Concediul mamelor
Raspunsuri - Pagina 26
Laura25 spune:
Am rugamimtea sa ramaneti aici la subiect si postarile legate de inchiderea contului lui Madamar sa le scrieti la subiectul de la 'Anunturi tehnice ...' Multumesc!
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
mathilda spune:
pb majora nu e ca se va micsora la 1 an de zile. pb e ca -n cativa ani se va reduce cu mult sub 1 an. oamenii nu inteleg deloc ca normele ue le cere. in cativa ani tb sa ne armonizam tot la standardele lor. asa ca ganditi-va de pe acum ce veti face daca cic e de 3 sau 6 luni.
flory_blanca spune:
Am tot citit despre indemnizatia mamelor de mi s-a acrit. Pana la urma noi tot vorbim si Boc oricum taie. Ceea ce mi se pare cel mai anormal lucru este aplicarea retroactiva a legii cand in Constitutie scrie ca legile nu se aplica retroactiv si mi se pare si normal pt ca s-ar crea un haos dar cum la noi nu tine nimeni cont de Constitutie sau legi nu cred ca mai este nimic de comentat.
Mi se pare total deplasat cand aud pareri de genul "mamele stau cu mana intinsa sa primeasca ajutoare". Domnilor si doamnelor mamele nu sunt niste cersetoare ci niste persoane care isi cer drepturile decente de altfel si cele care beneficiaza de mai mult de 600 de lei au cotizat pt acei bani.
Mami de fetita frumusica foc!
Nadia 29.04.2010
lenabum spune:
draga laura am impresia ca sensibilitatea asta a voastra a dus la inchiderea contului lui madamar
multumesc ca mai indrumat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
ce sa spun va dor ochii daca cititi ce nu va convine
ajung la concluzia ca sunt prea multe persoane neinteresate de aceasta indemnizatia ,pt ca nu au avut ocazia sa beneficieze de ea,pt ca sunt gospodinele convinse (comode)invidioase pe cele care au serviciu
multumesc si astept sa ma propuneti la inchiderea contului
mamele de la flori de liliac oricum sunt deosebite si suntem toate o familie
fericita mamica cu mica, BIANCA MARIA
09.06.2010
http://family.webshots.com/album/578091226pChrLJ?vhost=family
Ramonika spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mathilda pb majora nu e ca se va micsora la 1 an de zile. pb e ca -n cativa ani se va reduce cu mult sub 1 an. oamenii nu inteleg deloc ca normele ue le cere. in cativa ani tb sa ne armonizam tot la standardele lor. asa ca ganditi-va de pe acum ce veti face daca cic e de 3 sau 6 luni. |
ce sa facem? nu vom mai face copii. o sa-i faca doar tiganii si cei care ii fac pt. alocatie. asta va fi Romania in cativa ani.
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
Ramonika spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui addinel
ramonika, si cand copilul va avea 2 ani ce vei face cu el? crese tot nu vor fi, sa stii. problema asta exista de ani si ani de zile, fara a fi bagata in seama pana acum. oricum, aici sunt de acord cu tine- ar trebui o perioada de gratie data mamelor, in care sa gaseasca solutii. nu sa iti spuna: peste 2 saptamani te intorci la serviciu. mama lu' maria randuri pentru maria |
ba de la 1,5 - 2 ani se gaseste unde sa lasi copilul (eu am gasit deja, daca nu ma crezi iti dau link), dar la un an sau sub un an, aproape nici o sansa. pe langa faptul ca nu ar fi benefic nici pt. copil.
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
alinuk spune:
pt ca acest subiect se cheama 'concediul mamelor' ma gandesc sa va informez despre detaliile legate de ce am mai facut azi
(multumiri Elarei de pe DC, fetelor de pe miresici si Asociatiei MAME fara de care nu s-ar fi facut asta)
scrisoarea de mai jos a fost transmisa atat in lb romana cat si in engleza (multumim Catalinei, mamaluimatei de aici)
===============================================================================
Scrisoare deschisa adresata domnului Jeffrey Franks - Seful misiunii Fondului Monetar International in Romania
Stimate Domnule Jeffrey Franks,
Asociatia M.A.M.E. alaturi de mai multe ONG-uri si comunitati online fac un apel urgent pentru reconsiderarea pozitiei pe care o aveti cu privire la relatia dintre institutia pe care o reprezentati in tara noastra si masurile luate de guvernul roman. Solicitam o reactie in aceasta chestiune in contextul solicitarii de reducere a bugetului asigurarilor sociale raportat la diminuarea concediului pentru ingrijirea copilului si a indemnizatiei aferente.
Va facem cunoscut faptul ca Romania nu poate fi comparata cu nicio alta tara europeana din punct de vedere al conditiilor de ingrijire institutionalizata a copiilor in varsta de pana la 2 ani. In
sustinerea acestei afirmatii, va aducem la cunostinta existenta unui numar extrem de redus de crese, in cadrul careia un ingrijitor are in responsabilitate intre 20 si 30 de copii, conditii ce nu permit o dezvoltare normala si corecta a niciunui copil.
De asemenea, lipsa posibilitatilor financiare ale mamelor pentru angajarea de bone, posibilitatile multiple de imbolnavire ale copiilor in cadrul creselor, privarea copiilor de laptele matern si de o evolutie normala, lipsa programelor educationale, saracia si proasta gestionare a situatiei economice de catre guvernul tarii sunt tot atatea motive care ne diferentiaza de alte state.
Cercetarile sociologice cu privire la evolutia colaborarii dintre Romania si Fondul Monetar International releva faptul ca cetatenii acestei tari nu au suspectat nicio clipa institutia financiara pe care o reprezentati ca nu ar fi impartiala si ar urmari altceva decat relansarea si dezvoltarea economica a tarii noastre.
Acesta este motivul pentru care va rugam insistent sa luati o pozitie corecta fata de intentiile Executivului de la Bucuresti in privinta reducerii concediului pentru ingrijirea si cresterea copilului si a indemnizatiei pentru mame.
Va facem cunoscut faptul ca aceste intentii au starnit o stare de revolta si mahnire la nivel national, corelata cu lipsa de incredere din ce in ce mai mare in masurile Guvernului Boc, care se erijeaza in salvatorul natiunii, sub umbrela aplicarii unor masuri nepopulare indicate de catre FMI.
Toate variantele de lucru avute in vedere cu privire la reducerea acestei perioade si a indemnizatiei conduc inevitabil la pierderi financiare mult mai mari decat cele despre care se crede ca ar conduce la economii, cu implicatii sociale extreme de grave pe termen mediu si lung:
- Numarul insuficient de locuri in cresele de copii si imposibilitatile financiare de angajare a unor
bone vor obliga mamele sa renunte la locurile de munca, avand drept consecinta scaderea
contributiilor sociale;
- Conditiile precare existente in cresele din Romania, lipsa unor spatii pentru ingrijirea copiilor
bolnavi, conditiile insalubre din aceste institutii vor obliga parintii sa apeleze la solutii extreme
prin solicitarea de concedii medicale multiple, platite de la bugetul sanatatii, dar si posibilitatea
pierderii locurilor de munca;
- Determinarea cuplurilor de a renunta la a avea copii, ceea ce va aduce Romania in pragul unei
imbatraniri a populatiei, cu efecte grave pe termen mediu si lung.
Acestea sunt cateva exemple care vor obliga statul roman la cheltuirea unor sume infinit mai mari decat cele cheltuite in prezent cu femeile care au “indraznit” sa ramana insarcinate si sa dea viata viitorului tarii.
Graba aplicarii unor masuri in mod pripit cu scopul de a reduce cheltuielile face ca nimeni din conducerea Guvernului sa nu aprecieze costurile reale ce vor fi suportate de Romania.
Nu faceti ca asa zisele masuri de relansare economica sa devina povara unei generatii si asa mult prea incercata de vremurile pe care le traim!
Cu speranta ca apelul nostru va avea un ecou pozitiv, va adresam rugamintea de a ne transmite punctul dumneavoastra de vedere cu privire la cele mentionate in aceasta scrisoare.
Va multumim,
Asociatia M.A.M.E.
Comunitatile online desprecopii.com, miresici.ro, reclama mascata.ro
Asociatia mame pentru mame
Active Center Centru de Pregatire Pre si Post-Natala
Asociatia TATA
La Leche League Romania
Asociatia pentru Nasterea Naturala si Alaptare
Asociatia pentru Comunicare Non-violenta
Comunitatea on-line Feminism Romania
===============================================================================
Alinuk mama de Andu mik si Teo voinik
www.youtube.com/watch?v=spKBKGd6vro" target="_blank">Un vis implinit!
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
lucialu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Edip lucialu, nu am instigat... mi-am sustinut un punct de vedere bazat pe principii economice. eu cred ca discutiile astea ar trebui sa dea mult de gandit. daca iti planifici viata pe seama guvernului e dezastru... inca sunt convins ca in f. multe cazuri motivul nu sunt copii care nu au crese ci banii dati de guvern pe o perioada mai indelungata. ca altfel nu te tine nimeni sa stai cu copilul acasa pana la 7 ani. pe mine ma socheaza asta deoarece unele mamici se bazeaza pe acea indemizatie in situatia in care Ro e o economie capitalista si oricand sotul poate ramane fara servici.. atunci ce mai faci? cui te mai plangi? nu se schimba regulile peste noapte si atunci? atitudinea asta se va perpetua si peste 30 de ani cand acesti oameni vor fi in fata guvernului sa le mareasca pensia ca lor nu le ajunge... pe traseu, vor vota in functie de ce alte beneficii li se vor promite... si tot asa... stiu ca e dur dar asta e realitatea. |
Ba, chestia cu suprapopularea a fost o porcarie si la nivel de idee, mai ales ca sunteti tatici. V-ati aruncat chibritul unul altuia langa canistra cu gazolina.
In rest, crud dar adevarat in muuulte spuse de voi...
Insa nimic nu e simplu si chiar asteptam macar abtire dc altceva mai bun nu se putea.
Capcaunul a incercat, insa cine sa-l mai asculte dupa atatea impunsaturi, care nu mai sunt nici macar haioase in conditiile date. Crede-ma, ca nu ai cum sa intelegi nici dc ai avea toata bunavointa din lume. Trebuie sa o simti.
Cat despre bani versus crese. Da, as prefera sa imi pot alapta copilul pana la 2 ani, dc pot si vrea. Mai ales dc vrea, pt ca totul depinde de ea, nu de mine. Vreau sa am dreptul de a opta, sa fac ce pot in functie de copilul meu(adica de cum e ea), ca sa fie fericita si sa aiba start bun in viata. De la 2 la 3 ani as prefera sa o dau la cresa Insa nu ar fi capat de tara dc ar fi si mai devreme si o simt pregatita. Insa vreau cresa, sa existe. Si nu sa-mi iau copilul bolnav de-acolo sau resemnat de nebagare in seama ori altoit. E buna cresa, dc e asa cum am spus pt ca se invata in comunitate, sa se imbrace, se indeamna cu alti copii sa manance nu neaparat singura,sa faca la olita, nu e obligatoriu dar dc invata , de ce nu? Si mai ales sta printre copii, socializeaza. Si mie, pt mine un job part time, sa castig si niste banuti si sa pot sa ii ofer prezenta copilului dupa cresa pt ca e inca mica si are nevoie, plus as avea timp in care sa mai rezolv una-alta acasa. Si nici nu as rugini profesional vorbind. Dar asta e vise taica ... mai ca as spune utopie la noi in tara, la cum e privita femeia si asa mai departe.
alinuk spune:
si comunicatul de presa aferent
=========================================================================
COMUNICAT DE PRESA
Mamele din Romania solicita lamuriri Fondului Monetar International
Bucuresti, 3 decembrie 2010
Asociatia M.A.M.E., alaturi de mai multe ONG-uri si comunitati online, a transmis vineri,
3 decembrie 2010, o scrisoare deschisa sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, prin care
a facut un apel urgent de reconsiderare a pozitiei pe care o are cu privire la relatia dintre institutia
pe care o reprezinta in tara noastra si masurile luate de Guvernul roman. Semnatarii acestei
scrisori au solicitat un raspuns public cu privire la solicitarea FMI de reducere a bugetului
asigurarilor sociale raportat la diminuarea perioadei concediului pentru ingrijirea copilului si a
indemnizatiei aferente.
Facem un apel public catre factorii decizionali, sa ia in considerare gravele efecte pe care
actualele propuneri guvernamentale de modificare a legislatiei in domeniul cresterii si ingrijirii
copilului, le vor avea asupra vietii acestuia si asupra Romaniei pe termen lung.
Atragem atentia asupra catorva efecte negative ale unor astfel de masuri:
· emotional-afective cu impact negativ asupra achizitiilor cognitiv-comportamentale a
copilului;
· scaderea natalitatii cu impact negativ pe termen lung;
· continuarea procesului de imbatranire demografica a Romaniei;
· incurajarea muncii la negru, pe de o parte, mamele care se simt nedreptatite prin aceste
masuri nu vor mai dori sa contribuie la bugetul de stat prin plata de taxe si impozite, iar pe de
alta parte, bonele care vor fi angajate de familiile care isi permit acest lucru isi vor primi
remuneratia fara un contract, in consecinta statul pierde dublu. In cazul in care va fi introdusa
legea bonelor si va fi impus un contract intre cele doua parti, parintii nu sunt dispusi sa
plateasca taxele catre stat aferente acestui contract. Daca luam in calcul aceste cheltuieli,
sunt mult mai mari decat cele cu indemnizatia actuala;
· impact economic redus in plan macro, dar cu efecte imediate negative in plan familial din
cauza lipsei alternativelor (crese insuficiente, lipsa bonelor profesioniste)
· cresele existente in prezent nu fac fata cererilor anterioare de inscriere, fiind necesara
suplimentarea locurilor cu circa 20%. Cu atat mai mult cu cat din 2011 daca s-ar intoarce la
locul de munca circa 100.000 de parinti aflati in concediul de crestere a copilului, locurile din
crese vor fi supralicitate, incurajandu-se astfel “spaga” pentru a putea inscrie copilul. Pe de
alta parte, conditiile din crese sunt mult inferioare nivelului la care ar trebui sa se prezinte, iar
personalul nu este calificat corespunzator si are in supraveghere un numar prea mare de
copii pentru a putea oferi fiecaruia educatia si ingrijirea de care are nevoie;
· familiile monoparentale raman fara alternative reale de subzistenta;
· conflicte intre angajator si parintii care vor dori sa revina din concediu mai repede decat
au anuntat initial, putand periclita si locurile de munca a celor angajati pe durata determinata
pe posturile vacante ale parintilor aflati in concediul de crestere a copilului, fapt care are ca
urmare directa cresterea somajului;
· cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat cu privire la eventualele probleme de
sanatate cu care s-ar putea confrunta copiii incadrati la cresa in jurul varstei de 1 an, costuri
atat pentru recuperarea sanatatii copilului, cat si pentru concediile medicale ale mamelor.
Dorim sa reamintim ca beneficiarii indemnizatiilor pentru cresterea copilului nu sunt
asistati sociali, indemnizatia nu reprezinta un ajutor social, ci o asigurare sociala, care este platita
din bugetul asigurarilor sociale, la care toti acesti beneficiari au contribuit minim 12 luni
consecutive inainte de nasterea copilului, procentual din salariu, nu cu o suma fixa.
Prin urmare, nu putem accepta ca indemnizatia sa fie transformata intr-o suma fixa, ea
trebuie sa ramana calculata ca procent din veniturile realizate anterior de parinti.
Referitor la economia care se realizeaza prin reducerea perioadei concediului de crestere
a copilului si a indemnizatiei, Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, a declarat joi
seara intr-o emisiune televizata ca aceasta economie este echivalenta cu spaga care se plateste
la o singura licitatie organizata de o companie a statului.
Mentionam ca, in data de 8 decembrie 2010, reprezentantii ONG-urilor si parintii afectati
de aceste masuri vor protesta in fata Guvernului, intre orele 11.00 si 13.00. In cazul unor conditii
meteo nefavorabile, carucioarele in care ar trebui sa fie bebelusii vor fi goale, pentru a nu-i
expune unor riscuri de imbolnavire si propunem mamelor sa-si poarte simbolic copiii in
brate, aducandu-le cate o poza!
Asociatia M.A.M.E.
Comunitatile online desprecopii.com, miresici.ro, reclama mascata.ro
Asociatia mame pentru mame
Active Center Centru de Pregatire Pre si Post-Natala
Asociatia TATA
La Leche League Romania
Asociatia pentru Nasterea Naturala si Alaptare
Asociatia pentru Comunicare Non-violenta
Comunitatea on-line Feminism Romania
=========================================================================
Alinuk mama de Andu mik si Teo voinik
www.youtube.com/watch?v=spKBKGd6vro" target="_blank">Un vis implinit!
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
cristoiu spune:
Ramonika, eu sunt pentru concediul de maternitate de 2 ani, asa ca idee mi se pare super sa existe optiunea, desi cred ca Romania ar fi unica in lume cu asemenea concediu, fiindca este un mare lux pentru o tara sa finanteze asa ceva.
Dar nu inteleg de ce ii tot dati ca nu e benefic pentru un copil de 1 an sa mearga la cresa, gradinita sau home day care. Adica de ce nu e benefic? Si eu aveam idea asta, dar am dat copilul la home day care - desi as fi preferat o cresa, dar nu prea sunt locuri - si asta de la 1 an fix. Si nu pot sa constat decit beneficii, invata foarte multe de la ceilalti copii, e foarte fericita sa mearga sa se joace acolo, e muuuult mai sociabila si mai ablia social decit alti copii neinstitutionalizati. Singurul dezavantaj e ca e racita de 4 luni in continuu, dar asta e, doctorul spune ca e de bine.
Deci, de ce nu e benefic`? Intreb si eu.