Cine vrea sa fie 'sponsorul' meu?

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Vreau sa-ti zic, Dorulet,ca te felicit ca ai reusit brusc sa renunti la fumat. Stiu ca e foarte greu, insa te simti eliberata si stapana pe tine ca nu mai depinzi de fumul ala!
nu, nu, nu m-am lasat brusc, nici nu stiu daca e posibil asa ceva, adica sa te gandesti seara ca te lasi de fumat si de a doua zi sa arunci tigarile definitiv. Procesul a fost mult mai lung, probabil a durat cativa ani.
Mai intai a aparut o idee fugara, ce-ar fi daca m-as lasa, am alungat-o repede, nu acum, mai incolo, las ca am timp, mai vedem. Dupa o vreme ideea revenea constant numai ca nu era niciodata momentul potrivit, uite ca am teste de trecut, uite ca acum e o perioada stresanta si tigarile ma ajuta sa ma concentrez, nu acum ca tocmai plec in vacanta si nu vreau sa ma ingras, nu ca tocmai am venit din vacanta si sunt deprimata, tocmai acu de sarbatori nu pot, las de la 1 ianuarie, de ziua mea, de ziua sotului, de paste, de 1 mai. Dar sigur odata si odata tot ma las.

Apoi am inceput sa vorbesc despre asta cu colegii de "suferinta" in pauza de cafea, stii, io m-am gandit sa ma las, si asa aflu ca de fapt toti se gandesc la asta da' ca nu e momentul sau ca atata placere au si ei in viata asta de rahat si tocmai la ea sa renunte. Dupa o vreme observ ca mai lipsesc dintre cei cu care imparteam fumurile la cafea, ii intalnesc pe hol, ce faci nu te-am mai vazut la fumat, pai m-am lasat, vaai ce bine, cum ai facut ca si eu vreau, am fost la acupunctor mi-a pus doua cuie in urechi si gata, nu mai fumez. Acupunctura?! cuie in urechi? asta mai lipsea, io nu merg acolo ca nu cred in chestiile astea ezoterice, nu-i de mine.
Incep sa-mi fac teste de dependenta pe internet, citesc despre mecanismele dependentei, aflu ca de fapt nu e data doar de nicotina ci de o asociatie de substante si ca d'aia patchurile si guma de mestecat nu functioneaza, f bine, am scapat si de astea, citesc despre alte posibile solutii, evident ca nici una nu-mi convine.
Intre timp imi zic sa actionez totusi cumva si trec la light numai ca nu-mi place gustul si oricum am citit in ziar ca astea light sunt mai nocive decat alea normale. Asa ca raman la Chesterfield rosu da' stii ce, am o idee, o sa le reduc! nu mai fumez un pachet, fumez doar 15 pe urma 10 pe urma 5 si pe urma 1 si pe urma gata. Reusesc sa le reduc cat de cat dar cand imi acord una trag din ea ca disperata, pana la filtru unde cica e cel mai nociv fum, apoi stau cu ochii pe ceas calculand cat mai trebuie sa astept pana la urmatoarea. Si din cand in cand apare cate o situatie 'exceptionala' in care, nu-i asa, am voie sa depasesc norma, a fost o zi stresanta la birou asa ca am voie sa iau una in plus azi, las ca reduc maine, ma duc la o petrecere, acolo se schimba regulile, daca-i bal bal sa fie, merg 10 tigari in plus, las ca oricum maine revin la ratia mea si dupa aia oricum o sa ma las. Cand fac calculul la sfarsitul lunii am fumat de fapt tot atatea cat fumam de obicei da' m-am stresat in zilele in care am respectat ratia si am atins aproape intoxicarea in zilele "exceptionale". Per total n-am castigat nimic dar acuma, retrospectiv, ma gandesc ca a fost si asta o etapa, trebuia sa trec pe acolo ca sa ajung sa ma opresc intr-o zi definitiv.
Apoi il vad pe colegul meu de birou ca vine la locul de fumat doar cu o cafea in brate si fara pachetul de tigari, ce-i cu tine, esti bolnav? cu cateva saptamani in urma imi spusese ca el nu o sa se lase niciodata, ca nu are in plan asta doar 'atata placere are si el printre toate belele lui' (are o maladie genetica si e in fotoliu rulant). Nu-s bolnav, m-am lasat de fumat. Pai cum, uite asa, am citit o carte. O carte?? hai mai fi serios, zi-mi ce s-a intamplat, ai vreo boala teribila, ce ai? nu, nu, doar mi-a recomandat cineva o carte. Bine, zi-mi ce carte e aia ca io chiar vreau sa ma las. Imi spune ca e cartea lui Carr dar ca nu mi-o imprumuta, cica scrie in ea ca trebuie sa o cumperi ca sa aiba efect, un fel de transfer ca ala de la psi mai ales ca pretul e ales simbolic sa fie echivalent cu pretul unui pachet de tigari. Zic bine, o fi si asta alta escrocherie, o sa vad io despre ce e vorba dar nu acu, poate intr-o zi. A doua zi o vad intr-o librarie, o rasfoiesc, ce naiba, de unde ma cunoaste pe mine omul asta? Cartea e despre mine! O cumpar, incep sa o citesc, fumez in continuare, ma intriga din ce in ce mai tare, cum de nu am vazut asta pana acum cand era asa de evident! Incep sa fac calcule asa cum zice in carte, cati bani pe luna dau pe tigari, cat pe an, imi iese o suma astronomica, echivalentul unei saptamani de vacanta in Caraibe pt doua persoane! Fumez o vacanta pe an, incredibil. Si nici macar nu ii cheltui pe vreo placere ci doar din cauza unei dependente de drog. Spre finalul cartii sting ultima tigara, a doua zi beau cafeaua cu noduri dar ma incapatanez sa o beau, ies la restaurant cu o mutra de de inmormantare, stau cu ochii pe ceas de parca astept ... ce? sa inceapa viata mea de nefumator? La birou a doua zi mi-am luat cafeaua ca de obicei, nu mai fumezi, bravo, vreau si io da' uite ca nu pot. Primele dati au fost dificile, prima cafea fara tigara, prima masa de pranz, prima zi de serviciu, prima asteptare de autobuz, prima dimineata ; apoi din ce in ce mai usor.
Azi fac aceleasi gesturi, cafeaua de acasa, cafeaua de la serviciu doar ca pe aia n-o mai beau impreuna cu fumatorii (aia care au mai ramas) ca pe ei saracii i-a scos legea afara in fata cladirii si n-am nici un motiv sa inghet cu ei pe acolo. Colegul meu care imi recomandase cartea s-a reapucat dupa o luna si dupa alte cateva luni s-a lasat si el definitiv.
Asta a insemnat la mine "brusc".

Hai ca m-am lungit nepermis de mult da' daca tot am ramas acasa "inzapezita" in 5cm de zapada macar sa o incurajez pe mihaela si pe ceilalti care incearca sa se lase ca si altii au trecut prin ce trec ei si uite au supravietuit :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Dorulet

Ai povestit foarte fain, Mihaela va crede ca ai descris-o pe ea.:)

Mihaela, ai mai fumat?

--------------------------------------------
´´Cel care nu stie si stie ca nu stie, stie mai mult decat cel care nu stie dar nu stie ca nu stie´´

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina_R spune:

Doruletz m-a descris si pe mine.
M-am lasat la fel de brusc dupa 2 ani de incercari esuate.
Deosebirea este ca eu am citit cartea dupa 2 luni de nefumat. Imi era frica de esec, de reapucare si in disperare am cautat cartea pe net si am citit-o.
M-a speriat si mai tare (chiar am visat ca era cit pe ce sa fumez si mi-am amintit in ultimul moment ca eu de fapt nu mai fumez - m-am trezit usurata).
Teoria mea este ca sint persoane mai aplecate genetic? temperamental? sau altfel la diverse dependente. Eu sint una din acele persoane. Sansa mea de nefumat este sa nu ma mai apropii de tigari. De cind m-am lasat nu am tras nici un fum si nu am intentia sa o fac.
Mi-am adus aminte - m-am lasat in februarie, iar in mai-iunie am fost in Romania, chiar in sezonul capsunelor. Am facut o cura de 2 saptamini, capsune mincate la micul dejun 10-12 bucati.
Dupa ce am terminat cura am citit ca una din proprietatile benefice ale capsunelor este ca ajuta in lupta impotriva dependentelor.
Stiu ca nu e sezonul acum, dar cred ca se gasesc in supermarketuri capsune, poate ajuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Mihaelka, stiu foarte bine cata placere poate produce fumatul.
(apropo de asta, prima mea tigara trasa in piept a fost o experienta grozava, pentru ca 1. am tras in piept putiin-putin fum - sa ca nu ma inec 2. mi-a dat seama de diferenta uriasa de estetica a fumului atunci cand e scos afara din plamani - superb de organizat arata firicelul acela :)) - fatza de cand e scos de-a valma si dezorganizat, atunci cand doar e tinut in gura, fara a fi tras in piept ).

Asadar, in loc sa te concentrezi pe placerea asta :D, mai bine ai incerca sa te concentrezi pe ceea ce se intampla pe traseu atunci cand tragi fumul - chestie dovedit nociva - in tine.

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ymca spune:

as povesti si eu putin despre cum m-am lasat de fumat, dupa 11 ani.
am fost clar fumatoare de socializare. fumam mult in pauze, in vizita la prieteni, in iesirile nocturne, la restaurant pana-mi venea mancarea, dupa felul 1, pana in desert, dupa desert.

m-am lasat brusc, intr-o zi de marti, undeva pe la jumatatea lunii ianuarie, cand aveam un pachet de-abia deschis. am ajuns acasa seara, am aruncat pachetul in gunoi si nu am mai fumat de atunci deloc si in curand se implinesc 6 ani.

1 luna am evitat locurile in care fumam. nu am mai fost in vizite la prieteni, nu am mai iesit la masa afara si am stat la munca peste program (la noi nu se fumeaza in birouri de foarte multa vreme). am inceput sa gatesc atunci si ma chinuiam mult la o mancare si uitam de fumat. stateam in dormitorul meu alb si citeam si mirosea frumos. nu m-am plictisit in acea perioada desi firea mea este "degraba iesitoare pe-afara" si credeam ca voi suferi de atata stat prin casa.

mai mult, in a doua mea saptamana de nefumat, am plecat in vacanta 1 saptamana, in Italia, cu multi colegi fumatori. in Italia tocmai se luase decizia de a nu se mai fuma in locuri publice, deci am reusit performanta de a sta cu orele prin restaurante fara sa fumez. era foarte frig, inghetam alergand pe jos si vizitand obiective si stateam la taclale cu colegii cu care plecasem in vacanta. ii vedeam cu geaca pe ei, in fata cafenelei, fumand rapid. n-am fost niciodata fumatoare de stat in picioare. eu am fost fumatoare de stat pe fotoliu, deci acolo, fara fotoliu la dispozitie, cu ochii vrajiti de multe frumuseti turistice, mi-a mers de minune.

am visat de multe ori ca fumez si m-am trezit cu o pofta nebuna, dar m-am abtinut.

dupa 1 luna mi-am reluat viata si am reinceput vizitele.

acum nu mai suport fumul de tigara. pur si simplu imi face rau la gat, nu pot sta langa fumatori, ma deranjeaza mirosul atunci cand tigara este aprinsa(cel de tutun amestecat cu parfum care ramane in haine inca imi place). nu cred ca voi mai reincepe vreodata sa fumez.

eu sunt pentru oprire brusca iar vacanta a fost pentru mine un prilej minunat. (eu si de alaptat m-am lasat tot in vacanta si fost extrem de usor si frumos si fara chin de ambele parti)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Gata, ma prezint la raport:)

lady, am fumat, da. E o scuza ca am umblat prin doctori? Nu cred dar zic si eu asa, n-as fi fumatoare daca nu m-as miorlai din cand in cand ca am voie sa depasesc ratia:)

doruletz, mi-a mers la inima mesajul tau. Multumesc:)

Ma apropii de sfarsitul cartii si de ultima tigara. Keep you fingers crossed. Ma simt pregatita - cum zice Carr, ca un catel care sta sa rupa lesa.

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Mihaela fetele fumatoare nefumatoare si toti care va veti lasa de fumat

povestea mea nu vi-o spui, ca nu e una de succes :(
cam asha pe la 2004 ma batu si pe mine gandu' sa ma las de fumat si chiar am facut parte dintr-un club de nefumatori aici pe forum, cu citate din Carte.

de atunci si pana acum fac parte din categoria
fumatorul cu masura- cel mai patetic dupa Allen :)
care fumeaza cinci/zi - de ce doar cinci/zi, daca tot imi place sa fumez? de ce mai fumez? e ca si cand te-ai da cu capu' de pereti doar pentru a te simti bine cand incetezi vorba lu' Allen

io am micsorat numaru' tigarilor. de la douazeci-treizeci la cinci. adica de atunci de pe la 2004 fac dragoste in picioare intr-un hamac :) si va asigur ca asha cum zice si Allen al nostru, nu e metoda cea mai usoara.

Mergi la inceput

Adela, . Stiuuuuu cat e greu e sa fii fumator de 5/zi. Stiu ce greu e sa fii fumator de 3 fumuri/zi si sa te crezi nefumator.
Daca vrei, eu te las sa te lasi impreuna cu mine.

Cred ca aseara a avut loc ceremonia ultimei tigari. Acum vad ca ma sculai pe de la 7 (e 8), facui cafea, ma jucai cu pruncu, imi facui de lucru si nu fumai. Tine-ma, Doamne!

Dimineata e foarte greu pentru fumatorii-centura neagra.

Ce e interesant e ca deja azi-noapte - cand eram ex-fumatoare de cateva ore - am visat deja ca fumez (am visat ca fumez Chesterfield rosu, haaahha, doruletz, uite ce mi-a facut:)). Monstrul mare din cap a inceput zvarcoleala inainte monstrului mic nicotinic.

Forta fie cu noi toti. Ganditi-va la mine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_a spune:

Felicitari, Mihaela! Ai facut deja primul pas, mai ai foarte putin si o sa te simti in sfarsit libera.

Tine minte, nu renunti la nimic, scapi de o boala si ai numai de castigat.

Mergi la inceput

Multumesc, anca!

Cand simt ca ma apuca, recit mantra: 'nu-i nicio placere, e monstrul care incearca sa te pacaleasca, e suficient un fum ca sa te traga inapoi.'

Revin diseara. Sper ca in raport sa fie trecute ZERO tigari.

Mergi la inceput