DISCRIMINARE!? oug 111/2010 = indemnizatie MAME

DISCRIMINARE!? oug 111/2010 = indemnizatie MAME | Autor: alinuk

Link direct la acest mesaj

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, a analizat OUG 111/2010 care reglementeaza acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului. Ordonanta de urgenta emisa de Guvern īncalca principiul egalitatii de tratament din doua motive.

Īn primul rand sunt afectati parintii care si-au asumat conceperea unui copil sub incidenta unei legi care nu mai exista. Astfel, aceasta categorie de parinti este tratata diferit fata de categoria parintilor care au conceput si nascut copilul sub aceeasi norma legala.

Īn al doilea rand, modificarea ordonantei afecteaza si copii conceputi sub vechea lege, dar nascuti sub incidenta modificarilor intervenite. Mai exact copiii CONCEPUTI inclusiv īn luna DECEMRBIE 2010 trebuie sa beneficieze de prevederile legii trecute.

Alinuk
mama de Andu mik (2 ani) si Teo voinik (4 ani)

un ALTFEL... de Craciun

............................................................................
Nimic nu-i intamplator!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns theo_2004 spune:

Multumim pentru ce faci
Care este urmatorul pas? Ce trebuie facut mai departe?

mami de theo (7.11.2004)
"o zi in care nu ai ras este o zi pierduta"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

nu este discriminare. un copil nu este conceput in timpul unei legi. este conceput , pur si simplu, poate sa intervina un razboi, sau poate chiar sfarsitul lumii dupa ce se naste, au parintii certitudinea ca lumea ( adica si legile ) nu se schimba intre timp?
si daca stiau ca lumea se va schimba , nu mai concepeau copilul?
legea exista, s-au schimbat doar termenii din ea ( stie cineva cate schimbari au avut loc asupra acestei legi?)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

fetele care doresc sa actioneze pe aceasta speta actiune in instanta pot transmite mail la office@asociatiamame.com

din pacate nu ma pricep la termeni si chestiuni juridice

este ceea ce v-am prezentat ca si noutatate, aparuta azi

la solicitare, acest Consiliu a dat aceasta rezolutie

Alinuk

un ALTFEL... de Craciun

Nimic nu-i intamplator!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

alinuk, eu am raspuns doar la ceea ce ai intrebat tu.
asta e punctul meu de vedere, vis- a- vis de punctul de vedere al acestui consiliu.
nu vreau sa creez valuri, intrebam doar daca stie cineva cate modificari au avut loc asupra acestei legi, timp de 9 ani de zile, fara a fi considerata discriminare , asa cum e considerata acum.
( atunci cand a aparut au fost cazuri de mame care nasteau al doilea copil si care nu au mai avut dreptul la indemnizatie: puteau sa stea acasa , dar fara bani. mie asta mi s-a parut o discriminare.)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

Citat:
citat din mesajul lui a_alinta

asta e punctul meu de vedere, vis- a- vis de punctul de vedere al acestui consiliu.
alina

da, am inteles, si-ti multumesc pentru opinie

Alinuk

un ALTFEL... de Craciun

Nimic nu-i intamplator!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elara spune:

Acest Consiliu este totusi autoritatea Nationala in acest domeniu asa ca rezolutia sa este foarte folositoare instantelor in solutionarea spetelor ce au acest subiect si in mod evident le e folositorare si, mai ales, favorabila reclamantilor.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui a_alinta

nu vreau sa creez valuri, intrebam doar daca stie cineva cate modificari au avut loc asupra acestei legi, timp de 9 ani de zile, fara a fi considerata discriminare , asa cum e considerata acum.
( atunci cand a aparut au fost cazuri de mame care nasteau al doilea copil si care nu au mai avut dreptul la indemnizatie: puteau sa stea acasa , dar fara bani. mie asta mi s-a parut o discriminare.)

alina

Desi aceste cazuri au existat, nimeni nu spune ca nu au fost si ele cazuri de discriminare crasa. Din nefericire insa la acel moment, daca nu cumva ma insel, e posibil ca acest Consiliu nici sa nu fi existat atunci.
Prin urmare foarte probabil situatia s-a clarificat si oficializat numai in cazuri particulare dezbatute si solutionate in instanta.

Mergi la inceput

M-am lamurit. Exista din 2001. Acum inteleg referirea ta la cei 9 ani.
Exista cateva situatii posibile

1. Ori nu s-a mai pronuntat
- ca nu a fost sesizat (poate nu se poate autosesiza)
- ori se putea autosesiza din oficiu dar a neglijat sa o faca

2. Ori s-a pronuntat dar daca nu s-a mediatizat suficient si poate afacut-o pt cazuri particulare, cum spuneam, la solicitarea instantelor..poate ca proba in dosar.

Mergi la inceput

Alina, poti sa ne spui daca acel Protocol incheiat de Asociatia M.A.M.E. cu Partidul Conservator prin care se ofera asistenta juridica gratuita si avocati pledanti in instanta, vizeaza doar mamele aflate acum in plata sau si viitorii parinti?

Mergi la inceput

Mi-am adus aminte ca intrasem aici la Discutii Generale ca sa va dau link spre un articol ce sintetizeaza f bine noile prevederi legislative in domeniu.

Cum nu mi se permite sadau link fiind un site concurent, o sa copiez aici articolul.

Miercuri, 8 decembrie 2010, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta, care reglementeaza noul mod de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului incepand cu data de 1 ianuarie 2011.

Conform comunicatului Ministerului Muncii, noile prevederi privind acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului se vor aplica doar pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011.

Pentru copiii nascuti pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, se vor aplica prevederile actuale, reglementate prin OUG 148/2005, cu stabilirea indemnizatiei la nivelul de 75% din media veniturilor, dar nu mai putin de 600 lei si nici mai mult de 3.400 lei.

Cuantumul este mai avantajos fata de cel acordat in prezent, care este redus cu 15% conform Legii nr.118/2010 (75% fata de 72,25% in prezent).

Noua formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011 prevede reglementarea de masuri optionale la dispozitia parintilor, pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Variantele pentru care pot opta parintii sunt urmatoarele:

Varianta I

In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an, conform actului normativ adoptat:

- Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei,

- Va beneficia de un stimulent de insertie pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei, daca parintele se intoarce la activitatea profesionala pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an. In acest caz, stimulentul se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;

- In situatia in care parintele nu revine pe piata muncii, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani;

Varianta II

In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani, conform actului normativ adoptat:

- Parintele va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei,

- pentru aceasta optiune stimulentul de insertie nu se acorda.

Pentru copilul cu handicap, parintele care indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege, va beneficia de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se va acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei

In cazul copilului cu handicap acordarea stimulentului se realizeaza, oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

Masuri suplimentare aplicabile oricarei situatii

- Suplimentarea cuantumului indemnizatiei cu suma de 600 de lei incepand cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple;

- Suplimentarea cuantumului indemnizatiei cu suma de 600 de lei pentru nasterile survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului;

- Plata in toata aceasta perioada a contributiei de asigurari sociale de sanatate;

- Constituirea perioadelor de concediu ca si perioade asimilate in sistemul asigurarilor de sanatate, in sistemul asigurarilor sociale si al asigurarilor pentru somaj;

- Perioadele mentionate anterior constituie vechime in munca si in serviciu;

- Introducerea unei noi dispozitii, care interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, in cazul salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului sau in cazul celor care se afla in plata stimulentului de insertie,

- Prelungirea concediului fara plata acordat dupa primele 3 nasteri, respectiv dupa primii 3 copii, de la 3 luni, la 4 luni, in vederea transpunerii prevederilor Directivei Consiliului 2010/18/UE din 8 martie 2010 de punere in aplicare a acordului-cadru revizuit din 18 iunie 2009 privind concediul pentru cresterea copilului incheiat de BUSINESSEUROPE, UEAPME, CEEP si ETUC.

Potrivit estimarilor Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor, economiile realizate prin aplicarea acestor modificari sunt de 100 de milioane de lei in 2011 si aproximativ 500 de milioane de lei in 2012.

Mergi la inceput