Suedia (3)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Buna, Sarah, si bine ai venit! Daca te inscrii la SFI, ai dreptul sa lasi copilul la gradinita 8 ore. Am scris pe undeva in capitolul asta cum se face adaptarea, cum se inscrie copilul la gradi si alte amanunte. Mult succes cu acomodarea si sunt convinsa ca lui Patrick ii va placea la gradinita, mai ales ca vor mai fi copii la fel de mici ca si el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sarah_78 spune:

Multumesc fetelor, sunteti foarte primitoare, merg in urma sa caut postul referitor la gradinita.

Va doresc o zi senina!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cva spune:

Buna dimineata,dragelor imi cer scuze n-am mai scris de mult dar cine a avut de-a face cu o mutare asa de amploare ma intelege.Intai de toate Miha ma bucur ca ti-a placut orasul ''nostru''si noi il descoperim usor usor,am avut saptamana asta un pic de relas sotul incepe lucrul luni,eu cand m-or chema deocamdata nu stiu.Am depus actele pt numere si acum asteptam.Si acum cateva pareri la prima vedere:in primul rand nu a fost WOW a fost ok(m-a asteptam la mai mult)ma refer la peisaje,curatenie,politete,etc.Referitor la oameni lucrul de care imi era cel mai teama,am avut parte numai de oameni super in jurul nostru care chiar ne-au ajutat super mult dar ce sa vezi nici unul 100%suedez,asa ca....nici despre asta nu pot spune mare lucru oricum e important ca iti zambesc pe strada,ca sunt gata sa-ti raspunda la orice intrebare care este evident in engleza si chiar o fac super bine,dar au si ei uscaciunile lor la fel ca si la noi doar ca la noi sunt mai multe.Scria cineva intr-un post anterior despre scuipatul pe strada credeti-ma chiar se practica si am crezut ca mi se intoarce stomacul pe dos cand am vazut.Am descoperit si magazine ok cu preturi ok mai tarziu mergem sa descoperim piata de legume care se tine doar sambata si duminica.Limba mi se pare grea dar nu imposibila si sper sa-mi placa s-o invat.Mi-a placut ieri tare mult un parc care este imens o sa va scriu numele intr-un post viitorunde desi era full nu era aglomeratie,unde timpul parca statea in loc,nimeni nu avea nici o grija toata lumea se bucura de viata(se pare ca v-a trebui sa ne invatam cu ideea).Si acum intrebarea de rigoare credeti ca e mai bine sa fac SFI gratuit sau cel pt care se plateste e mai ok ,nu-mi luati in nume de rau intrebarea doar ca am citit tot felul de lucruri despre asta si vroiam sa aflu si parerea voastra.
Pupici o duminica frumoasa va diresc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Bine ai venit!

Cat despre cum sunt suedezii, trebuie sa stii ca asta e tara feministelor si a asistatilor sociali. Asadar, egalitatea si egoismul lor merge pana a refuza gesturi de curtoazie sau de politete tipice romanesti. Odata fiind in metro la ora vf. o femeie de vreo 70 -80 de ani statea in piciare aproape de usa. Toti se frecau de ea cum mergeau pe culoar. Dar nimeni, absolut nimeni nu s-a ridicat sa-i ofere locul, desi erau si adolescenti pe scaun, in definitv m-am ridicat i-am facut semn sa-mi ia locul si pana ce am coborat femeia aceea nu m-a scapat din priviri. Stia ca nu sunt suedeza,dar cred ca murea de curiozitate sa stie de unde sunt.:). Explicatia pt egoismul suedezilor in a oferi ajutor e tipica lor: platesc taxe mari pt ajutor social, de care beneficiaza toti in drept, teoretic nu sunt nevoiasi sau fara ajutor, ei sunt educati cum ca toata lumea este egala, femeile nu vor sa fie ajutate de barbati sau sa le deschida usa sau ajute la bagaje chestii de-astea,c a de ar fi ajutate ele nu ar mai fi feministe, oamenii in varsta refuza sa fie considerati persoane cu nevoii speciale, iar oamenii ii trateaza ca pe egalii lor, indiferent de varsta. plus ca suedezii nu sunt dispusi la small talk. Ei cred ca o persoana ar trebuie sa vorbeasca cand chiar are ceva de spus, nu doar povesti de dragul povestilor. De ce ajutorul adesea vine de la cei non suedezi, cred ca din cauza ca acesti oameni au trecut odata prin ceea ce trecem noi, stiu greutatile si intrebarile noastre, pe cand un suedez habar nu are. Un alt exemplu: eu circul cu metroul, dar uneori imi iau bilete. Biletul este stampilat cu ora. E valabil cam o ora cred. Ei bine de multe ori , angajatii de la metrou sau busuri care sunt arabi sau africani ma lasa sa folosesc acelasi bilet chiar daca timpul a expirat (odata era expirat cu vreo o ora si ceva cred), in timp ce anagjatii suedezi imi stampileaza alt bilet si daca a trecut doar 2-3 minute peste ora respectiva. Asta e.
Opulenta si grandomanie nu o sa gasesti aici. Ba chiar oamenii care afiseaza ostentativ asa ceva sunt judecati, adica nu sunt priviti bine. Orasele lor adesea arata modest, la fel si casele.
Curatenia are si asta o explciatie. Cand s-a topit zapada , acum in aprilie, peste tot vedeam pungi, plasticuri, doze, hartii etc, Si nu-mi venea sa cred. Dar mi-am primti si explicatia: cica iarna cand ninge (si uneori ninge neintrerupt zile intregi) gunoaiele sunt acoperite cu zapada si cei ce trebuie sa le ridice nu le vad. Cand se topeste zapada, abia atunci curata tot, dar nu imediat la prima topire.... cam pe cand cred ca nu o sa mai ninga.
Piesajele suedeze sunt de o frumusete plictisitoare. Mereu apa, mereu paduri , mereu stanci.
Si da, ai dreptate au si ei uscaturile lor.
Nu stiu cum sa te sfatuiesc pt cursurile de limba. Eu inca nu iau. dAr am citit ca la folksuniversitetet se invata mai repede, cursul e mai de calitate, acum nu stiu. http://www.folkuniversitetet.se/Om-Folkuniversitetet/In-English/Swedish-courses/
Cel mai bine e sa intrebi atat la folksuniversitetet cat si SFI, dar depinde de timpul tau, de cand vrei sa incepi, de cat de repede vrei sa inveti, de disponibilitatea financiara. Si abia apoi sa iei o decizie.
http://www.folkuniversitetet.se/Kurser--Utbildningar/Sprakkurser/Svenska-Swedish/ lista cursurilor de la folksuniversitetet .Din cate inteleg, un nivel este undeva intre 3000- 5000 kr. Si sunt 6 nivele. Si nu stiu exact cate sunt in Göteborg.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Buna tuturor! Sandico, despre cursuri iti pot spune ca nu sunt diferente fundamentale intre cele gratuite si cele cu plata. Am avut colegi la SFI care au facut un nivel sau doua la Folkuniversitet, apoi au continuat cu SFI. Pana la urma, sistemul e flexibil si, daca tu vrei sa inveti mai repede, e posibil. Dai teste si treci la nivelul superior. Un sfat nu cred ca iti poate da nimeni, dar mi se pare important sa fii chibzuita cu banii acum, la inceput. Cateva mii de coroane chiar inseamna multicei bani si ar fi pacat sa ii cheltuiesti daca ai alternativa de a studia gratis.
Cat despre ajutor, eu sunt in cealalta tabara: am primit ajutor in special, daca nu exclusiv, de la suedezi get-beget. Poate o sa scriu alta data despre asta Mult succes tuturor si ne citim pe aici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Sandica, bine ati ajuns cu bine!
Sigur ca fiecare percepem in felul nostru noua viata. Si in plus conteaza mult unde locuiesti. Noi aici pe insula, fiind lume putina in afara sezonului e liniste si pace, curatenie, lume civilizata(rar am vazut sa scuipe pe strada, dar in Kalmar am vazut de multe ori, desi nu e un oras foarte mare). Sincer la noi vara e cel mai poluat si murdar, aglomeratia turistica isi spune cuvantul. Noroc ca edilii chiar isi fac treaba si se face curatenie dupa turisti, altfel cred ca ne ingropam in gunoaie demult.

Aici pe insula emigranti sunt putini si majoritatea cu care am interactionat a fost suedeza. Si am primit si noi ajutor uneori necerut, oameni foarte de treaba. Uneori ajutor personal, alteori ca familie...nu am avut probleme. Dar cum spuneam, fiecare are experienta lui si e normal sa fie asa.

SFI e f flexibil, poti invata in ritmul tau linistita. Eu am dat la SFI doua nivele intr-un semestru. Dupa SFI daca contiui e la fel...mergi in ritmul tau, poti merge si mai incet si mai repede decat e ritmul clasei, nu e nici o problema. Si profesorii te ajuta, sunt profesori la Studieteket(cel putin asa era la noi) care sunt acolo numai ca sa ajute elevii.

Succes mult si...suntem aici sa te incurajam!

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

CVA ma bucur ca ati ajuns cu bine.
Normal ca intr-un oras mareai sa gasesti un mare amalgam de indivizi.De aici si unele impresii mai neplacute. dar voi veniti din <Romania, asa ca nu cred ca ce este aici va sperie, nu-i asa?
Cat despre frumusete - aia nu sta musai in oras. Cand veti incepe sa va plimbati prin imprejurimi, ai sa vezi locuri ff faine. (aici depinde cat de oameni ai naturii sunteti). Si sigur veti ajunge sa vizitati diverse orase.
Scoala la SFI este buna. Trebuie sa intelegi ca asta este o scoala pt adulti unde ti se ofera indrumare, suport si bazele. restul depinde absolut de tine.
In rest, la alte postari m-am inflamat un pic . Le cam iau apararea suedezilor si tarii. Nu consider ca exista comparatie intre Ro, care a ajuns cum a ajuns(datorita oamenilor, normal) si aceasta tara. Sotul a fost in Ro acum 2 sapt si a venit cu nervii inflamati si i-a placut de 10 mai mult aici. Noi credem ca aici nu avem absolut nimic de care sa ne plangem. (normal ca se gaseste). De la gunoaie, tigani cu manele(care domina tara aia, mai nou), zone din natura acoperite de gunoaie, gropi,praf,pana la animalute lasate de izbeliste pe drumuri, chinuite de oameni inraiti, prostiti totul ma dezgusta la tara aia! Si, din pacate nu vad sa fie mai bine, ever! Studiati istoria - mereu s-a zis ,,o sa fie mai bine". Ok,cand????
Gata cu amaraciunea. A venit vara, ne pregatim de mers la plaja si-n plimbari.
Ce va mai fac bebeii? al meu ma terorizeaza, a scos untul din mine
Va pup, succese la scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliGrigore spune:

Offfffff, m-ai demoralizat, Foxy... Si eu care tot trag speranta sa se mai indrepte ceva in tara aia despre care inca mai spun ca e a mea si pe care inca o mai numesc "acasa"
Ai dreptate, aici e nu de 10, ci de 100 de ori mai frumos si mai civilizat si cand vorbesc cu suedezii si facem comparatie ei rad si spun ca asa era si Suedia acum 50 de ani. Deci poate...peste o jumatate de secol, daca mai apuc...o sa vad

Eh, sa vorbim de bebei Noi suntem bine. Anastasia creste multumita mai mult ersättningului decat laptelui de mama defecta si stresata. Incepe sa se apropie de pragul la care toti bebeii devin super simpatici.

Si ce bine ca veni vara si iesim si noi la aer mai mult. Cred ca de asta nu se mai intampla foarte multe pe aici, fiindca toata lumea stie ca trebuie sa profiti cand e asa de frumos afara.

S-auzim numai de bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

Lilisor - n-o lua si tu in tragic acum . Esti aici, totul e ok, bebita creste. Ai grija de tine si poate iti mai revii cu lapticul. si eu ma lupt acum sa -l mai refac. mi-am comandat ceai ,,amningste" de pe minimundus. il incerc si pe ala.e doar 36 kr /punga de 100g plante

Bafta si sanatate..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cva spune:

Buna fetelor,Foxy-le chiar nu am vrut sa te inflameztrebuie sa aveti rabdare cu un om care si-a lasat jumatate de suflet in RO nu pt tara care e asa cum o stim(de aia am ales sa plecam)ci pt oamenii pe care i-am lasat acolo daca as fii putut sa-i iau cu mine ar fi fost minunat.Intr-adevar am ajuns la mare iar peisajul mi-a taiat rasuflarea,scapasem de agiatia de oras si asa cum spunea si Miha pe mine marea ma binedispune indiferent de anotimp si numai pt faptul ca iau tramvaiul si in 30min sunt la mare imi ridica moralul.Deci pot sa spun ca am vazut si altceva care de data asta nu ca mi-a placut m-a impresionat.In rest e greu ca in afara de skype nu prea vb cu nimeni in afara de sotul meu si cel mic si asta ma deprima rau de tot(poate e si ploaia de vina)In rest de la 1 Mai incep serviciul si poate asa mai ies si eu din starea asta de negativism in care am intrat.
In rest sa auzim de bine,pupici!

Mergi la inceput