Ce fel de mame ...
Raspunsuri - Pagina 15
bird70 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui accept92
Asta nu cred ca se intampla pe nicaieri. |
Asa este si aici. Taxele pe care le platesc imi asigura o pensie minima cand am varsta de pensionare. Pe langa asta noi punem deoparte intr-un fond de pensii, 5% obligatoriu plus angajatorul face o contributie, in cazul nostru 12,75%, pe langa asta poti face contributii suplimenntare. Banii astia sunt investiti, noi putem alege in ce sunt investiti, fonduri mai sigure cu venit mai mic, sau mai riscante cu venit mai mare sau poti alege anumite procente si anumite fonduri, etc. In fiecare an primesti un raport cu castigurile fondului. Astia sunt banii nostrii, adica nu se pierd daca unul din noi nu apuca pensia, poti alege cine sa mosteneasca fondul cand mori. Nici noi nu ne bazam pe altii sa ne platesca pensia la batranete, preferam sa ne aranjam noi de acum
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
accept92 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui bird70 Eu am observat ceva aici pe forum, lumea se plange ca nu are bani dar aproape toti au credite peste credite la banci. Ma intreb, fara credite s-ar descurca mamele acasa din salariul tatalui? Noi nu am avut credite cat am stat acasa cu copiii. |
Este vorba despre credite imobiliare si am o banuiala ca ati plecat din Romania inate de 2005. Inainte de 2005 nimeni nu avea credit imobiliar, pentru ca abia de atunci au inceput sa se dea. Si cand au inceput, tentatia a fost mare, intrucat chiria era mai mare decat o rata si bancile foarte 'generoase' si publicitatea facuta produsului numit 'credit' foarte agresiva.
accept92 spune:
| Citat: | ||||
citat din mesajul lui bird70
Asa este si aici. Taxele pe care le platesc imi asigura o pensie minima cand am varsta de pensionare. Pe langa asta noi punem deoparte intr-un fond de pensii, 5% obligatoriu plus angajatorul face o contributie, in cazul nostru 12,75%, pe langa asta poti face contributii suplimenntare. Banii astia sunt investiti, noi putem alege in ce sunt investiti, fonduri mai sigure cu venit mai mic, sau mai riscante cu venit mai mare sau poti alege anumite procente si anumite fonduri, etc. In fiecare an primesti un raport cu castigurile fondului. Astia sunt banii nostrii, adica nu se pierd daca unul din noi nu apuca pensia, poti alege cine sa mosteneasca fondul cand mori. Nici noi nu ne bazam pe altii sa ne platesca pensia la batranete, preferam sa ne aranjam noi de acum Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation |
In ceea ce priveste asigurarile private asa este peste tot. Eu ma refer strict la acea pensie care va veni de la stat. Sustin ca nu poate fi onorata daca nimeni nu munceste si nu cotizeaza la fondul de pensii. Banii pe care ii virezi tu acum acolo nu sunt pusi la ciorap ci merg spre cei ce beneficiaza de pensie acum.
Edip spune:
| Citat: | ||||||
Si vrei sa spui ca daca atunci cand vei iesi tu la pensie nimeni nu va munci sau in caz de greva fiscala...pensia ta va fi asigurata totusi gratie acestui sistem inteligent. Ma refer la cea pe care o vei incasa de la stat, nu cea din surplus. |
eu nu iau in considerare pensia de stat pentru ca eu consider pensia un sistem piramidal care nu va exista in viitor in multe tari chiar dezvoltate... aia e bonus daca e, daca nu, nu o sa stau in fata guvernului sa urlu ca nu imi ajung banii( aici in Canada e frig rau iarna:) sa stai afara ). Nu ma bazez decat pe ceea ce imi pun eu deoparte de-a lungul timpului...
Edip spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui theo_2004
Daca nu e f indiscreta intrebarea si consideri ca poti raspunde: unde locuiati? in casa cui? chirie? proprietate? cum la varsta aceea? mostenita? in general oamenii au credite pt casa, eventual masina. sau crezi ca majoritatea creditelor sunt pentru vacante si cumparaturi? mami de theo (7.11.2004) "o zi in care nu ai ras este o zi pierduta" |
si de cand trebuie sa ai credit la masina sau la casa? uite eu am cumparat toate masinile cash.. cand o sa va educati putin financiar si o sa intelegeti ca nu se cumpara in rate "aseturi" care se devalorizeaza? ce autobuzul sau metroul nu mai e bun in RO?
Edip spune:
| Citat: | ||||||
In ceea ce priveste asigurarile private asa este peste tot. Eu ma refer strict la acea pensie care va veni de la stat. Sustin ca nu poate fi onorata daca nimeni nu munceste si nu cotizeaza la fondul de pensii. Banii pe care ii virezi tu acum acolo nu sunt pusi la ciorap ci merg spre cei ce beneficiaza de pensie acum. |
uite aici sa te mai potolesti cu stiu eu tot:
http://www.cppib.ca/
In Canada acele fonduri de pensie de stat se investesc.
bird70 spune:
| citat din mesajul lui accept92 Si vrei sa spui ca daca atunci cand vei iesi tu la pensie nimeni nu va munci sau in caz de greva fiscala...pensia ta va fi asigurata totusi gratie acestui sistem inteligent. Ma refer la cea pe care o vei incasa de la stat, nu cea din surplus. |
Am impresia ca la noi nu primesti pensie de la stat decat daca indeplinesti anumite conditii, adica daca esti sarac. Daca ai fond de pensie care iti acopera nevoile sau ai proprietati care depasesc o anumita suma nu te mai califici.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
accept92 spune:
| citat din mesajul lui Edip eu nu iau in considerare pensia de stat pentru ca eu consider pensia un sistem piramidal care nu va exista in viitor in multe tari chiar dezvoltate... aia e bonus daca e, daca nu, nu o sa stau in fata guvernului sa urlu ca nu imi ajung banii( aici in Canada e frig rau iarna:) sa stai afara ). Nu ma bazez decat pe ceea ce imi pun eu deoparte de-a lungul timpului... |
Asigurarile private sunt o afacere, nu o pomana. O afacere din care intotdeauna castiga asiguratorul. Tot pe sistem piramidal functioneaza si nu sunt deloc scutite de riscuri. Si aceasta afacere are nevoie de continuitate, adica sa atraga permanent noi asigurati.
bird70 spune:
| citat din mesajul lui theo_2004 Daca nu e f indiscreta intrebarea si consideri ca poti raspunde: unde locuiati? in casa cui? chirie? proprietate? cum la varsta aceea? mostenita? |
In Romania intradevar aveam un apartament primit si nu plateam decat chetuielile. Dar amandoi eram studenti si traiam din ce lucram acasa, sotul meu mai lucra in weekend, deci nimic stabil sau full-time. Ne uitam la fiecare leu, nu exagerez, dar ne-am descurcat.
In Australia am inchiriat un apartament micut si ieftin, masina nu ne-am luat decat dupa vreo 1,5 ani ca nu ne-am permis. Am avut minimul de mobila si again am trait cu mare grija de la un salar la altul. Nu ne-am luat masina pe credit desi puteam, am luat-o cand am avut cei 3500 dolari cat a costat
. Asta a fost sacrificul pentru a sta acasa cu copilul. Evident ca intre timp nu am stat doar cu mainile in san ci am obtinut o calificare care mi-a asigurat un job bun cu salar mare de acum. A fost o vreme cand programul meu era: dimineata la 6 scularea, pregatit uniforma pentru fata cea mare, pregatit micul dejun pentru copil si sot, dus copil la scoala, mers in parc cu copilul mic, eventual un play-group, ceva cumparaturi, venit acasa, gatit, curat, spalat rufe si vase, cand copilul mic dormea invatam, apoi adus copilul mare de la scoala la 3, hranit copilul, pus la lectii, venea sotul meu, plecam la lucru, lucram de la 7pm la 12, venit acasa, facut dus si culcat. Casa am luat-o doar in momentul in care ne-am permis sa platim ratele fara probleme, chiar si daca unul din noi nu lucreaza. Masina pe care am dat atunci 3500 dolari a condus-o sotul meu mult timp, pana s-a desfacut intr-o zi Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
accept92 spune:
| citat din mesajul lui Edip In Canada acele fonduri de pensie de stat se investesc. |
Probabil ca aici in Europa nu s-a auzit de asa ceva, motiv pentru care scaderea natalitatii este privita cu ingrijorare. Trimite-le linkul si alora de isi bat capul in UE, sa vada si ei cum se face, sa terminam odata cu subiectul asta al natalitatii. De fapt planeta este suprapopulata, urmatorul pas este adoptarea sistemului chinezesc...cine doreste copil sa platesca amenda de rigoare.