sarbatori imprumutate

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

ina.click, dar stii ca si in Romania se face un fel de carnat cu sange? Sangerete se numeste, dar mai multe nu stiu, decat ca e in acelasi mat ca si caltabosul (mancau ai mei, eu m-am abtinut).
Pe aici gasesc sangerete la magazinul polonez. Si am o colega slovena care mai stie de el. Cand incepem noi doua sa povestim de tot felul de delicateturi in pauza ne distram pe cinste!
Iar despre carne cu frcute la fel m-am mirat si eu acum ceva timp, pana mi-am amintit ca bunica mea facea o tocana cu carne si gutui si alta cu prune uscate.
Draguta chestia cu saritul in noul an Poate ma apuc si-o fac traditie de familie, cine stie?

monabella, dar nu cred ca e nimic in neregula sa nu faci ham de Craciun. Colega mea poloneza face peste, italienii la fel, ucraineanca face sarmale ca si noi... si suntem toti si canadieni in acelasi timp, si sarbatorim Craciunul deodata. Dar fiecare in felul lui.

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lali

Acum eu imi aduc bine aminte ca atunci cand eram copil bunicul la tara imi facea dovleac cu lumanare inauntru, dar nu mai tin minte cu ce ocazie, insa sigur toamna ( ca erau dovleci din ... productie proprie) cam in vremea in care faceau si focuri pe camp ca sa curete miristile. Cu siguranta in vremea aia nu auzise nimeni din anturajul nostru de Halloween. Poate isi mai aminteste cineva care era ocazia si ma lumineaza.

de Sf. Andrei, probabil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Citat:
citat din mesajul lui Donia

ina.click, dar stii ca si in Romania se face un fel de carnat cu sange? Sangerete se numeste, dar mai multe nu stiu, decat ca e in acelasi mat ca si caltabosul (mancau ai mei, eu m-am abtinut).

Stiu, dar faptul ca tranteau un strat generos de sirop de artar peste el m-a naucit. In mod normal si eu evit sangeretele.

24 +

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui monabella
nici acum nu stiu ce inseamna acel Diwali.

http://en.wikipedia.org/wiki/Diwali

cand mi-oi personaliza statusul, "google fan" scrie pe mine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lali

Eu am avut anul asta prima data ocazia sa sarbatorim Halloween-ul.

Acum eu imi aduc bine aminte ca atunci cand eram copil bunicul la tara imi facea dovleac cu lumanare inauntru, dar nu mai tin minte cu ce ocazie, insa sigur toamna ( ca erau dovleci din ... productie proprie) cam in vremea in care faceau si focuri pe camp ca sa curete miristile. Cu siguranta in vremea aia nu auzise nimeni din anturajul nostru de Halloween. Poate isi mai aminteste cineva care era ocazia si ma lumineaza.
De anul asta insa copilul meu face engleza la gradi si profesoara de engleza a inclus Halloween-ul ca o sarbatoare in program. Asa, prezentata ca o sarbatoare a altora, organizata la gradi a fost tare draguta. Mai ales ca baiatul meu a castigat premiul pentru cel mai bun costum ;-) . Apoi, am facut cu bunicii dovleac, ne-a speriat si pe noi si a primit acadele in forma de bostan si de craniu. Copilul a fost super-incantat. Mie mi-a placut pentru ca e o ocazie de a privi altfel scheletele, monstrii de tot felul si de a scapa, cu aceasta ocazie, de unele spaime copilaresti.

Eu cred ca daca pastram proportiile si luam partea buna a acestor sarbatori suntem mai bogati cu ceva, nu mai saraci. Nu inseamna ca ne renegam traditiile, doar ca luam contact si cu ideile altora.

Edit: Si mai vreau sa spun ceva, eu vin din Ardeal, acolo in foarte multe familii se sarbatoresc Pastile de doua ori, odata cele ortodoxe si odata cele catolice. Si exista si obiceiul mersului "la stropit" astfel incat tatal meu, spre exemplu, mergea de ambele Pasti la stropit, odata la neamurile si prietenele noastre si inca odata la cele unguroaice. Si nimeni nu are nici o problema cu asta, e ceva natural si firesc.

Eu stiu ca in vremea copilariei mele era "ziua Recoltei" care era sarbatorita pe la tara cu mult fast de CAP-uri, in ultima duminica din octombrie.(deci aproape de HAlloween) si pe 1 noiembrie era si este "ziua mortilor" -mai mult in credinta catolica, dar mergeau la cimitir atunci cam toate confesiunile religioase, odata cu seara in asa fel incat cimitirul era o patura de lumanari aprinse la fiecare mormant. Si tatal meu de fiecare data cand mergeam la tara la bunici ne facea un dovleac scobit cu lumanare inauntu si tare ne mai placea cand stateam la focul de funze stranse toamna.
Sper ca am adus putina lumina in capitolul: radacinile Halloweenului in Romania straveche!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

CAnd am venit in State eram tare impotriva HAlloweenului, dar odata ce fetita mea a mers la scoala, la kindergertner si a trebuit sa-i cumpar si eu un costum si am mers la scoala la parada costumelor si am vazut cat de fericiti erau acei copilasi, mi-am schimbat opinia pe jumate. Cealalta jumate de opinie contra a fost spulberata cand am mers cu "trick-or-treat-ul" pe la vecini si am vazut iar fete bucuroase ca le-a sunat cineva la usa si copilasii care nu mai puteau de bucuria de a merge la alta casa . Asa ca am lasat deoparte retentimentele mele in facvoare bucuriei copiilor mei. Evident nu ornez casa cu shelete si cranii, vrajitori si plase de paianjen, dar nici nu mai sunt asa vehement impotriva acestei tradintii!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui petra
brie era si este "ziua mortilor" -mai mult in credinta catolica, dar mergeau la cimitir atunci cam toate confesiunile religioase, odata cu seara in asa fel incat cimitirul era o patura de lumanari aprinse la fiecare mormant.

mai este si acum (cel putin in Ardeal).

insa modernizarea a adus acoperisuri la blocuri, asfel incat din apartamentul in care-am copilarit nu se mai vad lumanarile licarind toata seara sus pe deal...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:
citat din mesajul lui petra
Evident nu ornez casa cu shelete si cranii, vrajitori si plase de paianjen, dar nici nu mai sunt asa vehement impotriva acestei tradintii!

Ei, eu am ajuns sa ornez si casa, ba avem deja si petrecere traditionala pentru copila mea si in medie vreo 15 prietene de-ale ei. Nu stiu ce-i mai scarry zau, ornamentele, sau fetitele astea tipuritoare!
Ba anul asta mi s-a pus in vedere ca ar trebui sa ma costumez si eu, iar daca acum am scapat, la anul m-am hotarat sa ma gandesc la ceva.

ina.click, si pe aici se practica niscai carnati cu sirop de artar, dar las incercarea asta pentru anii care vin, sa nu epuizez toate traditiile locale dintr-o data

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Donia, nu pot sa inghit carnea de curcan fara cranberries. De fapt de cand am adaugat cranberries langa pasare, o mancam cu spor, inainte... o gura de curcan, o gura de apa.
Stimuleaza glandele salivare bine. Cum sa nu-ti placa, doar tu esti mare fan mancare chinezeasca... ori numai crab?

pepit
Common sense is not so common...[Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Am citit repede pe diagonala.
Vad un multe pareri contrarii introducerii sarbatorilor straine in cultura noastra, sarbatori care se pare ca nu ar fi compatibile cu cele "ale noastre". Care sunt acestea? Pastele, Craciunul, Inaltarea? Sunt acestea sarbatori care au radacinile in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic? Nuuu, sunt tot sarbatori importate de la evrei. Deci, cum ramane cu importul de sarbatori?
Cultura unei tari e vie, unele traditii "mor" altele se "nasc", altele sunt "adoptate".
Eu le accept pe toate - accept, nu sarbatoresc neaparate; in timpul sarbatorilor viata e mai colorata, e miscare, lumea se intalneste etc...
Ah, ca au devenit toate comerciale? Deranjeaza, irita, infuriaza pe multi, inclusiv pe mine, dar asta e societatea noastra. De ex. chiar credeti ca Pastele Occidental e dupa 2000 de ani cum a fost la Betlehem?

Semnatura mea a luat nastere acum vreo 4 ani, pe vremea aceasta. Vedeam lumea alergand nebunita dupa "cadoul perfect", cadoul in forma materiala, evident. Tin minte ca m-am oprit pe trotuar in fata unei vitrine si priveam furnicarul cu pachete care mai de care colorate si am facut radiografia societatii in care ma aflu, societatea elvetiana, care are un standard economic ridicat, dar un nivel emotional scazut.

Mergi la inceput