Ce vei gati pentru masa de Craciun? (Concurs)
Raspunsuri - Pagina 5
adone spune:
Pentru masa de Cr#259;ciun o s#259; g#259;tesc ceva simplu , s#259;n#259;tos #351;i gustos.
1. Cârna#355;i din carne de vit#259; #351;i porc, un pic afuma#355;i #351;i fier#355;i in vin.
2.Un pui rumenit la cuptor, cu m#259;r în interior #351;i garnitur#259; de ciuperci.
3. Pâini#355;e de cas#259; #351;i covrigi cu semin#355;e #351;i susan.
4. Salat#259; de fructe (mango, mandarine, ete.)cu fri#351;c#259; #351;i rom.
ancateo spune:
Eu voi pregati prajitura casei asa cum o pregatesc de cativa ani incoace, Prajitura cu ciocolata si scortisoara, Parfe si Foi cu miere.
desprecopii spune:
Nu uitati ca pentru a intra in concurs - trebuie sa ne spuneti si retetele.
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
camylia spune:
TORT ALBA CA ZAPADA
Foile:
300 g faina
80 g margarina
4 galbenusuri
1 pliculet amoniac
3 linguri zahar
3 lingura smantana
1 pliculet zahar vanilat
lapte
Crema:
6 linguri de faina
500 ml lapte
1 cana zahar (aproximativ 200g)
250 g margarina
3 pliculete zahar vanilat
coaja rasa de la 1 lamaie
Pentru foi, se amesteca faina cu margarina si amoniacul pana devine de o consistenta nisipoasa, apoi se adauga galbenusurile, smantana, zaharul, zaharul vanilat si lapte cat este nevoie. Depinde de tavi, eu fac 4 sau 5 foi care se coc pe dosul tavii, care a fost unsa cu margarina si tapetata cu faina.
Pentru crema, faina si laptele se fierb pe foc pana se ingroasa si se lasa la racit. Separat zaharul, margarina, pliculetele de zahar vanilat, coaja de lamaie se amesteca pana se topeste zaharul, iar apoi se adauga pasta de lapte si faina, si se amesteca pana se omogenizeaza.
Se ung foile cu crema, foaia de deasupra se pudreaza cu zahar pudra si nuca cocos.
Pofta buna!
getik1 spune:
buna eu de craciun prepar mancaruri traditionale in principiu si cate ceva mai nou.
vreau sa fac salata de ciuperci cu maioneza
2 cutii ciupercii, o cutiuta mica smantana, un castronel cu maioneza, sare, 1 legatura de marar si 1-2catei usturoi din acela mare.
se maruntesc ciupercutele se amesteca cu maioneza si smantana, apoi se pune usturoiul pisat apoi se adauga dupa gust sare,se toaca mararul marunt si se amesteca bine cu restul salatei.
ariciu a crescut in curand face un anisor,intre timp asteptam sa si cel mai important
ary poze si ary povestea unui aricy
am produse la bazar
allexinno spune:
As pregati aceasta prajitura dulce:Prajitura Crem-Caffe
INGREDIENTE pentru foi:
* 4 foi de pandispan ( un pachet) sau . . .
* 2 oua
* 9 linguri zahar
* 9 linguri lapte
* 9 linguri ulei
* 3 plicuri zahar vanilinat
* 1 praf sare
* 1 lingurita amoniac
* faina cat cuprinde
INGREDIENTE pentru crema:
* 3 oua
* 150 g zahar+4 linguri
* 250 g margarina
* 3 linguri cacao
* 2 lingurite cafea instant
* 6 linguri apa
Pentru foi, se amesteca zaharul cu laptele si uleiul si se pun intr-un vas pe foc. Dupa ce a dat in clocot, se adauga sarea si zaharul vanilinat.Se ia de pe foc, apoi se adauga amoniacul si ouale, amestecand continuu. Se adauga faina si se framanta pana se obtine un aluat omogen.
Se imparte in 4. Se intind foile si se coc pe fundul tavii, cate 10-12 minute fiecare in cuptorul incins, la foc potrivit.
Pentru crema, se pune la fiert apa cu 4 linguri de zahar, cele 3 linguri de cacao si cafeaua instant amestecand continuu, pana se ingroasa.Se da la o parte.
Intr-un alt vas, se amesteca ouale cu 150 g zahar, se pun pe baie de aburi pe un alt vas si se amesteca continuu pana se formeaza o spuma albicioasa iar zaharul s-a topit.
Cand am obtinut aceasta spuma de oua, se adauga incet, incet la compozitia de cacao si cafea racita, pana se obtine o compozitie omogena.
Margarina se freaca spuma apoi se toarna in ea , treptat, amestecul preparat anterior, pana se obtine o crema omogena.
Asamblarea este extrem de simpla, adica se ia o foaie, se umple cu crema apoi urmatoarea foaie ... pana cand epuizam foile si crema.
Eu am retinut putina crema , cu care am decorat suprafata prajiturii, insa se poate folosi ciocolata topita.
Se da la rece si se serveste a II-a zi pentri ca e mai molicica.
pulina spune:
Pe langa bucatele noastre traditionale, caltabos, sarmalute, fripturica, cozonac, imi voi surprinde sotul si cu o salata englezeasca ce are in alcatuire si asparagus. Asparagus ce nu l-am gasit pe la noi asa ca mi-a fost adus de o buna amica tocmai din Marea Britanie. Pregatirea salatei este identica ca a unei salate verde doar ca se adauga asparagusul taiat cuburi si apoi se leaga cu maioneza. Este o delicatese de salata.
tlaura spune:
Ieri am aflat ca vom avea musafiri in ziua de Craciun, asa ca am inceput sa ma gandesc la meniu.
Si unde e mai bine sa-mi pun ordine in ganduri, decat aici pe DC si sa va impartasesc si voua cateva din retetele mele secrete. Nu sunt secrete, dar sunt mai speciale.
Deci, felurile principale vor fi: ciorba de burta si una de perisoare (Andrei nu mananca de burta), sarmale cu carne si cu orez (sotul nu manaca carne). Asadar, vedeti, eu am mult de lucru!!!
Aperitive: piftie de curcan si aspic de legume (pentru sot); salata de cartofi cu peste afumat, rulouri de sunca umplute cu salata de cruditati. Vor mai fi pe masa cascaval, branza, sunculita, rosii umplute cu vinete, chiftelute de carne si de legume (bineanteles). Si poate alte aperitive. Plus legume crude (ardei, castraveti, ceapa verde, etc)!
Iar ca desert cozonac, placinta cu branza, si am sa fac prajitura mea speciala, la care am sa pun reteta aici.
Blatul se face din pandispan, insiropat cu sirop de zahar ars + rom, se taie in 3 felii iar pe fiecare felie se aseaza catte un strat de crema de ciocolata (eu o cumpar). Pete crema se aseaza visine din visinata si stafide inmuiate in prealabil in visinata sau alt sirop ca sa fie hdiratate.
Se pun feliile astfel preparate una peste alta si se orneaza cu frica deasupra.
Va garantez ca mancati pana nu mai puteti!
Majoritatea retetelor le cunoasteti, asa ca ma sa mai pun doar salata de cartofi cu peste afumat.
Aveti nevoie de:
- un macrou afumat (sau 2 in functie de cantitate)
Eu folosesc 2 la un kg. de cartofi.
- cartofi (am spus deja)
- maioneza
- castraveciori murati
Se fierb cartofii in coaja, se lasa sa se raceasca se curata si se taie cubulete (ca pt. salatata beouf)
Pestele se curata de piele si de oase cu foarte mare atentie pentru ca daca gasesti oase in salata iti piere pofta, si se marunteste cu degetele in cartofii taiati.
Se taie si castraveciorii cubulete, iar toate astea se amesteca cu maioneza dupa gust.
Si sta e o bunatate de salata!
Pofta buna!
nma spune:
Eu de Craciun voi merge la socrii, deci nu voi gati mare lucru. O sa fac piftie de porc si o duc gata facuta. Soacra prefera piftia de Revelion dar eu nu prea concep masa de Craciun fara piftie. In rest face ea toate bunatatile, mancaruri traditionale.
La piftie pun 2-3 picioare de porc, o bucata mare de socrici, o bucata mare de pulpa. Nu pot sa scriu exact cantitatile, le adaptez din mers.
Carnea se curata bine si se pune la fiert. Se spumeaza mereu, apoi se adauga sarea, zarzavatul curatat si spalat(doi morcovi, o ceapa, un pastranac) si cateva foi de dafin. Carnea trebuie sa fiarba pina cind carnea se desface usor de pe oase.
Se scot oasele, iar carnea eu o toc marunt si o pun in vase de sticla cu capac. Soricul, cartilagiile le pun separat. Se piseaza usturoi dupa gust cu putina sare si se amesteca cu zeama de carne. Se strecoara si se toarna zeama strecurata in vase peste carne, avind grija ca aceasta sa fie bine acoperita. Pe fundul vaselor se pot pune rondele de morcov. Ca sa se obtina o piftie frumoasa, limpede, trebuie sa fiarba tot timpul foarte incet si vasul sa fie aproape acoperit.
Se pune la rece sa se inchege.
Eu cand servesc piftia o rastorn pe un platou. Arata foarte bine (imi pare rau ca nu am poze). Nu pun gelatina niciodata, soricul si cartilagiile isi fac bine treaba.
Nico
h_3llena spune:
Eu anul acesta de Craciun voi pregatii un cadou mai special pt familie si prietenii apropiati..
Tarta cu mere scufundate...
Pentru aluat:
- 220 g faina
- 110 g unt
- 1 ou
- 70 g zahar pudra
- 1 plic zahar vanilinat
- putina sare
Se amesteca toate bine si se formeaza o coca destul de tare. Se intinde pe tava si se pune la rece cat se pregatesc merele..
Pentru umplutura:
- mere
- scortisoara
- 150 g zahar
- 3oua + 1 galbenusuri
- 200 g smantana
- zeama de lamaie
- zahar pudra pentru finalizare
Se rad mere din belsug si se amesteca cu scortisoara. Se intind intr-un strat uniform in tava peste aluat. Se taie apoi 3-4 mere (depinde cat de mare aveti tava) in sferturi si se curata de coaja si de cotor. Se cresteaza si se pun peste merele rase.
Cele trei oua si galbenusul se bat cu 150 g zahar apoi se adauga smantana si coaja de lamaie. Se toarna peste mere ,invartind tava sa nu ramana spatii neacoperite de crema. Se introduc la cuptor pentru cca.40 minute.
Daca vreti sa vedeti cum arata produsul finit gasiti o poza in albumul din semnatura.
Pofta buna!