Iesirea din Ro a minorului insotit de un parinte

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Multzumesc de precizare!

Am intzeles!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Cu drag, Dana!
Voiam sa te intreb - ce fel de hartie e aceea prin care tatal consimte ca vei hotari pana la 18 ani pentru copil? In legislatia romaneasca nu exista asa ceva - este "pe nemteste"?
(Daca este nepotrivita intrebarea - inteleg si-mi cer scuze).

Mergi la inceput

Cind am adus baiatul in Germania,statul german a pretins acordul in scris al tatalui!

Hirtia este in spaniola,cu apostila,tradusa apoi si legalizata in romana si apoi in germana!

In acest document,tatal isi dadea acordul pentru stabilirea copilului definitiv in Germania si-mi dadea dreptul sa decid singura asupra copilului pina cind el implineste 18 ani!De asemeni imi dadea dreptul sa calatoresc liber in statele europene,fara a avea nevoie de acordul lui!

editez ca nu m-am exprimat tocmai corect zic eu!Nu sa decid/hotarasc asupra copilului ci asupra unor decizii(hai ca m-am exprimat de m-am rupt,dar ma grabesc rau)care ar implica si prezentza sau cuvintul tatalui!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Multumesc. Am inteles.
Acordul de stabilire a domiciliului - limpede, necesar si corect.
Altfel, in Romania acea hartie nu-ti foloseste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Dana, dar in afara de Ro nu intereseaza pe nici o alta tara unde circula copilul si cu cine...nu trebuie nici o declaratie de la parinti. E NUMAI cerinta Romaniei, pentru cetatenii ei. Noi am calatorit cu Diana si nu ne-a intrebat nimeni nimic, e drept ca nici granite nu au fost pana in Ro. Dar Diana a zburat an de an singura in Ro, prin aeroporturi au fost verificate actele, NIMENI nu a intrebat-o ceva. A avut insotitor desigur, dar eu nu am dat absolut nici o declaratie.

In rest, e asa cum spun fetele, trebuie precizata exact perioada calatoriei si destinatia.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Mihaela,pai de Romania era vorba, si eventualitatea calatoriei de unul singur sau ma rog cu insotzitor,altul decit eu!

Stiu ca in Europa n-am nevoie de respectiva declaratzie,insa anul asta in vara chiar si-a dorit sa mearga in Romania,insa problema asta cu declaratzia ne-a oprit din drum!

Mediajust stateam si ma gindeam,inseamna ca daca trimit copilul singur(copilul are 15 ani)doar cu declaratzie din partea mea,inseamna ca trebuie sa atasez si o copie dupa sentintza de divortz definitiva si irevocabila?

Dana

Mergi la inceput

Dana tu ai scris "sa calatoreasca liber in statele europene" sa inteleg ca voi v-ati gandit ca e valabil si pentru Ro? Mda, probabil ca asta era ideea, dar cum spuneai si tu, nu se poate. Pentru Ro iti trebuie declaratia ta ca sa iasa inapoi spre Germania. Tatal nu are nici un cuvant acolo, pentru ca tu esti cea caruia i s-a incredintat copilul.

Si da, tatal Dianei a avut si o copie dupa sentinta de divort, ca sa arate ca ccc copilul mi-a fost incredintat mie, plus declaratia mea ca sunt de acord sa scoata copilul din Ro spre Suedia. Dupa cum stii, noi nu avem domiciliul suedez pe actele romanesti, deci vamesul presupunea ca si eu locuiesc in Ro...

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Miha,la vremea cind mi-a facut declaratzia aia nu exista legea asta,si eu personal cred ca adaugirea asta cu "calatoritul in Europa"a fost facuta la sfatul notarului!Am impresia ,nu mai retzin exact ca la vremea respectiva romanii mai aveau inca nevoie de viza pentru unele tzari europene!(vezi Elvetzia)

Hai ca mai avem putzin(ma refer la prunc)si o sa-si ia cetatzenia si nu va mai avea nevoie de nicio hirtie!

De asta spun ca legea e obtuza,cei cu domiciliul stabil in alta tzara nici n-ar trebui sa aiba de-a face cu asa ceva!

Dana

Mergi la inceput

Ah, ok, am inteles acum...voi ati plecat inca pe vremea cand si tatal divortat trebuia sa dea declaratie ca mama sa poata iesi din tara cu copilul...stiu, am prins-o si noi si tare usurata am rasuflat cand nu mai trebuia sa ma rog de el la fiecare iesire(noi plecam saptamanal in we in Ungaria, stateam la 10 km de granita...) pana la 100 km de granita.

Noi mai avem doi ani pana la cetatenie...cu totii.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

da, e clar ca legea ar trebui revizuita acum, cand sunt foarte multi romani cu domiciliul in strainatate, care merg in vizita in Ro la rude...mai ales pe perioada vacantelor, multi si-ar putea trimite copiii singuri...Diana asa a fost, singura...tatal ei o astepta in Budapesta, era OK intra in Ro fara probleme(mai ales ca au acelasi nume). La iesire spre Budapesta avea hotararea de divort si declaratia mea. A fost OK de fiecare data, s-a intamplat deja de 5-6 ori...

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput