Nasterea acasa (in cada)
Raspunsuri - Pagina 11
nelia spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Mindy Minunat Vikinga! ![]() eu am fost la un pas sa nasc acasa, neasistata. eram singura in casa, totul s-a intamplat atat de repede. de la ruperea apei dupa ce facusem un dus am trecut brusc contractii f dureroase la distanta de minut. eram in tranzitie atunci cand te ia cu panica si stari de greata, nu poti vorbi. aveam doar instinctul acela de mamifer care isi cauta un loc propice pt a naste. nu imi gaseam telefonul, eram la etaj si nu imi imaginam cum pot sa ajung la el in durerile alea. primul instinct a fost sa pun apa in cada apoi mi-am intins niste prosoape curate pe jos in baie. eram acolo in agonie pe vine cand am auzit usa de la garaj, intrase sotul meu cu fetita mai mare. ea nu a reusit sa ma vada, a plasat-o imediat ce a realizat ce se intampla unei vecine. am reusit sa ajung intre contractii la masina intr-o viteza gen Edward din Twilight intr-un capot de casa si cu un prosop dupa mine, si am galopat inspre spital. drumul mi s-a parut atat de lung (mai putin de 15 min) eram ingrozita sa nu nasc in masina sotului care nu era atatd e curata ca a mea dar nu puteam vorbi, oricum nu mai avusesem timp sa schimbam masinile. in spate stateam in genunchi nu puteam sta pe bancheta. la spital am nascut singura, cum am ajuns la masa aceea care se ajusteaza cum vrei. o nurse lucra cu mare viteza la ajustatul patului, stia ca sunt aproape, era la partea aceea unde rabateaza o portiune extra de pat pt bebe si una vorbea cu sotul si ii lua datele mele, asigurare etc. probabil alta cauta un doctor. in camera era intuneric (ah, surdiuna care mi-o dorisem :)) pt ca nu apucasera sa aprinda luminile. bb a iesit din doua impinsaturi ca un dop. atat de repede, atat de neasteptat. intr-o liniste deplina fara sa imi zica nimeni 'impinge acum!' daca as fi stiut cat de usor o sa nasc as fi planuit sa nasc acasa asistata de o moasa, asta daca o moasa ar fi mai ajuns la timp. :) dupa ce am nascut mi-au adus un scaun cu rotile ca sa ma mute in alta camera si am vrut sa il refuz pt ca puteam umbla foarte bine, nu avusesem nici o anestezie, dar mi-au zis ca asa e cel mai safe ca sa imi pot tine copilul in brate in timpul cand ma transporta. nu m-au despartit deloc de bebelus. a fost minunat. in salon le-am zis sa nu ma deranjeze si au fost foarte dragute, nimeni nu ma deranja din alaptat, am fost totusi deranjata pt luare tensiune si temperatura dar faptul ca erau atat de blande si dragute nu ma deranja. in acel spital, cum se simte mama si bebelusul e top priority. din experianta asta am invatat ca femeia e capabila sa nasca! ca sarcina si nasterea nu trebuie tratate ca niste boli. ca daca o femeie naste asa cum isi doreste ea sa nasca tot urmeaza dupa e minunat, se poate bucura pe deplin de bebelus inca din primele zile, si probabil isi mai doreste sa mai faca si alti copii. la nasterea asta nu am avut nici o depresie postnatala, anxietate sau alte probleme. alaptatul a decurs minunat. |
Mindy, eu i-am nascut pe toti trei cam asa, repede-repede, ca la al doilea si la al treilea sotul meu s-a simtit dator sa insiste pe faptul ca hirtiile se pot completa si mai tirziu, nevasta-mea naste repede... dar cind spun repede inseamna acum. Si asa a si fost, de intrasera toata lumea in panica, pina cind sa-si dea seama, copiii erau deja la pieptul meu. Si nici mari cusaturi nu am avut nevoie... mai ales la ultimii doi.
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
capcaunul spune:
E suficient sa nasca o vedeta acasa un bebelus cu cordonul ombilical spanzurat de gat si se va duce tot trendul pe apa sambetei.
Nasterile au devenit mai usoare si mai sigure gratie medicilor (ginecologi). Restul sunt povesti de adormit la televizor sau cu o revista glossy in fata. Fata a avut noroc ca n-au aparut complicatii la travaliu. Altfel, sotul n-ar fi putut sa o transporte nicaieri, iar pana soseau medicii putea sa-si piarda sotia, pruncul sau pe ambii.
A naste acasa este un act de curaj, dar nu este un curaj demn de admiratie.
corinadana spune:
si de inconstienta...
Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA
http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family
Mindy spune:
Nu contest capacitatile medicilor si apreciez faptul ca avem acces la o tehnologie medicala avansata, monitorizare, exista medici extraordinari ajuta femei care au probleme in sarcina, salveaza bebelusi, samd.
dar doctorul meu in afara de faptul ca bagat o frica in mine ca nu pot naste nu m-a ajutat cu NIMIC.
in saptamamna 36,5 mi-a propus sa imi faca inductie cand e el de garda, ca suspecteaza un bebe foarte mare si ca eu voi avea probleme sa il nasc.
daca nu eram informata si daca nu stiam ce inseamna inductie pe care am experimentat-o la prima sarcina, m-as fi lasat pe mana lui si as fi nascut un bebe 'necopt', nepregatit sa se nasca. mai stiu procedurile inductiei si ce compliactii apar in timpul inductiei.
oricum pe medicul meu il interesa sa faca un check mark pe lista lui si sa se vada scapat mai repede de mine ca urma sa mearga in vacanta, nu il interesa ce se intampla cu bebele odata ce e 'delivered'.
de acolo incolo e treaba parintilor sa isi petreaca timp in Intensive Care daca bebele nu respira suficient de bine sau alte nereguli ce apar cand un bebe nu e complet dezvolatat.
i-am spus: atata timp cat motivul inductiei nu e strict medical eu nu accept inductia. si ca nu ma sperie absolut deloc un bebe de 4 kile.
a fost foarte nasol sa il mai vad la ultimele vizite pt ca de fiecare data insista cu inducerea nasterii cand e el de garda (niciodata nu propunea o data care sa imi fi convenit mie) si se uita la mine cu o mutra grava de zici ca urma sa mor la nastere daca nu ii urmez sfatul.
dar era tarziu sa il mai schimb, pt ca la o varsta asa avansata de sarcina e greu sa mai gasesti pe cineva sa te ia. nici nu am mai mers la el cand am avut controlul de 6 saptamani.
bird70 spune:
| citat din mesajul lui capcaunul Nasterile au devenit mai usoare si mai sigure gratie medicilor (ginecologi). |
Nasterile au devenit mai usoare si mai sigure odata ce s-au introdus masuri de igiena si moasele calificate. Intr-o lume ideala femeile ar trebui sa nasca acasa sau la o casa de nasteri cu o moasa si familia alaturi dar sa aibe un doctor la indemana in caz de nevoie. Nasterea in spital si controlul doctorilor asupra nasterii a dus la interventiile astea masive, nocive pentru mama si copil, doar ca sa corespunda cu programul medicului. Cezariene la cerere, inducerea nasterii chiar si la varsta cand copilul e considerat prematur, epiziotomiii la peste 90% din nasteri, cred ca nu isi imagineaza nimeni ca astea sunt facute pentru binele mamei sau al copilului. Sa nu mai vorbesc de faptul ca pentru comoditatea doctorilor femeile sunt obligate sa nasca intr-o pozitie nefiziologica chiar daca gramezi de studii arata ca pe vine sau in genuchi nasterea e mult mai usoara, mai rapida, dilatarea mult mai eficienta si nevoia de epiziotomie mult redusa. Nu ma intelege gresit, medicii au rolul lor in nasterile cu complicatii, in nasterile patologice, dar nasterea normala, necomplicata, nu este o boala si nu ar trebui tratata ca atare.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
nelia spune:
Nu neaga nimeni rolul medicinei in eliminarea problemelor de la o nastere. Sint multe situatii unde interventia unui medic este necesara. Dar s-a medicalizat, s-a institutionalizat prea mult nasterea. S-a transformat dintr-un eveniment special, unic, minunat pina la lacrimi intr-o operatie! Si asta indiferent daca e cezariana sau nastere naturala. Totul e programat, totul e indus, cu anestezie, sub control... totul se petrece intr-un mediu alb si rece, steril din toate punctele de vedere, nu numai din cel al igienei, cu care sint de acord.
Un copil a fost conceput din iubire si tot la fel ar trebui sa se nasca. Femeile si partenerii lor, tatii copilului (sau nu) ar trebui sa fie pregatiti nu numai din punt de vedere medical ce inseamna o nastere, ci mai ales sufleteste, psihologic.
Copilul paraseste un loc linistit, calduros, sigur... si trece intr-o alta lume. Trecerea ar trebui sa fie cit mai naturala cu putinta, iar intrarea in lumea de dincolo de burta mamei sa fie facuta intr-un mod cit mai lipsit de orice lucru care i-ar putea provoca teama. Nu m-am gindit decit la asta la fiecare nastere, la ce simte puiul ala mic cind iese din locul ala dumnezeiesc, colt de rai pentru el si intra brusc intr-o lume straina si rece, incape pe miini necunoscute, aude voci necunoscute... toti il insfaca si il sucesc ca pe o papusa si pina cind ajunge in bratele mamei... raul e deja facut.
Din aceste motive spun ca locul in care o femeie aduce pe lume un copil si modul in care o face trebuie sa fie la fel de special ca faptul ca dai viata! Iar atmosfera in care se produce acest eveniment iesit din comun ar trebui sa fie pe masura!
Eu m-am gindit de mult la asta, daca as avea bani, daca i-as cistiga pe neasteptate, ce as face cu ei. In afara de a calatori, as face o casa in care viitoarele mamici sa se simta 'ca acasa', sa fie pregatite pentru nastere, sa nasca asa cum doresc, cu supraveghere medicala - in care moasa, acea femeie priceputa, scolita si facuta pentru asta, ar avea un rol important, dar in conditiile descrise mai sus... cu loc pentru toata familia, caci este un eveniment familial, apoi sa fie consiliate in privinta alaptarii, sa plece de acolo pregatite pentru convietuirea cu mica fiinta adusa pe lume...
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
XIO spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Se fac atatea pentru ca mediciii romani fie nu se informeaza fie prefera sa practice ce au invatat acum 20-30 de ani. Mai este o varianta mai trista si anume ca se grabesc sa termine mai rapid cu nasterea, ca doar ei traiesc din 'cadouri' si nu platiti la ora, asa ca se grabesc. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation |
Nu. Se fac atatea pt. ca in medicina dupa cum bine stii sunt mai multe pareri si preferinte. Scoala franceza face cumva, aia englezeasca altcumva samd. Sunt medici care prefera sa faca epizio (care apropo este sustinuta de argumente) si medici care prefera sa nu.
UIti ca epiziotomia si perineotomia nu se fac asa, de plictiseala, ci au motivatii. Nu stiu la cate nasteri te-ai uitat, dar eu una prefer o epiziotomie decat o ruptura naturala si o cicatrice in zig zag.
Evident nestiind medicina si citind de femei care nasc in vana e mai usor sa pui ca medici o fac pt. bani sau din comoditate(?!?!??!?!?!?!?). Ultima n-am inteles-o, ca mai comod e sa lasi femeia sa se chinuie si tu sa stai pe un caun decat sa te pui sa o cosi in planuri anatomice.
Pana acum am vazut destule nasteri unde era nevoie de "taietura". la cele la care nu era nevoie nu s-a pus nimeni sa taie de dragul de a-si face de lucru.
sa stii ca si la noi in spital cand refuzi o procedura te pune dr sa semnezi si gata, nu te obliga nimeni. ;)
***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com
vikinga spune:
| citat din mesajul lui iulixSi zau ca pana o sa am eu un copil mi-ar placea ca in toate marile spitale sa fie macar o sala de nasteri cum a povestitit Vikinga.Only me |
olympia spune:
Fiindca tot s-a subliniat inconstienta cuplului respectiv, ca si Inaioana si eu am inteles din filmulet ca legatura lor cu moasa prezenta in emisiune e mai stransa decat au lasat sa se vada si ca de fapt era si ea prezenta numa' ca nu poate recunoste asta de teama repercursiunilor legale. Mai exact in absenta normelor respective, legea care permite nasterea acasa asistata de moasa nu se poate aplica. Ana Maita si moasa Vania pentru asta militeaza, pentru aplicarea unei legi deja existente care sa dea dreptul mamelor de a naste acasa asistate de moasa.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
EllaX spune:
| citat din mesajul lui XIO -ce anume nu trebuie sa supravegheze de aproape? -pe baza carei experiente faci aceste afirmatii? -stii de ce se fac atatea peiziotomii si perineotomii? -stii ce inseamna sa "supraveghezi" si sa nu faci gestul acesta? -cate nasteri ai vazut la care nu era nevoie si s-a facut, cate ai vazut la care nu era nevoie si nu s-a facut? |
XIO, in loc sa ma intrebi ca la scoala (iau nota?), ai putea sa raspunzi tu, punctual, la intrebarile puse de tine. Ti-ai atinge si menirea de educator pe care trebuie sa o aiba un medic. Intrebarile puse in felul acesta au o tenta agresiva si, poate, si de aceea ti se urca in cap forumul. Nu testezi cunostinte, ca nu ai de ce, dar poti educa. Daca intentia ta este sa educi (ceea ce eu banuiesc
), schimba felul de a comunica - si impactul informatiilor asupra oamenilor va fi mult mai mare si benefic, garantat! 1. sa supravegheze indeaproape nasterea, atat timp cat este in spital. Daca nu medicul, macar o moasa care sa se chiar uite la cea care naste. O moasa/un ginecolog scoliti cum trebuie (si binevoitori) vad cand perineul e stresat tare si stiu cand chiar este indicata epiziotomia.
2. pe baza experientei mele, a sotului meu, a prietenilor nostri (unii ginecologi) - toate experiente de medic. Pe baza celor spuse la cursul de Gine de cativa oameni faini. Pe baza celor citite, atat in faculta, cat si in timpul sarcinii (o sa vezi, XIO, sarcina si nasterea iti modifica perceptia asupra nasterii, pentru ca INTELEGI nu numai ca medic indoctrinat de trendul general, ci si ca femeie si mama)
3. da. raspuns ca la scoala? epiziotomia a aparut ca o interventie chirurgicala menita sa contoleze directia in care merge ruptura perineala, care apare la o parte din nasteri, in cazul in care se suspecteaza ca va aparea aceasta (vezi semnele ca urmeaza sa apara). Comentariu: "in cazul in care se suspecteaza ca apare". Deci nu din oficiu. Numai ca, la viteza cu care trebuie nascut azi, se practica din oficiu, in marea majoritate a cazurilor.
Se fac ATATEA epiziotomii din comoditate si din lipsa de experienta in detectarea semnelor ca este sau nu indicata. Punct.
4. da, stiu.

5. Aici ar trebui sa vin cu notitele de om care a participat la nasteri - sau ale celor care au participat? Nu pot, nu mai am notitele.
Epiziotomia este necesara si salvatoare pentru perineul femeii (si pentru continenta si pentru viata sexuala), in unele cazuri.
Din pacate, e facuta prea mult. In unele cazuri (inclusiv al meu) se vindeca greu (doua luni, vindecata dupa resuturare - medicul meu a zis ca e bine, sa astept; ce sa vezi, pana la urma era ditamai santul pe perineu!). Incizia se face cu prea mult exces de zel (pana in primele fibre - cele externe - ale sfincterului anal extern. Se sutureaza cu fire resorbabile, care, cum am mai zis, se resorb inainte inainte de vreme (noi am incercat sa-i dam ginecologului fire neresorbabile, adecvate, si le-a refuzat. Pentru ca nu avea experienta cu ele. M-ar fi scutit de mult chin)
Inca ceva, legat de ce ai spus despre chiuretarea aceea "pe viu" - pentru eliminarea placentei: este dureroasa. Foarte. Ar fi bine sa nu mai sugerezi oamenilor ca durerea lor e inchipuita. Durerea e subiectiva, doar cel care o simte poate spune cat e de puternica, tu doar iti pierzi increderea si cooperarea omului cand ii spui ca nu-i chiar asa de rau.
Eu am fost monitorizata cu un monitor fetal defect. Au aflat a doua zi dupa ce am nascut - dar in timpul nasterii imi ziceau ca n-am chiar asa contractii, deci nici durerile nu-s cele mai mari.
Clipele mele de vara (am poze in concurs!): www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe de vara 2010&page=11" target="_blank"> elx-1, elx-2