Ce vei gati pentru masa de Craciun? (Concurs)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ada26 spune:

Craciunul e magic...Asa ca vom prepara multe feluri de mancare,pe langa traditionalele sarmalute,porcusorul delicios si cozonacul aferent aceste sarbatori voi mai pregati si alte prajituri delicioase.De asemenea voi prepara si un drob din ficatel de pui,ca sa nu cada greu la stomac :)
Avem nevoie de 500 g ficatel de pui,3-4 legaturi ceapa verde,5 oua,100 g smantana si multa verdeata si sare si piper dupa gust...Fierbem ficateii si ii taiem bucatele mici pe un fund,separat intr-o cratita calim ceapa taiata mic.Apoi o scoatem intr-un castron si o amestecam cu verdeata taiata marunt,cu smantana si 4 oua batute.Deasupra punem ficatelul taiat in bucatele si amestecam totul.Potrivim cu sare si piper si turnam intr-o tava.Deasupra se pune al 5 lea ou batut si se da la cuptor 30 min.Iar ca desert voi face niste nuga de casa.Ne trebuie 250 g zahar,200 g miere,un pahar cu apa,200g alune prajite putin in cuptor si 3 oua.Din zahar si apa facem un sirop concentrat,cand luam o picatura si o punem intr-un pahar cu apa rece sa se solidifice.Apoi turnam peste acest sirop mierea incalzita in prealabil si amestecam.Separat se bat albusurile pana se face o spuma tare care se adauga pe foc,peste siropul de zahar amestecat cu mierea...Se amesteca pana se omogenizeaza totul si se adauga alunele taiate marunt dupa care se pune pe o foaie de napolitana si se modeleaza cu un cutit inmuiat in apa rece.Deasupra se pune inca o foaie de napolitana si se lasa la racit.Dupa,se taie cu un cutit inmuiat in apa calda...Iese delicios.Pofta buna si Craciun Fericit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns albinutalore spune:



Cozonac cu nuca
* 1 kg faina
* 100 g margarina(asa e reteta,dar eu folosesc unt)
* 2 oua
* putina drojdie
* 2 linguri zahar
* nuca
* putin lapte

Drojdia trebuie sa fie inmuiata in lapte, zahar si o lingura de faina. Din faina+ un galbenus de ou, margarina, zahar si drojdie se face un aluat moale pe care il impartim in 4 bucati si se lasa deoparte pentru o jumatate de ora.
Se intind si se umplu cu o compozitie din nuca. Se lasa la rece acoperite cu un prosop pana a doua zi.
A doua zi se ung cu albusul batut spuma cu putin zahar.
Se pun in forme si se coc la cuptor.

Supa de rata
*o rata (fara piept si pulpe)
*6morcovi
*2cepe
*o radacina de telina,una de pastirnac si una de patrunjel
*taietei de casa
*sare si piper
*patrunjel verde
Carnea se fierbe,se ia spuma,se adauga legumele,se lasa la fiert pina morcovul e moale.Se strecoara supa si adaugam in ea doar morcov rondele,punem taieteii,sare,piper si patrunjelul si gata.
Pont:din carne si restul legumelor merge facuta o salata boeuf.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancateo spune:

De Craciunul acesta vreau sa fac un tort de ciocolata cu mere si scortisoara.
Iata reteta:
4 oua
200gr. unt
150 gr. zahar
150 gr. ciocolata neagra
150 gr. faina
50ml smantana dulce
2 linguri de cacao
3 linguri de pesmet
2 mere
1 lingurita de scortisoara

Se amesteca untul moale cu 150 gr. zahar, ciocolata topita, cacao, scortisoara, cele 2 mere date pe razatoare, pesmetul, smantana dulce, faina, iar la urma se adauga treptat si ouale. Punem compozitia intr-o tava rotunda tapetata cu unt, pesmet si nuca macinata si o dam la cuptor timp de 25 minute. Insiropam tortul fierbinte cu un sirop obtinut dintr-o cana de zahar si una cu apa, fierte impreuna pana se ingroasa putin. Se poate orna cu ciocolata sau frisca. Tortul se taie dupa ce s-a racit bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mami26 spune:

Craciunul il vom face anul acesta din pacate intr-o formula restransa, eu, sotul si copilul. Cu toate acestea imi propun sa fie o atmosfera calda si vesela,si ca sa reusesc trebuie sa avem pe masa toate bucatele care se cuvin de sarbatori. Pentru mine important este cozonacul, salata de boeuf, friptura de porc si mai ales muraturile.:)))
Pentru pustiulica al meu de un an si 3 luni o sa gatesc o ciorba radauteana care-i place foarte mult, care contine muuuulte legume, morcov, telina, ceapa, mazare, fasole, cartofi si nitel iaurt pentru acreala. Dar ma gandesc sa-i fac si peste cu broccoli la cuptor pentru ca este foarte sanatos si pentru ca el nu are voie la carnea de porc inca. Cum e prima oara cand voi incerca sa fac cozonacul, va rog sa-mi tineti pumnii,daca nu-mi iese voi face tort de fructe cu frisca, cu el nu dau gres niciodata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catalishka spune:

ANul acesta de Craciun as vrea sa incerc o reteta postata recent de Adrian Hadean: curcan cu salvie si sfecla coapta.

Curcanul va fi productie proprie (a parintilor mei).

reteta este destul de simpla:
- se incing putin, intr-o tigaie de fonta, cateva frunze de salvie, sare si cativa catei de usturoi;
- apoi se pune carnea de curcan care se rumeneste pe ambele parti;
- se adauga apoi o cana sau doua de vin (in functie de cantitatea de carne) si se da tigaia cu totul la cuptor si se lasa aproximativ o ora jumate

Sfecla taiata cubulete se condimenteaza cu coriandru, piper sare chimen se stropeste cu putin ulei de masline sise da la cuptor pana se inmoaie. Constituie o garnitura !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabyten spune:

Anul acesta voi gati Muschi Umplut cu Carnati.
Timp de preparare: 1 ora si jumatate.
Ingrediente: 1kg de muschi de porc portionat, dar taiat bucati groase, carnati taiati in atatea portii cate bucati de muschi avem, condimente, sare si piper dupa gust, 4-5 linguri de sos de rosii.
Pentru garnitura de legume: 4 cartofi, 2 morcovi, 1 telina, 1 legatura de patrunjel.

Mai intai taiem cartofii cuburi si tocam celelalte legume, asezandu-le pe toate in tava de cuptor, amestecate.

Luam fiecare bucata de muschi si, cu un cutit ascutit, o gaurim pe lungime, astfel incat sa incapa cate un carnat prin bucata de carne.

Asezam muschiul umplut cu carnati desupra legumelor si turnam sucul de rosii pe deasupra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ircuta spune:

Meniul nostru de Craciun de anul acesta a fost realizat tinand cont de 2 aspecte extrem de importante:
- Ingerasul meu de un an si jumatate trebuie sa aiba si ea chestii speciale incluse in meniu. (Mancarurile care ii plac ei cel mai mult!)
- Poftele mele de femeie insarcinata.
Asa ca tati si musafirii nu au decat sa se supuna noua!
Si iata meniul:
Aperitivul va contine toba, caltabos (deja clasice si preparate de soacra mea), bulete de cascaval (dupa care sunt eu innebunita), salata de ciuperci cu piept de pui si pate de casa (favoritul ingerasului).
Supa de rosii cu carne de curcan (deliciosa si foarte racoroasa, se potiveste perfect in perioada asta)
Sarmalute
Peste la cuptor cu garnitura de orez sau legume pe grill (tot pentru ingeras)
Fripturica de pui si porc pe grill tot cu garnitura de mai sus
Tiramisu (pentru mami)
Pandispan cu mere si gutui
Tort de mere
Nu stiu daca este un meniu clasic sau nu, dar incercam sa fie echilibrat si sa contina chestii care ne plac si sa simtim ca e sarbatoare!
Si acum cateva retete!

Pate de casa
4-5 ficatei
1 ceapa mica
3 catei de usturoi
un cubulet de unt
un galbenus de ou
sare si piper dupa gust
Intr-o cratita mica se pun ficatei curatati, ceapa, untul, usturoiul intreg si putina sare si piper, daca papa si bebe nu puneti deloc sau o cantitate fff mica, puneti si putina apa, acoperiti cu un capac si lasati sa se inabuse totul pana ficatei devin moi. Se pun ficatei in blender (puteti folosi si ceapa si usturoiul care au fost la fiert) impreuna cu galbenusul de ou si se paseaza. Daca compozitia iese prea consistenta o puteti lungi cu putin lapte. Fetita mea este innebunita dupa asa ceva!


Supa de rosii cu carne de curcan
2 aripi de curcan
2 morcovi
1 ceapa
2-3 linguri ulei
800 de gr de pulpa de rosii pasata sau rosii decojite
2 linguri de orez
verdeata
Aripile de curcan se spala si se pun la fiert intr-o oala cu apa. Puneti destula apa, deoarece carnea de curcan fierbe destul de greu si o sa se evapore destul de multa. Atunci cand fierbe spumuiti supa de carne.
Morcovei ii tocati marut si ceapa la fel, ii puneti intr-o cratita cu uleiul si putina apa sa se inabusa. Aceasta este varianta mai dietetica care poate fi servita si copiilor, dar pentru un gust mai special le puteti cali. Cand s-au inmuiat la puneti intr-un blender impreuna cu rosiile si le pasati.
Cand s-a fiert carnea, o curatati de pe oase si o taiati in bucatele micute. O amestecati cu legumele pasete si adaugati supa de carne pana obtineti consistenta dorita. Tot acum puteti adauga si putina sare. Puneti amestecul pe foc si atunci cand clocoteste adaugati orezul. Cand orezul s-a fiert, dati oala de pe foc, adaugati verdeata si papati cea mai buna supa din lume!


Peste la cuptor cu garnitura de legume pe grill
Fetitei mele ii place foarte mult pastravul, este destul de greu sa ii dau pentru ca trebuie sa aleg toate oasele, dar pofta cu care il mananca merita tot efortul. Pestele il ung cu un amestec format din unt, sare, 3 catei de usturoi pisat si orice alte condimente va inspira. Il bag la cuptor intr-o tava cu foarte putina apa si il las pana se rumeneste. Este delicios.
Iar in ceea ce priveste legumele pe grill sunt foarte simplu de facut. Eu folosesc rosie, dovlecel, ardei, morcovel pe care le tai in fasii lungi, le dau cu putina sare si boia dulce si le pun sa se rumeneasca pe grilul incins, sunt un deliciu, iar fetiata mea sta langa plita pana sunt gata.

Pandispan cu mere si gutui
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri ulei
6 linguri faina
1 praf de copt
1 praf de sare
2 mere
1 gutuie
1 lingurita scortisoara
Se bat albusurile spuma cu putina sare, se adauga zaharul treptat. Cand s-a topit zaharul se adauga galbenusurile unul cate unu, apoi faina si praful de copt.
Merele si gutuile se curata si se taie in bucatele mici. Se amesteca cu compozitia de mai sus si cu scortisoara si se dau la cuptor intr-o tava tapetata cu unt si faina.
Eu mai adaug si stafide, morcovei, dovleac sau cartof dulce. In orice ii pot baga fructe si legume ingerasului meu, ii bag, asa papa bunut si sanatos.

Tort de mere
8 mere de dimensiuni potrivite
15 linguri zahar
5 oua
5 linguri faina
1 praf de copt
1 lingurita scortisoara
esenta de rom, vanilie.
Merele se curata si se taie feliute. 7 linguri de zahar se topesc intr-o cratita unsa cu putin ulei, pana capata culoare de caramel extrem de placuta. Se adauga merele si se misca putin cratita astfel incat siropul sa ajunga pe cat mai multe. Deasupra merelor se presara 3 linguri de zahar si scortisoara si se baga la cuptor pana cand merele capata o culoare aurie, frumoasa. Din cand in cand se mai misca cratita astfel incat zaharul sa insiropeze bine merele.
Separat se bat albusurile spuma cu restul de zahar, se adauga treptat galbenurile, faina si praful de copt. Cand merele sunt gata, se adauga compozitia peste ele si se lasa la cuptor pana se coace.
Cand se scoate de la cuptor se rastoarna pe un platou, daca mai raman mere in cratita, le luati cu lingura si le puneti peste blat. Cand se raceste se insiropeaza si se orneaza cu frisca. Frisca devine mai gustoasa si mai consistenta daca adaugati cateva linguri de smantana atunci cand o bateti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sidy spune:

Hmmmmmmmm...ce papica buna veti face fetelor !!!
Delicioase toate....nici nu sti din care sa gusti prima data !
Felicitarile mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bijou3105 spune:

De Craciun soacra mea va pregati sarmalele, friptura, carnatii, caltabosul, etc, iar eu voi face desertul:

Tort de mere

Ingrediente:
-6 linguri de zahar se topesc si se tapeteaza vasul cu ele,
-1 si 1/2 kg. mere se pun in vas si se coc la cuptor.
- 8 oua + 8 linguri zahar + 1 litru de lapte + 1 lingura faina se amesteca si cand sunt coapte merele se adauga peste ele.
Vasul se baga la cuptor intr-un alt vas cu apa si se lasa 30 de minute.
Se scoate apoi si se adauga un aluat de pandispan din : - 3 linguri zahar,
- 3 oua,
- 3 linguri faina.

Se da iar la cuptor iar cand se scoate se rastoarna pe un platou si se lasa acoperit cu acel vas pana se raceste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudinna spune:

De Craciun o sa fac cu siguranta bomboane Rafaelo dupa urmatoarea reteta:

ngrediente:
- 230 g lapte praf alimentar
- 130 g zahar pudra vanilat (un pachet)
- 5 pachete zahar vanilat
- un pachet margarina
- 100 g nuca de cocos
- 2 foi napolitana
- nuci sau alune de padure
Mod de preparare:
Se maruntesc foile de napolitana, se taie nucile in bucatele mici.
Margarina se pune la topit, adaugand zaharul pudra si cel vanilat, apoi laptele praf. dupa ce s-a omogenizat compozitia, se ia de pe foc si se amesteca cu praful de foi de napolitana.
Intr-o farfurie se pune nuca de cocos. Din compozitie se fac mingiute si la mijloc se introduce nuca sau alune de padure, apoi se dai prin nuca de cocos.
In loc de praf de foi de napolitana se mai poate folosi nuca de cocos(100 g)
Pofta buna!

Mergi la inceput