Concediu maternal 24 sau 12 luni
Raspunsuri - Pagina 27
pufi79 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ali Nu mai suport sa-l aud pe presedintele Romaniei spunand ironic ca "Parca Romania e plina de mamicute si bebelusi". Chiar asa dle presendinte? ali Mama fericita de Andrei |
vai ce m-am enervat si eu cand l-am auzit aseara.....tara nu mai e plina de femei si copii ci de maicute si bebelusi........
.....viata este acolo unde te regasesti.......
10+ Doamne ai grija de noi
in asteptarea craciunului
ade-elina spune:
Fetelor, ma bag si eu aici, sunt noua pe forum, dar am si eu un comentariu relativ la deciziile luate ieri. Aplicarea acestei ordonante trebuia sa fie prevazuta din luna sept 2011 si nu 1 ian 2011, pt a putea acoperi si acele femei care in acest moment sunt insarcinate si care probabil si-au facut niste planuri inainte de sarcina. Eu sunt un caz care ar beneficia de indemnizatia maxima, dar trebuie sa nasc cam pe 5-6 ianuarie. E frustrant!!!
andruskandu spune:
Fetelor, am fost si eu ieri in P-ta Victoriei... m-am bucurat sa fiu acolo, alaturi de mamici si de burtici... dar tare dezamagita ca au fost foarte putine persoane . Am fi trebuit sa fim cel putin 1000 de mamici, tatici, cand colo... vreo 100 si ceva...
Dar m-am bucurat sa fiu alaturi de voi, si-am cunoscut, chiar daca in fuga... dupa copii, desigur, cateva mamici tare de treaba.
Mi-a fost luat si-un interviu, asa scurt...
Sincera sa fiu, nu consider noua lege o victorie... poate doar un compromis, care, cum spunea cineva mai devreme, va favoriza tot mamicile care castigau mai putini bani, si care vor alege cea de-a doua varianta. Cele care castigau mai mult, si care daca aleg sa stea doi ani acasa, sunt clar defavorizate... exact ca la legea cu 600 ron, pe care, din pacate am prins-o si eu cu Andrei.
Si va pot spune ca tare greu mi-a fost in primul an... iar consecinta? M-am intors la lucru la 11 luni ale lui Andrei. Noroc ca totusi, sotul fiind liber profesionist si fara sef, si-a facut programul dupa al meu, asa ca Andrei a mers la cresa de la doi ani. Iar ca sa-l dau la cresa, m-am mutat in Campina, de unde este sotul meu, fiindca in Bucuresti sigur nu gaseam loc.
Dar cate familii pot face asta? Cate familii isi vor putea lasa copilul cu cineva din familie... sot, bunici, matusi...? Va spun eu ca putine...
Asa ca, mamicile care aveau inainte sa nasca venituri mai mari practic vor fi puse sa aleaga intre copil si bani... la balanta...
Asta am gandit in momentul in care l-am auzit pe Boc vorbind la tv.
Va spun ca, aseara, tare ofticata am fost.
Le-am si spus ieri, celor de la ProTv (cred... nu gasesc link) exact acelasi lucru: desi imi mai doresc un copil, voi fi nevoita sa aman inca cel putin 1-2 ani, datorita faptului ca nu voi avea ce sa-i ofer...
Da, si m-am gandit si la un val de cezariene si nasteri provocate inainte de 31 decembrie, tocmai pentru a prinde legea in forma actuala, care este categoric avantajoasa pentru cele din patura medie si peste medie.
Oricum sunt sigura ca nici o mama nu va pune viata ei si a copilului in pericol, dar cele care sunt spre termen, adica vor avea 37-38 saptamani, sau cele spre 40, dar la care bebe nu e hotarat sa vina e posibil sa faca tot ce le sta in putere sa nasca anul acesta.
lucialu spune:
Ina, se face media dintre ultimele 12 luni antenastere, deci intra si zilele de prenatal dc le iei si cate iei, desigur ca vb de venituri nete, acolo sa calculezi dc iti da cu + au ba si dc va coafeaza. Si sa stii ca se poate lua si tot concediul de maternitate dupa nastere, sunt imp cele 42 zile adica obligatorii in rest jonglezi cum vrei.
desigur ca nimeni niciodata nu iti va ridica statuie.
ina.click spune:
Da, dar astia nu par a cunoaste existenta vreunui concediu maternal. Din ce legi au dat ei par sa creada ca o femeie intra direct in CIC.
Si cum intoarcerea la munc se calculeaza acum in functie de varsta copilului, ma gandesc daca mai are rost sa NU imi iau inainte concediu prenatal, cum planuisem.
Adica practic pierd lunile dinainte. Inainte, luand concediu postnatal prelungeai oarecum statul acasa cu copilul daca sareai peste o parte din prenatal. Acum nu are rost. Eu asa am inteles din alambicul lor de declaratii.
26 +
lucialu spune:
nu prelungeai statul acasa, asta depinde de varsta copilului exclsiv. Adica la 2 si respectiv 3 ani meri la munca indiferent de cat postnatal ti-ai luat. Diferenta o fac banii. Vezi ca gresisem sus, e vb de prenatal in media luata in calcul.
cand eu am prins maternitatea era 85% din veniturile brute, dar media pt calculcul CIC-lui e din veniturile nete. Sper ca m-am facut inteleasa. Mai revin dc e cazul, ma duc sa culc fata.
monica70 spune:
citat din mesajul lui ina.click Deci uite ce inteleg eu...corectati-ma daca gresesc. Daca optez pt pachetul 1, pot sa raman in CIC vreo 10 luni maxim daca vreau sa prind stimulentul respectiv Asta pentru ca se acorda, conform declaratiilor, daca revii pana sa implineasca copilul 1 an. 12 luni - 42 zile postnatal obligatoriu = aprox. 10 luni CIC Da? Sau..nu? In cazul asta mai are rost sa stau la serviciu cum aveam de gand, pana intr-a 8'a luna poate chiar a 9'a sau sa las eroismele de birou si sa intru cat se poate de devreme legal? Ca de stat ca timp tot atat stau iar ca bani....tot atatia iau. Nu vad nici un beneficiu pentru copil ca timp mai mult de petrecut impreuna su bani in plus pt el, si nici nu cred ca-mi ridica vreo statuie careva prea curand. Voi cum veti face? (sau ma rog, cum ati face) 26 + |
E mai avantajos d.p.d.v financiar sa iti iei toate cele 126 zile fiindca sunt platite ca 85% din salariul realizat si nu se platesc nici cea mai mare parte din contributii,parca doar CASS-ul se plateste din cate imi amintesc.Era avantajos si inainte cu CIC calculat la 85% ,acum cu atat mai mult ca va fi procentul la CIC de doar 75%.
Edit: in plus in cele patru luni de concediu pre si postnatal netul va fi mai mare si lunile astea 4 intra in calcului sumei pt. CIC .
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI
ariadna33 spune:
citat din mesajul lui lucialu cand spuneam ca ar fi bine ca cine este interesat sa prinda voce, cate dintre cele care vor naste la anul au dat pe aici cu un commnet ceva nu mai zic la protest? da am fost manipulate,da e fara sens, dar asta e!atat au putut face mamicile cu bebeii din carucioare si brate. Personal mi se pare ok, ft ok pt ca chiar au realizat ceva. Si cel mai mult s-acastigat timp, timp sa gasim solutii dc variatele alea 2 cate sunt, nemultumesc ori se opteze intre ele. Iar timpul este de minim 42 de zile alea obligatorii de postnatal fara luna asta. sa fim realiste:cred ca toate certurile astea de pe forum, care numai la suflet nu mi-au mers, comentariile la articole si mai ales atitudinea presedintelui care este total impotriva noastra spun suficient incat sa intelegem ca putea fi de n ori mai rau si ca la capitolul suport din partea acelora care nu se afla in situatia de a fi viitor parinte sau parinte de copil sub 2 ani, stam ft ft rau. Nu s-a gasit suport suficient nici macar din partea noastra a acelora care suntem vizati si atunci? Sa zicem un mare multumesc fetelor care s-au implicat, multe deja care nici nu mai sunt sau in ft scurt timp nu vor mai fi vizate. Deci dezinteresate. Si un mare multumesc DC-lui ca toate sourile au fost aici si totusi fiind dintr-o alta tara, ne-a inteles si ne-a sprijinit. Doamnelor mi-a facut placere sa va cunosc si mi-ati mers direct la inima! inde "and the song became love and love became the egg" (Happy Feet) my little sunshine |
subscriu!
liliana26 spune:
nu intra tot concediul maternal(apr 4 luni)in calculul sumei pt CIC,ci doar ce se ia inaintea nasterii pt ca suma pt CIC se calculeaza din media veniturilor celor 12 luni anterioare nasterii...
asa ca este mai convenabil cu prenatal mai mare ca durata...