Cojocul se poate spala la masina automata ?
Buna.
As vrea sa va intreb daca un cojoc se poate spala la masina automata ?
Eu imi spal incaltamintea si imbracamintea din piele intoarsa astfel, dar acestea nu au blana, asa ca nu stiu cum ar iesi cojocul dupa o tura rapida in masina de spalat.
Astept raspunsurile.
Multumesc.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Raspunsuri
CorinaDani spune:
nu
pielea se va usca foarte tare si va crapa in cele din urma, deoarece inainte de a fi confectionat cojocul, a fost supusa unui tratament (argaseala)
de ce nu-l duci la o curatatorie ?
sau, exista kit-uri de curatare si intretinere pentru obiecte confectionate din piele intoarsa.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Alizee spune:
Multumesc, Corina.
Am vazut ca esti on line si am lansat intrebarea.
O sa-l duc la curatatorie.
allinta
CorinaDani spune:
eu chiar am experimentat spalatul cojocului, si fix asta s-a intamplat
pielea si blana s-au curatat foarte bine, zici ca era nou, insa asa de rigida si scortoasa s-a facut pielea intoarsa, incat a inceput sa crape in zonele mai solicitate (la umar, sub brat)
inainte de a-l spala il dusesem de vreo 2-3 ori la curatatorie (asta era pe vremea lui ceausescu), il curatau bine nimic de zis, insa prindea un miros urat/ciudat si aveam impresia ca-l razuiau cumva, pentru ca pielea parea ca se subtiaza dupa fiecare curatare.
acum sunt alte vremuri, alte substante si metode de curatare, cred ca tot curatatoria e mai potrivita, eventual cauta una ecologica, ma gandesc ca vor folosi substante mai putin agresive...zic si eu...
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
irinai spune:
Citat: |
citat din mesajul lui allinta Buna. As vrea sa va intreb daca un cojoc se poate spala la masina automata ? Eu imi spal incaltamintea si imbracamintea din piele intoarsa astfel, dar acestea nu au blana, asa ca nu stiu cum ar iesi cojocul dupa o tura rapida in masina de spalat. Astept raspunsurile. Multumesc. allinta A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni. |
Ai spalat o haina de piele intoarsa la masina de spalat?
Si nu s-a stricat? A iesit la fel de moale ca la inceput sau s-a rigidizat?
Ca tare ma bate gandul sa fac si eu la fel. Pe a mea am dat-o la o curatatorie ecologica si nu am vazut nicio diferenta. Absolut niciuna. Parca nu i-ar fi facut nimic. Plus ca a fost destul de scump iar rezultatul 0.
Alizee spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui irinai
Ai spalat o haina de piele intoarsa la masina de spalat? Si nu s-a stricat? A iesit la fel de moale ca la inceput sau s-a rigidizat? Ca tare ma bate gandul sa fac si eu la fel. Pe a mea am dat-o la o curatatorie ecologica si nu am vazut nicio diferenta. Absolut niciuna. Parca nu i-ar fi facut nimic. Plus ca a fost destul de scump iar rezultatul 0. |
Da, am spalat la masina si pantofi si haina din piele intoarsa, DAR am pus si balsam de rufe. Fara balsam iese tare ca o scoarta, asa cum a patit CorinaDani.
Corina, eu voi risca si voi baga cojocul la tura rapida. Mai ales ca zici ca a iesit ca nou. Daca i-ai fi pus si balsam, nu patea nimic.
Multumesc.
allinta
CorinaDani spune:
allinta, pe vremea lui ceausescu nu exista balsam de rufe si putina lume avea masina de spalat automata.
m-a dus capul, ce-i drept, sa spal cojocul cu sampon, pentru ca in mintea mea de adolescenta, am gandit ca detergentul era prea agresiv pentru pielea intoarsa si blana. phii, ce rani faceam la degete cand spalam de mana 2-3 lucrusoare, era asa de aspru si caustic detergentul ala...
dar probabil ca fiind deja "agresata" de curatarea chimica, avea si oarece vechime (il purtase mama si mi-l daduse mie), pielea intoarsa nu a mai rezistat si a cedat in final...
ah, si sa nu uit : dupa ce am spalat cojocul si l-am stors la masina automata, am pieptanat cu mare atentie, cu un pieptan sau perie deasa, gulerul de blana, pentru ca se stransesera firele ca niste codite rasta, se incretise blana
dupa ce s-a uscat, aveam o minunatie de guler de blana la cojoc, moale, pufos, nu mai era "batucit"
Alizee spune:
daca s-a intamplat pe vremea lui ceausescu, e de inteles.
imi amintesc detergentul care imi facea rani la maini.
bine ca au aparut si la noi masinile de spalat automate.
allinta
geniest spune:
Allinta, te rog eu frumos descrie un pic procesul tehnologic ca tare ma tenteaza sa fac si eu asa cu o haina de piele intoarsa.
Ce cantitati de detergent (ce detergent ??), ce balsam (cantitate?), ce program al masinii de spalat ????
Multumesc mult !
CorinaDani spune:
va mai dau un sfat important : daca tot vreti sa spalati cojoacele la masina, folositi detergent lichid pentru rufele bebelusilor.
in felul acesta pielea intoarsa nu va fi agresata si degresata de substantele de inalbire din detergentii pudra, evitati si riscul aparitiei petelor de la granulele colorate din detergent.
iar in privinta balsamului de rufe, intuitia imi spune ca ar trebui sa folositi mai mult decat pentru o tura normala de rufe spalate. pielea intoarsa si blana chiar au nevoie de un produs care sa le "catifeleze".
succes si sa ne tineti la curent cum ati procedat si care a fost rezultatul final.
Alizee spune:
Citat: |
citat din mesajul lui geniest Allinta, te rog eu frumos descrie un pic procesul tehnologic ca tare ma tenteaza sa fac si eu asa cu o haina de piele intoarsa. Ce cantitati de detergent (ce detergent ??), ce balsam (cantitate?), ce program al masinii de spalat ???? Multumesc mult ! |
Program de spalare normal, detergent pe jumatate fata de cat pui de obicei, balsam ceva mai mult, temperatura : 30 de grade, stoarcere : 400 turatii.
Cu placere.
allinta