Ce vei gati pentru masa de Craciun? (Concurs)
Raspunsuri - Pagina 7
rodyrozy spune:
Ra#355;#259; la cuptor. De Cr#259;ciunul #259;sta eu sigur voi preg#259;ti dou#259; ra#355;e. Una "dulce", cu garnitur#259; din sos de fructe #351;i, probabil, umplut#259; cu mere #351;i portocale īntregi. A doua, "s#259;rat#259;", combinat#259; cu ni#351;te cartofi cop#355;i īn coaj#259;, probabil lāng#259; o salat#259; cu multe frunze verzi. Probabil spanac #351;i salat#259; roman#259;, dar īnc#259; nu m-am hot#259;rāt.
Mai vrau sa fac niste salate: de ton cu porumb si maioneaza si una cu piept de pui, castraveti murati si maioneza -sunt super
bellisima_20 spune:
Pentru ca de acest craciun familia mea va avea pe masa carne de vita din iedul pe care il va taia chiar bunicul m-a inspirat bucataria franceza si voi gati chiar reteta din acest site :Friptura de vita cu salote si sos de vin
Puneti intr-o tigaie - pe foc - vinul rosu si sucul de carne pana fierbe si scade pana la o treime.
In alta tigaie pe foc, topiti untul si adaugati salotele, punand apoi capacul, si lasand la foc mic aproximativ 15-20 de minute, intorcandu-le din cand in cand, ca sa nu se arda.
Adaugati sare si piper. Apoi scoateti salotele din acea tigaie. Taiati ghimbirul in felii subtiri.
Pregatirea finala
Incalziti cuptorul la 100 grade.
Intr-o tigaie, puneti untul la inchis si apoi frigeti bucatile de vita - 3 minute doar, intorcand pe cealalta parte la 1.5 minute.
Asezati apoi bucatile de carne in tava cuptorului, pe hartia de cuptur si mai lasati la rumenit vreme de 8-10 minute, pana carnea devine roz.
In tigaia unde a fost prajit initial carnea, puneti ghimbirul, cimbrul maruntit si cardamonul si lasati sa se prajeasca in acel sos pentru 1-2 minute. Apoi adaugati sosul initial de vin rosu si suc de carne si mai lasati pe foc mare inca 3 minute.
Asezati apoi bucatile de friptura de vita pe cate o farfurie, adaugati salotele si stropiti cu cimbru si piper, adaugand roial, sucul de vin.
Am sa le urez asfel UN CRACIUN FERICIT FAMILIEI!
mihaelamicu2001 spune:
Eu anul acesta voi face un tort:
Tort Cameleon cu visine ori mere ori..
1 cana faina
1 cana zahar
6 oua
6 linguri ulei
visine
Se bat albusurile cu zaharul foarte bine
Se pun galbenusurile unul cate unul.
Lingurile de ulei treptat.
Si tot treptat se adauga faina.
Se toarna in forme.
Se pun visinele deasupra.
Crema:
300 g de unt proaspat, 150 g zahar pudra, 100 g lapte condensat, 2 g praf de vanilie, 1 lingurita coniac.
Se freaca untul spuma. Apoi se adauga celelalte ingrediente plus laptele treptat.
Se monteaza crema pe blat.
Eu in aceasta crema mai pus si zeama de la visine - pt culoare si aroma.
Iar daca vreau sa il fac cu mar procedez asa: inlocuiesc visinele cu mar. Dar pun merele taiate pe fundul tavii de copt - eu fac intr-o tava rotunda inalta de la Tefal.
Apoi torn compozitia. Dupa coacere intorc invers blatul- cu merele in sus. Si apoi dupa ce se raceste adaug crema de mai sus. De data asta fara sucul de visine - pe care il puteti inlocui cu putina lamaie - pusa chiar si in blat - ori nimic- doara asa cum am scris-o.
ellinia spune:
In timpul anului mancam destul de rar carne de porc, asa ca de Craciun avem produse traditionale care se fac la noi, in Moldova: carnati porc+vita, slaninutza cu ierburi aromate, chisca (amestec de maruntaie si orez - pentru necunoscatori), caltabos. Astea toate la socrii la tara, acolo ies mai gustoase .
Personal acasa fac salata beuf din legume fierte: cartof, morcov, telina, patrunjel, mazare, masline taiate, carne de pui fiarta si taiata cubuletze, mustar, o lingurita si maioneza facuta din ou crud, ou fiert si ulei de floarea soarelui.
Salata din piept de pui: un piept de pui se fierbe, se taie cuburi cam de 1 cm. Se amesteca cu bucati tot de 1 cm de ananas din compot si maioneza cumparata (cu cea de casa nu iese buna). Se amesteca toate si se pun pe un platou pe pat de varza rosie. Este delicioasa.
Ma mai gandesc daca am sa fac si salata de chiftelutze cu maioneza si ceapa: se fac chiftelute mici, mici, din carne de vita. Cu o seara inainte se taie ceapa pe de-a intregul ca sa ne iasa rondele, si se lasa la macerat in otet. A doua zi se amesteca chiftelutele reci cu ceapa scursa de otet si clatita si cateva linguri de maioneza.
Piftia am sa o fac din carne de cocos de tara fara grasime deloc, cat mai slaba sa fie. O pun in funduri de sticle de plastic. Dedesupt pun rondele de morcovi si frunzulite de patrunjel si in momentul servirii se rastoarna pe farfurie.
Si as vrea sa incerc o ciorba radauteana, inca nu am facut pana acum, am inteles ca are acelasi "proces tehnologic" ca si ciorba de burta doar ca se pune piept de pui. Asa ca in loc sa o fierbem o zi intreaga o vom fierbe doar cateva ore, cu multe legume, la sfarsit strecurata, cu smantana si hrean.
Noutatea de anul asta ar fi turtele cu julva. Acum caut sa vad daca gasesc reteta, se faceau la bunica mea acasa ... n-am mai mancat de 20 de ani si as vrea sa-i arat lui Stefan, baietelul meu, ce bunatati facea bunica mea, ce mancam eu cand eram copil.
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
BazarGeneral
irinaolt spune:
Poate ca e cam banal, dar eu voi pregati sarmale. In general, dozez din ochi cantitatile, dar voi incerca sa redau reteta cat mai bine.
Ingrediente:
2 verze murate medii
1 kg carne tocata
200 g afumatura
2 oua
piper,sare,delikat, bulion, foi de dafin
100 g orez
2 cepe medii
1/2 paine uscata lasata in apa
ulei
Se dau pe masina de tocat ceapa si painea si se amesteca cu restul ingredientelor(oua si condimente). Orezul se fierbe 10 minute si se adauga in compozitie. Se desprind foile de varza si se ruleaza sarmalele. Cotorul si foile ramase se toaca si se intind pe fundul undei cratite unse cu ulei. Se aseaza afumatura, cateva boabe de piper si 2 foi de dafin si apoi sarmalele concentric. Se pune inca un strat de varza tocata, piper, foi de dafin. Se adauga apa cat sa le acopere si 3 linguri de bulion si se tin 2 ore pe aragaz si inca 2 ore la cuptor. Se pot servi cu smantana sau ardei iute si mamaliguta. Pofta buna!
lulia_julie spune:
Eu voi prepara Rulada apetisanta.:D
Pentru blatul de rulada:
5 oua
70g faina
20g amidon alimentar
100g maioneza
Sare si piper dupa gust
75g unt
Masline negre rondele
Patrunjel verde
Pentru umplutura:
450g crema de branza Almete cu smantana (puteti orice alta crema de branza va place)
130g sunca Sissi
1 ardei gras rosu
Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Taiem untul cubulete.Pentru blatul de rulada:
5 oua
70g faina
20g amidon alimentar
100g maioneza
Sare si piper dupa gust
75g unt
Masline negre rondele
Patrunjel verde
Pentru umplutura:
450g crema de branza Almete cu smantana (puteti orice alta crema de branza va place)
130g sunca Sissi
1 ardei gras rosu
Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Taiem untul cubulete.Pentru blatul de rulada:
5 oua
70g faina
20g amidon alimentar
100g maioneza
Sare si piper dupa gust
75g unt
Masline negre rondele
Patrunjel verde
Pentru umplutura:
450g crema de branza Almete cu smantana (puteti orice alta crema de branza va place)
130g sunca Sissi
1 ardei gras rosu
Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Taiem untul cubulete.Rondelele de masline le trecem pe sub un jet de apa si le punem la scurs intr-o strecuratoare.Spalam patrunjelul verde si il tocam foarte, foarte marunt.Taiem sunculita cubulete.Spalam ardeiul gras il tocam cubulete.Incepem sa pregatim umplutura. Punem intr-un bol crema de branza, adaugam peste ardeiul gras tocat marunt, sunculita toccata marunt, condimentam cu piper sis are dupa gust, adaugam maioneza si incepem sa amestecam totul, pana obtinem o compozitie omogena.Dupa ce am pregatit umplutura, incepem sa pregatim blatul de rulada. Spargem 5 oua intr-un castron si mixam bine de tot, pana obtinem o spuma.In spuma de oua adaugam cubuletele de unt, maioneza, condimentam cu piper sis are dupa gust si mixam din nou, pana toate ingredientele se inglobeaza complet.In compozitia rezultata adaugam faina, amidonul si incepem sa mixam din nou, pana se inglobeaza totul bine si obtinem compozitia finala.Tapetam o tava cu hartie de copt (eu am folosit o tava cu dimensiunile de 24-38cm), tapetati si marginile tavii, iar daca nu stau in sus, ungeti putin tava cu ulei, apoi puneti hartia de copt. Turnati in tava comozitia pentru blatul rulazii si nivelati usor cu o spatula.Pe toata suprafata compozitiei din tava puneti randuri de rondele de masline. Si ici colo cuiburi de patrunjel verde tocat marunt.ntroducem tava in cuptorul preincalzit si coacem blatul rulazii timp de 10 minute la 200 grade Celsius, atentie, supraveghiati sa nu se arda.Mutam apoi usor blatul, fara sa il rupem pe prosopul umezit si il rulam strans, cat este inca fierbinte. Il lasam rulat in prosop, pana se raceste complet. Atentie, blatul rulazii trebuie asezat pe prosop cu fata in jos, asa incepem sa rulam, pentru ca rulada sa aiba un aspect frumos.Dupa ce s-a racit blatul rulazii, il desfacem din prosop, il ungem uniform, pe intreaga suprafata cu compozitia de branza pe care am facut-o in prealabil si incepem sa il rulam strans, pana obtinem o rulada.Intindem o folie de celofan pe masa, mutam cu grija rulada pe folie si incepem sa rulam folia pe rulada strans. Punem rulada la rece si o servim dupa cel putin 5-6 ore, timp in care o lasam sa se inbine gusturile si sa se fixeze mai bine.
simonica4 spune:
Noi o sa facem o prajitura,numita "Rasturnata"
Ingrediente:
Blat: 5 oua, 5 linguri de zahar, 3 linguri faina, 2 linguri cacao, 1 plic praf de copt, nuci pisate
Se bat galbenusurile cu zaharul. Separat, se bat albusurile spuma. Faina, amestecata in prealabil cu praful de copt, se pune impreuna cu cacao peste galbenusurile amestecate cu zahar. Peste toate acestea se pun si albusurile spuma. Pe fundul unei tavi se presara nucile pisate, dupa care se toarna compozitia si se da la cuptor aprox 30 minute.
Crema: 250 grame margarina, 200 grame zahar, 2 galbenusuri, 1 plic zahar vanilat.
Pentru obtinerea cremei se amesteca toate ingredientele.
Glazura: 50 grame zahar, 3 linguri de apa, 50 grame margarina, 2 linguri cacao
Pentru a obtine aceasta glazura , se fierb toate ingredientele.
Dupa ce am scos blatul din cuptor, se rastoarna pe o tava , astfel incat nucile sa fie pe partea superioara. Peste blat se intinde uniform crema obtinuta, iar glazura o putem intinde peste prajitura sau se pot face diverse forme.
Este o prajitura delicioasa si foarte usor de preparat! Eu va urez, impreuna cu fiica mea, Ania, pofta buna si un Craciun fericit!
cami_marga spune:
Iata retetele pe care le pregatesc de Craciun pentru familia mea.
1. Salata boeuf
Ingrediente:
5-6 cartofi
3-4 morcovi
castraveti murati
gogosari in otet
masline
1/2 piept pui
sare
mustar
Maioneza facuta in casa: din 3 galbenusuri nefierte,ulei,o lingurita de mustar, sare de lamaie.
Se fierb morcovii si cartofii.Sparat fierbem pieptul de pui. Intre timp facem maioneza, taiem cubulete castravetii si gogosarii. Dupa ce au fiert, taiem cubulete si cartofii, morcovii, pieptul de pui.
Intr-un vas mare adaugam toate legumele, maslinele si carnea taiate cubulete, adaugam 1 lingura de mustar, maioneza si sare dupa gust. Se orneaza cu maioneza, felii de castraveti si de gogosari.
2.Friptura de porc cu carnati de casa
ingrediente:
1 kg pulpa de porc
4 buc. carnati de casa
1 pahar de vin rosu
ulei
sare
piper
Se taie carnea si carnatii. Se asaza intr-o tava, se presara putin ulei,sare, piper si se introduce la cuptor la foc potrivit.
Se tine la cuptor in jur de 1 h dupa care se adauga vinul si se introduce din nou la cuptor pentru inca 1 h.
3.Sarmale
300 g afumatura
1 varza murata
2 cepe
1 kg de carne amestec de carne de vita si de porc
orez
1 lingura bulion
sare
piper
Se caleste orezul cu ceapa, pana se rumenesc. Se adauga bulionul si se mai tine pe foc cam 2 minute. Le luam de pe foc si le amestecam cu carnea tocata.Presaram sare si piper dupa gust.
Pregatim o oala pentru cuptor. Asezam bucatile de afumatura in oala.Infasuram sarmalele in foile de varza si le punem in oala, asezate de jur imprejur, iar in mijloc punem varza murata tocata marunt.
Se da la cuptor pentru aprox 2 ore.
Retele sunt oarecum simple, dar le pregatesc cu drag.
Sidy spune:
Pentru seara de ajun si pentru zilele de Craciun voi pregati niste aperitive:
Rulada cu creier
[URL=http://img52.imageshack.us/i/rulcreier.jpg/][/URL]
Cosulete cu branza
[URL=http://img823.imageshack.us/i/cosulcubranza.jpg/][/URL]
Cabanos invelit(imbracat)
[URL=http://img830.imageshack.us/i/cabaninvelit.jpg/][/URL]
Salata boeuf floarea soarelui
[URL=http://img205.imageshack.us/i/salboeuf.jpg/][/URL]
Aperitiv oameni de zapada)
[URL=http://img263.imageshack.us/i/omdezapada.jpg/][/URL]
Voi face o ciorba de pui de casa, alla grec apoi
Valdostana din piept de pui
[URL=http://img828.imageshack.us/i/valdostana.jpg/][/URL]
si
Rulouri din piept de curcan cu sunca in sos de rodii la care am sa va scriu si reteta acum:
[URL=http://img692.imageshack.us/i/rulcurc9.jpg/][/URL]
Ingrediente:
700 g piept de curcan
2 rodii
1/2 pahar sirop de rodii sau de zmeura
1/2 pahar vin rosu
1 varf cutit scortisoara
frunze patrunjel verde(busuioc)
2 oua
100 g pesmet
100 g migdale macinate(optional)
1 pachet branza Ementaler
ulei
ardei gras colorat
Mod de preparare:
Se curata rodiile si se scot samburii.Se pun la fiert cu siropul, vinul si scortisoara.Se lasa sa fiarba cam 20 minute pina devine mai vascos.
Fileurile de piept de curcan se pun pe o folie de nailon . Asezam peste ele frunze de patrunjel( busuioc), felii de sunca, branza si felii de ardei gras colorat. Rulam fileurile strans in folie si le dam la rece 15 minute in frigider.
Apoi dam ruladele prin faina, ou batut bine si pesmet amestecat cu migdale macinate.Le prajim bine pe toate partile in baie de ulei apoi le lasam la scurs pe hartie absorbanta.
Ruladele taiate in doua le punem pe farfurie si le servim cu sosul de rodii alaturi si cu frunze verzi tocate marunt. Se poate servi cu garnitura de cartofi.
Pofta mare !
[URL=http://img32.imageshack.us/i/rulcurcancusosrodii.jpg/][/URL]
Daca mai doriti cumva vreo reteta de la vre-un preparat de al meu....cu cea mai mare placere, doar intrebati-ma...
Dulciuri am sa am cozonaci bineinteles si o prajitura cu foi din zahar ars....
serban_lili spune:
Eu voi gati tort de iaurt.
Ingrediente:
- 1000 ml iaurt
- 2 lingurite cacao
- o lingurita ness
- 1 plic zahar vanilat
- 3 cani cu frisca
- 3 linguri de zahar
- pliculete cu gelatina
Pentru ornat: frisca, fructe, ciocolata rasa etc.
Se prepara in felul urmator:
1000 ml de iaurt ii impartim in 3 castroane. Punem in fiecare castron si cate o cana cu frisca si cate o lingura rasa cu zahar.
In primul sacston punem 2 linguri de cacao si amestecam totul bine, apoi punem un plic de gelatina si turnam intr-un castron adanc pentru blat de tort.
In cel de-al doilea castron cu iaurt, zahar si frisca adaugam o lingurita de ness si gelatina, amestecam bine si turnam incet compozitia peste prima.
In cel de-al treilea castron turnam peste iaurt, frisca si zahar zaharul vanilau cu gelatina, amestecam bine si o turnam deasupra celorlalte compozitii.
Dam totul la frigider pentru 3 sau 4 ore.
Se serveste felii de tort ornat cu frisca si ciocolata, sau frisca si fructe, etc. in functie de preferinte.
Pofta buna! Eu abia astept sa vina Craciunul. :)