Concediu maternal 24 sau 12 luni

Raspunsuri - Pagina 40

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

In acest sens, al protectiei locului de munca, indiferent de optiune,

As MAME a facut o sesizare catre Min Muncii (in oug 111 erau incluse doar mamele care stau un an acasa sau 3 ani- pt copii cu pb,iar mamele care alegeau optiunea 2 ani nu erau mentionate. Consider ca era o scapare, caci la mom la care au adaugat optinuea '2 ani' nu au fost capabili sa faca updatarea in toata ordonanta ...asa ca pe alocuri au ramas referiri doar la forma initiala cu '1 an')

Reprezentantii ministerului, printr-o directoare de acolo, au declarat ca vor reveni asupra textului si ca vor adauga si categoria de mame care aleg optiunea '2 ani'

Adica protectia sa se refere la toate mamele, atata timp cat se afla in concediu de ingrijire copil si inca 6 luni dupa ce incep munca.

Alinuk
mama de Andu mik (2 ani) si Teo voinik (4 ani)

inceputul meu de lume



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Ministerul Muncii a transmis o serie de precizari cu privire la aplicarea OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Comunicatul ministerului de resort vine in contextul in care, in ultima perioada, noile prevederi ale actului normativ au generat neclaratitati in interpretare.

Un element de noutate adus de acest act normativ il reprezinta acordarea unei sume suplimentare lunare de 600 de lei pentru parintele care se afla in concediu de ingrijire a copilului in conformitate cu prevederile OUG nr.111/2010 (respectiv copil nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011), in situatia in care i se naste un al doilea copil in perioada concediului.

De exemplu, in situatia in care al doilea copil se naste cu doua luni inainte de terminarea perioadei de concediu pentru ingrijirea primului copil (indiferent de varianta de concediu aleasa de parinti), parintele va primi pentru aceste doua luni atat indemnizatia de crestere aferenta primului copil, cat si suma alocata suplimentar de 600 de lei lunar, pentru al doilea copil.

In aceasta situatie, dupa finalizarea perioadei de concediu acordat pentru primul copil, parintelui i se acorda, pentru cel de-al doilea copil, concediul si indemnizatia lunara pentru al doilea copil, in functie de optiunea pe care o face in conformitate cu prevederile OUG 111/2010 (optiunea 1: concediu 1 an indemnizatie intre 600-3400 lei, in functie de media veniturilor, optiunea 2: concediu 2 ani, indemnizatie intre 600-1200 lei, in functie de media veniturilor pe anul anterior).

O situatie diferita este pentru parintii care beneficiaza de concediu de crestere a copilului in baza vechii legislatii, respectiv OUG 148/2005.

In acest caz, pentru parintii care beneficiaza de indemnizatie si concediu de ingrijire pentru primul copil (respectiv copil nascut pana la data de 31 decembrie 2010), iar ulterior li se naste un al doilea copil inainte de finalizarea perioadei concediului (dar dupa data de 1 ianuarie 2011), indemnizatia acordata ramane cea stabilita pentru primul copil, in conditiile prevazute de OUG nr.148/2005 (act normativ care nu reglementeaza acordarea unei sume suplimentare parintilor care se afla in aceasta situatie).

La finalul perioadei de concediu pentru primul copil, parintele beneficiaza, pentru cel de-al doilea copil, de concediul si indemnizatia lunara, in functie de optiunea pe care si-o exprima in conformitate cu prevederile OUG 111/2010.

Prin similitudine cu Codul muncii, respectiv Legea nr.188/1999 privind statutul functionarilor publici, OUG nr.111/2010 reglementeaza in mod expres interdictia aplicata angajatorului de a dispune concedierea persoanelor aflate in concediul pentru cresterea copilului.

In plus fata de aceste prevederi, OUG nr.111/2010 stabileste o masura suplimentara de protectie a locului de munca, respectiv prelungirea cu pana la 6 luni a interdictiei de concediere a persoanei revenite din concediul de 1 an pentru cresterea copilului, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Masurile mentionate nu au efect in situatiile care tin de concedieri pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Totodata, Guvernul va aproba, prin hotarare, norme metodologice prin care se vor stabili aspectele procedurale necesare implementarii ordonantei de urgenta.


sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=22888&utm_source=2912&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Ariadna, multumesc pentru precizari. Este fain sa vezi ca pot aplica vechea legislatie atunci cand le convine. Nu inteleg de ce nu ar beneficia de acel supliment de 600 ron si familiile care au un copil nascut pana la 31.12.2010. Dar, ma rog, este total neinteresant ca eu, x-ulescu, nu intelege unele lucruri.

Ioana, Rebeca (16.05.2004), Sara (17.04.2009) si 32+
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carinablanca spune:

Alinuk, si cu categoria de mame care aleg sa stea acasa 1 an cu plata si 1 an fara plata ce se intampla? Eu cred ca ar fi corect sa existe obligativitatea angajatorului sa pastreze locul de munca 2 ani si apoi inca 6 luni si in cazul lor, deoarece si acest al doilea an eu am inteles ca e tot un concediu de crestere copil, dar fara plata.
Eu cred ca e o varianta la care vor apela multe mamici care au venituri mai mari deoarece intr-un an pot sa primeasca mai multi bani decat in 2 si vor decide sa stea astfel o perioada (poata nu 1 an ) in fara plata pentru a-si ingriji copilul. Plus ca avand venituri mari marea majoritate stiu ca vor fi obligate la un moment dat de situatie sa se intoarca la munca inainte de implini copilul 2 ani si prefera varianta 1 tot pentru a nu pierde bani. Va rog frumos sa aveti in vedere in solicitarile voastre catre guvern si aceasta situatie.

Ariadna, eu nu vad aceasta protectie a locului de munca pentru 1 an si 6 luni dupa revenire la locul de munca ca si o asura suplimentara aparuta acum. Aceasta masura exista legiferata inca din 2003 prin oug 96/2003 in art 21, si sub fora de protectie de 2 ani si apoi 6 luni. Situatia noua este ca acum apare aceasta protectie in legea care trateaza CIC-ul si nu in legea care se refera la protectia maternitatii la locul de munca.
Si apropo, eu nu am vazut sa fi abrogat acea lege si daca e asa atunci se bate cap in cap cu noua lege a CIC-ului privin perioada de protectie a aternitatii.

Alinuk, poate faceti cunoscuta presei sau guvernului si aceasta situatie.

Mami si Maria in asteptarea lui Mos Craciun

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Asa este carinablanca, acel articol nu a fost abrogat. Asa cum nu a fost abrogat nici art.60 alin.1 lit.e din Codul Muncii:
"Art. 60 - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea vârstei de 3 ani."
De aceea, eu cred ca a fost o "scapare" in OUG 111/2010 si probabil ca se va lamuri in Normele Metodologice treaba, mai ales ca s-au facut valuri acum. Si e foarte bine ca s-au facut valuri, pentru ca adaca ar fi ramas asa, s-ar fi gasit desigur angajatori destui care sa profite de aceasta lacuna legislativa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

se pare ca ieri s-au aprobat Normele in sedinta de guvern.
le puteti gasi atasate la articol http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=22751&utm_source=2923&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinab spune:

este o ceata totala. eu inteleg asa pentru mamele la aldoilea copil nascut in timpul primului CIC1 care este de dinainte de ian 2011 ca nu se acorda cei 600ron/luna pana cand incepe CIC@ si ca mai mult se si taie suma de la CIC1 pt ca nu au realizat venituri IMPOZABILE cu 12 luni inainte.


Totodata, se precizeaza ca in situatia in care persoana care se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza OUG nr. 148/2005 si naste un alt copil/copii sau se afla in una dintre situatiile prevazute, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor sau, dupa caz, a situatiilor, nu se acorda majorarea indemnizatiei cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea, prevazuta la art. 9 alin.(6) din OUG nr. 111/2010.



Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=22751&utm_source=2923&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter#ixzz1BakyccLB

Totodata, se precizeaza ca in situatia in care persoana care se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza OUG nr. 148/2005 si naste un alt copil/copii sau se afla in una dintre situatiile prevazute, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor sau, dupa caz, a situatiilor, nu se acorda majorarea indemnizatiei cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea, prevazuta la art. 9 alin.(6) din OUG nr. 111/2010.

Totodata, se precizeaza ca in situatia in care persoana care se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza OUG nr. 148/2005 si naste un alt copil/copii sau se afla in una dintre situatiile prevazute, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor sau, dupa caz, a situatiilor, nu se acorda majorarea indemnizatiei cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea, prevazuta la art. 9 alin.(6) din OUG nr. 111/2010.



Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=22751&utm_source=2923&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter#ixzz1BakyccLB

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carinablanca spune:

In concluzie, vor sa ne oblige sa ne intoarcem dupa 1 an nepbligand angajatorul sa pastreze locul de munca mai mult. In ce tara traim. Deci au facut sa para totul foarte frumos ca se acorda indemnizatia (sau cel putin concediul pe 2 ani) dar nu ne protejeaza nimeni. SI care angajator ne va pastra posturile in aceasta situatie?
SI asa multi concediaza mamicile in cic. Inca nici nu e in plan al doilea bebe si deja ma gandesc ca ce rau o sa fie sa nu pot sta acasa macar 18 luni. Fetita mea are acum aproape 17 luni si inca mai are nevoie de mine. Cred ca undeva pe la 18 luni ar fi deja capabila sa se descurce la cresa fara mine dar inainte nu. Cel putin nu intr-o cresa din Ro.

dar de fapt ce ma stresez eu acum. Pana va veni bebe 2 se vor mai schimba legile de x ori si poate o sa mi se para parfum varianta actuala.

Mami si Maria in asteptarea lui Mos Craciun

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rhynna spune:

Buna seara.Daca stie cineva raspunsul il/o rog sa-mi raspunda...
Situatia este urmatoarea.Eu nu pot intra in cic,si drept urmare va trebui sa intre sotul.Acum ...daca copilul se va naste pe 5 februarie sa zicem...si el pana pe 14 februarie anul trecut a fost in preaviz demisie...iar pe 16 februarie a semnat un alt contract cu o alta firma....va putea beneficia de indemnizatie?Si daca da cum se calculeaza zilele de la 5 febr pana pe 16?

In 38+ cu Sophie Elena (cel mai probabil)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aneline spune:

Asociatia M.A.M.E. - Maternitate, Advocacy, Medicina, Educatie a fost premiata in cadrul celei de-a treia editii a Galei Premiilor Participarii Publice, derulata joi, 10 noiembrie 2011, la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Premiul a fost oferit pentru proiectul “Apel pentru indemnizatia mamelor” si reprezinta o recunoastere a muncii pe care echipa M.A.M.E., alaturi de alte ONG-uri, comunitati online, platforme sociale si mass-media, a depus-o timp de aproape un an pentru a proteja drepturile copiilor si ale parintilor, aflati in concediu de crestere a copilului.

Asociatia M.A.M.E. le multumeste tuturor membrilor Desprecopii.com, si in mod special Mirelei (desprecopii) si Alinei Predescu (Alinuk- membra a Asociatiei M.A.M.E. si PR al site-ului desprecopii.com), pentru sustinerea si implicarea de-a lungul timpului in realizarea acestei campanii de advocacy.

Doneaza online si ajuta la strangerea celor 100.000 euro necesari pt reamenajarea sectiei de pediatrie a Spitalului Fundeni.

Mergi la inceput