Ce vei gati pentru masa de Craciun? (Concurs)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns MEDINAANDRI spune:

AHO AHO COPII SI FRATI STATI PUTIN SI MA ASCULTATI.....FLORILE DALBE:))

ANUL ASTA DE CRACIUN MANCAREA E DIN BELSUG
SARMALUTE MOLDOVENESTI
Ingrediente:
1/2 kg. carne de porc, 1/4 kg. carne de vita, 1/4 kg. carne de oaie sau ceafa de porc afumata, orez, ceapa, piper, suc de rosii, cimbru, marar

Mod de preparare:
Se alege varza cu frunze subtiri, se toaca bine carnea, oprind citeva felioare din ceafa afumata. Se fierbe orezul pe jumatate, se toaca ceapa prin masina si se caleste putin separat. Se pune totul intr-un vas mare, se omogenizeaza, se adauga, dupa gust, condimentele si se fac sarmale mici.

Se pune la fiert un ciolan curatat de carne si putin afumat, dar bine spalat. Se asaza varza tocata, apoi, ordonat, in rinduri suprapuse, sarmalele. Se stropesc cu suc de rosii, se acopera cu varza tocata si se da la cuptor cu focul mic, dupa ce s-a pus fie apa rece, simpla, fie combinata cu sucul de rosii si, daca mai este nevoie, cu grasime.

Se fierb sarmalele la foc mic, in cuptor, acoperite, si, cind sint gata, se lasa 10 minute vasul fara capac. Deasupra, se pun felii subtiri de ceafa putin prajite si chiar citeva felioare de cirnaciori prajiti.
Serviti cu mamaliguta calda si cu smintina

CIORBA DE PERISOARE
ngrediente:
2 l de apa,
1 l de bors,
zarzavat de supa (un morcov, un patrunjel si o ceapa),
verdeata,
3 rosii,
1galbenus,
2 linguri de smintina,
500 de g carne cu os,
o felie de piine,
2 linguri de orez,
1 ceapa,
1 ou,
sare,
piper.

Mod de preparare:
Se pune la fiert intr-o oala cu apa, un morcov, un patrunjel si o ceapa, toate taiate marunt si osul care ramine de la carne. Se lasa sa fiarba bine.

Se toarna borsul fiert separat si strecurat. Se adauga verdeata taiata fin, rosiile, carora li s-au scos semintele, si sare. Se lasa sa dea citeva clocote.

Se face o tocatura de carne, cu miezul de la o felie de piine muiat si stros bine. Se adauga orezul, ceapa tocata fin, un ou, sare, piper.

Se fac perisoare mici cu mina uda si se pun la fiert in ciorba. Inainte de a se servi, se scoate osul din ciorba si se drege cu un galbenus batut cu smintina.

COZONAC MOLDOVENESC
Ingrediente:
1 kg de faina, 10 galbenusuri, drojdie de bere, 100 g untura, 200 ml ulei, sare, 300 g zahar tos, o lingura de zahar farin, vanilie, 300 de g nuci macinate, 2 linguri de rom, 100 g stafide, 1 lingura cacao, 3 linguri de zahar, 500 ml lapte.

Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.

Cu 250 ml de lapte clocotit se amesteca 4 linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framintat). Se freaca drojdie de bere cit o nuca cu o lingura de zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit.

Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga maiaua crescuta si se incepe framintatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intii bine ouale in aluat, se framinta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cite putin si untura de porc proaspata. Se framinta o ora, adunind aluatul spre centrul vasului de framintat. Se lucreaza la temperatura ridicata si se framinta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cind aluatul face basici.
Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamiie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framintatul.

Cit aluatul sta la dospit, acoperit cu un prosop curat, pe marginea plitei calde, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca intr-un vas adinc cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri de zahar tos, cu stafide si doua linguri de rom.

Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime.

Se lasa tava pe marginea plitei inca o ora dupa care se coc cozonacii in cuptorul cald, cu focul mic un sfert de ora, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare, pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.

Cind se introduc in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura de zahar farin si se cerne peste cozonacii calzi.

SI DACA V AM FACUT POFTA VA INVIT SA INCERCATI DIN ACESTE RETETE
SARBATORI FERICITE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns EllaX spune:

Pe langa supa de pui cu taitei, sarmale si salata de boeuf, sigur-sigur fac cozonac si fursecuri.

In fiecare an, de Pasti si de Craciun, fac fursecuri dupa doua retete. Preferatele mele sunt:

Fursecuri fragede

200 g unt
200 g zahar
200 g stafide (sau nuci macinate - sau, cum fac eu, 150 g stafide si 150-200 g nuci )
3 oua
200 g faina
zahar vanilinat 2-3 plicuri

Untul se bate cu zaharul. Se adauga ouale pe rand. Dupa ce compozitia s-a spumat, se adauga zaharul vanilinat si faina. Se adauga stafidele (eventual tinute in rom, eu nu le tin) si/sau nuca. Se amesteca.

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se pun, cu lingura, la distanta mare (min 10 cm, recomandat 15) una de alta, gramajoare din compozitie. E necesara distanta mare intre gramajoare pentru ca la cald se intind. Daca le puneti mai dese, patiti ca mine: obtineti o tabla de fursecuri - ceea ce nici nu-i rau, ca taiati frumos tabla in ce forme vreti voi.

Se coc in cuptorul preincalzit, la 180 grade C (foc mediu), timp de 8-10 min.


Preferatele fetei mele (si merg bine si la cafea):

Fursecuri care se pot decupa cu formele:

250 g unt
500 g faina
2 oua
150 g zahar
1 praf de copt (eu il sting cu zeama de lamaie/otet)
2-3 plicuri de zahar vanilinat
+/- 150 g nuci macinate
+/- alte adaosuri: cacao, scortisoara, nuca de cocos

*noi folosim, ca adaosuri, cacao si scortisoara. Uneori (cand avem) punem si nuca macinata - gustul e mai bun cu nuca.

Untul se bate cu zaharul. Se adauga ouale. De aici nu mai puteti folosi mixerul cu paletele obisnuite - merge folosit cu cele pt aluaturi mai dense, sau se poate folosi robotul (functia pt framantat) sau pur si simplu se amesteca ccc cu mana: se adauga faina, praful de copt stins si vanilia, apoi adaosurile (in cazul nostru: nuca, scortisoara si cacao).

Aluatul se framanta ca sa se omogenizeze. Eu il dau un pic la rece (max 30 min), apoi se intind foi de aluat (cam de juma' de cm grosime) si se decupeaza cu formele de fursecuri.

Se coc in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, max 10 min. Arata mai bine daca dupa ce le scoateti din cuptor le pudrati cu zahar (pudra, evident).

Fursecurile (si prima reteta, si a doua) pot fi tinute si 7-8 zile, in recipiente inchise bine (eu le pastrez in cutii de plastic cu capac).



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris_82 spune:

Stati asa ca mai am o reteta,dar o pastrez pentru seara cand o sa ne adunam noi ai casei in jurul mesei
Crem Suzet:

clatite:
-1 ou
-1 l apa minerala
-1 plic zahar vanilat
-1 lingura generoasa cu smantana grasa
- faina

Sirop:
-zeama de la o portocala
-zeama de la 1/2 lamaie
-1/2 bucata lamaie
-zahar pudra
-20 g unt meggle
Decor:
-1 portocala
In tigaie,la foc mic,se pune untul.Dupa ce s-a topit,se adauga zahar pudra cam 4 linguri.Luati o furculita si infigeti in jumatatea de lamaie,pe care o veti folosii ca sa amestecati cu ea in tigaie sosul(P.S. vedeti sa nu scapati samburii din lamaie in sos si sa incercati sa-i scoateti de la inceput).Caramelitati foarte putin zaharul cu untul,amestecand continuu cu bucata de lamaie.Turnati sucul de portocala si lasati cam 1 minut sa fiarba acolo,apoi poneti si sucul de lamaie si amestecati bine.Puneti clatita si tigait sa se inmoaie un pic in sos si apoi,cu 2 furculite rasuciti-o sa o faceti sul(asta e proba de indemanare dar spectacolul oferit e super),si scotetio pe o farfurie,repetati operatiunea si cu celalalte clatite,pana nu mai ramane decat foarte putin sos in tigaie.(restul de clatite la mancati cu gem)Turnati sosul pe clatitele pe care le-ati operat.
Taiati o portocala felii cam de 3 mm,pe care le crestati intr-o parte cu un cutit si faceti o floare sau rasuciti felia si o puneti peste clatite ca si decor.

Pofta buna !

brotacul tero-sectoristMIRUNICA TERORICA

A VENIT IARNA


BAZAR

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Legranddea spune:

Anul acesta pt masa de Craciun la care ne vom aduna intreaga familie o sa pregatesc Curcan la cuptor si Piure de castane.Pt prepararea Curcanului la cuptor avem nevoie de: 1 curcan,20 ml ulei,1 fir maghiran,25 ml coniac,1 jumatate cana rozmarin,1 jumatate cana frunze de salvie,1 mar taiat in sferturi,1 tulpina telina taiata de jumatate,1 ceapa mare taiata in jumatate,1 jumatate cana unt topit,sare si piper dupa gust.Preparare:se spala curcanul,se taie gatul si se scot maruntaiele.Se sterge cu prosoape de hartie.Se indeparteaza putin pielea de pe piept fara sa fie complet taiat.Rozmarinul,maghiranul si salvia se presara sub piele,apoi aceasta se intinde la loc.Se pun marul,telina si ceapa in interiorul curcanului.Curcanul se pune la cuptor intr-un vas,cu pieptul in sus si se unge cu untul topit,se acopera cu folie de aluminiu.Se pune la cuptor la foc mediu cam 3 ore jumate-4 ore,dar trebuie verificat dupa 3 ore.Dupa 90 minute se unge cu un sos format din amestec de ulei si coniac,sare si piper.Pofta buna!Sarbatori fericite!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luny spune:

intre eternele sarmale, fripturi, carnati, pftii si alte bunataturi traditionale, eu voi prepara si Tarta pentru Mos Craciun
Este pufoasa, cu mere, scortisoara, nuca, si parfumeaza magnific casa in asteptarea Mosului, ce poate fi mai placut?


Ingrediente:

* 6-7 mere
* dulceata de afine sau visine
* unt
* miez de nuca
* 5 oua (la temperatura camerei)
* 5 linguri zahar brun
* 5 linguri faina
* un praf de copt
* zahar vanilat
* scortisoara
* miere

Se curata merele de coaja si se scoate cotorul, apoi se stropesc cu putin suc de lamaie. Se aseaza fiecare intr-un vas yenna sau forma de tort, uns cu unt. In fiecare scobitura, punem bucatele de miez de nuca, o lingurita de dulceata de afine, presaram putina scortisoara pe mere si asezam deasupra lor din loc in loc, bucatele de unt.

Se introduce tava la cuptor cca 30 minute, pana se inmoaie putin merele.

Intre timp, batem spuma albusurile care trebuie sa fie la temperatura camerei, nu direct din frigider. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin cremoase, se adauga si zaharul vanilat, apoi se incorporeaza in albusuri, amestecand usor de sus in jos. Se adauga faina (in care am amestecat praful de copt) in ploaie si se incorporeaza in aluat.

Cand merele sunt rumenite, adaugam peste ele compozitia de aluat si dam la cuptor inca 30 minute, pana trece testul scobitorii.

Se lasa putin sa se racoreasca, se rastoarna pe platou, se unge bine tarta cu miere, apoi se presara nuca maruntita.

aici gasiti postata reteta mea, si cateva fotografii, cat sa va convinga s-o incercati
http://www.bucataras.ro/retete/14976/tarta-pentru-mos-craciun.html

Iubirea mea, MATEI CRISTIAN - Mufarina Pufarina!(16 martie 2008)


Life is to precious to worry about stupid Shit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doria10 spune:

De Craciun o sa fac o ciorba din spinare de porc.
Intr-o oala de 5 litri pun la foc oase de spinare de porc bineinteles cu carne pe ele, mai pun o ceapa potrivita, sare si putin piper.Dupa ce s-au fiert iau carne de pe ele si o pun intr-o alta oala si strecor supa in care s-au fiert ca sa nu ramana oase mici. Apoi curat 3 morcovi pe care ii tai rondele, ii pun in oala impreuna cu doua lingurite de orez. Dupa ce orezul si morcovii sunt fierti pun 300 grame de smantana frecata cu vegeta. Daca cioba nu este destul de acra pun putina zeama de lamaie. Pofta buna!
Craciun fericit tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanacarmen spune:

Pentru fetita mea voi pregati somon cu broccoli facuti la steamer, cu sos de iaurt si ulei de masline.
Pentru mine si sotul meu voi pregati carnati de casa, saramale din carne de curcan si cozonac.
Reteta pentru saramalele din carne de curcan ( pasarea este de curte ) este urmatoarea:
1 pulpa si un piept de curcan
3 linguri orez
4 linguri pasta de tomate
3 cepe
˝ linguri de cimbru
2 foi de dafin
3 linguri ulei
2 verze murate
afumatura - 2 coaste afumate
sare, piper
Cum prepar:
Dezosez carnea si o toc împreuna cu ceapa. Adaug orezul spalat bine si scurs, cimbrul, doua linguri pasta de tomate, sare si piper, dupa gust si omogenizez bine compozitia.
Spal varza, o desfac frunza cu frunza, tai cotoarele si foile le tai bucati. Iau cu lingura din compozitia de carne, pun foaia de varza, indoi spre interior un capat al frunzei, rulez, apoi cu degetul introduc si celalalt capat al frunzei. Asez frunzele de varza pe fundul vasului de lut în care fierb sarmalele. Asez sarmalele în straturi, pun cimbru si foile de dafin. Adaug si afumatura. Deasupra pun varza tocata, doua linguri pasta de tomate diluata cu apa si stropesc cu ulei. Acopar sarmalele cu apa, pun capacul si le introduc la cuptor. Dupa o ora iau capacul si le las înca o ora si jumatate. Si gata....









Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andradarling spune:

Special de Craciun o sa fac friptura de porc la cuptor.
Tai pulpa de porc in felii de 1,5 cm pe fibra scurta, tai bucati de carnat afumat de 5-6 cm lungime si impreuna le pun intr-o tava unsa cu putina untura. Le condimentez cu sare si piper apoi le pun la cuptor pentru circa o ora. Le intorc cam de doua trei ori pana se termina de fript.
Craciun fericit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

doamnelor m-ati dat gata!
imi si imaginez mese frumos decorate, mancaruri imbietoare si mirosuri specifice

sunteti minunate, o sa trag si eu cu ochiul la retetele voastre

dar...

voi fi sincera si o sa va spun adevarat: ca nu eu pregatesc bunatatile pt masa de Craciun

am un inger calauzitor, acela este soacra mea, care ani la rand ne-a obisnuit asa... si nu concepe sa fie altfel

eu ma ocup... si o fac cu mult drag si placere, de cadourile pentru toti cei dragi si de aranjamentele mesei speciale (decoruri, punere in farfurii, pahare speciale etc)..ca sa zic asa de 'cireasa de pe tort'

pana acum am zis.. daca femeia are aceasta placere, de ce sa ma bag eu sa-i creez frustrari!?

ma rog pentru sanatatea dumneaei, dar in acelasi timp cred ca o sa incep prin a o seconda in aceasta activitate

promit!

Si mai am o convingere... bunatatea si dragostea bucatarului sunt ingredientele de succes ale oricarei mese

Masa imbelsugata si cu cei dragi in jurul ei, va doresc tuturor!!







Alinuk
mama de Andu mik (2 ani) si Teo voinik (4 ani)

un ALTFEL... de Craciun



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana_MS spune:

Buna, fetelor!

Reteta preferata a copiilor mei este TIRAMISU, si trebuie sa o fac si de Craciun.
Eu fac asa:

- 3 folii de piscoturi
- 250 g mascarpone
- 5 linguri de zahar pudra
- 2 oua

Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Se adauga mascarpone iar la sfarsit albusurile batute spuma separat.
Intr-o forma se pun pe rand piscoturi inmuiate in lapte cu Nesquick (nu fac cu cafea pentru a fi buna pentru copii) si crema obtinuta pana la epuizare (a cremei,nu a mea:-))) si deasupra presar Nesquick.
Este delicioasa!

Sarbatori fericite, tuturor!

Mergi la inceput