Concediul mamelor
Raspunsuri - Pagina 29
raly spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui mathilda
o sa-ti spun cazul meu. cu 1 copil am avut 3 luni indemnizatie, cu al 2 nimic si cu al 3 lea n-o sa am nimic. nu, nu fac parte din high class sa-mi permit si da am avut o cariera ( am lucrat in belgia ca jurist, apoi avocat stagiar), aici in canada am lucrat in hr. si incerc sa-mi echivalez si aici diploma si sa dau examenul de barou. fata cea mare are 4 juma, baietelul aproape 1 an si urmatorul se va naste la anu in mai. o sa ma intrebi cat am de gand sa stau acasa? m mult de 2 ani sigur. si mai vreau nca 1 bb- deci 4. o sa astept sa se duca bb3 la scoala si intre timp sper sa dau si sa iau examneul de barou si apoi ma intorc la munca. poate cu al 4 o sa stau cel mai putin, din pacate. cam atat.da. mi-ar placea sa stau 2 ani acasa platita, mi-ar fi placut sa stau si anul asta platit din pacate asta e situatie. eu am ales sa stau acasa pt ca nu-mi plac conditiile de cresa de aici- si fetele din canada stiu despre ce vb. daca eram in belgia poate ma intorceam dupa 3 luni, caci acolo e alta mancare de peste. deci la mine indemnizatie moca- alegerea de a sta acasa imi apartine si nu depinde daca statul imi da sau imi ia |
Wow Mathilda, ce curajoasa esti cu 4 copilasi. Cred ca trebuie sa fie tare frumos.
Si eu ma pregatesc sa dau examenul de Barou aici si lucrez in domeniul juridic financiar. Bafta multa la examene!
cristoiu spune:
OK, am inteles, deci nu vreti sa trimiteti copiii la cresa din cauza ca sunt proaste.
Bine, dar asta nu se rezolva brusc cind copilul are 2 ani. La 2 ani e la fel de ne-benefic. Si la 3 ani la fel, daca gradinita e la fel.
Ca sa nu mai vorbim de scoala.
Care e solutia atunci?
Intrebarea mea e daca ati avea posibilitatea sa ii trimiteti la o cresa decenta sau home day care decent de la 1 an, l-ati trimite sau ati sustine tot ca e in detrimentul copilului?
cristoiu spune:
La noi ni se pastreaza postul 3 ani. Daca ar fi platiti 2 ani, as fi ales sa lucrez tot la 1 an. Dar depinde, daca as lucra chiar in meseria mea, ceea ce o voi face la un moment dat, depinzind de contract, ma voi intoarce chiar si dupa 6 luni.
lenabum spune:
BUNA DIMINEATZA
AM CREZUT CA STRAINATATEA NE SPRIJINA,DAR VAD CA NU.RUGAMINTEA MEA E SA VENITI AICI SI SA VEDETI CAT DE GREU ESTE,
DE CE ATI PLECAT?
CA NU VA PLACEA ROMANIA? NU CRED CI PENTRU CA ATI AVUT NOROCUL(CHIAR DACA SENTIMENTAL NU E USOR) SI PT CA ATI VAZUT CA AICI NU AVETI NICIO POSIBILITATE
CREDETI CA NU AM STA DOAR UN AN ?BA DA ,DACA AM AVEA IN FATA POSIBILITATI MATERIALE BUNE,CA SA PUTEM PLATII BONA SAU CRESA.
NU AM FACUT COPII PT CE NE OFERA STATUL,CI CA SI VOI PT CA NI IAM DORIT,DAR E MULT MAI GREU LA NOI ,SI NU PT CA NU VREM SA MUNCIM CUM SA INVATAT STRAINATAEA SA SPUNA
LOCUIESC LA TARA,PT CA LA ORAS NU AM PUTUT SA AM O CASA,DE BINE DE RAU AM GASIT UN LOC DE MUNCA LA PRIMARIE,UNDE SALARIU VINE CAND ARE BOC BANI,SI REDUS DUPA POFTA INIMII LUI,CASTIGAM IN JUR DE 150 EURO.
SOTUL LUCREAZA LA NEGRU IN CONSTRUCTII SI VINE ACASA LA 2-3 LUNI PE UN SALARIU NU FOARTE BUN,A LUCRAT CU CARTE DE MUNCA SI ARE DE LUAT SALARIU DIN DOUA LOCURI DE ACUM 2 ANI,ASTIA SUNT PATRONII LA NOI.
SI EU AS FACE MAI MULTI COPII,DAR COPILUL PE CARE IL AM ACUM LAM FACUT DATORITA UNUI CREDIT BANCAR,CUM AR FI DACA MA INTORC LA MUNCA SI DACA DATORITA LUI BOC SUNT DISPONIBILIZATA?
NU AU BANI ? AU DAR PT EI,PT PROSTIE NU.
DACA AM AVEA IN FATA OCHILOR MAI MULTE POSIBILITATI DIN CARE SA ALEGEM AM FII MAI RELAXATE SI NOI,DAR SITUATIA NU E DE LOC ROZA
CONCEDIU PANA LA 3 ANI ESTE PT COPILUL CU HANDICAP
CRED CA AM SCRIS MULT SI PROST DAR PT MINE CONCEDIUL ASTA IMI DADEA STABILITATE, NU FINANCIARA CI A UNUI LOC DE MUNCA
fericita mamica cu
mica, BIANCA MARIA
09.06.2010
http://family.webshots.com/album/578091226pChrLJ?vhost=family
Vivela spune:
poate gresesc, dar s-ar putea sa fie cea mai "ieftina" varianta pt statul roman - asta cu CIC timp de 2 ani. s-o fi intrebat cineva cam la cat s-ar ridica investitia de a face nu-stiu-cate crese + personalul aferent acum, pe timp de criza?
mie mi-e ca or sa reduca si perioada de concediu si n-or sa faca nici crese, pentru motivul ca nu-s bani. ca vorba aceea, enuntata de ilustrul ministru al muncii, "fiecare va gasi cumva solutii" chiar si in cel mai sinistru scenariu.
Traiesc in Orasul Alandala
inbox spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui cristoiu La noi ni se pastreaza postul 3 ani. Daca ar fi platiti 2 ani, as fi ales sa lucrez tot la 1 an. Dar depinde, daca as lucra chiar in meseria mea, ceea ce o voi face la un moment dat, depinzind de contract, ma voi intoarce chiar si dupa 6 luni. |
Asta mi se pare o alternativa sa poti sta in concediu fara plata pana la un anumit numar de ani. Sa stiu de cand decid sa fac copilul ce am de facut, sa nu ma mai oblige sa platesc din salariu asigurari pentru perioada asta de 2 ani si sa decid singura ce asigurari imi platesc.
-Concediul nu se reduce de la 3 la 2 ani ci de la 2 la 1 an, fara nici o alternativa reala pentru mama, decat sa bage in casa pe tanti X mare experta in cresterea copiilor ca a avut si ea 3 copii si n nepoti. ( Din experienta mea, toate, absolut toate bonele pe care le-am vazut cu copii la locurile de joaca le aplica acestora cate o palma terapeutica...si ma tot gandesc daca acolo unde le mai vede unul si altul fac asa, in casa cand sunt singure cu copii ce fac?)
-Cresele, s-a mai discutat, iti primesc copilul de la 1,6 luni, sunt insuficiente, iar personalul cat ar vrea el sa fie de calificat nu are cum sa faca fata la numarul de copii, conditiile nu mai zic, ar trebui sa le vedeti si apoi sa va dati cu parerea...Sa nu-mi ziceti ca inainte de 89 cum se cresteau copii, fiindca atunci sistemul de crese era foarte bine pus la punct. Sau cum la 2-3 ani se schimba conditiile din crese?, nu, nu se schimba, insa la 2-3 ani poti sa duci copilul la camin, gradinita cu program prelungit unde conditiile sunt net superioare ai mai multe alternative la 2-3 ani decat la 1 an, de fapt as putea spune ca abia atunci are o mama in Romania alternative!
-Centre de zi, nu exista si nici nu vor aparea peste noapte, astea cred ca ar fi cel mai rapid de pus pe picioare, insa ma indoiesc de mobilizarea mamicilor, cred ca pentru mobilizare ar trebui ceva mai mult timp, pentru schimbat mentalitati,
- Nu ne putem baza pe lasa ca iese mama la pensie, eu una nu pot, nu mi-a stat nimeni cu copii nici o zi, a fost treaba mea ce fac cu ei si cum ii cresc si daca mi se imbolnavesc o zi ce fac cu serviciul si cine le da medicamente, eu nu ma pot baza pe parinti si nici nu e normal fiindac si din cauza asta a luat asa o amploare pensionarea bunicilor pe caz de boala si pe te miri ce cazuri...
Eu vreau sa fim corecti unii cu altii, sa fim realisti, sistemul trebuie schimbat, e clar ca va trebui sa ne aliniem majoritatii ( fiindca nu suntem singura tara de pe glob care acorda 2 ani mamelor), insa trebuie gandit un sistem viabil care sa functioneze in timp, trebuie educatie, in Romania trebuie multa educatie sunt medii in care cei 200 de lei din alocatie sunt tocmai buni pentru bautura parintilor, minimul acela va exista, problema mare nu va fi la cele cateva mamici care iau 85 % din salariu si care acel 85% sa fie mai mare de 600 lei, acestea sunt prea putine.
Ideile expuse de capcaunul mi s-au parut de bun simt, dar cand vom intalni un guvernant sa gandeasca atat de profund, si unde vom gasi acei functionari care sa puna in aplicare un sistem atat de complicat...la noi totul se gandeste in functie de " an electoral" sau nu.
Mi-ar parea sincer rau pentru mamele care in ianuarie ar trebui sa-si lase copii si sa se intoarca la munca, sa gaseasca o solutie in pripa, sper sa nu se ajunga aici si totul sa se faca treptat, fara prea mari repercursiuni.
mamica de printesa Maria 15.11.2006 si bebe Mircea -25.09.2010
Bebe Beca spune:
| citat din mesajul lui crissu234 Deci sincer nu le inteleg pe cele care se plang ca in Romania vor reduce concediul de la 3 la 2 ani.... Sincer... Vai, ce tragedie!! Asa ca, cu riscul de a nu ma face tocmai "placuta" de unele femei, sper sa il reduca! |
Vai tu, ce chestie! Si asa tare te bucura ideea asta? Da' de ce te bucura asa de tare?
Ioana,
Rebeca (16.05.2004),
Sara (17.04.2009) si
26+ 
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca
Lala_D spune:
| citat din mesajul lui mamitzica Eu am o intrebare si o nedumerire-ce au facut mamele cu copii lor inainte de a avea 2 ani platiti sa stea acasa? Toti copii din generatia anterioara sint traumatizati pentru ca au fost institualizati?Nici o mama nu a alaptat pe chestia asta? Eu va inteleg ca va cereti drepturile dar am impresia ca ceea ce voi nu vreti sa intelegeti este ca statul/guvernul etc nu are de unde sa plateasca acesti 2 ani. Daca nu as stii 2 cazuri concrete(nu din auzite ci concrete de-adevratelea)care in cei 2 ani au lucrat la negru luind bani de la guvernoi si de la locul de munca si lasind copilul sau copii cu bunici acasa mai ca mi s-ar inmuia inima. Occidentul nu e neaparat raiul pe pamint din nici un punct de vedere si nimeni din Occident nu crapa de ciuda ca voi aveti 2 ani de concediu pentru copil;ceea ce persoanele din Occident incearca sa va spuna este ca si pentru tarile cu economie puternica este imposibil sa sustina economic statul acasa 2 ani pe BANI.Si faptul ca daca vrei sa stai 2 ani cu copilul este foarte bine,dar pe cont propriu. Iar datul cu parerea gratuit cum ca copii care merg la cresa sub 1 an sint traumatizati si debilitati este doar o parere personala nesustinuta de studii profesioniste.Ca si tzatza Ioana din virf de munte poate veni sa spuna ca ea a crescut 10 copii si stie ce vorbeste. Va doresc sa va pastrati drepturile dupa cum as dori ca pensionarilor sa li se dubleze pensia pentru ca au muncit o viata,ca si parintii mei,si acum au o pensie mizerabila. |
Iti pot spune eu cum am procedat in 2 variante, la 2 copii.
La primul am ales sa ma intorc la job cand avea 3 luni.
In acel moment pentru mine era vital sa fac aceasta alegere profesional vorbind.
Am avut noroc sa am cu cine lasa copilul atat de mic in perfecta siguranta si fiind propriul stapan la job sa imi fac un program flexibil.
Nu am regretat nicio secunda, a fost alegerea cea mai potrivita pentru noi ca familie.
La al doilea copil, 7 ani mai tarziu , am ales sa stau cu el acasa cei 2 ani regulamentari in momentul acela plus sa imi intrerup activitatea profesionala inca un an, un an si jumatate dupa acel moment deoarece pentru familia mea era mult mai important sa fiu eu acasa cu amandoi decat sa fiu la job.
Profesional si financiar am pierdut mult prin aceasta alegere insa nu o regret. Lucrez part-time de acasa, pe bani mult mai putini insa sunt alaturi de copii.
Deci nu exista pentru nimeni o solutie universala.
Dar este vital sa poti face o alegere potrivita pentru familia ta.
Cred ca asta ar trebui sa aiba in vedere guvernul, sa le lase mamicilor o varietate de optiuni din care ele sa aleaga ce e mai bine pentru ele si familia lor.
Poate unele vor alege sa se intoarca la job mai devreme, altele sa mai stea cu bani mai putini mai mult timp, altele vor alege bona, cresa sau concediul fara plata.
theo_2004 spune:
| citat din mesajul lui crissu234 IDeci sincer nu le inteleg pe cele care se plang ca in Romania vor reduce concediul de la 3 la 2 ani.... Sincer... Vai, ce tragedie!! Asa ca, cu riscul de a nu ma face tocmai "placuta" de unele femei, sper sa il reduca! |
Ai citit cu atentie ce s-a scris pe aici? Atat ai inteles Tu ca se reduce concediul de la 3 la 2 ani!!!
Concediul de crestere si ingrijire copil pana la 3 ani este acordat doar mamelor ai calor copii sunt bolnavi!!! Au grade de handicap!!! Ciudat mod de a te bucura ai crissu234
mami de theo (7.11.2004)
"o zi in care nu ai ras este o zi pierduta"
roxy spune:
mie imi place ca toti se bat cu pumnu in piept ca ele au mers la job cand bebe avea 3 luni sau 6 , deci cine e ca ele...nicidecum puturoasele care aleg sa stea 2 ani acasa...(de aici nu va mai mirati daca sotii va spun la fel ca stati ca proastele si nu mergeti la lucru ) , dar toate spun...mi-am lasat copilul cu ....pe maini sigure.
Deci asta e ceea ce se trece cu vederea uimitor de usor...nu toate avem parintii langa noi, sa-i lasam cu nepotii si sa ne intoarcem la lucru, nu toate avem bani de pus pe cineva care sa stea cu ei, si daca ii dai la o cresa sa zicem si se imbolnavesc ce faci? Crezi ca de la servici te lasa sa iti iei liber de cate ori e virusat copilul? Nu, ca te da afara, sa stai acasa , da copilul racit cu febra nu-l poti duce la cresa...si asa ajungi sa se faca iar avorturi pe banda rulanta, si poate alte crime monstruoase din lipsa posibilitatilor de a ii creste.
Si daca voi ca mame vorbiti asa , cu ura la adresa celor care din motive doar de ele stiute nu pot sa-si lase copii pana la gradinita, ce sa mai vorbim de barbati care tot asa vad situatia...ca nevasta e o puturoasa si o proasta pe care nu o mai ia nimeni la un servici si sta acasa sa-i manance lui banii.
Pacat.

).