Ce vei gati pentru masa de Craciun? (Concurs)
Raspunsuri - Pagina 10
oldwitch spune:
Matrio#537;ka la cuptor – imperialistul Turducken!
Ziua bun#259;, meseni carnivori!
Dac#259; ru#537;ii ne-au dat Matrio#537;te de lemn, iat#259; c#259; americanii...ne iau la carne #537;i ne dau o re#539;et#259; de Matrio#537;k#259; la cuptor, mai precis curcan umplut cu ra#539;#259;, umplut#259; la rândul ei cu pui – turkey + duck + chicken = love (…pardon, Turducken…)
Se spal#259;, se cur#259;#539;#259;, se dezoseaz#259; #537;i se boie#537;te cu mirodenii fiece or#259;tanie în parte. De la ra#539;#259; #537;i de la pui folosim doar piepturile.
Se umple cavitatea toracic#259; (sic!) a puiului cu un amestec…exploziv pe care-o s#259;-l numim KGB (kaiser, g#259;lu#537;te, brânz#259;).
Preg#259;tire KGB – toc#259;m m#259;runt-m#259;runt 200 de grame de kaiser, 200 de grame de telemea de oaie #537;i le amestec#259;m cu g#259;lu#537;te mici formate din mixarea a 3 ou#259; fierte #537;i pisate cu 200 de grame de miez de pâine înmuiat pu#539;in în lapte. Sare, piper, un strop de tarhon proasp#259;t, tocat m#259;runt – nu sup#259;r#259; pe nimeni.
Dup#259; ce ini#539;iem puiul în tainele KGB-ului, îi coasem gura (…vorba vine), îl coasem deci cu a#539;#259; alimentar#259;, îl ungem cu ulei de m#259;sline #537;i-l l#259;s#259;m la r#259;coare (nu siberian#259;, dar nici s#259; nu-i vin#259; vreo idee s#259; fug#259; peste ocean…)
Opera#539;iunea Ra#539;a: pieptul dolofan de r#259;#539;u#537;c#259;-l ungem în interior cu mu#537;tar, îl umplem cu puiul cusut #537;i, în micul spa#539;iu r#259;mas îndes#259;m piure de castane, nu foarte fin mixat (ba, mai bine îl facem manual, s#259; nu ias#259; terciuit de tot). Cei care folosesc de obicei coniac pentru acest piure, au voie s#259; fac#259; acest lucru #537;i acum. Puiul KGB-ist nu se sup#259;r#259; c#259; nu pune#539;i vodc#259;. Gata? Hai #537;i-om coase ra#539;a pe burtic#259;, s-o l#259;s#259;m s#259; se odihneasc#259; la mal, dup#259; ce-i facem #537;i ei masaj cu pu#539;in ulei…folosim o pensul#259; pentru a-l aplica, c#259;ci ra#539;a-i o doamn#259;, nu ca orice gâsc#259;…
Pene#537; Curcanul: ca s#259; se umfle-n pene curcanul c#259;-i cea mai îndopat#259; or#259;tanie din buc#259;t#259;rie, îl ungem în interior cu sos pesto, îi facem cuno#537;tin#539;#259; cu ra#539;a (care deja s-a împrietenit cu puiul, într-o avicol#259; rela#539;ie interzis#259;) #537;i umplem golul dintre ei cu past#259; de ficat, prometeic smuls#259; de la cei trei protagoni#537;ti #537;i preg#259;tit#259; cum se cuvine, din timp, cu ceap#259; c#259;lit#259;, piper proasp#259;t râ#537;nit, o mân#259; de verdea#539;#259; #537;i, ca s#259; nu l#259;s#259;m bun#259;tate de organe nefolosite, cu inimi #537;i pipote fierte #537;i m#259;run#539;ite…coasem curcanul, îl gâdil#259;m #537;i pe el cu pensula uleioas#259; #537;i hop! la cuptor.
Nu ori#537;ice cuptor! Unul preîncâlzit la 180, în care folosim o tav#259; uns#259;, punem în ea #537;i-un p#259;h#259;rel de vin alb, s#259; nu i se fac#259; sete lui Uncle Sam curcanul, l#259;s#259;m bomba caloric#259; s#259; mocneasc#259; tic-tac pre#539; de trei ceasuri #537;i-un pic (care-cum vrea), a#537;tept#259;m s#259;-#537;i trag#259; sufletul dup#259; a#537;a dogoare #537;i feliem cu spor #537;i-ndemânare.
Poft#259; mare!
Pucku spune:
eu anul acesta am preparat carnati si sunca
am un amic care are afumatoare si anul trecut gravida fiind mi-a adus carnati....un deliciu asa ca am zis ca vreau si eu sa fac....anul asta cand mi-a zis ca pune afumatoarea in functiune am cerut detalii si am facut carnatii cu o amica
m-am dus la macelarie si am achizitionat 5 kg de carne proaspata de porc semigrasa, si matele, spalate frumos, puse in sare pe un plastic. carnea am amestecat-o cu 5 lg sare, 1 lg piper, 2 lg oregano uscat, boia multa dulce asa vreo 150 gr, boia iute o lingura, si usturoi 2 capatani, data la blender dupa ce am scos inima si apa, cat cuprinde ca sa putem framanta bine carnea ......am facut carnatii cu o masina de facut carnatii super meseriasa, in nici o ora erau umpluti...i-am lasat 2 zile la uscat, si apoi inca 2 la afumatoare
un deliciu
daca vrei sa-i uscati trebuie avut grija sa nu aiba nici o bula de aer, deci se vor intepa des cu un ac sau o andrea
se pot pastra la frigider sau in congelator
e prima data cand fac dar au iesit meseriasi....e clar ca nu o sa mai cumpar carnati de la piata/ magazin, nici batuta...pe gratar, sunt exact ca cei facuti de mama
Corina , Stephanie si Yann Edward + Totoku
"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""
tasia2009 spune:
Anul acesta pentru masa de Craciun voi pregati urmatoarele:
Salam de pui de fapt este un fel de toba,dar este sanatoasa,o pot manca si copii
Ingrediente
1800 g carne de pui
Gelatina 35 g
Piper negru boabe 5,6 bucati
Usturoi
Sare
foi de dafin,
condimente pentru pui
O cutie goala de carton(de preferat de la lapte uht).
Preparare
Punem carnea intr-o cratita mica cu condimente, cu o parte din catei de usturoi ,foi de dafin,gelatina dizolvata.Intr-o cratita mare punem cam 2/4 cu apa si punem cratita mica in cratita mare.Punem la fiert la foc mare iar cand incepe sa fiarba dam la foc mic.Se fierbe cam 2,3 ore.Cand este gata carnea se scoate intr-o farfurie.Se taie marunt,se adauga usturoiul pisat,sare.Cutia de carton se lasa in apa o ora inainte de a fi umpluta.
In cutie se pune carnea,sucul de la carne si condimente.Se inchide pachetul si se lasa in frigider peste nopate..Cand este gata taiem pachetul cu foarfeca.Salamul se taie felii.Este foarte sanatos mai ales pentru copii.
O alta reteta pe care o voi pregati este cea de placinat cu carne.
Ingrediente
250 g unt
Sare
2 oua
2 linguri apa
3 pahare faina
Pentru pate
3 felii de paine
2oua
3 linguri lapte
O gaina de 1.5 kg
1 ceapa
250 g slanina afumata
2 catei de usturoi
250 g ficat
Sare
Piper
nucsoara
Marar
2 linguri coniac
Pentru decor
200 ml supa de pui
20 g gelatina
Pentru uns
1ou
Preparare
Amestecam toate ingredientele pentru aluat,infasuram aluatul in folie alimentara si il introducem in frigider pentru o ora.
Pregatim umplutura:
Dezosam carnea de pe oase. O dam prin masna de tocat impreuna cu slanina,ficatul,ceapa,usturoiul si painea inmuiata in lapte.Adaugam ouale,verdeata taiata marunt,coniacul,nucsoara,sare,piper.Omogenizam.Intindem 2/3 din aluat si il asezam intr-o forma rotunda.Asezam umplutura.Aluaul ramas il intindem si acoperm umplutura.Ungem cu ou batut si in mijlocul alautului confectionam un orificiu.Se coace in cuptorul preincalzit la 200 de grade,o ora.
Cand este gata se lasa sa se raceasca.In supa de pui adaugam gelatina cate 10 g la 100 ml supa.Prin orificiu confectionat se toarna supa si se lasa la frigider 10 ore.
O alta reteta pe care o pregatesc este cea de Rulada din carne porc umpluta cu oua si carne de pui
Ingrediente
1.5 kg cartne de porc cu slanin a la exterior
300 g carne de pui tocata
1 ceapa
6 catei de usturoi
Piper
Seminte de marar,coriandru ,chimen
3 oua fierte
3 castraveti murati
4 felii de castravete
3 ardei rosii
Preparare
Bucata de carne se spala,se desface carnea de pe slanina dar nu de tot,slanina se sareaza si se presar cu usturoiu pisat.Se pune apoi bucata de carne taiata,se condimenteza cu seminte de mara,chimen,piper si corinadru.Se ininde carnea tocata,apoi ouale fierte,castravetii,ardeii si se ruleaza strans.Se leaga cu ata pentru a nu se desface.Se fierbe la cuptor,in apa cu condimente,circa o ora,la 200 de grade.Cand este gata se lasa sa se racesca,apoi se decoreaza cu apa ramasa in tava dupa fierbere in care adaugam gelatina si cu patrunjel verde.Se introduce la frigider pentru o ora.
O salata foarte apreciata pe acre o pregatesc de Craciun este cea numita Salata coronita de Craciun.
Ingrediente
200 g piept de pui fiert
4 oua fierte
˝ pahar prune uscate fara samburi
100 g pastrama de porc
4 castraveti murati
1 ceapa
70 g cascaval
Pentru sos
400 g fasole alba fairta
250 g maioneza
100 g smanatana
Piper
Sare
1 catel de usutroi
Pentru decor
Ardei rosu
Morcov fiert
Marar verde
Preparare
Pregatim sosul;asezam fasolea intr-o strecuratoare pentru a se scurge de zeama.Dupa ce s-a scurs o maruntim la blender,adaugam maioneza,smanatana.usturoiul pisat piperul si sarea.
Pe un platou asezam carnea de pui taiata marunt sub forma de coroana si de doua lumanari in interiorul coroanei in partea de jos.Intindem sos apoi asezam jumatate de ceapa taiata marunt si jumatate din cascavl dat prin razatoare.Urmatorul strat va fi format din castravceti taiati cuburi mici.Intindem sos si pune cealalta jumatate de ceapa si cascavalul ramas.Intindem apoi oaale date prin razaqtoare(doua galbenusuri le pastram pentru decor),apoi punem prunele taiatedupa ce au stat timpo de 5 minute in apa clocotita.Intindem sos.Urmatorul star va fi format din pastrama taiata marunt asezata si ea tot sub forma de coroana.Intindme sos.Decoram coaona cu mara verde imitand ramurile de brad.lumanarile le-am deocrat cu galbenusurile date prin razatoare.Din ardeiul rosu confectionam flori pe care le asezam pe coroana.Morcovul feirt il taiem felii si decoram cu el coroana.Flacara lumanarilor o cinfectionam tot din morcov fiert.
Pentru desert voi pregati:
Stelute cu bezea
Ingrediente
2 albusuri
200g zahar pudra
200 g migdale macinate
1 lingurita scortisoara
Preparare
Se mixeaza spuma cele doua albusuri,se adauga treptat zaharul pudra..Se pastreaza trei linguri din aeasta compozitie pentru glazura.Se aduaga 200 g migdale macinate.Amestecam.Adaugam si scortisoara si lasam in frigider o ora.Pe masa se presara zahar.Intindme alautul,decupam stelute.Le asezam pe o tava captusita cu hartie de copt.Se intinde glazura peste fiecar steluta.se coc la 160 de grade,10 minute.
Turta dulce cu ghimbir
Ingrediente
200g unt
15 g praf de copt
650 g faina
150 g zahar pudra
150 g miere
Zahar vanilat
Nucsoara
Cuisoare
Ghimbir
Anason
Scortisoare
2 lingurite coaja de lamaie sau prtocala
4 galbensuuri
Mierea,zaharul zaharul vanilat,condimentele si untul se pun intr-o cratita,se aduc la fierbere apoi se iau de pe foc.Se lasa sa s racesca apoi adaugam galbensurile,coaja de lamaie si praful de copt.A mestecam.Se adauga si faina si se omogenizeaza.Se inveleste alautul in folie alimentara si se introduce in frigider pentru o ora.Se intide apoi foaie si se decupeaza forme din el.Asezam formele in tava tapetata cu hartie de coptse coc la 180 de grade,10 minute.
Se decoreaza dupa imainatia fiecaruia.
cris_82 spune:
Cum eu am mari pofticiosi in familie si amatoride dulciuri,si toti au anuntat ca or sa vina la noi..am sa le fac bomboane rafaelo:
- 500 g lapte praf
- 50 g zahar pudra
- stafide,alune de padure,nuca de cocos
- unt,cat sa iasa o compozitie tare,dar sa poata fi modelata in mana
-1/2 tableta ciocolata alba(rasa)
Se amesteca laptele praf cu zaharul pudra si 4 linguri de nuca de cocos la robot,apoi se adauga ciocolata alba.Se pune treptat unt care in prealabil a fost lasat la temperatura camerei sa se inmoaie.Si se amesteca pana devine o compozitie relativ tare.
Din compozitie se fac bilute,in care se baga in mijloc stafide sau alune.
Intr-un bol,se pune nuca de cocos in care se vor tavali bilele de rafaelo.Se pun pe o farfurie si se dau la rece pana ce vor fi servite.
Sa aveti pofta !
brotacul tero-sectoristMIRUNICA TERORICA
A VENIT IARNA
BAZAR
Dedicut spune:
Eu anul acesta o sa gatesc printre altele o prajitura care imi place foarte mult - Prajitura cu nuca de cocos.
Blat:
6 oua
250 grame zahar
2-3 linguri de cacao
3linguri de faina
1 praf de copt
1 praf de vanilie
200 grame de nuca macinata
o foaie Lica - napolitana
Se bat tare 6 albuse si se adauga 4 linguri de apa statuta. Treptat se pun 250 grame de zahar si cele 6 galbenuse. Se adauga amestecand incet 200 grame de nuca macinata, 3 linguri de faina, praful de copt stins, 3 linguri de cacao.
In tava neunsa se pune o foaie Lica peste care se toarna compozitia si se pune la copt.
Crema:
1 praf budinca de vanilie
300 grame lapte
5 linguri de zahar
Se face budinca si se raceste. Se amesteca cu un pachet de unt frecat bine. In crema se adauga 75 grame nuca de cocos. Se unge blatul copt cu crema si deasupra se pun 25 grame de nuca de cocos.
Prajitura arata bine, e usor de facut si foatre gustoasa.
2 sarcini oprite in evolutie la 8 s - MTHFR C677T heterozigot+ MTHFR A1298C heterozigot
antoemma spune:
Reteta pe care o sa o gatim anul acesta de Craciun face deliciul intregii noasre familii, nu este foarte greu de preparat iar efortul merita.
Rulouri de pui
Ingrediente pentru o portie:
2 pulpe de pui mari
1 ceapa mare
3 catei de usturoi
300 grame pleurotus
1 legatura de patrunjel
1 morcov mare
2 linguri de sos de soia
500 ml vin alb
50 grame unt
sare
piper
Se curata si se toaca ceapa, usturoiul, ciupercile, patrunjelul. Ingredientele se amesteca intr-un castron, se adauga morcovul ras si sosul de soia, sare si piper si se amesteca bine. Pulpele se spala bine, se dezoseaza, carnea se intinde si se condimenteaza cu sare si piper. Se aseaza pe carne amestecul preparat mai devreme. Se ruleaza carnea si se leaga strans cu o ata. Rulourile se aseaza intr-o tava unsa cu unt si se introduc la cuptor pana incep sa se rumeneasca. Cand s-au rumenit putin se scoate tava din cuptor si se adauga vinul Se dau din nou la cuptor pana se rumenesc bine. La sfarsit se scoate ata de pe rulouri si de aseaza pe un platou impreuna cu sosul din tava.
Va urez sarbatori fericite !
ankamario spune:
Anul acesta de Craciun vreau sa fac un tort de ciocolata cu fructe acrisoare! Acest tort se cheama CAPSa si este un deliciu. Dulceata ciocolatei este scoasa in evidenta de fructele acrisoare! Este foarte deosebit, usor de facut si accesibil tuturor!Ingrediente: 200gr Margarina Rama Maestro, 8 oua,2 linguri faina, 300 gr zahar pudra, 100gr cacao, visine.Se freaca foarte bine margarina cu 200 gr de zahar pudra. Separat se pune 1/3 pahar apa cu 100 gr de zahar si 100 gr cacao, se fierbe pana ce devine ca o smantana groasa, se raceste bine si apoi se amesteca treptat cu margarina si galbenusurile.
Se imparte continutul in doua: o parte pentru crema iar in cealalta parte se adauga albusurile batute spuma si cele 2 linguri de faina. Aceasta se coace in forma tapetata cu hartie de pegament, timp de 15-20 min, numai atat cat sa se tina la rasturnare.
Se taie blatul in doua, cand este rece, se umple cu o parte din crema peste care se adauga visine sau kiwi, apoi se orneaza tortul cu restul cremei. Merita incercata aceasta reteta! Nu o sa regretati!
anca_27 spune:
Craciunul e pentru mine sarmale, cozonac, lumanari, colinde si Iubire. Pe langa toate astea, de multi ani, imi doresc turta dulce facuta de mine, decorata, in forme diferite, ma bate chiar gandul sa decorez bradul cu turta dulce.
Asa ca am luat reteta de la cumnata mea, maghiara - se stie ca unguroaicele gatesc fte bine - ea a facut-o deja, e o nebunie, m-am dotat cu toate cele si azi sau maine o fac si eu.
Reteta deci:
TURTA DULCE
600g faina
1 lingura si jumatate condimente de turta dulce, daca aveti/gasiti asa la plic, gata pregatite, daca nu, separat dupa cum urmeaza:
- 1 lingurita rasa scortisoara
- 1 lingurita rasa cuisoare
- 1 jumatate lingurita cardamon
- 1 lingurita rasa ghimbir
4 linguri miere topita
3 oua
200g zahar pudra
100g untura
2 lingurite bicarbonat stins cu cateva picaturi de zeama de lamaie
Se pun intr-un vas mai mare, se lucreaza aluatul pana nu se mai lipeste de vas.
Se pune in folie alimentara, peste noapte, la frigider.
Se intinde la grosime de 2-4mm. Se decupeaza cu formele.
Se coace in cuptorul preincalzit cca 10 min.
Pofta buna!
corina43 spune:
Eu fiind de nationalitate slovaca imi place sa respect traditia si pe masa traditionala de Craciun pe langa sarmale,salata de boeuf,carnati ,friptura ,caltabos.....si alte bunatati voi face si traditionla rulada din muschiulet umplut cu carnat de casa picant si invelit in prapura bine condimentata....tinuta la cuptor si patrunsa bine de putintel vin......este un deliciu....si cu o palinca.....sa stai si sa nu te mai ridici de la masa...