Iesirea din Ro a minorului insotit de un parinte
Stiu ca au mai fost subiecte despre iesirea din Romania a minorului insotit de unul dintre parinti. Dar acum vreau sa va povestesc ce mi s-a intamplat pe 15 decembrie la controlul pasapoartelor pe aeroportul Aurel Vlaicu din Baneasa.
Eram "inarmata" cu declaratia semnata de sotul meu ca este de acord sa scot minorul din tara, in original si cu copia aferenta, pentru ca stiam ca de obicei mi se pastreaza copia. Pentru ca de obicei venim pentru un week end si pentru ca nu gasesti nici un notar care sa lucreze sambata in Bucuresti, declaratia este facuta pentru o perioada lunga de timp, pana in decembrie 2011. Ca si declaratia mea pentru el ... pentru cazul in care el merge cu cupilu in tara la bunici.
Si acu, urmeaza punctul culminant. La controlul pasapoartelor, ofiterul mi-a scris pe procura (pe original) ca am folosit-o pe 15.12 si ca prin folosire se anuleaza. Si mi-a spus ca desi e facuta pentru o perioada lunga de timp, nu este valabila decat o data. Ca legea ar spune ca declaratia celuilalt parinte este valabila o singura data. Si ca la fiecare iesire a minorului din tara insotit doar de unul dintre parinti, este necesara o noua declaratie.
Vi s-a intamplat asa ceva? Sau a fost ziua mea cea mai norocoasa?
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu
Eu
Raspunsuri
LAlexandra spune:
Buna, nu am fost in situatie, dar stiu, nu din lege, ci de la notar, ca se face o procura, in care se trece data aproximativa cand se face calatoria, si ca e valabila doar o singura data. O poti face pe o perioada mai lunga, ca sa fii sigura ca faci calatoria pana atunci, dar ca daca vei iesi din nou, va trebui alta.
Acum habar nu am daca asa e sau nu. Asta stiu ca am fost cu cineva sa faca procura.
de printisor
Alessandro - 15.04.2010
privim
si il asteptam pe 
viviana spune:
Au dreptate.
Eu cand am facut procura la notariat, am vrut sa o fac pe o perioada mai lunga (un an), insa notarul mi-a taiat avantul si mi-a spus ca nu se face decat pe una iesire cu specificare clara a rutei finale si a perioadei de sedere.
Nu exista o procura generala.
Am vorbit si la vama si mi-au spus acelasi lucru.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ralcat spune:
Noua notarul nu ne-a zis nimic. Si pana la ofiterul cu pricina ... nici la vama nu ne-a zis nimeni nimic, am folosit aceeasi procura in 2009 de fro 3-4 ori cred.
Nu ma apuc sa ma intreb de ce e facuta asa, si de ce e legea facuta asa, si de ce n-or fi acoperite si cazurile in care cetateanul minor are rezidenta in alta tara si fix acolo il duce ma-sa la tac-su si acasa la el de fapt, ca a doua zi are gradi/scoala ....
Ca io nu-l duc in vizita in alta tara, il duc acasa, mama ei de lege ...
Deci, cum ziceam, nu ma mai apuc sa ma intreb asa ceva, ca ma doare, acu va intreb altceva: stiti vre-un notar prin Bucuresti care intamplator lucreaza si sambata ? Ca sa-mi dati si mie datele de contact .... pe pm ca sa nu-i facem reclama (desi daca chiar lucreaza sambata, pe cuvant ca merita facuta reclama).
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu
Eu
LAlexandra spune:
Ralcat, poate te ajuta fetele din Bucuresti sau poate gasesti pe net.
Poate daca deschizi un alt subiect te poate ajuta mai multa lume.
La mine in oras, de ex, sunt notari care lucreaza sambata cu programare. Adica, daca stii in care weekend mergi in Romania, suni inainte si iti zice ora la care sa mergi.
de printisor
Alessandro - 15.04.2010
privim
si il asteptam pe 
olim spune:
eu am o procura la notariat la Targu Mures pe perioada de 2 ani, adica 2009- 2010, si nu am avut niciodata aceasta problema. I-am spus notarului sa scrie pe procura aceasta perioada si ca pot sa circul oriunde cu Alex, si nu a avut nici o obiectie.
adevaru e ca am facut 5 copii legalizate ca ieseau mai ieftin decat 5 procuri in original.
eu calatoresc de 3-4 ori pe ani cu Alex, dar nu am auzit niciodata asa ceva, si nici nu mi-a scris nimeni pe procura nimic.
de fiecare data dau o copie legalizata , dar originalul ramane la mine.
Eu insa stiu ca aceasta procura e valabila atata timp cat nu exista o alta procura care sa anuleze dreptul de a calatorii singua cu copilul.
ralcat spune:
Olim, exact asta am facut si noi anul trecut. Am avut o procura pentru tot anul, cu copiile aferente la fiecare iesire cu cupilu din romania. Si de fiecare data imi pastrau o copie, si imi lasau mie originalul, pe care nu scria nimeni nimic.
Cand l-am intrebat pe ofiterul de frontiera de ce dintr-o data legea este aplicata in alt fel, ca nu e alta lege, e aceeasi ... nu mi-a dat nici un raspuns. Stiu ca am mereu "solutia" ramanerii copilului acasa in loc sa-l ia cu el tatal lui cand isi viziteaza parintii, dar parca ne pare rau sa nu-si vada bunicii cu lunile din cauza aplicarii unei legi (inca nu m-am hotarat unde sa pun proasta, la aplicare sau la lege).
Eu
A_Iulia spune:
Pai ar fi o solutie: faci mai multe exemplare din acelasi fel (ceri notarului sa-ti faca mai multe, ca sa ai in caz de nevoie;
eu ma saturasem sa fac procura la fiecare iesire din tara pentru bulgaria (Week-end-uri la mare) - asa ca am facut o singura procura, pe durata verii, traseul evident era acelasi, destinatia la fel...si a folosit-o de mai multe ori.
ralcat spune:
Iulia, nu m-ar deranja sa fac mai multe exemplare, dar ma deranjeaza ca nu stiu cum si in ce fel se aplica legea aia amarata. Care in 2009 se aplica intr-un fel si in 2010 in alt fel ... si ma deranjeaza ca sunt tratata de sus si cu fundu cand intreb (la frontiera, nu pe forum) si ca nu stiu de fapt ... cine are dreptate ?
Eu
Mediajust spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ralcat Nu ma apuc sa ma intreb de ce e facuta asa, si de ce e legea facuta asa, si de ce n-or fi acoperite si cazurile in care cetateanul minor are rezidenta in alta tara si fix acolo il duce ma-sa la tac-su si acasa la el de fapt, ca a doua zi are gradi/scoala .... Ca io nu-l duc in vizita in alta tara, il duc acasa, mama ei de lege ... ![]() www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu Eu |
Cu adevarat, in ultima jumatate de an s-au inasprit conditiile de iesire a copilului din tara cu un singur parinte.
Reglementarea vine, in primul rand, sa acopere situatiile in care intre data declaratiei notariale si cea a iesirii s-au modificat relatiile dintre parinti (divort, tensiuni etc). Aceste situatii au fost suficient de multe ca sa ceara o noua norma.
Politia de frontiera a trimis notariatelor o declaratie-tip, fara de care nu poti pleca. Eu m-am zburlit la notar, i-am reamintit ca eu pot declara ce vreau si el este obligat sa consemneze si sa confirme autenticitatea. A admis ca-i corect, eu pot zice ce vreau, el imi face hartoaga - dar din tara nu ies.
Am vorbit si cu un vames mai sef de la Otopeni - el mi-a explicat ca au fost folosite acorduri generale (retragerea unui asemenea acord nu se poate anunta la toate punctele vamale - este fizic imposibil) dupa ce intre parinti relatia nu mai era cea initiala - si dus a fost copilul.
olim spune:
mediajust
sa inteleg ca imputernicirea pe care o am eu nu mai este valabila?
adica daca nu e declaratie tip nu e legala?
eu cred ca motivul tensiunilor dintre parinti e o tampenie, intotdeauna au fost, dar asa de cate ori iesi din tara dai bani la notar, daca tot nu mai au atatea intabulari de case si terenuri trebuie de undeva sa scoata banii
, tipic romanesc din pacate