cadru festiv acasa) asta trebuie sa fie decizia voastra, si nu a parintilor. Multe relatii se destrama din cauza tensiunii create de parinti, datorita ideilor lor demodate, nu le lasa pe tineri sa-si vada de viata lor. Poti sa-ti intrebi parintii: ar fi mai bine sa va casatoriti si sa divortati peste o luna, daca nu merge? Ce e mai mare rusine? Mutatul impreuna fara acte, sau divortul?
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Povestea nasterii: Lili si Robert Locul nostru www.jccoradea.ro" target="_blank"> preferat
CorinaDani spune:
asa cum spunea si Tisina, daca poti si vrei, da-ne mai multe amanunte despre tine si relatia cu prietenul tau.
cati ani ai, ai o sursa de venituri ? lucrezi ? dar el, lucreaza undeva ? va puteti permite plata utilitatilor, a chiriei ? unde veti locui - inchiriati sau veti sta la parintii lui ? acestia ce parere au, sunt de acord sa te primeasca sa locuiesti acolo, ati discutat acest aspect deja ? cat de "gospodina" esti ? pentru ca indiferent de varianta aleasa - chirie sau cu parintii lui - tot va trebui sa pui mana sa faci putina curatenie, mancare, spalat si calcat rufe sau sa dai o mana de ajutor viitoarei soacre, daca veti locui acolo; prietenul tau crezi ca ti-ar da o mana de ajutor la treburile casei ? sau va puteti permite plata unei menajere ?
din punctul meu de vedere, daca as fi mama de baiat si mi-ar veni viitoarea nora in casa sa locuiasca cu mine, nu as vedea cu ochi buni o atitudine de "printesa", nu mi-ar conveni sa fac mancare, curatenie, etc. si pentru ea. da, daca nu ar sti, as invata-o, dar daca as vedea ca nu vrea sa se implice deloc, nu mi-ar pica deloc bine, m-as gandi ca nu ar fi capabila pe viitor sa se descurce cu treburile casei si nu mi-ar conveni ca baiatul meu sa faca toata treaba in casa iar nora sa stea in varful patului. din pacate, cunosc suficient de multe situatii de acest gen.
sa nu se inteleaga ca sunt adepta ideii conform careia femeia trebuie sa faca toate treburile in casa. nu. ambii parteneri ar trebui sa-si imparta cat de cat echitabil responsabilitatile, sa se ajute reciproc. nu este corect ca unul sa faca de toate, iar altul nimic, cu timpul se ajunge la frustrari, frecusuri, reprosuri, etc.
desigur, acestea sunt doar ipoteze. poate ca esti o fata de treaba, harnica si priceputa. pana ne vei spune mai multe despre tine, ne putem imagina zeci de scenarii sau variante, asa ca te rog sa nu o iei personal sau in nume de rau, ok ? .
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
ari spune:
Amberlight, inainte de a pune intrebarea la Sufletul credintei, eu te-as incuraja sa citesti subiectele legate de casatorie de la acea rubrica, spre exemplu acesta :
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=155709
Si apoi sa intrebi despre problema ta, daca mai doresti.
In rest, eu impartasesc parerea Corineidani, a Tisinei si a lui GabiK.
Bee spune:
Complicat.
Tu-ti doresti o legatura religioasa cu prietenul tau? Sau e vorba numai de inchis gura lumii/parintilor. Asta trebuie Tu sa stii.
Pana acum inteleg ca nu ai trait in concubinaj cu prietenul tau, dar ai avut relatii intime?
Concubinajul, fara oficializarea religioasa a uniunii, eu stiu ca e un mare pacat. Conteaza asta pentru tine?
Concret, fratele meu s-a casatorit cu cumnata mea, destul de devreme, fiindca parintii ei nu au acceptat ca ei sa traiasca in concubinaj. Ei aveau relatii intime, desi mama ei a sustinut sus si tare ca fiica ei i-a respectat dorinta de a se casatori virgina. Din punctul meu, mama ei era o ipocrita, casatoria a fost una pripita si ei acum divorteaza. Religios si moral vorbind ce e mai grav: concubinajul sau divortul?
Fii sincera si directa cu parintii tai, indiferent cat de demodati sau cat de conservatori si religiosi ar fi ei. Si trebuie sa stii exact ce-ti doresti TU si ce vrea partenerul tau. E singura cale corecta.
luisa1983 spune:
Reporter Alice Nastase: De ce credeti ca in zilele noastre oamenii nu mai pretuiesc casatoria si prefera tot mai mult traiul in concubinaj ? Cum s-a ajuns aici?
Dan Puric : S-a ajuns dintr-o trauma repetitiva , dintr-o descrestinare lenta , dintr-o spaima reciproca de celalalt, din faptul ca taina casatoriei nu a fost traita asa cum trebuie . Nu s-a trait taina , ci oficilizarea la sfatul popular , in care statul garanteaza...ce garanteaza? Iubirea nu se garanteaza. Traim o perioada de schilodire sufleteasca , pe care, personal am simtit-o(...)Un crestin autentic se casatoreste altfel si traieste altfel. Lucrul acesta la noi a fost distrus si este distrus in continuare , se merge catre o secularizare a societatii , catre omul contruactualist(...) Banii pusi impreuna inseamna comuniune, inseamna dragoste. Cand unul pune banii separat , inseamna ca-i e frica si atunci cuplul merge pe un interes si dragostea devine sex, devine consum alimentar.Problema nu e cum de s-a ajuns , ci cum de am ajuns aici. Ca nu altii au ajuns , ci noi,astia care vorbim , am ajuns cu aceste spaime! E nevoie de-o intoarcere catre taina Bisericii , catre taina Casatoriei ,care este o minune.
...ea si el de 6 ani din care ultimii 2 ani logoditi la preot...n ,,probleme", rezolvarea fiind evitarea acestei casatorii . Ea isi dorea acest juramant in fata lui Dumnezeu ,atat si-l dorea!!!!El se pare ca nu.Intr-o zi ea gaseste lipit de frigider, un bilet in care el ii cerea sa nu-l caute o perioada pt ca bla,bla,bla...texte. Asa a facut dar dupa doua luni afla ca el s-a casatorit civil si religios de la niste prieteni comuni ba mai mult de-atat i-au trimis si poze!
D-zeu i-a avut de grija, a indepartat-o de cel care o tinea pe ,,loc" si i-a scos in cale un barbat care nu numai ca a cerut-o in casatorie (neacceptand refuzul ) dar i-a facut si un bebe , o fetita .
Deci, ce faci, stai in concubinaj, nu merge, te desparti, iar o iei de la capat si tot asa ...pana cand?!
babyblue spune:
luisa
_
Babyblue va pupa pe toti!!
7+
Doamne Doamne, te rugam ai grija de noi....
2 IAD nereusite (prima cu Dr. Marinescu, a doua cu Dr. Albu Dragos 2009-2010), 1 FIV neureusit, sept 2010- Dr. Albu Dragos, AMH=0,4, ovarectomie stanga, decembrie 2010 neasteptat, test de sarcina pozitiv.
Tisina spune:
Luisa, tu crezi ca personajele povestii tale nu s-ar fi despartit daca erau cununati? Oare "domnul" cu pricina nu ar fi luat-o pe aratura pentru ca acasa, in sertar, avea o hartie in care scria ca e casatorit? De cand casatoria (civila sau chiar si religioasa) i-a impiedicat pe oameni sa se desparta?