Suedia (3)
Raspunsuri - Pagina 19
LiliGrigore spune:
Amningste, hm...sa mai incerc si cu asta? Eu umblu cu sprayul in nas, oxytocin, dar bebe deja s-a foarte lenevit. Oricum, multumesc pentru sugestie, parca nu sunt gata sa renunt de tot. Cat de putin mai am eu tot ii dau
Si n-o iau prea in tragic, atata ca mi-e dor cum spunea CVA de oamenii pe care i-am lasat in tara.
Tanti Zavaidoc spune:
Hallå! Unde ati disparut? Ce fac bebelusii, ce faceti cu scolile, joburile, mutarile, plimbarile? Nimeni-nimic-nimicuta?
Stie cineva unde o gasesc pe Pippi Långstrump? Ca am decis sa o strang de gat. Gata, nu mai suport! Sau nu, intai ii tund coditele si apoi o strang de gat! Nu e destul ca am ca text de literatura poveste cu Pippi, nuuuuuuuu... Mai sunt si filme la TV tot cu ea. Si stati asa, ca vine vara si pe Barnkanalen numai pe ea o vezi! In plus, fiu-meu e fan puzzle. Sa mai spun ca puzzle-urile sunt cu Pippi?
Eu una sunt fan Bamse-urs simpatic, cumsecade si la locul lui. Dar ala nu e dom´le asa de invaziv ca Pippi asta!
Gata, am zis. Acum mai ziceti si voi.
mihaela_s spune:
Hahaha, mie mi-a placut mai mult Emil :-) . Fie-mi amandoi asa ca am citit din ambele:-) .
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Foxy-le spune:
ha,ha- tanti! esti haioasa, cu Pipi a ata! (de fapt a lor)
Mie Emil mi-a placut. am vazut film si m-am distrat bine. si pipi film(dar ecranizat in USA) mi-a placut.
Flory - ce mai faceti voi? ai mai facut ceva cu actele?Eu am scos personbevisul (are 3 pagini)si am gasit 3 traducatori legalízati aici in S. Una e in Malmö, una-n Lund si una in Örebrö. aia din lund zice ca ia 2,5kr pe cuvant. o sa-l trimit la ea si cat o fi o fi. trebuie sa-i fac actele copilului.apoi apostilam. si copia si traducerea.... Mare scarpinici cu hartiile astea.
O sa merg si eu la scoala sa ma inscriu la SAS pt anul urmator(ce incepe in aug).
Fetele, dupa sas grund pot face vreun curs cu profil sau trebuie sa urmez musai sas A si B si apoi? sau sas a si b pot fi cu profil???habar n-am.
Kristian al meu e ca un atom - intr-una e in miscare, sunt cu ochii pe el ca pe butelie de acum. crestem...))))
Salutari si vreme buna va doresc!
mihaela_s spune:
Foxy, depinde de cursuri...sunt si din cele la care nu ai nevoie de SAS B. La noi la Komvux erau cataloage cu ccc cursuri(gen undersköterska, personlig assistent, muncitori in agricultura, prelucrarea lemnului, etc) unde era suficient sa ai absolvit SAS grund. Asta pentru ca SAS grund te duce cu suedeza la nuvel de clasa a 9-a absolvit, de unde poti alege liceu(in cazul nostru SAS A si B) sau meserii. Daca doresti insa cursuri la nivel universitar, e obligatoriu SAS B absolvit. Poti face si paralel desigur, cursurile de meserii cu SAS A si apoi B. Numai sa...poti! Ma refer aici la timp. Mie mi s-a parut mult SAS A si B, mai ales cu copii...dar depinde desigur de fiecare. Succes mult! Acum am vazut ca intrebi daca SAS A si B pot fi cu profil...nu am auzit, la noi nu e cu profil, e numai suedeza si atat. Dar poti lua cursuri in plus, care nu iti folosesc decat :)) ca inveti suedeza mai bine si din alte domenii dar si iei bani de la CSN. Acelasi lucru il poti face si la SAS grund. Mie mi-a prins tare tare bine. Si banii, desigur :).
Eu invat pentru ultimul examen din anul asta, pe 3 iunie il am, tineti pumnii. Apoi vacanta, lucrez cat sunt acasa, dar mergem o luna in concediu de vara...Romania 10 zile si apoi Scotia. Si de la sf. de august din nou la scoala, macar nu mai sunt boboaca :)). Cam atat de pe insula. Va pup, numai bine!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
lorelaim spune:
Mihaela - multa bafta in continuare! E greu si cu sc si cu fam de care sa ai grija Eu am renuntat (doream sa fac ceva cursuri de fr la universitate) - si am decis sa ma ocup pe moment numai de fam.
Dintre cartile faine - pentru copii - in lb suedeza (dar si engl ) - recomand colectia cu Findus si Pettson (Findus e absolut adorabil - un "copil" rasfatat si pus pe sotii) http://sv.wikipedia.org/wiki/Pettson_och_Findus
Multa sanatate si numai bine va doeresc
mihaela_s spune:
Lorelai multumesc inca o data! Daca fetele mele erau mai mici, sigur nu puteam face nici eu asta. Dar sunt o femeie activa si nu imi place sa stau acasa...oricum puteam munci dar numai ca vikarie ceea ce nu mai voiam. De asta am decis ca ccc cu cat mai repede incep scoala cu atat e mai bine. Oricum sacrificiile ar fi fost la fel, eu mai in varsta...au foat multe de pus in balanta. Un an a trecut, mai am doi...
Fetelor am intrat sa va urez La multi ani de ziua mamei!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
LiliGrigore spune:
Buna vara la toata lumea!
Tanti Z toata lumea e pe afara la soare ca doar doua luni avem la dispozitie sa ne bucuram de caldura, stii doar, asta daca nu avem parte de vreo vara ploioasa.
Foxy, person bevis-ul cela de trei pagini este un formular special? Cand am fost la skatteverket si le-am spus pt ce imi trebuie m-au intrebat ce nr de formular e.
A durat mult pana a sosit inregistrarea numelui de la skatteverket?
Tanti Zavaidoc spune:
Citat: |
citat din mesajul lui LiliGrigore Tanti Z toata lumea e pe afara la soare ca doar doua luni avem la dispozitie sa ne bucuram de caldura |
Buna va zic si eu tuturor! Sa traiti cu toate, mame sau nu (ca ieri nu am intrat sa va urez).
Nu stiu unde e soarele ala despre care vorbeste Lili, ca eu zilele trecute voiam sa imi scot chilotii de blana de la naftalina. Frig, dom'le, frig!
Cu scoala, greu, complicat, complex. In primul rand, de gasit manuale. Nici macar noi nu se prea gasesc (si costa vreo 500 de coroane bune suedeze), dar nici SH. In final, cred ca am gasit, dar inca astept sa le primesc. Sa vedem cat de serioasa o fi Semerli Sursinay aia de trebuie sa mi le trimita...
Daca are cineva de vanzare manuale pentru SAS, va rog sa scrieti aici. Orice manuale, orice nivel.
Nu prea inteleg ce scrieti voi despre certificatul de nastere romanesc. Nu am trecut prin asta, dar ma gandesc ca e util sa scrie cineva pasii de obtinere al lui, sa punem pe prima pagina.
La fel, poate ar fi bine sa facem si un minighid al proaspatului emigrant. Pentru personnumer si inscriere la diverse ma ofer sa scriu.
Poate le punem pe prima pagina, sa fie accesibile celor interesati.
Mihaela, esti de acord sa facem asa?
mihaela_s spune:
Perfect de acord, numai ca trebuie sa deschizi subiect nou pentru asta(asta e deschis de mine si numai eu pot face modificari la prima pagina) si apoi cine deschide subiect nou sa copieze pe prima pagina acele informatii ca sa fie mereu la capitolul la care povestim.
Daca doresti, poti face trimitere catre pagina mea de blog unde am adunat informatii pe care le-am considerat eu utile(in masura in care mi-au fost solicitate mie de catre cei care au ajuns pe blogul meu cautand informatii despre Suedia).
http://vorbele.wordpress.com/informatii-suedia/
Manuale eu am avut numai de la biblioteca, pentru ce sa dai banii pe ele? Pana la SAS B nici nu am avut niciun manual, profele ne predau pe foi(le primeam la curs, trase la xerox) si aveam carti de citit, facut referate, recenzii, etc. Si la restul materiilor am invatat numai dupa cursurile de la clasa, a fost suficient. O fi la noi altfel decat in alte parti?
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie