Ce fel de mame (2) & altele
Raspunsuri - Pagina 36
lucialu spune:
Pai asta ne pierde pe noi, de-aia ne mere "bine". Asta e partea obscura la feminitatea noastra cand e vorba sa si obtinem ceea ce ne dorim: sa fim tratate ca fiinte umane. Cred ca e ex clar subiectul asta facut tandari.
Ne pierdem in prea multe detalii si ne luam de moate intre noi.
Nu mi-s argeleanca da' mi-s vecina cu ei![]()
aaa, Iulia, eu nu m-am plans, doar ti-am raspuns la o intrebare. Asta nu inseaman ca sar intr-un picior si ca nu-mi fac griji si pentru puia mea.
Laura25 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui Adela99
tulai doamne, or fi oare ardelencele lipsite de pasiune? :) |
Nu cred ca's lipsite de pasiune, dar sunt mai molcome in pasiunea lor
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=4" target="_blank"> Rareshic - lau.jpg
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Fomalhauti spune:
Zilele trecute am vazut la un magazin un breloc pe care scria "Egalitatea este un mit....femeile sunt mai bune"
Si am mai zis: sa ne intoarcem la subiect. Suntem in saptamana in care se asteptau numeroase cezariene. S-au umplut sau nu maternitatile? A fost doar un subiect pentru presa?
iulianm spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui lucialu aaa, Iulia, eu nu m-am plans, doar ti-am raspuns la o intrebare. |
Nu intr-adevar, greseala mea, mi s-a parut ca nu erai tocmai multumita ori mare sustinatoare a comportamentului respectiv:
| citat din mesajul lui lucialu Iulia, la mine a fost cam peste tot pe unde am lucrat. De-a dreptul agresivi masculii sau libidinosi. Si in scoli idem, de la colegi la unii profesori. Si nu am nici eu o metoda anume de a ma debarasa de ei, adica unica, in functie de cum ii simt, le-o tai mai direct, glumind cumva sau chiar adopt atitudinea prostului. Oricum e aiurea senzatia, te simti ca un obiect si atat si uneori simti frica. Bine, aici chiar sunt mai agresivi barbatii. Si pe strada. Oricum, mereu gasesti cate unul dintre astia, insa acum sunt mai maresi gestionez mai bine. Si nu e vb neaparat de cum esti imbracata. Am patit-o si fiind lalaie rau. Si banuiesc ca dc lucrurile ar escalada e greu de demonstrat, mai ales dc respectivii sunt in functii si mai ales dc au aplaudaci, cateodata o fac la vedere si spectatorii aproba si asteapata sa vada cum se va sfarsi, asa ca un spectacol bun si ca umilinta sa fie completa. Cam asta e atitudinea "civica" a colegilor. Si inhiba sau frustreaza si asta. |
N-am sa inteleg niciodata mesajele care pledeaza pt feminitate, dar debordeaza de vulgaritate si lipsa de politete. Vulgaritatea si mitocania nu mi s-au parut niciodata atragatoare, nici la femei, nici la barbati.
Scuzati pentru off topicul cu drepturile si statutul femeilor de-a lungul timpului. Intr-adevar, cezarienele care s-ar putea intimpla in saptamina asta constituie o mai buna stimulare intelectuala.
Andries spune:
Ei... te rog nu te scuza. Eu cel putin le-am citit cu interes, o parte din informatii imi erau necunoscute.
Andries
Andries spune:
As indrazni sa sugerez o ipoteza, desi probabil o sa puna paie peste foc: feministele care sustin ferm ideea de segregations of duties gasesc ca-i mai greu sa se converteasca in "femei barbat"
in timp ce adeptele "egalitarismului" se pot transforma instant in housewifes, cel putin pentru cativa ani necesari cresterii progeniturilor in copilaria mica...
Andries
iulianm spune:
Andries
. Partea a doua se intilneste foarte des aici. Se ia o pauza in cariera/job (de la citeva luni la citiva ani) si se creste copilul. Dupa care se revine la starea profesionala initiala. Si pot fi, femeile respective, si mame, si partener egal in casnicie, si implinite profesional.
Iar feminismul asta are si el vreo trei curente de gindire si actiune. N-a ramas batut in cuie.
gmmm spune:
Incerc sa inteleg inversunarea de care se da dovada impotriva a tot ceea ce incerc sa spun.
Mai intii ca ceea ce spun contrazice atit de tare ceea ce am fost invatati in ultimele decenii, ca inevitabil creeaza repulsie.
Accentul a fost intodeauna pus la scoala pe aspectele negative (sau cel putin negtive din perspectiva actuala), toate aspectele pozitive trecindu-se sub tacere.
In al doilea rind, are o un aspect « sacrilegiu »; cum sa pui la indoiala suferintele atitor femei de-a lungul vremurilor? A-ti pune intrebari despre amploarea acestor suferinte (ele au existat, dar cit erau de raspindite?) sau despre eventuale aspecte compensatorii pare scandalos, insuportabil, inuman.
Si mai este un aspect.
Cele care au raspuns nu sint deloc un esantion luat la intimplare din populatie. De fapt, toate sint persoane cu studii superioare. Si ele ce-si spun: daca as fi trait la epoca respectiva, n-as fi putut face studiile pe care le fac acum. In mod simbolic, le rapesc diploma (fiindca ele sint convise ca daca n-ar fi putut face diploma respectiva, toate caile le-ar fi fost inchise).
Ocebine, da ai dreptate, echantionul nu era foarte mare. Dar ia de pilda « La violence conjugale
envers les hommes et les femmes au Québec et au Canada, 1999 ». Echantion de peste 25000 de persoane. Poti sa-l citesti, ai sa vezi ca si acolo femei batute de barbati cam egal cu barbati batuti de femei. Si se spune ca ar fi o constanta a studiiilor depre violenta conjugala.
Si, sincer, m-a surprins violenta limbajului tau, aveam o alta impresie din cit am putut sa citesc din postarile tale de pina acum.
iulianm, interesant. Daca posiblitatea femeilor de a fi fost medic a fost desfiintata de-abia in secolul al XVI-lea, pai asta insemna ca pina atunci era permisa. Daca o stiai, de ce nu ai spus-o pina acum? Findca nu era in lista ta de meserii.
XIO, eu m-am referit la bunica mea doar fiindca ea a divortat in '35. Deci se putea. Si era saraca lipita pamintului, asta ca sa previn argumentul cu « statea cu el fiindca altfel ar fi murit de foame ».
Si hai sa reiau exemplul tau cu « judge thumb ». Cum au reactionat contemporanii lui? Au spus
« uite dom'le, asta da barbat !»? Sau au ris de el? Tie asta chiar nu-ti spune nimic?
Repet pina la satietate, nu am zis niciodata ca totul ar fi fost roz. Decit ca situatia era mult mai nuantata decit se prezinta in general.
Si da, lucilu, discutia placa in toate sensurile si imi dau seama ca e greu de urmarit. Decit ca se fac atit de multe afirmatii nefondate si pur si simplu nu rezist tentatiei de a raspunde macar la o parte. As fi vrut sa raspund de pilda la cliseul cu "femeia proprietatea barbatului" in evul mediu.
Insa o sa raspund doar la altul, cea cu biserica care considera femeia fara suflet.
Pai cum poate sa creda cineva asa ceva, pe vremea aceea ostia era ceva sfint. Accesul femeii la impartasanie nu a fost ingradit niciodata. Cum credeti ca le-ar fi permis sa se apropie de corpul lui Cristos daca nu ar fi avut suflet?
Si mi-e ciuda ca as mai avea atitea de zis...
XIO spune:
Gmmm, bunica ta a facut parte dintre persoanele norocoase, dupa cum ai vazut din legi si date istorice, majoritatea nu erau in aceeasi situatie roza.
In biserica femeia nu are oie sa intre cand e la menstruatie, ca e "murdara", si spre deosebire de barbat are trasata o linie pana la car poate merge. Mi se pare intrigant...
Lucialu, spuneai ca nu a fost deloc subtila Anca, si ca asta a si spus...da, stiam, era o simpla ironie vis-a-vis de "subtilitati", greseala mea ca nu am pus cuvantul in paranteze ca sa se inteleaga.
***Fur is for petting**
www.adoptiicaini.ro si www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com si http://re-shop.blogspot.com/
iulianm spune:
| citat din mesajul lui gmmm iulianm, interesant. Daca posiblitatea femeilor de a fi fost medic a fost desfiintata de-abia in secolul al XVI-lea, pai asta insemna ca pina atunci era permisa. Daca o stiai, de ce nu ai spus-o pina acum? Findca nu era in lista ta de meserii. |
Ca sa pot sublinia inca o data corectitudinea si acuratetea datelor furnizate de tine, Gmmm.
La vremea respectiva, existau doua tipuri de medici practicanti:
- cei care aveau studii, mersesera la facultate, aveau o diploma
- cei fara studii si diplome, care practicau medicina pe baza de informatii transmise oral.
Prima grupa numea pe cei dintr-a doua "empirici". Empiricii aveau diferite nivele ca talent, cunostinte si pregatire, multi fiind chiar analfabeti; vracii faceau parte tot din grupa empiricilor. Grupa empiricilor includea atit femei cit si barbati. Cei din nivelul de jos includeau in practicile lor de insanatosire a populatiei rugaciuni, descintece, forme de magie, ca supliment.
Pe masura ce grupa medicilor cu diploma a cistigat in greutate si importanta, empiricii au inceput sa aiba greutati in a practica, mergind pina la desfiintarea lor. Femeile au fost in primul rind luate in vizor de catre medicii educati, la imposibilitaatea lor de a frecventa universitatile adaugindu-se ideile preconcepute ale medicilor si legislatorilor barbati.
"Femeia proprietatea barbatului" nu reprezinta un cliseu, ci realitati bazate pe legile timpurilor respective.
La fel legat de comentariile tale despre modul in care biserica privea femeia.
Si eu mai am citeva comentarii legate de Regine Pernoud si de povestea amintita de tine, cea a Heloisei, ca exemplu pozitiv de viata a unei femei. But...later.
Intr-un singur pct ai intr-adevar dreptate: discuti cu un esantion reprezentat de femei cu studii superioare (universitare, post universitare si post-post universitare). Good guess.