Ce vei gati pentru masa de Craciun? (Concurs)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns oanap85 spune:

buna.eu in fiecare an pregatesc mancarurile traditionale:sarmale,racitura,si neaparat salata boeuf ca ii place sotului ;anul acesta vreau sa fac si cozonac sincer nu am mai facut eu pana acum dar vreau sa incerc si am sa incerc reteta lui rall poate imi iese
insa la noi in familie se face si JARCOVIA sotul meu este lipovan dupa mama si este o mancare traditionala rusilor lipoveni si am mancat pentru prima data de sarbatori cand l-am cunoscut pe el si pot spune ca e foarte gustoasa
JARCOVIUA:
1,5 kg carne de porc
2 kg ceapa;
1 kg castraveti acri
foi de dafin
bulion



Mod de preparare:

carnea o tai în bucati nu prea mici, si o undesti în ulei. Ceapa, o tai solzisori si deasemenea o undesti în ulei. Castravetii îi tai în rondele si îi pui în apa rece, la desarat. într-o tigaie de vreo 5 kg pui un rând de ceapa;, un rând de castraveti, 1 rând de carne si iar repeti.

Deasupra trebuie sa fie ceapa. Pui dafin între rânduri, dupa aceea adaugi apa cât cuprinde si o pui la fiert la foc mic. Din când în când o controlezi. Daca nu este fiarta carnea, mai adaugi un pic de apa. Trebuie sa scada pâna ramâne uleiul deasupra.

Bulionul se pune când este aproape gata. La urma gusti de sare, daca mai trebuie, mai adaugi dar tinand cont ca si castravetii sunt putin sarati

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgeta10 spune:

La masa noastra de Craciun cozonacul este nelipsit, fiind favoritul familie.
Ingrediente:
Pentru 3 cozonaci:

Maia:
-500 g faina
-150-200 ml lapte caldut
-1 lingura zahar
-2 cuburi (2x25 g)drojdie proaspata

Pentrucozonaci,mai avem nevoie:
-500 g faina
-1 lingurita sare
-2-3 oua
-175-200 g smantana
-2 linguri zahar
-1/2 margarina topita,dar numai calduta
-coaja rasa de la 1 lamaie
-ulei
-nuca macinata amestecata cu zahar(dupa gust)

Preparare:
Se aduc de dimineata in bucatarie toate ingredientele pentru cozonac,inclusiv tavile.

Maiaua se pregateste seara,astfel:
Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori(eu am cernut-o de 3 ori)si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita).
Intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura .
Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii,care sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie.
Vasul se acopera cu un servet ,apoi se inveleste foarte bine.
Se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi

Prepararea cozonacului(a doua zi);

Dimineata,se cerne de mai multe ori, 500 g faina,intr-un alt vas.
Peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia,se adauga sarea,ouale,zaharul
margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie.
Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana
Il scoti pe planseta de lucru,usor infainata,il mai framanti bine,avand grija sa nu rupi aluatul la framantat,apoi il portionezi in 3 parti egale.
Le rotunjesti si le latesti putin(cam cat o palma deschisa),le acoperi cu un servet si le lasi la cald,sa dospasca,30-60 min,pana-si dubleaza volumul.
Se intinde apoi fiecare bucata de aluat,cat lungimea tavii,se presara generos cu nuca amestecata cu zahar,lasand 2-3 cm pe margini libere,se stropeste nuca cu ulei si se ruleaza,avand grija sa se inchida bine capetele.
Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 20-30 min la crescut,in loc cald,fara curenti de aer rece.
Ungi apoi aluatul cu galbenus batut,cu o pensula si dai la cuptorul bine incins,la foc domol,in primele 10-15 min ca sa se termine procesul de crestere, complet,apoi iutesti focul la potrivit si lasi pana ce cozonacul este copt si rumenit frumos(in total 25-35 min).
Scoti tava din cuptor,lasi cozonacul in tava inca 5-10 min sa se racoreasca,apoi il iei si-l pui pe un gratar pana se raceste complet.
Il poti pastra mai mult timp,daca il invelesti dupa racirea completa in hartie sau servet, apoi il introduci intr-o punga de plastic pe care o legi si-l depozitezi intr-un loc racoros.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_stan spune:

rulada aperitiv steluta:
-500 ml lapte
-100 gr unt
-150 gr faina
-5 oua
-pate ficat sau peste din conserva
-piper
-unt pentru pate sau peste
se fierbe laptele cu untul, cand clocoteste se toarna toata faina, amestecand mereu. Dupa ce se omogenizeaza faina se ia de pe foc si s amestec mereu adaugand pe rand cele 5 galbenusuri, iar la sfarsit albusurile batute spuma.Din acest aluat ies 2 rulade.
Se unge o tava si se toaena jumatate din aluat, se coace si se da la racit. Se pregateste pateul de ficat(pestele) cu unt si piper, dupa care se intind pe aluatul copt si se ruleaza strans, dupa care se pune la frigider.
POFTA BUNA!

Prajitura cu bezea
Blat:
-3 oua
-1 cana zahar
-6 linguri ulei sau sifon sau sifon
-1 cana faina
-mirodenii
Bezea:
-4 albusuri
-1 cana zahar
Albusurile si zaharul se bat spuma, apoi se adauga galbenusurile, uleiul, apa, faina si praful de copt.Cand este aproape coapta se pune bezeaua si se mai baga putin la cuptor.
POFTA BUNA!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_cc29 spune:

Craciunul e o mare sarbatoare si totodata preferata mea asa ca voi face sarmalute,salata boeuf,un tort si cornulete cu rahat,cozonacul il voi cumpara caci nu ma pricep sa-l fac

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luciana5 spune:

Eu o sa pregatesc, printre alte mancaruri traditionale si o salata de vinete greceasca de care m-am indragostit anul asta cand am fost in Grecia:
1 kg. vinete,
100 g. branza feta,
100 ml ulei de masline.
zeama de lamaie,
3 catei de usturoi,
3 lg. iaurt gras de capra sau bivolita,
sare, oregano
100 g. masline verzi
coc vinetele pe aragaz, le las la scurs si apoi le toc marunt.Adaug uleiul de masline, zeama de lamaie, feta sfaramitata, oregano, iaurtul, sare, piper si usturoiul tocat fin. Decorez cu masline si cubulete de feta. Se serveste pe paine prajita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns foryouagain spune:

Rulouri cu sos smantana si ciuperci

Ingrediente: 300 g file de porc, 8 felii lungi de bacon, 3 linguri ulei, 150 g smantana , 2 linguri vin alb, 50 g ciuperci din conserva, 250 ml lapte, 2 linguri faina, sare si condimente
Preparare: Speli carnea si o tai in felii, pe care le bati cu ciocanul de snitele, apoi le sarezi si condimentezi dupa gust. asezi feliile de carne peste cele de bacon, le rulezi impreuna, apoi le legi strans. Asezi rulourile intr-un vas termorezistent uns cu 1 lg ulei. Torni vinul si 100 ml apa si introduci vasul la cuptor, pentru 25 min, intorcand din cand in cand rulourile, ca sa se rumeneasca pe toate partile.
Intre timp pregatesti sosul de smantana si ciuperci astfel: dizolvi faina in lapte si pui la fiert la foc mic. Cand s-a ingrosat adaugi uleiul ramas si lasi sa mai dea in cateva clocote. stingi focul, pui smantana si ciupercile taiate si amesteci. Torni sosul peste rulouri si dai la cuptor pt. 10-15 min.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Pe langa altele, voi face si Tarta de portocale cu glazura de ciocolata:

Aluat:

100 g unt
60 g zahar
1 ou
220 g fain#259;

Umplutura:

130 g suc de portocala
coaja de la o portocala
3 oua
100 g zahar
80 g unt
esent#259; de vanilie
50 g coaja de portocala confiata
o ciocolata neagra
First, facem aluatul: amestecam untul rece si zaharul cu ajutorul mixerului, pana se face spuma. Adaugam oul, apoi faina, framantam putin si dam la frigider macar o jumatate de ora.

Incingem cuptorul la 200 de grade. Ungem cu unt forma de tarta si intindem aluatul cu mana, degetele, ce avem la indemana. Punem deasupra o hartie de copt cu un kilogram de fasole uscata si dam la cuptor pana se coace.


Intre timp facem crema: punem intr-o craticioara sucul de portocale, coaja, zaharul, esenta de vanilie si untul, la foc foarte mic, amestecand pana se tope#537;te untul. Batem ouale intr-un castron, luam din sucul de portocale cald si adaugam pana se incalzesc putin ouale, apoi le punem si pe ele in craticioara. Amestecam continuu pana se ingroasa si incepe sa fiarba. Luam de pe foc.

Intre timp s-a copt blatul, punem peste el coaja de portocala confiata taiata cuburi mici si turnam deasupra crema.
Bagam iar la cuptor pentru 10-12 minute. Scoatem si imprastiem ciocolata topita in baine-marie, in ce model vreti.

E o bunatate.



J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns munaaa spune:

Creveti cu rucola si chiftele de somon.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliaiulia95 spune:

Rata lacuita


Ingrediente:
1 rata potrivita ca marime (carnea pasarii trebuie sa fie frageda, iar nu batrana)
5 linguri sos iute de rosii amestecat cu mustar
ľ l vin alb sec
4 linguri miere
piper
sare
1 buchetel de busuioc
Preparare:
Fara a se taia in bucati mai mici, rata se curata si se spala bine. Interiorul ei se unge cu 2 linguri de miere si se presara cu sare si piper, adaugandu-se inauntrul ei si buchetelul de busuioc pentru o aroma mai placuta a carnii. Se presara sare si piper si la exterior. Dupa ce copanele ratei se introduc in taietura, iar aripile se rasucesc spre spate, se pune pasarea sa fiarba in vin intr-o cratita cu marginile inalte. Cratita se introduce la cuptor, iar carnea de pasare se lasa sa fiarba pentru aproximativ jumatate de ora.
Ulterior, se scoate pasarea din cuptor, iar sosul format in cratita se amesteca cu celelalte doua linguri de miere si cu sosul picant de rosii cu mustar. Se unge bine rata cu acest amestec de sos si se introduce din nou la cuptor. In timp ce se afla la cuptor, pasarea se unge constant cu acest sos si nu trebuie sa treaca mai mult de 5 cinci minute pentru a purcede la repetarea procedurii. Carnea trebuie sa fie bine patrunsa si cand este gata, capata un aspect auriu si un luciu foarte frumos, lucitor. Se scoate atunci pe un platou si se serveste fie cu cartofi nature, fie cu garnitura de orez fiert cu mirodenii si salata verde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana3003 spune:

Salutare tuturor!Pentru sarbatori am cam mult de munca.As vrea sa pregatesc o multime de bunatati dar sa va spun asa in mare.Ca masa de baza o sa facem sarmalute si ciorba de burta,ii place tatalui si fratelui meu.Pe urma o sa punem carne la marcerat pentru gratar,aaaa dar inainte de asta trebuie sa va zic ca mai intai,cam pe sambata trebuie sa taiem un porc,asa, din care o sa facem si carnati proaspeti si muschiulet afumat.O sa fie foarte aglomerat la noi in curte,ca asa se intampla cand sacrificam purcelui.Vin frati de-ai tatei sa ajute la taiat,verisori care vin la mancat soric si multe alte treburi care trebuiesc indeplinite.Si o sa avem si aperitiv ca sigur o sa avem invitati si trebuie sa avem mancare din belsug mai ales ca in ajunul craciunului e ziua tatalui,pe urma e sf Stefan si e ziua fetei mele Stefana.Dar sa nu uitam de desert,o sa fac cateva tavi de tiramisu si alte prajituri ca alba ca zapada,caise si nu in ultimul rand trebuie sa fac nenumarate portii de saratele sa noi mai avem o pasiune,REMELE.Vin verisoarele,fratii mei si jucam si ca sa avem toate mainile ocupate mai si rontaim.Da,cam asa se umple masa noastra de Craciun.Urez la toata lumea sa fie sanatosi,fericiti si numai bucurii.Sarbatori Fericite!

Mergi la inceput