Prima spovedanie / copil

Prima spovedanie / copil | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Imi puteti spune cate ceva despre cum/daca ar trebui sa pregatesc un copil pentru prima spovedanie? Imi este teama sa intervin prea mult, dar nici nu vreau sa pun copiii in fata faptului implinit.

Apoi, cum procedez daca nu vor sa se spovedeasca? Ma refer la baiat mai mult, fata este altfel. Nu vreau sa-l oblig, are o fire mai ascunsa, mai fricoasa si nu stiu cum sa-l iau.

Am gasit pe Internet o poveste care mi-a placut, dar nu sunt sigura daca parintele nostru va avea timp de astfel de discutii, as fi vrut sa-mi spuna ce sa fac, imi este jena sa-l intreb din nou. Aici este povestea respectiva, chiar la inceputul interviului:

http://calindragan.wordpress.com/2010/11/02/parintele-dionisie-duhovnicul-manastirii-albac-%E2%80%9Ecum-deslusim-glasul-domnului-la-spovedanie%E2%80%9D/

Sa le explic eu putin inainte sau sa-mi vad de treaba?

La tzara americana (poze)

"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Daca voi va spovediti, cred ca nu are nevoie de alta pregatire .Daca il iei cu tine de cateva ori si il rogi sa te astepte in biserica atat timp cat te spovedesti tu (acum, nu stai si tu mai mult de 15 minute inauntru..) singur va cere sa intre si el.
Daca voi nu va spovediti, cred ca nu e o idee foarte buna sa-i duci pe ei primii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Cu siguranta are nevoie de pregatire, si nu de la voi, ci de la un preot, iar pregatirea pt spovada se face in timp, nu de azi pe maine, ma refer la insusirea informatiilor referitoare la pacate.
Ce varsta are fiul tau?

Crinuta si minunea ei

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=XsrUd97Xddw&NR=1" target="_blank"> Archbishop Fulton Sheen

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Crinuta are dreptate.
Si eu am mers la nshpe ore de religie inainte de prima spovedanie (bine, la catolici asta coincide cu prima impartasanie) insa totul pe baza de studiu.
Ne facuram cu totii fituici sa nu uitam Cred ca eram prin clasa a 5-6 a, nu mai retin exact.

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Draga ML,sigur ca poti sa-ti pregatesti copiii pt spovedanie,n-ai de ce sa te temi,tu esti mama lor si ei in tine au incredere mai mult decit in oricine,deci nu te teme!ma bucur pt voi!

Ioanadara are dreptate:daca cei mici va vad pe voi spovedindu-va,li se va parea firesc sa faca si ei la fel.Noi mergem la spovedit cu copiii dupa noi si le-am explicat ce si cum si fata cea mare a inteles,mi-a dat si o "proba" asa ca,desi are doar 5 ani,daca as duce-o sapt viitoare la biserica,ar sti sa se spovedeasca.Daca baiatul tau nu e pregatit,lasa-l doar sa observe,vorbiti firesc despre eveniment si asteptati momentul cind va vrea si el.

Fetele catolice,la noi copiii se spovedesc inca de la 7 ani,deci nu putem astepta clasa a 5-a si nici nu se fac ore de cateheza la biserica,in scoli nici atit nu cred ca se face religie la virste asa mici,deci rolul revine familiei.Care e si un privilegiu cum spuneam si altadata.

Doamne ajuta!

Mergi la inceput

Eu pe la 8-9 ani am facut prima Spovada si Impartasanie, cu o pregatire de luni de zile.
Nu se poate altfel, nu e usor sa intelegi pacatele.
Nasol ca nu se fac ore de religie la Biserica. Unde sa invete copiii daca nu de la cei mai in masura sa le transmita aceste informatii deosebit de importante? Oricat ar cunoaste parintii nu e suficient, nu au pregatirea necesara si exista riscul ca spovada sa fie ineficienta, incompleta, etc.

Crinuta si minunea ei

www.youtube.com/watch?v=XsrUd97Xddw&NR=1" target="_blank"> Archbishop Fulton Sheen

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Pana la urma am indraznit sa-l intreb din nou pe parinte si a ramas sa venim sa discute dansul cu copiii, apoi hotaraste ce si cum si cand. Il intreb pe dansul pe mai departe.

Baiatul are 7 1/2 ani. Sotul nu se spovedeste, are alta religie.

Ma voi spovedi si eu in aceeasi zi (multumesc de idee, asa este, ajuta sa ma vada pe mine intai). Nici la biserica noastra nu se tin ore pt. copii. Dar sunt prea multe de spus, multumesc lui Dumnezeu ca am gasit o biserica!

Iertare, am uitat sa va multumesc si voua, poate daca nu mentionati nu-l mai cautam pe parinte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

ML,va fi bine,ai sa vezi.Si normal ca preotul va spune citeva cuvinte unui copil care se spovedeste prima data,il va pune cumva intr-o situatie de incredere,n-or fi toti stralucitori ca preotul din articolul tau,dar orisicit.

Crinuta,dar la copii asa mici-7,8,9 ani,parca nici nu mi se pare firesc sa li se explice termenul de "pacate" si cu atit mai putin clasificarea lor(pacate de moarte,strigatoare la cer si care-or mai fi,ca eu nici acuma nu le stiu bine la teorie).Scopul e ca micul crestin sa fie familiarizat de mic cu exercitiul spovedaniei atit in manifestarea sa exterioara(mers la preot si spus ce ai pe suflet)cit mai ales dobindirea constiintei pacatului.Copilul adica tb sa fie constient ca anumite "rele"(furtul,agresiunea,minciuna,neascultarea de parinti sau stiu eu ce pacate or mai fi la virsta asta)sint acte care nu plac nici celor din jur si nici lui Dumnezeu.Dar,daca ne pare rau de ele si le marturisim,"relele"se iarta si se sterg.Mie mi se pare suficient ca un copil sa stie deocamdata doar "practica"si,cu timpul,cu virsta,Duhul Sfint fiind cu copilul tocmai prin aceste taine de spovedanie si impartasanie practicate constant,copilul devenit adolescent va aborda si teoria,va invata si despre pacate si felul lor,dar va fi pregatit altfel.

Deci eu zic ca in Biserica noastra nu-i chiar rau..credinta sa fie,ca restul se studiaza si pe parcurs.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Eu ii duc pe cei mici la sapte ani la spovedanie (oricum mult mai rar decat se impartasesc ei) mai mult pentru ca in capsorul lor sa se faca deja legatura :taina spovedaniei-taina impartasaniei (pentru mai tarziu) si nu neaparat pentru a-si constientiza pacatele. Pentru a se crea o obisnuinta.
Nu stiu sincer ce "pacate" are un copil de 7 ani in adevaratul sens al termenului.
ML, chiar ma gandeam de ieri sa spun ca idee dar am uitat: la noi, preotul de cate ori ii spovedeste pe cei mici le spune ca ultimul cuvant in decizia de a se impartasi sau nu in fiecare din duminicile urmatoare, pana sa ajungem iar la dumnealui , il are mami. Deci, el le da dezlegare sa se impartaseasca de cate ori isi doresc asta, dar daca mami spune o duminica "astazi tu nu te poti impartasi pentru ca ..." atunci el trebuie sa asculte asa.
Asta primii doi ,trei ani , deja dupa 10 ani ei vor fi capabili sa aprecieze singuri daca sunt pregatiti sau nu de impartasanie si nu mai intreba de la sine pe mami.Cred ca preotul vorbeste altceva la spovedanie cu ei cand mai cresc.

Mergi la inceput

Katya, ba e f important sa li se explice, insa se explica mult mai simplificat, pentru ei.

Eu zic ca fara cateheza nu e ok deloc...., dar daca voi sunteti multumiti asa, voi stiti mai bine....

Crinuta si minunea ei

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ML

Pana la urma am indraznit sa-l intreb din nou pe parinte si a ramas sa venim sa discute dansul cu copiii, apoi hotaraste ce si cum si cand. Il intreb pe dansul pe mai departe.

Baiatul are 7 1/2 ani. Sotul nu se spovedeste, are alta religie.

Ma voi spovedi si eu in aceeasi zi (multumesc de idee, asa este, ajuta sa ma vada pe mine intai). Nici la biserica noastra nu se tin ore pt. copii. Dar sunt prea multe de spus, multumesc lui Dumnezeu ca am gasit o biserica!

Iertare, am uitat sa va multumesc si voua, poate daca nu mentionati nu-l mai cautam pe parinte.

Foarte bine ai facut ca l-ai abordat pe Parinte. Sa indraznesti mereu, doar asta e meseria lui. In plus el are pregatirea necesara.

Crinuta si minunea ei

Mergi la inceput