Fi-mea si prietenii ei

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Eu zic ca si Vikinga, trebuie totusi vorbit cu parintii. Chiar dc. trebuie sa iti inveti si copilul sa nu accepte, in cazul asta faptul e consumat si e cazul sa le faci pe ambele: vorbit cu parintii si vorbit cu copilul personal deasemenea. Ai mei imi ziceau sa nu accept lucruri si eu tot am acceptat, aveam 11 ani, nu aveam atata discernamant. Si mai tarziu am acceptat diverse chestii, nu asa scumpe, dar fiind in anii 80 erau deosebite, in liceu. Era o fata al carei tata era ambasador si tot asa, isi cumpara atentia. Cu mine nu cumpara atentie, nu eram prietene in sensul sa iesim impreuna sau sa ne vizitam, cu mine isi cumpara notele si ma mituia. Imi aducea cate ceva spaga si eu ii faceam lucrarile Eu nu ii ceream si i-as fi facut lucrarile si fara spaga, da' fata asa se simtea bine:) Dar altora le dadea lucruri mult mai scumpe, bijuterii, pantofi samd. Ajunsesera sa profite de ea, mergeau si ii cereau diverse. Nu prea cred ca mama ei stia. Tatal ei venea in tara, venea la scoala si dc. vedea ca are note proaste, o caftea. Asa ca o ajutam si eu si nu mi-a trecut prin cap sa refuz "cadourile". Asa ca raman la parerea ca ar tb vb cu parintii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui ruxij
Tatal ei venea in tara, venea la scoala si dc. vedea ca are note proaste, o caftea. Asa ca o ajutam si eu si nu mi-a trecut prin cap sa refuz "cadourile". Asa ca raman la parerea ca ar tb vb cu parintii.

Pai, si daca o cafteste si pe F? Nu de note, ci de bani?

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Rufus, Viviana, la intrebari ca ale voastre, eu gandesc asa:
"Mie ca parinte cum mi-ar conveni, daca in situatia respectiva ar fi coplul meu? Sa aflu intamplator, mai tarziu, sau sa fiu anuntata si intrebata de parintii celuilalt copil? "
Eu una as vorbi cu parintii. Daca e cu permisiunea lor, e OK, daca nu, oricum nu e OK, fie ca ei stiu, fie ca nu. Mi se pare corect ca ei sa stie. Daca lucrurile avanseaza, copilul acela va continua sa ia bani si lucruri din casa si consecintele vor fi mai grave mai tarziu.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Viviana La varsta lor, eu nu as vorbi direct cu parintii. In primul rand fata ta s-ar putea simti invadata si controlata. Ar putea fie sa inceapa sa se fereasca de tine ca sa nu mai intervii alta data, fie sa devina cumva dependenta de interventiile tale si sa nu-si asume raspunderea pentru relatiile ei. Ambele variante sunt necastigatoare. Firesc e ca ea sa aiba grija de relatiile ei cu prietenii. E teritoriul ei si interventiile parintesti nu sunt niciodata binevenite. In al doilea rand nu stii cum sunt parintii/ bunicii respectivi si ce urmari ar putea avea discutia asupra copiilor.

Cu ea trebuie discutat in primul rand. Despre cadourile scumpe in general si despre F in special. Mie mi se pare clar ca F pretuieste extrem de mult prietenia ei cu fiica ta, cu siguranta si fiindca e un copil care a cunoscut orfelinatul si abandonul. M-as asigura ca fiica ta intelege corect de unde vine surplusul asta coplesitor de daruire al lui F. Si poate ar vrea sa discute cu F si sa-i multumeasca pentru prietenia ei. Sa-i inapoieze inelele si alte cadouri mult prea pretioase si sa-i explice ca nu e nevoie sa fie "mituita" pentru a fi sigura de prietenia ei. F are nevoie de multe asigurari, ca orice copil abandonat. Daca fiica ta tine la ea, sa i-o spuna.

In cazul surorilor vecine, eu i-as spune direct lui I ca nu e in regula sa sune la usa la 10 seara pentru te miri ce. I-as explica ca deranjeaza si as ruga-o sa nu mai faca asa ceva.
As discuta si cu fiica proprie si as incuraja-o sa puna limite atunci cand simte nevoia. Sa le puna fara sa jigneasca, dar ferm.

Nu spui nimic despre alte prietene ale ei. F si M se remarca prin traume si suferinte, prin excludere. Sunt ambele vulnerabile emotional si cu siguranta daruiesc foarte mult celor care le accepta. In primul rand siguranta afectiva, relatiile cu ele sunt practic in totalul control al fetei tale.
Mai regasesti pattern-ul asta si in cazul altor prieteni ai fetei?
Cat de prietene le considera pe F si pe M? Foarte bune? Ce ar spune ca o atrage la ele?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Rrox, tu ai dreptate pe de o parte, e o varsta delicata, copilul poate fi tentat sa nu mai iti spuna data viitoare etc...
Dar pe de alta parte...
Viviana, tu sti ce as face eu daca as fi parintele unui copil care a dat bijuterii valoroase din casa / sume mari de bani etc, si as afla ca parintele copilului care a primit stie dar nu mi-as spus?
Eu as anunta politia. Sincer, un copil de 9-12 ani poate nu stie exact cat valoreaza ceva sau ca nu e ok sa faca asa cadouri fara sa ceara permisiunea. Dar daca un adult stie si nu vine imediat sa ma alerteze, e clar ca vrea sa profite de naivitatea copilului meu.
Nu stiu cum s-ar solicita o astfel de plangere, dar nici macar nu ma-s gandi de 2 ori , ar fi lucrul firesc pe care l-as face.
Si ma gandesc ca un astfel de 'scandal' ar fi si mai jenant pt ambii copii decat daca adultul care stie impreuna cu copilul ( nu pe la spatele lui) vb cu parintii copilului care a facut cadoul.
Tocmai ca astfel le arati ca ai incredere in ei , nu faci nimic pe furis de ei, eventual le spui ca poate o mai fi pe lume una ca Lara care anunta politia ( LOL) si iese foarte urat.
Pe viitor sfatuiti sa refuze politicos si sa prefere daurile / semnele de prietenie sau ale primelor iubiri pur simbolice.

Lara mami de Errie si Jamie

Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali * India*Nepal

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Ah si ma mai gandesc ca parintii pot anunta politia oricum daca le dispar bijuterii valoroase ( chiar daca nu sunt tocmai diamante pot avea o valoare sentimentala )din casa fara sa banuiasca unde au ajuns.
Poate se gandesc ca le-a luat vreo bona /menajera/ muncitori care i-au avut in casa.
Si te trezesti ca pana la urma se afla si pici extrem de rau ca adult in asemenea circumstante.

Cat despre facut cinste...mereu, pizza, sucuri..Pe mine m-ar deranja in primul rand faptul ca la varsta lor se duc in pizzerii/ restaurante neinsotiti de un adult unde cine stie cine se mai gaseste sa le faca cinste si cu cine stie ce intentii si al doilea rand m-as gandii ca, asa cum sunt copiii, la prima cearta vor 'arunca' chestii de genul : eu ti-am platit pizza asa ca taci, eu platesc mereu altfel tu nu ti-ai permite, imi esti dator vandut etc..care ii va face sa se simta penibil, mai ales la varsta lor si mai ales daca sunt spuse de fata cu alti amici.
La varste mai mari e ok sa iesi la un suc/ pizza cu prietenii si platit nemteste.
Dar la 12 -13 ani, mie personal nu mi se pare ok. Eventual daca copiii chiar tin mortis sau e ziua cuiva, adultii organizeaza, platesc , duc /aduc copiii cu masina, aleg locul in asa fel incat sa fie safe, etc.
Eu una nu as sta linistita daca fiica mea mi-ar spune la 12 ani, pa, plec la resturant sa mananc o pizza cu prietena x si nu-ti fa probleme ca plateste ea.
Despre sunat la usa la ora 10...la fel ca si la Vikinga, aici copii dorm la ora 20, n-au ce cauta neinsotiti pe strada/ sunand la oameni la usi.
Daca s-ar intampla totusi as spune politicos ca copiii mei dorm de 2 ore ( nu ma refer doar la ai mei ca sunt mici ci si la varste mai mari)si ca in general vizitele se anunta.

Lara mami de Errie si Jamie

Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali * India*Nepal

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Din pacate riscul ca acea fetita cu inelele sa o incaseze rau de la parinti este foarte mare in RO.

Si eu m-as gandi de doua ori daca sa le spun parintilor sau nu. Prima data as sta de vorba cu ea si i-as returna inelele, de fata cu fata mea. In functie de atitudinea/reactia ei as lua in considerare discutia cu parintii.

Din experienta proprie (cu altfel de probleme) discutia cu parintii nu a adus rezolvarea scontata. In schimb discutia cu copilul respectiv a dus la rezolvarea problemei.

Nici al meu nu se culca la 20... am incercat cateva saptamani cu ora 21 si se trezea la 6. Asa ca avem o alta regula, numarul de ore de somn trebuie sa fie 9... el se trezeste la 7 si 15, deci se culca undeva la ora 22. Mereu a dormit mai putin si cand era bebe, asa ca 9 ore mi se par OK, atat timp cat nu este obosit in timpul zilei, iar la 7,15 se trezeste singur.
Insa avem reguli privind vizitele... se termina maxim la ora 20 si nu dureaza mai mult de 2 ore. Am trecut si noi prin sunat la interfon si "pisat" copilul la cap sa motiveze de ce nu iese afara, desi eu nu-i dadeam voie, sau indemnat copilul sa lipseasca de la orele de engleza... dar pana la urma, prin discutia cu propriul copil am ajuns la un echilibru.

Din pacate societatea din RO este foarte diversificata din punct de vedere al abordarii educatiei copiilor, nu s-a format inca un trend majoritar si bineinteles ca al meu prefera viata libera si fara supraveghere a celorlalti, care totusi nu sunt majoritari, dar "ies" in fata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Eu am fost in postura fetitei tale; cea care primeste cadourile....

Din cate tin minte tata a reactionat prompt: sunat acasa la parintii ei si intrebat ce e cu bratara (era o bratara a mamei sale)

A iesit urat de tot :( As sfatui prudenta in asemenea cazuri.

Copiii fac tot felul de lucruri petru a isi impresiona sau pastra prietenii. Poate ar fi mai bine sa vorbeasca fiica ta cu ea, sa ii explice ca ele doua vor fi mereu prietene si ca nu datorita cadourilor, dar ca nu poate sa accepte decat cadouri simbolice.

30 +

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui lara_c
Nu stiu cum s-ar solicita o astfel de plangere

pai tocmai, cum? ca-s curioasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:
citat din mesajul lui lara_c
Nu stiu cum s-ar solicita o astfel de plangere

pai tocmai, cum? ca-s curioasa.

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

Iti spun eu: nicicum.
S-ar lasa cu o sedinta jenanta condusa de militianu' de serviciu.

Mergi la inceput