Ce vei gati pentru masa de Craciun? (Concurs)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tzuku_boo spune:

anula acesta de Craciun voi face bineinteles cozonacul traditional si nelipsitsi sarmale de asemenea,dar surpriza pentru acest an este friptura cu cartofi la cuptor si preferatii mei cookies in forma de omultei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danuka29 spune:

Buna ziua,
Pentru masa de Craciun anul acesta am sa gatesc ceva nou, “Cozonac cu nuca”
Ingrediente:
- 3.5 kg faina alba (tip 550)
- 1 lingura sare
- 200 gr zahar
- 1 l lapte caldut
- 4 galbenusuri + 4 oua intregi
- 150 gr unt (sau margarina)
- 200 ml ulei
- 2 esente rom
- coaja rasa de la 2 lamai mari
Maia
- 175 gr drojdie proaspata
- 100 gr zahar
- 1/2 l lapte caldut
Umplutura
- 1.5 kg nuca macinata
- coaja rasa de la 1 lamaie (sau scortisoara)
- 1 lingura cu varf cacao
- 550 gr zahar
- stafide inmuiate peste noapte in apa calduta cu rom (optional)
Pentru uns
- cateva linguri de ulei (pentru uns tavile)
- 3 oua
- o lingura cu varf smantana
Mod de preparare:
1. Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia.
2. Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc. Se toarna in acea gaura maia. Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza, veti vedea ca maiaua devine spumoasa.
3. Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea (pe margine, nu direct peste maia) si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.
4. Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot.
5. Se adauga untul (sau margarina) si iar framantam pana nu se mai vede untul.
6. La final se adauga uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minmute, pana aluatul nu mai e lipicios deloc si fundul si marginile vasului in care framantati e curat
7. Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum.
8. Pe masa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale.
9. Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa i se dea o forma rotunda, ca de chifla. Se aseaza bucatile obtinute pe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosop si se lasa la crescut 30 minute.
10. Se amesteca ingredientele pentru umplutura. Se va gusta umplutura si daca o vrem mai dulce, se mai adauga zahar.
11. 5 tavi mai late si cu pereti mai inalti (daca faceti mai putini cozonaci folositi tavi de chec, vor fi mai aspectuosi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.
12. Se ia fiecare bucata de aluat si o se intinde o foaie subtire de un deget;
13. Se pune pe foaie umplutura, cat luam cu amandoi pumnii. umplutura se intinde uniform peste aluat.
14. Rularea aluatului, usor ca sa nu iasa umplutura.
15. Se aseaza cozonacii in tava, la distanta unii de altii.
16. Se acopera cozonacii cu prosoape de bumbac si lasam iar la crescut pentru 1 ora.
17. In acest timp se incinge cuptorul la 180C.
18. Se ung cozonacii cu ouale batute cu smantana. Se poate sa-i ungeti cu mana, nu e nevoie de o pensula.
19. Se da la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.
Pofta buna si Sarbatori Fericite,
Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns toaderdenisa spune:

Pentru ca timpul nu-mi permite, de obicei nu eu sunt cea care pregateste mancarea traditionala de Craciun. Insa asta nu inseamna ca nu o sa gatesc nimic. Ca in fiecare an, de Craciun voi pregati si ceva mai usor...pt a evita indigestia neplacuta cauzata de carnea de porc.

Pastrav la cuptor:
-cate un pastrav potrivit pentru fiecare persoana invitata la masa
-2 cepe
-2 morcovi potriviti
-ardei gras(rosu si galben)
-mazare
-porumb
-rosii
-rozmarin
-sare/piper
Pastravii se curata/spala si de condimenteaza(sare,piper,rozmarin), si se aseaza frumos in tava; legumele se taie in bucati mai mari(dupa preferinte)si se aseaza printre pesti. Se toarna apoi putina supa de legume pt a inabusi pestele si se baga la cuptor
Pofta buna si Sarbatori fericite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anaemi spune:

pt Craciunul de anul acesta m-am gandit la:
supa de gaina de tara cu galuste sau taietei de casa
daca o sa am carne de porc o sa fac o friptura la gratar,carnaciori proaspeti,
pulpe de pui/aripioare la cuptor
fursecuri (primul an in care fac)
si in loc de cozonac m-am gandit sa fac rulouri cu scortisoara (am mai facut de cateva ori reteta asta si sunt sigura ca o sa aiba un succes mult mai mare decat cozonacul) asa ca iata reteta:

Rulouri cu scortisoara

INGREDIENTE ALUAT
- 2 si 1/2 lingurite de drojdie uscata
- 1 cana de lapte cald
- 1/2 cana zahar
- 80 g de unt moale
- 1 lingurita de sare
- 2 oua
- 4 1/2 cana de faina 000

INGREDIENTE UMPLUTURA
- 1 cana zahar brun (merge si cel alb)
- 2 1/2 linguri de scortisoara
- 80 g de unt moale

INGREDIENTE GLAZURA
- 90 de g unt
- 1 1/2 cani de zahar pudra
- 90 g de crema de branza (Philadelphia)
- sos de caramel
- nuci

Eu fac aluatul la masina de paine,pun toate ingredientele si ma uit sa iasa un aluat nelipicios.
Daca nu aveti masina de paine, sau vreti sa framantati voi aluatul procedati astfel:
-se dizolva drojdia in lapte caldut
-se adauga zaharul, untul moale, ouale, sarea si faina.
-se amesteca si se incepe framantatul, pana cand se obtine un alauat elastic care sa nu se lipeasca de maini
-se unge aluatul cu putin ulei si se lasa la crescut, acoperit pana isi dubleaza volumul (la masina de paine programul pt aluat dureaza 1h 30 min)
-dupa ce aluatul a crescut, se presara pe masa de lucru faina si se intinde aluatul cu dimensiunea de aprox. 50/40 cm si grosimea cam de un deget (nu foarte gros ...cam 0.5 cm)
-suprafata aluatului se unge cu unt si se presara uniform amestecul de zahar brun si scortisoara
-aluatul se ruleaza pe lungime si cu ajutorul unei ate se taie bucati de 4-5 cm
-rulourile astfel obtinute se pun culcate si distantate pe o tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 30 min la crescut.
-dupa aceea rulourile se pun la copt 10-12 min in cuptorul incins la 200 grade C.

In acest timp se prepara GLAZURA ixand toate ingredientele pana se obtine o crema pufoasa. Aceasta se pune peste rulourile fierbinti.Peste aceasta glasura se pune sosul caramel (eu l-am cumparat si o sa-l cumpar,dar daca vreti il puteti prepara in casa) si nucile. Se servesc calde, dar sigur sunt bune si reci...daca nu le puteti incalzi putin la MU.
Sunt de-li-cioa-se !

* cana mea are 250g


p.s o sa fac mai multe, dar eu in general mai ma gandesc si cand fac cumparaturi...imi vin ideile pe moment,din cauza asta mi-e oarecum mai greu sa-mi fac un meniu strict cu mai mult timp inainte. El mai sufera modificai si in timpul prepararii .

Anamaria & Filip (06.03.2007) & Anastasia (03.08.2008) & (DPN 07.07.2011)

Dragostea [...] toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
Dragostea nu cade niciodata...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miky_mamica spune:

Buuuuuun vad ca toata lumea se inghesuie la preparate mai deosebite de sarbatori insa nu si noi. Vom avea o masa traditionala de Craciun, cu un aperitiv format din oua umplute cu maioneza si pate de ficat de porc, salata de beouf mai acrisoara, chiftelute din jumatate de cant de carne porc, jumatate vita ca sa nu cada greu la stomac si cu mult patrunjel si marar proaspat, sorici si un pic de slana taiata bucatele, alaturi putina ceapa rosie doar asa de gust, caltabos taiat bucatele fiert in prealabil si jupuit de piele, mai punem si vreo 2 rosioare si un castravete, poate si un ardei ca avem copii amatori de rontait legume ...
Pe urma vom servi cateva sarmalute (in foi de varza acra si fierte in cuptorul din soba mamei mele de la curte si lasate asa putin sa se arda, sa se rumeneasca bine ...) cu mamaliguta si probabil cu un ardei iute.
Felul urmator este cel mai asteptat, fripturica la jar cu ceafa de porc si carnati proaspeti facuti in casa cu mult usturoi si cimbru, iar alaturi mai punem si o muratura (ori pepenasi murati ori conopida ...)
Iar desertul va fi format din mult iubitul cozonac de casa, prestat cu mult drag pe 23 decembrie cand se strang toti vecinii de pe scara la cat de bine miroase, de fursecuri stelute cu nuca de cocos si de Tortul Buturuga de Craciun.

Iar masa va fi impodobita cu ramurici de brad natural cu conuri stropite cu un dram de sclipici, cu servetele colorate in ton cu sarbatoarea, dar si cu ornamente de hartie prestate de copilul meu si al nasilor ... ca nu se poate masa de sarbatori fara cei dragi. Asa ca Luca si nasicul lui Matei se vor harjoni toata ziua, vor mai fura cate o prajiturica, vor mai sorbi cate o gura de Cola pe furis ....


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madyrizi spune:

pe langa celelalte produse traditionale (sarmale, ciorba de burta, piftie) preferam si o salata mai "usoara": salata cu piept de pui

- 1 piept de pui
- 8 cartofi potriviti
- 1 borcan castraveti murati
- 2 cutii ciuperci intregi sau taiate
- maioneza (din 1 galbenus crud, 1 galbenus fiert, sare de lamaie, ulei si mustar)

- se pune la fiert pieptul de pui, care se taie cubulete dupa ce a fiert
- se pun la fiert cartofii in coaja, care se taie cubulete dupa ce au fost fierti si decojiti
- se oparesc ciupercile (eu asa fac) si se taie daca sunte bucati mai mari sau intregi
- se taie castravetii bucatele mici

se amesteca toate impreuna cu 3/4 din maioneza. eu pastrez 1/4 din maioneza pentru ornat.

aceasta salata este solicitata de invitati la orice eveniment de familia noastra. este racoroasa si usoara.

Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
AlexsiMihai
AlexsiMihai
www.dianalaura.wblog.ro
veniti ALBUMUL MEU
pt. Alexandru Hapaleti si alti copii
am nevoie de voturi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns o_moaka spune:

Eu voi face de Craciun o Prajitura la Metru.Pentru aceasta sunt necesari 2xchec : unul simplu si unul cu cacao.Cele 2 checuri se vor taia felii oblice si se vor inlatura colturile.Feliile astfel taiate se vor aseza pe un platou la fel ca o paine feliata insa alternativ o felie alba si una cu cacao.Se pune frisca intre felii si pe deasupra asemeni tortului dupa care se va glazura cu ciocolata topita la abur.
Reteta pentru chec este:
Ingrediente:

250 gr zahar, 5 linguri apa, 4 oua, 1 praf de sare, 5 linguri de ulei, 200 gr faina, o lingura (15 gr) cacao, zahar vanilat si nuca de cocos pentru presarat peste chec


Mod de preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Separat se face un sirop din 250 gr zahar si 5 linguri de apa si se da in clocot. Siropul asa fierbinte se toarna treptat peste albusurile batute spuma, amestecandu-se continuu. Se adauga galbenusurile unul cite unul, apoi cele 5 linguri de ulei ( una cite una) si faina in ploaie. Se toarna in forma de chec ( daca se foloseste hartie de copt, direct, daca nu, se unge forma si se presara cu faina sau cacao). Se adauga umplutura data prin faina. Intr-un bol se amesteca 1 lingura de cacao cu putina apa si se toarna peste chec. Se baga la cuptor (care trebuie sa fie deja incalzit la 150 grade) si se coace pentru 40 de minute, pana cind o scobitoare introdusa in mijlocul checului iese curata.

Se tine in frigider cel putin o ora.Se serveste rece

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happymumy spune:

Buna seara! Mi-e foarte greu sa ma decid, dar, cel mai probabil, voi face o PRAJITURA MARMORATA DE CIOCOLATA CU BRINZA , care este un deliciu, si pe care ai mei o devoreaza in citeva ore . E o combinatie super delicioasa intre un blat de cacao si brinzica proaspata de vaci .
Reteta:
Ingrediente pentru blatul de ciocolata:
-100g unt
- 150g zahar
-300g zahar
-2 oua
- 150 ml lapte
- 280 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
- 3 linguri cu virf de cacao
Ingrediente pentru umplutura de brinza:
- 450g de brinzica proaspata de vaci
-100g zahar
- 2 oua
-1 lingura amidon
- 2 linguri de esenta de vanilie
Mai intai, preparam blatul: se bate untul cu zaharul, apoi se adauga smantana, ouale pe rind si laptele, batind mereu.Faina se amesteca separat, cu cacao, cu praful de copt si sarea. Se adauga peste compozitia lichida si se omogenizeaza bine, Se toarna intr-o tava tapetata cu hirtie de copt.
Se pregateste crema de brinza: toate ingredinetele se pun intr-un bol si se mixeaza bine, la viteza maxina, astef incit sa obtinem o crema foarte fina.
Din aceasta crema se ia usor cite o lingura si se toarna din loc in loc peste blatul de cacao.Eventual se pot face opturi cu o scobitoare sau un bat de frigaruie, astfel incit sa obtinem niste ornamente frumoase. Se da la cuptor.
V-o recomand din tot sufletul!

Ghiulten, mami de printesa Ayla (15.01.2004)
Daca va place , votati-ne! Pozele noastre:
http://desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=13

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alic spune:

hop si noi cu dpua retete mai neconventionale pentru Craciun, dar care sunt foarte bune:
o salata racoritoare care merge in combinatie cu carnurile din aperitive sau chiar simpla:
SALATA DE SUNCA, CASTRAVETI MURATI SI SOS DE IAURT
- sunca de porc
- castraveti murati
- iaurt si maioneza
sunca se taie cubulete sau fasii, castravetii se taie rondele; separat se amesteca iaurtul cu o lingura de maioneza, sare si piper negru; se incorporeaza sunca si castravetii si se da la frigider; se serveste rece! e delicioasa!

si in loc de cozonac:
TORT DE BRANZA DE VACI CU PIERSICI
-300g biscuiti
-100g unt
-o cutie compot piersici
-700g brinza de vaci mai cremoasa
-zahar pudra vanilat
-un iaurt de piersici sau cremoso
-2 plicuri gelatina

punem biscuitii in robot si-i maruntim; ii amestecam cu untul topit si o esenta de rom; compozitia o punem intr-o forma inel si se preseaza bine; se da la rece;
intre timp preparam crema: amestecam branza cu iaurtul si zaharul pudra; adaugam 2 plicuri de gelatina dizolvata in 100 ml de compot
(coform instructiunilor de pe ambalaj).
Taiem piersicile cubulete si le amestecam cu crema.Turnam crema peste stratul de biscuiti si se lasa 4-5 ore la frigider pana se intareste;
ornam cu felii de piersica si ciocolata rasa pe razatoarea mica!

Sarbatori fericite!


---------------------------------------------------
ALICe, mamic de bebic Natalic (2 mai 2009)

www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe de vara 2010&page=2" target="_blank">va asteptam sa ne votati frumoasele Clipe de vara - ali1 si ali2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danageodoiu spune:

Curcan copt cu cartofi si sos gorgonzola

1. se incinge cuptorul domol (140C)
2. se condimenteaza interiorul curcanului si se unge exteriorul cu ulei
3. se aseaza curcanul intr-o tava de copt si se da la cuptor 2 ore
4. se fierb cartofi 20 minute astfel incat sa fie aproape facuti
5. se aseaza cartofii in tava in jurul curcanului si se ung cu sosul scurs si se mai da la cuptor 20-30 minute la foc tare (230C) pt a se rumeni
6. se prepara la tigaie sosul gorgonzola: 100g gorgonzola, 100gr smantana, 20gr unt - la foc mic se topeste untul, se adauga gorgonzola si se subtiaza cu smantana pana ce capata consistenta de sos

Se serveste curcanul cu garnitura de cartofi asezonati cu sosul gorgonzola.

Bon apetit!
Dana, mama Siminei

Mergi la inceput