Scrasneste din dinti!
Fetita mea in varsta de 4 ani si o luna de cateva luni, scrasneste din dinti in timpul somnului! Poate se intampla asta mai demult, iar eu am observat de abia acuma de cand ma trezesc mai des noapte apentru alaptat! Stiu ca viseaza, fiinca uneori imi spune dimineata ce a visat ( ea imi spune fara sa realizeze ca e vis, ca o poveste...la genul ca o carte avea ochi si gura si vorbea etc...)!
Nu mi-am facut griji, fiindca este un copil vesel, doarme linistita in rest. Copii vostri au facut astfel? Este normal?
mamica de printesa Maria 15.11.2006 si bebe Mircea -25.09.2010
Raspunsuri
Carmi spune:
Si al meu a inceput sa scrasneasca din dinti pe la 3 ani si jumatate, a durat cam un an si a trecut de la sine.
Carmi si Fabiano-om-mare, ca papa:D (20.10.05)
Maadi spune:
Si Calin a scrasnit din dinti, noaptea, cand avea vreo 5 ani.
Aceasta afectiune se numeste bruxism si poate duce la degradarea
dintisorilor.
Noi am fost la dentist si ne-a confectionat o gutiera, care o purta
noaptea pe dintisorii de sus. Dupa vreo 3 luni, nu a mai scrasnit
si nu am mai purtat gutiera.
Multa sanatate.
Maadi si Calin (19.07.2003)
karula spune:
Inbox, poate nu e ca la noi, dar apar niste coincidente, de-asta iti scriu din experienta noastra:
cand fetita cea mare avea 2,7 ani s-a nascut cea mica. am pregatit momentul si terenul timp de 9 luni ca la carte, eram convinsa ca va curge lapte si miere dinspre cea mare spre cea mica, dar... n-a fost asa! cea mare a trecut printr-un stres cumplit si, mai rau, era interiorizat total. primul semn: scrasnitul din dinti. semnul care ne-a dat cu adevarat de gandit: febra (doar noaptea) pe sistem nervos. si alte mici si marunte semne. cand, dupa o vreme, a pus copila mana pe o jucarie si i-a aruncat-o urlatoarei mici fix in fontanela deschisa, am rasuflat usurati - se exteriorizase.
incetul cu incetul toate au intrat in normal.
de atunci insa (are acum 4,6 ani) ori de cate ori e supusa unui stres sau se afla la debutul unui episod de boala, scrasneste noaptea din dinti.
ar putea fi asta si la voi? stresul fratelui mai mic?
Jasmin012 spune:
Una din cauzele bruxismului poate fi si perioada acumularii limbajului.
Fiu-meu mai scrasneste din dinti cateodata si cred ca la el acesta e adevaratul motiv.
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
28061982 spune:
fetita mea are 1 an si doar 2 dinti jos si sus are 2 crescuti doar pe jumatate deocamdata
ea scrasneste ziua... cred ca acum ii descopera
insa am mai auzit cazuri de copii care scrasnesc noaptea din dinti.. eu am fost unul dintre ele. Mie nu mi-au fost afectati nici dintii si nici nu am avut alte probleme. Sunt si adulti care patesc acest lucru si care intradevar poarta gutiera in timpul noptii. Nu stiu daca la varsta asta ar accepta sa doarma cu gutiera, insa nu cred ca exista alt risc decat o afectare a dintilor. Eu cred ca o sa treaca de la sine.
Poze http://www.flickr.com/photos/54580501@N03/
Bee spune:
Copiii mei mai mari scrasnesc din dinti noaptea daca sunt foarte obositi, daca au fost mai agitati, daca au trecut prin evenimente mai stresante sau emotionante. Nu o fac noapte de noapte, dar se intampla. Stiu ca se cheama bruxism si ca poate afecta dintii, dar cum stiu ca nu e foarte des, inca nu am luat masuri. Si sotul meu face asta tot cand e foarte stresat si obosit.
anya spune:
Baiatul meu mai mare a avut o perioada cand scrasnea din dinti noaptea, in fiecare noapte. Parca pe la 4 ani... Fratele il dobandise mai devreme - as aca nu era de la asta. Noi am pus-o pe seama adaptarii la gradinita (el are o personalitate puternica ).
Acum (are 8 ani) l-am mai auzit de vre-o doua ori scrsnind noaptea si mi-am dat seama ca era dupa ce in seara respectiva il certasem/pedepsisem. E clar ca face pe fond de stres.
Gabrielama spune:
Fata mea a scrasnit din dinti, noaptea in somn, de pe la vreo 3 ani pana pe la 5 si ceva. Scrasnea de aveam impresia ca o sa-si spraga toti dintii si toate maselele. Nu trecea prin nicio perioada de adaptare sau schimbari majore in viata ei.
Am fost la medicul dentist si am intrebat; mi-au spus ca va inceta dupa ce-si schimba dintii de lapte - existand o legatura intre pozitionarea dintilor de lapte si bruxism.
Acum are 7 dinti schimbati si nu mai scrasneste decat foarte foarte rar - la cateva luni.
karula spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Noi am pus-o pe seama adaptarii la gradinita (el are o personalitate puternica ). E clar ca face pe fond de stres. Anya |
n-am vrut sa lungesc povestea, dar la noi era sora mai mica + gradinita, viata grea :D...
probabil exista mai multe feluri de bruxism, printre care si acesta pe fond nervos.