Iesirea din Ro a minorului insotit de un parinte
Raspunsuri - Pagina 2
Marina spune:
pai si ce faci faca nu stii unde te duci cu copiii si exact perioada? Sotul meu este marinar, de regula ne lasa o procura generala pe perioada in care e plecat la fel cum de regula ne ducem sa-l vizitm intr-un anumit port, care cum, in ce data nu avem cum sti cu 4 luni inainte, la fel cum sotul meu nu poate face o declaratie la ambasada sau chiar la notariat pt ca de regula containierele stau in port cateva ore prin europa si nici ambasade , nici notari nu gasesti in port.
Pt asta exista o solutie?
alra spune:
Ralcat, poti face la consulat in brux procura can vrei tu, insa costa 30€
Eu stiam ca e ok sa faci o declaratie la primaria orasului tau (in be) pe caresa pui apoi apostila la minsterul de externe be (str carmelitelor, brux)
Declaratia cu pricina o poti face in fr si en.
Asa era pe vremuri, daca s-a schimbat ceva nu stiu.
Eu am adus fetele si cu procura simpla fara apostila, insa m-au tras un pic de urechi la vama :)
Mediajust spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui olim mediajust sa inteleg ca imputernicirea pe care o am eu nu mai este valabila?adica daca nu e declaratie tip nu e legala? eu cred ca motivul tensiunilor dintre parinti e o tampenie, intotdeauna au fost, dar asa de cate ori iesi din tara dai bani la notar, daca tot nu mai au atatea intabulari de case si terenuri trebuie de undeva sa scoata banii ![]() , tipic romanesc din pacate![]() ![]() |
Dupa ultima actualizare, din 17 iulie 2009, art. 30 din Legea 248/2005 suna asa:
ART. 30
(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
b) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
Deci, in declaratie trebuie precizata perioada deplasarii - ceea ce nu se poate face decat punctual, pentru fiecare calatorie, nu general.
Nu este chiar o tampenie tensiunea dintre parinti - gandeste-te ca relatiile se pot deteriora, ca parintii pot divorta. Unul ramane cu o declaratie veche, si care nu mai este conforma cu dorinta celuilalt parinte, ia copilul si-l duce - Politia de frontiera nu are control asupra acestor situatii, nu ai cum sa anunti retragerea acestei declaratii.
Da, notarii sunt niste hotomani (nu-i taie insa pe avocati )
ralcat spune:
Marina, evident ca legea nu are solutia in cazul tau. Ca si in cazul meu, in care nu scot copilul din tara ca sa-l duc departe de celalalt parinte, ci tocmai ca sa-l duc acasa la el, langa celalalt parinte. Intamplator acasa la el e o alta tara.
Evident, ca legea nu prevede exceptiile de la cazul normal in care copilul paraseste romania pentru o perioada scurta si se intoarce. Desi sunt multi in cazul meu (numai cati muncim prin Europa imprastiati care incotro) si mai putini in al tau, ceea ce nu inseamna ca sunteti mai putin importanti.
Important e ca legea e incompleta si nu acopera nici o exceptie, tipic pentru o lege romaneasca facuta nu stiu cu ce, dar capul sigur nu prea functiona, ca vorba ceea, daca faceau bine legea ... eram nemti.
Editez pentru Alra, acum declaratia generala costa 60euro la ambasada romaneasca de la Bruxelles. Am facut-o pentru tot anul 2011, pentru a o putea folosi sotul meu cand are nevoie. Si pentru asta, am fost de 3 ori la ambasada si nu pot sa-ti spun ce "spectacole" am vazut acolo. Mi-am luat o mare portie de tiganie, autosuficienta, lipsa de organizare si bataie de joc ... tipic romaneasti.
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu
Eu
alra spune:
Revin: si mie mi se pare o mare tampenie ca sunt practic impiedicata sa imi aduc copiii ACASA in conditiile in care pot dovedi cu harti ca si eu si tatal locuim aici.
Ar trebui sa existe o reglementare speciala pentru astfel de cazuri, mai ales ca nu sunt exceptionale
ralcat spune:
Exact, asta e. Eu duc copilul acasa la el in alta tara. Nu il duc de acasa, il duc spre casa.
Dar ... e greu sa gandesti exceptia asta la lege, cand ai numai cateva milioane de romani peste granita. Greu tare de tot, inseamna sa-ti faci treaba acolo unde esti platit s-o faci.
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu
Eu
andacos spune:
Bineintzeles ca legea este obtuza,ar trebui sa aiba amendamente,nu sa fie ceva general!Degeaba copilul meu e cetazean roman,daca are domiciliul stabil in alta tzara decit Romania,domiciliu care nu se poate obtzine fara acordul tatalui!
oricum,nu intzeleg de ce spunetzi ca s-a chimbat ceva esentzial in lege,pentru ca eu din ce stiu,pe declaratzia notariala trebuia trecuta perioada ,locul si scopul pentru care copilul paraseste teritoriul Romaniei insotzit doar de un parinte!
Asa am si eu de exemplu,hirtie de la tatal pruncului care imi asigura libera circulatzie oriunde in Europa si imi da dreptul sa hotarassc in numele lui pina implineste 18 ani,insa...nu o pot folosi sa trimit copilul singur in tzara de exemplu!
De acord ca ar trebui schimbat ceva in lege!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Mediajust spune:
Pentru parintii divortati lucrurile sunt simple - hotararea privind incredintarea minorului scuteste de consimtamantul celuilalt parinte.
Cu adevarat insa, pentru copiii cu domiciliul legal in strainatate ar trebui reglementare aparte.
Pentru situatiile speciale (ca cea a Marinei, de exemplu) exista solutie - dar este mancatoare de nervi: actiune judecatoreasca in suplinirea consimtamantului.
andacos spune:
Mediajust,eu stiu ca si in cazul parintzilor divortzatzi,daca minorul calatorete singur sau insotzit de alta pearsoana,trebuie atit acordul mamei,cit si al tatalui,pentru a parasi teritoriul romanesc!
Sau???
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Mediajust spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui andacos Mediajust,eu stiu ca si in cazul parintzilor divortzatzi,daca minorul calatorete singur sau insotzit de alta pearsoana,trebuie atit acordul mamei,cit si al tatalui,pentru a parasi teritoriul romanesc! Sau??? Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Nu.
Odata cu divortul, instanta pronunta (din oficiu sau ca cerere accesorie) si incredintarea minorului. Cu hotararea definitiva si irevocabila, nu mai ai nevoie de acordul celuilalt parinte - iar daca copilul pleaca singur - este suficient acordul tau in desemnarea persoanei care il va insoti si va raspunde de el (stii ca si aici este procedura).

sa inteleg ca imputernicirea pe care o am eu nu mai este valabila?